Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
Ένας θρυλικός διαγωνισμός, ένα σαγηνευτικό ειδύλλιο, ένας άρρηκτος δεσμός ανάμεσα σε δύο αδελφές.
Η Σκάρλετ Ντράγκνα δεν έχει φύγει ποτέ από το μικροσκοπικό νησί όπου ζει με την αδελφή της, Τέλλα. Όταν ο πανίσχυρος και σκληρός πατέρας τους της επιβάλει να παντρευτεί, το όνειρο της Σκάρλετ να συμμετάσχει στο Κάραβαλ –τη συναρπαστική παράσταση που λαμβάνει χώρα μία φορά τον χρόνο– γκρεμίζεται. Κι όμως, η πρόσκληση που τόσα χρόνια ονειρεύεται επιτέλους φτάνει. Και οι δυο αδελφές ξεκινούν για την παράσταση. Μόνο που η Τέλλα πέφτει θύμα απαγωγής από τον εγκέφαλο του Κάραβαλ, τον Λέτζεντ. Ο λόγος είναι ότι η νεαρή κοπέλα αποτελεί το θέμα του φετινού Κάραβαλ, και όποιος τη βρει πρώτος θα είναι ο νικητής. Η Σκάρλετ ξέρει ότι όλα όσα συμβαίνουν κατά τη διάρκεια του Κάραβαλ είναι μόνο μια περίτεχνη παράσταση. Ωστόσο, άθελά της μπλέκεται σε ένα παιχνίδι αγάπης και μαγείας. Και είτε το Κάραβαλ είναι αληθινό είτε όχι, η Σκάρλετ πρέπει να βρει την Τέλλα πριν οι πέντε νύχτες του παιχνιδιού τελειώσουν. Διαφορετικά θα θέσει σε λειτουργία ένα επικίνδυνο ντόμινο και η πολυαγαπημένη της αδελφή θα εξαφανιστεί για πάντα.
Καλωσήρθατε στο Κάραβαλ… Προσοχή μη σας παρασύρει. 

Προσωπική άποψη:
Το ξέρω πως αυτό που θα κάνω δεν είναι και πολύ επαγγελματικό, αλλά... τι απίστευτη εξωφυλλάρα είναι αυτή; Μπορεί ν' ακουστεί πεζό, μπορεί να είναι ακόμα κι αφελές, αλλά το "Κάραβαλ" είναι ένα βιβλίο που αποφάσισα πως το ήθελα, απλά και μόνο αντικρίζοντας το εξώφυλλό του. Και η αλήθεια είναι πως είχα να πάθω τέτοια εμμονή και να περιμένω με τόση αγωνία την έκδοση ενός βιβλίου πάρα πολύ καιρό, πόσο μάλλον αυτού του λογοτεχνικού είδους, που τα τελευταία χρόνια δεν θα έλεγα πως μας έχει προσφέρει αυτή τη σειρά -ή έστω το βιβλίο- που κατάφερε να μας καθηλώσει και να μας κόψει την ανάσα. Δεν θέλω να πω πως το πετυχαίνει το "Κάραβαλ", αλλά αν μη τι άλλο, και σε σχέση με όσα έχουν δει τα ματάκια μας εδώ και μια διετία-τριετία, είναι μια διαφορετική, εναλλακτική και φρέσκια ιδέα που κάνει τη δική της πρόταση.

Το Κάραβαλ είναι μια μοναδική, μαγευτική παράσταση που λαμβάνει χώρα μόνο μία φορά τον χρόνο και που όλος ο κόσμος περιμένει ανυπόμονα θέλοντας να συμμετάσχει σε αυτήν. Αυτό είναι και το όνειρο της Σκάρλετ, το οποίο το βλέπει να γκρεμίζεται όταν ο πατέρας της τής ανακοινώνει πως πρόκειται να παντρευτεί -χωρίς, φυσικά, να την έχει ρωτήσει πρώτα αν συμφωνεί με τον γάμο αυτό. Ωστόσο, όταν λαμβάνει την πρόσκλησή της αναθαρρεί, και μαζί με την αδερφή της Τέλλα ξεκινάνε για το Κάραβαλ, χωρίς, όμως, να έχουν προβλέψει όλα όσα θα ακολουθήσουν. Γιατί, η Τέλλα, πέφτει θύμα απαγωγής, με σκοπό ν' αποτελέσει το φετινό θέμα του Κάραβαλ, με τους συμμετέχοντες σε αυτό να πρέπει να την βρουν πριν να περάσουν πέντε νύχτες όπου και πέφτει οριστικά η αυλαία της παράστασης, ώστε να αναδειχθεί ο μεγάλος νικητής. Η Σκάρλετ, λοιπόν, ξεκινάει τον δικό της αγώνα για να βρει την αδερφή της, όχι μόνο για τη νίκη, αλλά γιατί αν δεν τα καταφέρει, έστω κι αν δεν το ξέρει ακόμα, θα θέσει σε κίνδυνο πολύ περισσότερα απ' όσα θα μπορούσε ποτέ της να φανταστεί.

