Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
Ήταν ένα τραγικό ατύχημα. Όλα έγιναν τόσο γρήγορα. Δεν θα μπορούσε να το αποτρέψει. Ή μήπως θα μπορούσε;
Σε κλάσματα του δευτερολέπτου ο κόσμος της Τζένα Γκρέι βυθίζεται στον εφιάλτη. Η μόνη της ελπίδα να βγει από αυτόν είναι να αφήσει τα πάντα πίσω της και να κάνει μια καινούργια αρχή. Θα εγκατασταθεί σε ένα απομονωμένο αγρόκτημα στην ακτή της Ουαλίας αλλά οι φόβοι, η θλίψη και οι αναμνήσεις της από εκείνη τη βάναυση νοεμβριάτικη νύχτα που της άλλαξε τη ζωή θα τη στοιχειώνουν. Σιγά σιγά η Τζένα βλέπει πως ίσως το μέλλον της να της επιφυλάσσει κάποιες ευτυχισμένες στιγμές αλλά το παρελθόν της δεν θα αργήσει να αναδυθεί οδηγώντας στη συντριβή…

Προσωπική άποψη:
Θέλοντας να ξεφύγω λίγο από τα σκανδιναβικά αστυνομικά μυθιστορήματα, επέλεξα να διαβάσω την πρώτη συγγραφική προσπάθεια μιας Βρετανίδας, η οποία έχει συζητηθεί πολύ και έχει αποσπάσει ιδιαίτερα καλές κριτικές. Ο λόγος, φυσικά, για το "Σ' άφησα" της Clare Mackintosh, ένα βιβλίο ο τίτλος του οποίου, μέσα από την εξέλιξη της ιστορίας, επιδέχεται πολλαπλές ερμηνείες, με την κάθε μία να έχει τη δική της βαρύτητα και σημασία, να περνάει το δικό της μήνυμα, είτε μέσα από κοινωνικά πλαίσια, είτε μέσα από ανθρώπινα που καθορίζονται από τις εσωτερικές, προσωπικές αδυναμίες του καθενός. Δεν θα ήθελα, όμως, να πω περισσότερα, όχι γιατί δεν είμαι σε θέση ν' αναλύσω το καθένα απ' αυτά ξεχωριστά, αλλά γιατί μπορεί ν' αποκαλύψω κάτι που θα καταστρέψει ένα μέρος της αναγνωστικής μαγείας που καλείται να βιώσει ο αναγνώστης, ερμηνεύοντας ο καθένας με τον δικό του τρόπο όλα αυτά.

Πρωταγωνίστρια της ιστορίας αυτής, η Τζένα Γκρέι, μια γυναίκα μητέρα και σύζυγος, η ζωή της οποίας καταρρέει μέσα σε μία μόλις στιγμή, με την ίδια να χάνει τη γη κάτω απ' τα πόδια της, κάτι που την οδηγεί στην απόφαση να εγκαταλείψει τα πάντα και να ξεκινήσει και πάλι απ' το μηδέν. Μια γυναίκα με όνειρα, ελπίδες και επιθυμίες, μια γυναίκα που είχε μέσα της απεριόριστη αγάπη να προσφέρει και που, όμως, η μοίρα της στέρησε τη δυνατότητα αυτή, προκαλώντας την να ξεπεράσει όλη την τραγικότητα του παρελθόντος της χτίζοντας ένα νέο μέλλον. Και πράγματι, παρά τις όποιες δυσκολίες, η Τζένα προσπαθεί και καταφέρνει, τελικά, να δει τις ελπιδοφόρες λάμψεις του παρόντος της, που μπορούν να οδηγήσουν σ' ένα ολοκαίνουργιο μέλλον. Αλλά, στη ζωή, δεν έρχονται πάντα όλα όπως επιθυμούμε, και αυτό είναι κάτι που το γνωρίζει πολύ καλά. Και όταν το παρελθόν της έρχεται να της χτυπήσει την πόρτα για να της το θυμίσει αυτό, εκείνη καλείται να παλέψει για τη ζωή της προκειμένου αυτή να μην καταστραφεί, πλέον, ολοσχερώς.

