"Ο τραπεζίτης του διαβόλου" του Bradley C. Birkenfeld

Χρήμα. Προδοσία. Διαφθορά. Δικαίωση.
Ο Μπράντλεϋ Μπέρκενφελντ είχε τα πάντα, ως σύμβουλος παροχής προσωπικών τραπεζικών υπηρεσιών για τη μεγαλύτερη τράπεζα του κόσμου, τη UBS, όπου οι πλουσιότεροι των πλουσίων έκρυβαν τα εκατομμύριά τους από τα μάτια των φορολογικών αρχών σε ένα μυστικό, πολύπλοκο δίκτυο ανώνυμων λογαριασμών και υπεράκτιων (off-shore) εταιρειών. Όταν ανακάλυψε ότι η UBS σκόπευε να ρίξει σε εκείνον την ευθύνη για τις απερισκεψίες των πελατών της, ο Μπέρκενφελντ αποκάλυψε το σχέδιο στις αμερικανικές αρχές.
Πάνω από 15 δισεκατομμύρια δολάρια (μέχρι στιγμής) έχουν ανακτηθεί με βάση την άνευ προηγουμένου πληροφόρηση που παρέσχε ο Μπέρκενφελντ, αλλά μολονότι ο Μπράντλεϋ πήρε πάνω του την ευθύνη να φέρει στο φως τη μεγαλύτερη πλεκτάνη φορολογικής απάτης στην ιστορία και συνέτριψε την παράδοση μυστικότητας του ελβετικού τραπεζικού συστήματος με τις αποκαλύψεις του, το Υπουργείο Δικαιοσύνης προσπάθησε να τον μετατρέψει σε αποδιοπομπαίο τράγο και να τον φιμώσει. Του απαγγέλθηκαν κατηγορίες για συνέργεια σε εγκληματικές ενέργειες, συνελήφθη και εξέτισε ποινή φυλάκισης τριάντα μηνών.
Αλλά ο Μέρκενφελντ βγήκε νικητής. Μετά την αποφυλάκισή του, δικαιώθηκε, όταν η Υπηρεσία Δημοσίων Εσόδων (IRS) του χορήγησε αμοιβή 104 εκατομμυρίων δολαρίων για τις συγκλονιστικές αποκαλύψεις του, τη μεγαλύτερη τέτοια αμοιβή που έχει δοθεί ποτέ.
Τώρα, με το βιβλίο "Ο τραπεζίτης του διαβόλου", ο Μπέρκενφελντ διηγείται για πρώτη φορά την εκπληκτική ιστορία του.

"Αδέλφια, όχι αντίπαλοι" των Adele Faber & Elaine Mazlish

"Δικό μου είναι!" "Όχι, δικό μου!"
"Με έσπρωξε!"... "Ούτε που την άγγιξα!"
"Του ’δωσες περισσότερο απ’ ό,τι σ’ εμένα!"
Οι βραβευμένες συγγραφείς Αντέλ Φέιμπερ και Ιλέιν Μάζλις αρνούνται να δεχτούν την ευρέως διαδεδομένη άποψη ότι το αναπόφευκτο τίμημα του να έχει κανείς περισσότερα από ένα παιδιά είναι οι ασταμάτητοι τσακωμοί και καβγάδες. Αντλώντας από τις προσωπικές τους εμπειρίες καθώς και από το απόσταγμα των εκατοντάδων βιωματικών εργαστηρίων που έχουν οργανώσει παντού στις ΗΠΑ, οι συγγραφείς έχουν σχεδιάσει απλές και συνάμα εντυπωσιακά αποτελεσματικές προσεγγίσεις με στόχο τη μείωση των συγκρούσεων και την καλλιέργεια θετικού κλίματος και καλής διάθεσης ανάμεσα στα αδέλφια. Κάθε δεξιότητα περιγράφεται γλαφυρά μέσα από σκέψεις και αληθινές ιστορίες που αφηγήθηκαν πραγματικά πρόσωπα.
Ζωντανοί διάλογοι και απολαυστικά σκίτσα σάς δείχνουν:
- πώς να βοηθάτε τα παιδιά να εκφράζουν τα συναισθήματά τους χωρίς να βλάπτουν το ένα το άλλο
- πώς να συμπεριφέρεστε διαφορετικά στο κάθε παιδί κι όμως να είστε παράλληλα δίκαιοι
- πώς να προάγετε τη συνεργασία αντί του ανταγωνισμού
- πώς να βοηθάτε τόσο τον "θύτη" όσο και το "θύμα"
- πώς να μειώνετε την οργή και να κεντρίζετε τα αδέλφια ώστε να σκεφτούν τις δικές τους λύσεις αντί να καβγαδίζουν Ανανεωμένο και επικαιροποιημένο, το "Αδέλφια, όχι αντίπαλοι" προσφέρει πραγματικά πρωτότυπες ιδέες και σκέψεις για τις αδελφικές σχέσεις και μας δείχνει πώς μπορούμε να ενσωματώσουμε τις ιδέες αυτές στην καθημερινότητά μας.

