Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
Η Ροζαλί Λoράν είναι η ονειροπόλα ιδιοκτήτρια ενός µικρού χαρτοπωλείου στο Σαιν Ζερµαίν, την καρδιά του Παρισιού. Αν ήταν στο χέρι της, όλο και περισσότεροι άνθρωποι γύρω της θα έστελναν κάρτες. Παρόλο που οι κάρτες µε τις ωραιότερες ευχές είναι η ειδικότητα και η επιτυχία της, τα πράγµατα δεν πηγαίνουν και τόσο καλά όσον αφορά την εκπλήρωση των δικών της ευχών.
Κάποια µέρα, ένας ηλικιωµένος κύριος, σκοντάφτοντας µέσα στο µαγαζί της, αναποδογυρίζει το σταντ µε τις κάρτες. Η Ροζαλί ανακαλύπτει ότι ο άνδρας που προσγειώθηκε ανώµαλα στη ζωή της δεν είναι άλλος από τον αγαπηµένο –και διάσηµο– συγγραφέα των παιδικών της χρόνων, Μαξ Μαρσαί. Όταν εκείνος της προτείνει να εικονογραφήσει το καινούριο του (και µάλλον τελευταίο) βιβλίο, η Ροζαλί δέχεται και µια µοναδική φιλία γεννιέται ανάµεσα στους δύο ιδιόρρυθµους καλλιτέχνες. Οι ευχές τόσων ετών αρχίζουν επιτέλους να γίνονται πραγµατικότητα, µέχρι που ένας αδέξιος Αµερικανός καθηγητής εισβάλλει στο µαγαζί της, κατηγορώντας την ίδια και τον Μαρσαί για λογοκλοπή.
Η Ροζαλί αδυνατεί να καταλάβει αν της χτυπάει την πόρτα ο έρωτας ή κάποιος µεγάλος µπελάς. 

Προσωπική άποψη:
Λατρεύω το Παρίσι! Είναι μία από τις πόλεις που πιστεύω πως έχουν φτιαχτεί για μένα. Αν μου τηλεφωνούσαν αύριο το πρωί και μου έλεγαν πως μου έχουν βρει σπίτι και στρωμένη δουλειά, θα είχα φύγει από προχθές. Και δεν λατρεύω μόνο την πόλη, αλλά οτιδήποτε σχετίζεται μαζί της, έμμεσα ή άμεσα, ίσως γιατί είναι εμποτισμένο με μια τρυφερότητα, έναν ρομαντισμό κι έναν αέρα καλλιτεχνικό αέρα, πασπαλισμένο με μια νότα νοσταλγίας. Πάνω απ' όλα, όμως, το Παρίσι σημαίνει ονειροπόληση που μέσα από μικρά μαγικά θαύματα μπορείς εύκολα να οδηγηθείς στην πραγμάτωση κάθε επιθυμίας σου. Γιατί το Παρίσι είναι όνειρο και την ίδια στιγμή είναι και ιδέα! Είναι όλα όσα ονειρεύεσαι και δεν έχεις, αλλά και όσο μπορείς ν' αποκτήσεις, αρκεί να είναι η κατάλληλη στιγμή για σένα και πάνω απ' όλα, αν αφεθείς στο ρεύμα να σε πάει εκεί που αυτό θέλει.

Η Ροζαλί Λoράν ζει κι εργάζεται στην καρδιά του Παρισιού. Στην ιδιοκτησία της βρίσκεται ένα μικρό χαρτοπωλείο, η μεγάλη επιτυχία του οποίου είναι οι ευχετήριες κάρτες που η ίδια φτιάχνει, και οι οποίες φαίνεται να οδηγούν στην εκπλήρωση των ευχών που είναι γραμμένες πάνω τους. Ωστόσο, αν και η Ροζαλί έχεις κι εκείνη τα δικά της πράγματα για τα οποία εύχεται να συμβούν, αυτά δεν έρχονται. Μια συνθήκη που φαίνεται πως αρχίζει ν' αλλάζει όταν εξαιτίας ενός μικροατυχήματος θα γνωρίσει τον αγαπημένο συγγραφέα των παιδικών της χρόνων, Μαξ Μαρσαί. Ανάμεσά τους, σταδιακά, αρχίζει να αναπτύσσεται μια όμορφη και τρυφερή φιλία, μα και μια συνεργασία, αφού ο Μαξ προτείνει στη Ρόζαλι να αναλάβει εκείνη την εικονογράφηση του νέου του βιβλίου, που μάλλον θα είναι και το τελευταίο που θα υπογράψει ως συγγραφέας. Κι εκεί που τα όνειρά της μοιάζουν να πραγματώνονται, ένας Αμερικάνος καθηγητής εισβάλλει στη ζωή τους κατηγορώντας τους για λογοκλοπή, ενώ διαφαίνεται πως θα εισβάλλει και στην καρδιά της νεαρής γυναίκας.