Ξεκινώντας μ' ένα τραγικό ατύχημα, από εκείνα που μπορούν να τσακίζουν μία οικογένεια, και πολύ περισσότερο μια μητέρα, δίνοντας υπόσταση στον χειρότερό της εφιάλτη, η Mackintosh μάς δείχνει το πιο σκληρό πρόσωπο της ζωής, θυμίζοντάς μας πως αρκεί μονάχα μια στιγμή, μια μικρή, απειροελάχιστη στιγμή για ν' ανατραπούν οι ισορροπίες της, ίσως και για πάντα. Είναι η στιγμή εκείνη που μπορεί να γεμίσει κάποιον με θλίψη κι ενοχές για το υπόλοιπο του βίου του. Η στιγμή που θα τον αλλάξει για πάντα και που ποτέ πια δεν θα του επιτρέψει να γυρίσει σε μια πρότερη κατάσταση, τότε που όλα φάνταζαν πιο εύκολα. Και εκεί είναι που αρχίζεις ν' αναθεωρείς τα πάντα, που τα λεπτά όρια ανάμεσα σε θύτες και θύματα γίνονται όλο και πιο λεπτά, που η αλήθεια αποδεικνύεται πως είναι πιο περίπλοκη απ' όσο αρχικά πιστεύεις, και που η ηθική αποκτά άλλο νόημα και διάσταση, ανάλογα μέσα από ποια μάτια θα την δούμε.

Η συγγραφέας έχει επιλέξει να μοιράσει την αφήγησή της ανάμεσα στο πρώτο και στο τρίτο πρόσωπο, κάτι που μας επιτρέπει να δούμε την ιστορία ειπωμένη μέσα από τα μάτια της Τζένα, άρα μέσα από ένα πιο προσωπικό πρίσμα, αλλά και μέσα από ένα πρίσμα πιο σφαιρικό και κατ' επέκτασιν, πιο αντικειμενικό. Κάθε νόμισμα έχει δύο όψεις, και η αλήθεια της κάθε μίας είναι εύκολο να χαθεί στον αντικατοπτρισμό της άλλης, ειδικά όταν το σχοινί πάνω στο οποίο αυτή ακροβατεί είναι εξαιρετικά λεπτό και ασταθές. Αυτό που αναμφίβολα παρατηρεί κανείς, είναι η ανισορροπία της έντασης ανάμεσα στο πρώτο και στο δεύτερο μισό του βιβλίου. Το πρώτο μέρος κυλάει πιο αργά, διαθέτει λιγότερο νεύρο, γεγονός που το καθιστά λίγο κουραστικό στα σημεία -αναγνωστικά μιλώντας, πάντα-, όμως η συνθήκη αυτή ανατρέπεται κατά το δεύτερο μισό, όπου αισθάνεσαι σαν να τρέχεις κατοστάρι. Στο δεύτερο, αυτό, μέρος, οι εξελίξεις έχουν ταχύτατους ρυθμούς, οι ανατροπές είναι απίστευτα πολλές και μη αναμενόμενες -εκτός, ίσως, αν έχει διαβάσει κανείς ένα άλλο μυθιστόρημα με παρεμφερή δομή, το όνομα του οποίου δεν θ' αναφέρω για ευνόητους λόγους-, για να οδηγήσουν σ' ένα εκρηκτικό φινάλε που απογειώνει το βιβλίο, συνολικά.

Διαβάζοντας κανείς το "Σ' άφησα", αυτό που αντιλαμβάνεται, από τις πρώτες κιόλας σελίδες του, είναι πως τίποτα δεν είναι όπως φαίνεται. Όλα όσα λέγονται έχουν δύο οπτικές, και η κάθε μία απ' αυτές φαντάζει εξίσου αληθινή και ρεαλιστική. Και το μοναδικό ερώτημα που τριβελίζει στο μυαλό μας δεν είναι άλλο απ' το: "Τι πραγματικά συνέβη εκείνο το βράδυ;" Ένα ερώτημα η απάντηση του οποίου δεν έρχεται εύκολα, με την Mackintosh να έχει δουλέψει πολύ καλά τη δομή, την εξέλιξη, αλλά και την αποδόμηση του λογοτεχνικού της μύθου, για να μας φέρει στο σημείο της αποκάλυψης όταν εκείνη κρίνει πως είναι πραγματικά η ώρα για να συμβεί κάτι τέτοιο και όχι νωρίτερα. Ειλικρινά, η δουλειά που έχει κάνει όσον αφορά το χτίσιμο της ιστορίας της είναι εξαιρετική, ειδικά δεδομένου ότι πρόκειται για το πρώτο της έργο, και που εύκολα θα μπορούσε να έχει πέσει στην παγίδα αφηγηματικών αστοχιών ή παραλείψεων που θα οδηγούσαν σ' ένα μέτριο αποτέλεσμα. Σπαραχτικό, αγωνιώδες, ανατριχιαστικό, το "Σ' άφησα" είναι μια καθηλωτική εναλλακτική πρόταση στον χώρο των σύγχρονων αστυνομικών θρίλερ και το συστήνω ανεπιφύλακτα. 
Βαθμολογία 9/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Clare Mackintosh
Μεταφραστής: Τζανακάρη Βάσια
Εκδόσεις: Μεταίχμιο
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2018
Αρ. σελίδων: 464
ISBN: 978-618-03-1066-5