"Η παράδοση μέσα από τη νεωτερικότητα" του Pertti J. Anttonen

Η έννοια της παράδοσης από πού προκύπτει; Δηµιουργήθηκε από εκείνους που ερευνούν τις παραδόσεις ή από εκείνους των οποίων τις παραδόσεις ερευνούν οι επιστήµονες; Και στις δύο περιπτώσεις εφαρµόζονται συγκεκριµένα κριτήρια για την παραδοσιακότητα, είτε αυτά δηλώνονται ρητά είτε όχι. Κι ενώ τα άτοµα ή οι οµάδες που ακολουθούν παραδοσιακές πρακτικές δεν είναι υποχρεωµένα να απαριθµήσουν τα κριτήρια που τους οδηγούν στο να χαρακτηρίζουν µια πράξη τους παραδοσιακή, δεν µπορεί να συµβαίνει το ίδιο µε εκείνους που µελετούν τις παραδόσεις επιστηµονικά. Στην ακαδηµαϊκή ανάλυση, οι παραδόσεις πρέπει να εξηγούνται και να µη χρησιµοποιούνται οι ίδιες ως εξηγήσεις επαναλήψεων, αναπαραστάσεων ή συµβολικής διασύνδεσης στις κοινωνικές πρακτικές, στις αξίες, στην ιστορία και στις πολιτικές της πολιτισµικής κληρονοµιάς.
Το παρόν βιβλίο ρίχνει µια διεισδυτική µατιά στην «παράδοση» και στον «λαϊκό πολιτισµό», προκειµένου να εννοιολογήσει τους όρους αυτούς στoπλαίσιo του επιστηµονικού λόγου για τη νεωτερικότητα και τον µοντερνισµό. Το πρώτο τµήµα του βιβλίου είναι αφιερωµένο στη συζήτηση των εννοιών του "νεωτερικού" και του "παραδοσιακού" ως σύγχρονων εννοιών, καθώς και στη µελέτη του λαϊκού πολιτισµού από µια νεωτερική οπτική. Τονίζεται ότι η µη νεωτερικότητα δεν µπορεί να αναπαρασταθεί χωρίς τη µεσολάβηση του νεωτερικού, κάτι που καθιστά τις αναπαραστάσεις της µη νεωτερικότητας επιστηµολογικά νεωτερικές. Στο δεύτερο τµήµα του βιβλίου γίνεται εκτενής αναφορά στο φινλανδικό έθνος-κράτος και στη χρήση της λαϊκής παράδοσης από το έθνος-κράτος, τόσο για την έλλογη παραγωγή της φινλανδικής νεωτερικότητας όσο και για την κατασκευή της ετερότητας στη Φινλανδία. Οι ιδέες που διατυπώνονται εδώ µπορούν να βρουν αντιστοιχία σε πολλές άλλες περιοχές του κόσµου, όπως και στην Ελλάδα.

