Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
Μια ιστορία για τον έρωτα και την αγάπη με φόντο το γαλάζιο του Αιγαίου.
Η Άννα πίστευε ότι θα ζούσε με τον Μαξ για πάντα. Έτσι, όταν ο γάμος της κλονίζεται, όλος της ο κόσμος καταρρέει. Θέλοντας να μείνει για λίγο μόνη, δέχεται την πρόταση του πατέρα της ν’ αφήσει την Αγγλία και να περάσει μαζί του το καλοκαίρι στο μικρό νησί του Αιγαίου απ’ όπου κατάγεται.
Εκεί, όμως, θ’ ανακαλύψει τυχαία κάποια παλιά γράμματα της θείας της που θα φέρουν στο φως έναν χείμαρρο οικογενειακών μυστικών, καλά κρυμμένων για πάνω από εξήντα χρόνια, και θ’ αποκαλύψουν μια συνταρακτική ιστορία που ξεκινάει από την Ελλάδα στις αρχές του 20ού αιώνα και καταλήγει στη Νάπολη με τη λήξη του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου.
Ανάμεσα στις λεμονιές, ανάμεσα στους ήχους, τα χρώματα και τον εκτυφλωτικό ήλιο του ελληνικού καλοκαιριού, η Άννα θα μάθει πράγματα για την οικογένειά της που αγνοούσε. Πράγματα που θα τη λυτρώσουν από το παρελθόν και θα την κάνουν να δει το παρόν και το μέλλον με άλλα μάτια…
Στο πρώτο μυθιστόρημά της η Νάντια Μαρκς αφηγείται με γλαφυρότητα και ζωντάνια μια συγκινητική ιστορία που θα σας μαγέψει. 

Προσωπική άποψη:
Το καλοκαίρι είναι μία εποχή που άλλοι λατρεύουν και άλλοι μισούν. Βέβαια, επειδή βρισκόμαστε στην Ελλάδα, οι περισσότεροι τείνουν ν' αγαπούν την εποχή αυτή, που λίγο-πολύ έχει συνδυαστεί με τον ήλιο, τη θάλασσα, τις καλοκαιρινές μας διακοπές, μα και τα αναγνώσματα εκείνα που θα συνοδεύσουν τις στιγμές χαλάρωσής μας σε κάποια παραλία. Κάθε χρόνο, το δίλημμα του ποια βιβλία θα πάρουμε μαζί μας, είναι το ίδιο. Δύσκολο ν' απαντηθεί, ειδικά όταν οι επιλογές που έχουμε στη διάθεσή μας είναι άπειρες, όπως, συνήθως, άπειρα είναι και τα αδιάβαστα βιβλία στη βιβλιοθήκη μας που περιμένουν πως και πως να πάρουν τον αέρα τους. Κι επειδή αρκετοί με ρωτάτε ποια βιβλία θα σας πρότεινα εγώ, μπορείτε να προσθέσετε χωρίς κανέναν ενδοιασμό, στη λίστα σας και από εκεί στη βαλίτσα σας, το "Ανάμεσα στις λεμονιές" της Nadia Marks που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Κλειδάριθμος, που πολύ τις αγαπώ, πριν από μερικές εβδομάδες.

Η Άννα είναι παντρεμένη με τον Μαξ και πιστεύει πως η ευτυχία της θα κρατήσει για πάντα. Όταν, όμως, ο κόσμος που είχε χτίσει, καταρρέει, παίρνει την απόφαση να δεχτεί την πρόσκληση του πατέρα της και να τον επισκεφτεί στο μικρό νησί του Αιγαίου στο οποίο εκείνος κατοικεί μόνιμα, βρίσκοντας παράλληλα και μια καλή ευκαιρία να γνωρίσει τον τόπο από τον οποίο κατάγεται. Εκεί, η Άννα, θ' ανακαλύψει κάποια γράμματα της θείας της, που θα αποκαλύψουν μια σειρά συγκλονιστικών μυστικών που αφορούν την οικογένειά της, από τις αρχές του 20ου αιώνα μέχρι και το τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, και που θα την κάνουν να αναθεωρήσει όσα πίστευε, όχι μόνο για τους οικείους της, αλλά και για την ίδια και τη ζωή της. Γιατί, καμιά φορά, οι αλήθειες που κρύβονται στη σκιά του παρελθόντος, χρειάζεται να έρθουν στο φως για να βρουν τη λύτρωση, μα και για να μας βοηθήσουν ν' ατενίσουμε το μέλλον με περισσότερη αισιοδοξία.

