Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
Λίγο μετά το μεσημέρι μιας απριλιάτικης ημέρας, τρία μέτρα κάτω από την επιφάνεια του νερού, μια δύτης της αστυνομίας, η αρχιφύλακας Φλι Μάρλι, σφίγγει στη γαντοφορεμένη χούφτα της ένα ανθρώπινο χέρι. Η διαπίστωση πως έχει αποκοπεί από το σώμα είναι από μόνη της συνταρακτική. Το μακάβριο εύρημα παίρνει δραματικές διαστάσεις όταν την επόμενη μέρα ανακαλύπτεται και δεύτερο κομμένο χέρι. Η ιατροδικαστική γνωμάτευση πιστοποιεί ότι και τα δύο έχουν κοπεί πρόσφατα και το θύμα ήταν ζωντανό κατά τον ακρωτηριασμό του.
Ο επιθεωρητής Τζακ Κάφερι, ο οποίος έχει μόλις πάρει μετάθεση στην Αστυνομική Διεύθυνση του Μπρίστολ, συνεργάζεται με τη Φλι, και οι δυο τους δεν αργούν να ανακαλύψουν ότι τα κομμένα χέρια ανήκουν σε έναν νεαρό, τα ίχνη του οποίου αγνοούνται τον τελευταίο καιρό.
Η έρευνα για τον εντοπισμό του νεαρού, αλλά και του ατόμου που τον απήγαγε, θα τους οδηγήσει στις πιο σκοτεινές γωνιές του υποκόσμου του Μπρίστολ, όπου τα ναρκωτικά διακινούνται ανεμπόδιστα, όπου τα παιδιά του δρόμου εκπορνεύονται για τη δόση τους, όπου ένα αρχέγονο κακό παραμονεύει.
Ένα κακό που τρέφεται με το αίμα και τη σάρκα των ανθρώπων.

Προσωπική άποψη:
Το ότι αγαπώ τα αστυνομικά θρίλερ είναι γνωστό. Προσωπικά, τα προτιμώ από τα νουάρ μυθιστορήματα του είδους, καθώς είναι πιο σύγχρονο και αν κι εφόσον είναι καλογραμμένα και με ενδιαφέρουσα πλοκή, επιτυγχάνουν να παίξουν με το υποσυνείδητό μου και -ίσως- με κάποιες από τις προσωπικές μου φοβίες. Το ότι αγαπώ τη Mo Hayder είναι επίσης γνωστό, με την ίδια να μας έχει χαρίσει έντονες στιγμές φόβου, αγωνίας και αρρωστημένου ενθουσιασμού, χάρη στη μοναδική δυναμική και ρεαλιστικότητα της πένας της. Γιατί, αν κάτι δεν φοβάται να κάνει η Hayder, είναι να πει τα πράγματα με το όνομά τους, να περιγράψει και ν' αποτυπώσει την αλήθεια της με τρόπους που μπορεί να είναι σοκαριστικοί, την ίδια στιγμή, όμως, δεν πέφτουν στην παγίδα της ωραιοποίησης μιας κατάστασης που τίποτα το ωραίο δεν έχει. Όπως και η συγκεκριμένη...

Η Φλι Μάρλι, δύτης της αστυνομίας, βρίσκει τρία μέτρα κάτω από την επιφάνεια του νερού, κατά τη διάρκεια μίας κατάδυσής της, ένα κομμένο χέρι. Το εύρημα αυτό γίνεται ακόμα πιο μακάβριο όταν την επόμενη κιόλας μέρα εντοπίζεται και το δεύτερο χέρι, με την ιατροδικαστική έρευνα ν' αποκαλύπτει πως όχι μόνο ανήκουν στο ίδιο πρόσωπο, αλλά πως αυτό ήταν ζωντανό όταν έγινε ο ακρωτηριασμός του. Ο επιθεωρητής Τζακ Κάφερι, που μόλις έχει μετατεθεί στο Μπρίστολ, συνεργάζεται με την Φλι προκειμένου ν' ανακαλύψουν την ταυτότητα του θύματος, μα και τα κίνητρα που οδήγησαν στην αποτρόπαιη δολοφονία τους. Οι έρευνές τους δεν θ' αργήσουν ν' αποδώσουν καρπούς, και με την ταυτότητα του νεαρού νεκρού άντρα στα χέρια τους, οι ο Τζακ και η Φλι θα βυθιστούν στα σκοτεινά σοκάκια του Μπρίστολ, όπου τα ναρκωτικά, η ασυδοσία και η εκπόρνευση έχουν τον πρώτο λόγο, κάτω από τη σκιά ενός κακού που κανείς δεν μπορεί να φανταστεί την αγριότητά του.