"Η φυσική επιλογή" του Charles Robert Darwin

Κανείς δεν έχει συμβάλει περισσότερο στην κατανόηση της εξέλιξης του ανθρώπινου είδους από τον Κάρολο Δαρβίνο, του οποίου η θεωρία της εξέλιξης ανέτρεψε τα δεδομένα της βικτωριανής εποχής, μετέβαλε ολοκληρωτικά τις αντιλήψεις μας για τη ζωή πάνω στη Γη και εξακολουθεί να δέχεται επίθεση σήμερα από τους οπαδούς όλων των θρησκειών.
Στην παρούσα έκδοση δημοσιεύονται τα κεφάλαια της Φυσικής Επιλογής από την "Καταγωγή των ειδών", η οποία αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα βιβλία όλων των εποχών. Αξιοποιώντας πλήθος τεκμηρίων, ο Δαρβίνος υπερασπίζεται την ιδέα (την οποία και άλλοι πριν από αυτόν είχαν υποστηρίξει) ότι τα είδη εξελίσσονται, ανακαλύπτοντας επιπλέον έναν μηχανισμό που καθιστά πιθανή μια τέτοια εξέλιξη. Υποστηρίζει ότι η ζωή είναι σαν ένα δέντρο στο οποίο, καθώς οι ρίζες του αναπτύσσονται, σχηματίζονται διαφορετικά κλαδιά, τα είδη, τα οποία, με το πέρασμα του χρόνου, συνεχίζουν να διαφοροποιούνται, οδηγώντας στη δημιουργία νέων ειδών υπό την επίδραση πάντα ορισμένων περιοριστικών παραγόντων.


"Το κάλεσμα της άγριας φύσης" του Jack London

Ο Μπακ είναι ένας σκύλος που ζει μια καλή ζωή σε ένα ράντσο στην Καλιφόρνια με τον κύριό του, τον δικαστή Μίλλερ, μέχρι που τον κλέβουν και τον πουλούν για να πληρωθεί ένα χρέος τζόγου. Τον πηγαίνουν στην Αλάσκα και εκεί περνά στα χέρια δύο Καναδών παραδομένων στον πυρετό του χρυσού, οι οποίοι τον εκπαιδεύουν ως σκύλο έλκηθρου. Η σκληρότητα του περιβάλλοντος θα αναγκάσει τον Μπακ να ανακτήσει την άγρια πλευρά του, κάτι που αποτελεί τον μόνο τρόπο για να επιβιώσει στα κρύα εδάφη του Βορρά.
Ο Τζακ Λόντον πέρασε σχεδόν έναν χρόνο στο Γιουκόν (του Καναδά) συλλέγοντας υλικό για το βιβλίο. Η ιστορία δημοσιεύθηκε σε συνέχειες στο περιοδικό Saturday Evening Post το καλοκαίρι του 1903 και έναν μήνα αργότερα εκδόθηκε σε έναν τόμο.
Οι μεταπτώσεις του ζώου, η χάραξη των πορτρέτων των ανθρώπων που αναζητούν το κίτρινο μέταλλο, η περιγραφή του τοπίου και η τέλεια παρακολούθηση της αλληλουχίας των γεγονότων αιτιολογούν τον χαρακτηρισμό του πεζογραφήματος ως μπεστ σέλερ όλων των εποχών.
Η μεγάλη δημοτικότητα και η επιτυχία του βιβλίου εδραίωσαν τη φήμη του Λόντον. Μεγάλο μέρος της γοητείας αυτού του μυθιστορήματος απορρέει από τη φαινομενική του απλότητα και το έντονο συναίσθημα που αυτή η ιστορία επιβίωσης μεταφέρει.