Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
Όταν η Ίντλιν έγινε η πρώτη πριγκίπισσα της δυναστείας των Ιλέα και έκανε τη δική της Επιλογή, δεν πίστευε ποτέ ότι θα ερωτευόταν κάποιον από τους τριάντα πέντε υποψηφίους. Πέρασε τις πρώτες εβδομάδες του διαγωνισμού μετρώντας τις μέρες μέχρι να τους στείλει στα σπίτια τους. Αλλά τα γεγονότα στο παλάτι την ανάγκασαν να συνειδητοποιήσει ότι δε θα βρει την ευτυχία αν μείνει μόνη. Η Ίντλιν δεν είναι ακόμα βέβαιη ότι η υπόθεση γάμος θα έχει το παραμυθένιο τέλος που είχε η σχέση των γονιών της είκοσι χρόνια πριν. Όμως, μερικές φορές η καρδιά έχει τον τρόπο της να σε εκπλήσσει… και σύντομα η Ίντλιν πρέπει να κάνει μια επιλογή που φαίνεται πιο απίθανη και πιο σημαντική απ’ ό,τι φανταζόταν ποτέ.

Προσωπική άποψη:
Η τριλογία της "Επιλογής" ήταν μια πολύ ευχάριστη έκπληξη για μένα, δεδομένου μάλιστα ότι, αν θέλω να είμαι απόλυτα ειλικρινής και αντικειμενική, δεν απευθύνεται στο δικό μου ηλικιακό target group. Η ιστορία της Αμέρικα και του Μέιξον διέθετε όλην αυτή την τρυφερότητα και τον ρομαντισμό που χαρακτηρίζει τα κλασσικά ρομαντικά παραμύθια με τα οποία μεγάλωσαν γενιές και γενιές -ακόμα και πριν από τη δική μου-, διαθέτοντας, ωστόσο, και μια φρεσκάδα αλλά κι έναν αέρα δυστοπίας που ταιριάζει πολύ στην εποχή μας. Και μπορεί η Αμέρικα, συγκριτικά τουλάχιστον με τον Μέιξον, να μην υπήρξε ο αυστηρά καθολικά συμπαθής χαρακτήρας, ήταν, παρ' όλα ταύτα, μια ισχυρή προσωπικότητα που σε κέρδιζε, ακόμα και με την αυθάδειά της, αν θέλετε. Κάτι που δεν ισχύει για την Ίντλιν, η οποία παραείναι κακομαθημένη και γκρινιάρα, τόσο για τα γούστα μου, όσο και για πρωταγωνίστρια μιας ιστορίας στην οποία καλείται ν' αποφασίσει για το μέλλον της. 

Στο "Η διάδοχος", λοιπόν, η Ίντλιν κρίθηκε να μπει στην διαδικασία της Επιλογής, γνωρίζοντας τους τριάντα πέντε υποψήφιους μέλλοντες συζύγους της, με την ίδια να είναι εξ' ολοκλήρου αντίθετη στην ιδέα, μα και σίγουρη πως έτσι δεν μπορεί να βρει τον έρωτα. Και όμως, ένας απ' όλους αυτούς τους άντρες -καλά, μπορεί και δύο, αλλά όχι με την κλασσική έννοια του ερωτικού τριγώνου που συνηθίζεται σε ιστορίες όπως αυτή- κατάφερε να την κάνει να νιώσει εκείνο το σκίρτημα που ποτέ δεν πίστευε πως θα βίωνε, συνειδητοποιώντας παράλληλα πως το να εναντιώνεται απέναντι στο καθήκον της, ή και στη μοίρα της, δεν είναι απαραίτητα η λύση, και το κυριότερο, πως ποτέ της δεν θα ευτυχίσει χωρίς κάποιον να στέκεται στο πλευρό της. 

Αν κάτι μου άρεσε στο βιβλίο αυτό, κι εκτίμησα δεόντως μετά το νευροτσατάλιασμα που μου προκάλεσε η Ίντλιν στο προηγούμενο, είναι πως μέσα από την διαδικασία της Επιλογής, η ίδια άλλαξε. Έγινε, αν όχι πιο γλυκιά, πιο ήρεμη, πιο προσιτή, πιο συγκροτημένη, ένα κορίτσι που ισορροπεί αρκετά καλά ανάμεσα στην μετάβασή της από την εφηβεία στην ωριμότητα της ενηλικίωσης, αλλά και ανάμεσα στα προσωπικά της θέλω και το καθήκον που φέρει ως διάδοχος του θρόνου. Όχι πως ξαφνικά την αγάπησα, αλλά οπωσδήποτε μπόρεσα να νιώσω πιο κοντά της, πράγμα που με έκανε να κατανοήσω καλύτερα τα εσωτερικά της διλήμματα, τις ανασφάλειές της, να νιώσω τα άγχη, τους φόβους και τις ανάγκες της σε ένα επίπεδο λιγότερο επιφανειακό, εμποτισμένο με μια δόση τρυφερότητας θα μπορούσα να πω.

Τόσο η ιστορία, όσο και ο τρόπος με τον οποίο επιλέγει να την αφηγηθεί η Cass, δεν έχει κάτι το ξεχωριστό ή το ιδιαίτερο, κυμαίνεται στα συνήθη της πλαίσια θα λέγαμε, χωρίς αυτό να είναι απαραίτητα κακό, αφού μας προσφέρει ένα ακόμα ρομαντικό παραμύθι που σκοπό του δεν έχει να γεννήσει μέσα μας βαθιά εσωτερικά διλήμματα ή προβληματισμούς ζωής, αλλά να μας μεταφέρει στην ηλικία εκείνη όπου ο έρωτας ίσως και να σήμαινε για 'μας κάτι άλλο, κάτι πιο εξιδανικευμένο και ίσως πιο τέλειο, άσχετο από το αν τελικά αυτό υπάρχει στην πραγματικότητα. Καμιά φορά, είναι το θέλω μας που κάνει τα γεγονότα και τις καταστάσεις να είναι τέλεια, έστω κι αν ο κόσμος μας, και το πως αυτό λειτουργεί, είναι πολύ διαφορετικός.

Εν κατακλείδι, η αυλαία στο βασίλειο της Ιλέα πέφτει -ελπίζω δηλαδή-, με έναν τρόπο αρκετά ιδανικό δεδομένων των συνθηκών και των καταστάσεων. Ξέρω πως πολλοί αναγνώστες απογοητεύτηκαν, τόσο από τα δύο αυτά βιβλία, που αφορούν την Επιλογή της Ίντλιν, όσο και από το τέλος που είχε αυτή, αλλά προσωπικά δεν θα ήθελα να είμαι τόσο αυστηρή. Θα ήθελα να την κρίνω περισσότερο σαν μια 15χρονη έφηβη που βιώνει τον έρωτα, ή μάλλον, την ιδέα του έρωτα, στην απολυτότητά της, παρά ως συνειδητοποιημένη ενήλικας που γνωρίζει πλέον πως οι σχέσεις είναι κάτι παραπάνω, κάτι πολύ πιο περίπλοκο. Οπότε, θα επιλέξω να σταθώ στα θετικά, και να πω ένα "αντίο" με χαμόγελο στα χείλη και όχι πικρές συγκρίσεις που ίσως και να είναι άδικες.
Βαθμολογία 8/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Kiera Cass
Μεταφραστής: Μοσχή Φωτεινή
Εκδόσεις: Ψυχογιός
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2017
Αρ. σελίδων: 304
ISBN: 978-618-01-1873-5