Το "Κάραβαλ", ως αισθητική και προσέγγιση, μου θύμισε αρκετά "Το τσίρκο της νύχτας" -χωρίς να είναι τόσο αριστουργηματικά τέλεια-, σε μία ιστορία που συνδυάζει την περιπέτεια και την δράση με την προσωπική αναζήτησης της πραγματικής ταυτότητας που χαρακτηρίζει κι αντιπροσωπεύει την ηρωίδα μας, και όλα αυτά στα πλαίσια ενός συγκρατημένου μαγικού ρεαλισμού που κάνει την αφήγηση λίγο πιο ιδιαίτερη και ξεχωριστή από άλλες. Βέβαια, η περίληψη του βιβλίου σε προετοιμάζει για κάτι πολύ πιο μαγικό απ' αυτό που τελικά, συναντάς, αλλά αυτό δεν ενοχλεί καθόλου, δεδομένου ότι η βάση στην οποία έχει πραγματικά τοποθετηθεί ίσως και ν' αποδειχθεί, ως σύνολο, μελλοντικά πολύ πιο ενδιαφέρουσα και πιο εύκολη στην προσέγγισή της, μα και στην ταύτιση μαζί της από τον μέσο αναγνώστη.

Η Σκάρλετ, όπως όλοι οι χαρακτήρες, είχε κάποιες ενοχλητικές στιγμές, αλλά ως συνολική παρουσία θα λέγαμε πως είναι μια ωραία ηρωίδα, στον ψυχισμό της οποίας, μα και στον τρόπο σκέψης της, εμβαθύνει αρκετά η συγγραφέας, έτσι ώστε να την καταλάβουμε, να την νιώσουμε και, εν τέλει, να την δικαιολογήσουμε σε πολλά σημεία. Και προσωπικά τείνω ν' αγαπώ λίγο περισσότερο τους ήρωες με κάποιες, έστω και απειροελάχιστες, αδυναμίες ή κακές στιγμές, παρά τους αψεγάδιαστα τέλειους, κι αυτό γιατί γνωρίζω πολύ καλά πως στην πραγματική ζωή δεν υπάρχουν τέτοιοι, και η Σκάρλετ είναι μία τέτοια ηρωίδα. Επίσης, εκτίμησα πολύ την εξέλιξη αυτής στην πορεία της ιστορίας. Δεν έμεινε στάσιμη, ήταν συνεχώς δραστήρια, τόσο ως προς την αντιμετώπιση όσων ερχόντουσαν στον δρόμο της, όσο και ως προς την εσωτερική της αναζήτηση, που ήταν και το καλύτερα δουλεμένο κομμάτι του βιβλίου, προκειμένου να ανακαλύψει ποια πραγματικά είναι και τι θέλει από τη ζωή της.

Το "Κάραβαλ" είναι το πρώτο βιβλίο μίας τριλογίας που αναμένεται να έχει πολύ έντονες και δυνατές εξελίξεις. Μπορεί να μην σου κόβει την ανάσα, κάνει, ωστόσο, μια πολύ δυναμική εισαγωγή σε μια ιστορία με πολλές προοπτικές και ακόμα περισσότερες προεκτάσεις, τόσο σε ατομικό όσο και σε συλλογικό επίπεδο. Καλογραμμένο, με γρήγορες εξελίξεις που δεν σε αφήνουν να ρίξεις τους αναγνωστικούς σου ρυθμούς, τοποθετημένο σε ένα σύμπαν που ναι μεν θα μπορούσε να είναι ακόμα πιο μαγικό, αλλά που παρ' όλα ταύτα σε κερδίζει με την ομορφιά του, με λεπτομερείς περιγραφές των πάντων και μία άκρως καλοδουλεμένη παραστατικότητα, είναι από τα βιβλία εκείνα που αναζωπυρώνουν και πάλι το ενδιαφέρον σου γύρω από ένα είδος που φαίνεται πως έχει αρχίσει να ξεφτίζει.
Βαθμολογία 8,5/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Stephanie Garber
Μεταφραστής: Τριαδά Πηνελόπη
Εκδόσεις: Ψυχογιός
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2018
Αρ. σελίδων: 432
ISBN: 978-618-01-2657-0