Όπως ίσως αντιλαμβάνεστε, αγαπώ και τα βιβλία που σχετίζονται με το Παρίσι, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, και "Το Παρίσι είναι πάντα μια καλή ιδέα" του Nicolas Barreau, δεν αποτελεί εξαίρεση στον κανόνα. Και δεν αποτελεί εξαίρεση όχι τόσο λόγω της δικιάς μου θετικής προκατάληψης απέναντι σε ό,τι σχετίζεται με την πόλη της καρδιάς μου, αλλά γιατί περικλείει μέσα του, με τον πιο απλό, άμεσο και προσιτό συνάμα τρόπο, τις βαθύτερες αλήθειες της ζωής, έτσι όπως αυτές είναι, έτσι όπως θα έπρεπε να πραγματικά να τις αντιλαμβανόμαστε, και περισσότερο από κάθε τι άλλο, έτσι όπως θα έπρεπε να τις βιώνουμε μέσα μας, ανασταίνοντας κάθε στιγμή, σε κάθε δυνατή ευκαιρία, αυτά που μας κρατάνε ζωντανούς, όχι σωματικά, αλλά ψυχικά, πνευματικά και κατ' επέκτασιν, συναισθηματικά.

Ο Nicolas Barreau, με σύγχρονη, απλή, λιτή, αλλά άμεση γλώσσα, υπογράφει ένα ακόμα μυθιστόρημα που χωρίς να έχει κάτι το συγκλονιστικό ή το εξαιρετικά πρωτότυπο, καταφέρνει ν' αγγίξει τις ευαίσθητες χορδές μας, να μας συγκινήσει, να μας κάνει να ταυτιστούμε με τους ήρωές του, μα και να γελάσουμε με το έξυπνα τοποθετημένο, στα σωστά σημεία, χιούμορ του, που δίνει στο σύνολο της αφήγησης μια άλλη νότα, πιο ευχάριστη και ανάλαφρη. Γιατί ο Barreau δεν προσπαθεί να εντυπωσιάσει, αλλά να μιλήσει για τα πράγματα εκείνα που μπορεί να κατανοήσει και να επεξεργαστεί ο κάθε αναγνώστης, μα και για καταστάσεις και δεδομένα βγαλμένα μέσα από την ίδια την καθημερινότητα, όχι αποκλειστικά και μόνο των πρωταγωνιστών του -τους οποίους και δεν τους εξιδανικεύει-, αλλά του καθενός από εμάς, όπου και θα μπορούσαμε να βρισκόμαστε εύκολα στη θέση τους.

Ναι, σίγουρα δεν πρόκειται για ένα βιβλίο που θα σε συγκλονίσει, που θα ταράξει τον κόσμο σου και που θα σε κάνει να αναθεωρήσεις την κοσμοθεωρία σου σε σχέση με τη ζωή, ωστόσο, ίσως να καταφέρει να σου ανοίξει κάποια μικρά παραθυράκια σε άλλες οπτικές και πιθανότητες. Περισσότερο, όμως, από κάθε τι άλλο, θα σου επιβεβαιώσει αυτό ακριβώς που δηλώνει και ο τίτλος του. Κάποια πράγματα αποτελούν πάντοτε μια καλή ιδέα, για να ξεφύγεις, να ταξιδέψεις, να ονειρευτείς, να γεμίσεις τις μπαταρίες σου, να κάνεις ένα νέο ξεκίνημα, να πιάσεις κάτι από εκεί που το άφησες... Και ναι, φίλοι μου, το Παρίσι είναι κι αυτό μια καλή ιδέα, πάντα, υπό οποιεσδήποτε συνθήκες, κι αυτό γιατί στην μαγική αυτή πόλη αρκεί να κλείσεις τα μάτια σου και να πεις: "Μπορώ!", και τότε τίποτα δεν είναι απίθανο και όλα είναι δυνατά.
Βαθμολογία 9/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Nicolas Barreau
Μεταφραστής: Αποστολάκη Ειρήνη
Εκδόσεις: Πατάκης
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2018
Αρ. σελίδων: 336
ISBN: 978-960-16-7343-1