Θα ξεκινήσω από το στοιχείο εκείνο του βιβλίου που με προβλημάτισε, που δεν είναι άλλο από το πόσο μεγάλη βαρύτητα δίνει η Hayder στην Φλι. Σαφέστατα και πρόκειται για ένα νέο πρόσωπο, άρα πρέπει να το γνωρίσουμε καλύτερα ώστε να μπούμε στον τρόπο σκέψης και δράσης της, όμως η συγγραφέας αναλώνει αρκετά μεγάλο μέρος της αφήγησής της για να μας μιλήσει για το παρελθόν της Φλι, το οποίο μοιάζει άσχετο και ασύνδετο με την υπόλοιπο εξέλιξη της ιστορίας. Δεν μπορώ να έχω την βεβαιότητα πως η Hayder σκοπεύει να χρησιμοποιήσει ξανά στο μέλλον την Φλι, άρα το παρελθόν της κάποιο ρόλο θα παίζει στις μελλοντικές εξελίξεις της προσωπικής της διαδρομής, ίσως και σε αλληλεπίδραση με τις υποθέσεις στις οποίες μπορεί να εμπλακεί, αλλά γνωρίζοντας αρκετά καλά τον τρόπο σκέψης της συγγραφέως, μπορώ να υποθέσω πως αυτό βρίσκεται στο πίσω μέρος του μυαλού της. Σε μια αντίθετη περίπτωση, όμως, όλο αυτό απλά δεν θα βγάζει και πολύ νόημα και ίσως να με δυσαρεστήσει μελλοντικά. Προς το παρόν, απλά ένιωσα να μου υποσκελίζει ελαφρώς τη δράση, κατά το πρώτο μέρος της αφήγησης, κάτι, όμως, που ξεπεράστηκε σύντομα.

Όπως έχουμε ξαναπεί, πολλάκις, η Hayder έχει μια καθαρά δικιά της ταυτότητα, μα και μια προσωπική αντίληψη δόμησης και αποδόμησης των εκάστοτε καταστάσεων, που δεν γίνεται να μην εκτιμήσεις, ακόμα κι αν δεν ταιριάζει με την αντοχή των νεύρων σου. Δεν διστάζει να περιγράψει με ανατριχιαστικές λεπτομέρειες τα στοιχεία κάθε εγκλήματος, όπως ακριβώς συμβαίνει και αυτή τη φορά, όχι όμως για να σοκάρει τον αναγνώστη, αλλά για ν' αποτυπώσει με ρεαλισμό και σαφήνεια την μακαβριότητα που βρίσκεται κρυμμένη πίσω από τις πιο σκοτεινές ανθρώπινες πράξεις. Η βία είναι μέρος της ύπαρξής μας, είτε αυτή εκδηλώνεται στην καθημερινότητά μας είτε όχι, και ο άνθρωπος μπορεί να γίνει το πιο κτηνώδες και άγριο πλάσμα του κόσμου. Και όταν αυτή η ακραία βιαιότητα εμποτίζεται με τις δοξασίες μιας σκοτεινής και δαιμονικής "μάστιγας" που σου υπόσχεται τα πάντα αρκεί να είσαι πρόθυμος να θυσιάσεις την ψυχή σου, προσφέροντας σάρκα κι αίμα αθώων, τότε η ανατριχίλα που σου προκαλεί και τα ρίγη που στέλνει στη ραχοκοκαλιά σου είναι ακόμα μεγαλύτερα.

Μία σκοτεινή ιστορία βασισμένη στην αιματηρή απαίτηση αφρικανικών μαγικών και βουντού που απαιτούν να θυσιάσεις ανθρώπινες ζωές μα, κυρίως, κι ένα κομμάτι της ψυχής σου, στερώντας σου το δικαίωμα του να φέρεις την ανθρώπινη ταυτότητα. Σκληρή, ωμή, ικανή να σε ταρακουνήσει συθέμελα, "Η τελετουργία" είναι ένα ακόμα δυνατό μυθιστόρημα με την υπογραφή της Mo Hayder, το παράδειγμα της οποίας εύχομαι να μιμηθούν μελλοντικά και άλλοι συγγραφείς του αστυνομικού της γενιάς μας, καθώς πρέπει κάποια στιγμή να επέλθει η απενοχοποίηση του είδους ως προς το μέγεθος και την έκταση της βίας που μπορεί να εμπεριέχει. Παράλληλα με όλα τ' άλλα, όμως, "Η τελετουργία" είναι ένα αστυνομικό μυθιστόρημα που αποτυπώνει μια άκρως σκοτεινή πλευρά της σύγχρονης κοινωνίας, μία πλευρά που στηρίζεται στην ανθρώπινη αδυναμία, που υποκύπτει εύκολα στα πάθη της και στην εύκολη λύση προκειμένου να εκπληρώσει στόχους που μπορεί να φαντάζουν άπιαστοι, καθιστώντας του θύματα τις περισσότερες φορές, και εκ του αποτελέσματος, μα και στην ανικανότητα των οικογενειών ή των ανθρώπων, γενικότερα, να επικοινωνήσουν μεταξύ τους και να εκφράσουν τις βαθύτερες ανάγκες, σκέψεις, φοβίες, συναισθήματα που μπορεί να βιώνουν. Και όλα αυτά, αν μη τι άλλο, πάντοτε προβληματίζουν και πρέπει να το κάνουν.
Βαθμολογία 9/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Mo Hayder
Μεταφραστής: Γιαννίσης Βαγγέλης
Εκδόσεις: Διόπτρα
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2017
Αρ. σελίδων: 448
ISBN: 978-960-605-248-4