Διαβάζοντας τα παραπάνω, και μόνο αυτά, μπορείτε ήδη να καταλάβετε για ποιους λόγους το βιβλίο αυτό ενδείκνυται να διαβαστεί από το ελληνικό κοινό και πόσω μάλλον την συγκεκριμένη εποχή. Ένα νησί του Αιγαίου, περιτριγυρισμένο από τα καταγάλανα νερά που όλοι μας αγαπάμε, που βρίσκεται κάτω από τον καυτό ελληνικό ήλιο, και που φιλοξενεί ανθρώπους με μεγάλη καρδιά και μεγάλα μυστικά, που κρύβουν μέσα τους τις αλήθειες μιας ολόκληρης ζωής, μα και την έννοια της αγάπης έτσι όπως ήταν άλλοτε, τότε που οι άνθρωποι την βίωναν στην ολότητά της, και έτσι ακριβώς όπως θα έπρεπε να την βιώναμε κι εμείς οι ίδιοι σήμερα. Μια ιστορία βαθιά τρυφερή, αληθινή, οικεία κατά μία έννοια, που αγγίζει τις ευαίσθητες χορδές μας και που ίσως και να ξυπνάει μνήμες από κάτι που μάθαμε, ακούσαμε, μας εξιστόρησαν όταν ήμασταν ακόμα παιδιά. Γιατί το "Ανάμεσα στις λεμονιές" δεν είναι απλά μια φανταστική ιστορία, αλλά κάτι που είτε έτσι είτε λίγο διαφορετικό, όχι απλά θα μπορούσε, αλλά σίγουρα έχει συμβεί σε πολλούς ανθρώπους της εποχής εκείνης, όπου το θέλω ερχόταν σε σύγκρουση με τη μανία του πολέμου.

Σε αυτό το πρώτο της μυθιστόρημα, η Marks, ξετυλίγει όλες τις τίς ευαισθησίες και μας προσφέρει ένα κομμάτι της καρδιάς της. Ο τρόπος γραφής της λιτός κι απέριττος, ταξιδιάρικος και γεμάτος βαθιά, πηγαία, δυνατά, αληθινά και ειλικρινή συναισθήματα, που εκφράζονται σε όλη τους την έκταση, παίρνουν μορφές και διαστάσεις που μονάχα κάποιος που πραγματικά έχει αγαπήσει και πονέσει μπορεί να το κάνει. Η αφήγηση ταξιδεύει ανάμεσα στο παρόν και στο παρελθόν, στην αλήθεια του τότε και στην συνειδητοποίηση του σήμερα, προκαλώντας την Άννα να έρθει αντιμέτωπη με τον εαυτό της, τις εσωτερικές της ανασφάλειες, τις φοβίες της, μα κυρίως την προκαλεί ν' αποδεχτεί αυτό που θέλει να είναι, αυτό που λαχταρά, και ν' αγκαλιάσει τα πάθη και τις επιθυμίες της με στοργή, προσφέροντας την συγχώρεση, όχι εκεί όπου πρέπει, αλλά εκεί που χρειάζεται, γιατί μεγαλύτερη δύναμη από το να συγχωρείς -ίσως- δεν μπορείς να προσμένεις να βρεις στον κόσμο τούτο.

Ένα γλυκό, τρυφερό ανάγνωσμα, με αρκετές δόσεις μελαγχολίας και νοσταλγικής διάθεσης, που μας ταξιδεύει σε μια Ελλάδα μιας άλλης εποχής μα και σε μια Ελλάδα του σήμερα, ή έστω σε μια γωνιά αυτής, που έχει κρατήσει τα καλύτερά της στοιχεία. Μια ιστορία που μιλάει για τη δύναμη της αγάπης, της συγχώρεσης, και για το πως το πάντρεμα αυτών των δύο, στο πέρασμα των χρόνων, μπορεί να καθορίσει το ποιοι πραγματικά είμαστε, το σε ποιους μπορούμε να εξελιχθούμε, μα και πόσο πολύ μπορούμε να εξελίξουμε την εσωτερική μας δύναμη, μετουσιώνοντάς την σε κάτι που μπορεί καν να μην είχαμε φανταστεί, μα που μπορεί να μας αλλάξει τη ζωή. Διαβάστε το "Ανάμεσα στις λεμονιές" και παραδοθείτε στην ειλικρινή του αλήθεια, στον ήλιο και στη θάλασσα του Αιγαίου, μα και στην μεθυστική εκείνη μυρωδιά των ανθών τις λεμονιάς που κρύβουν μυστικά και αλήθειες προσμένοντας την λύτρωση.
Βαθμολογία 9/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Nadia Marks
Μεταφραστής: Τσιρώνη Έφη
Εκδόσεις: Κλειδάριθμος
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2017
Αρ. σελίδων: 352
ISBN: 978-960-461-764-7