"Μυστήριο με άρωμα βανίλιας" της Σοφίας Δημοσθένους

Ο Εμμανουήλ Κοτρόζας έχει παραιτηθεί από τη ζωή, βουτηγμένος στη μηχανική και ανιαρή καθημερινότητά του. Υπεύθυνος στο γραφείο τιμολογίων όπου εργάζεται δεν έχει φίλους, παρά μόνο μία τηλεόραση, μία πολυθρόνα και αστείρευτο φαγητό. Ένα βράδυ και δίχως τη θέλησή του «ξυπνάει» από τον λήθαργο που είχε πέσει τις τελευταίες δεκαετίες. Τα πακέτα που βρίσκει στο ανοιχτό γραμματοκιβώτιο, τον κάνουν πρωταγωνιστή μιας συνεχούς και περιπετειώδους ιστορίας. Τα αντικείμενα που τα απαρτίζουν, αποτελούν στοιχεία φόνων. Ολόκληρο το λεκανοπέδιο της Αττικής πλήττεται από μια αόρατη απειλή που δεν αφήνει το παραμικρό στοιχείο στο πέρασμά της. Το πλήθος αγανακτεί και η αστυνομία αναλαμβάνει πια δράση. Θα καταφέρει άραγε να βρει τον παράξενο «αποστολέα»; Θα σώσει τον Εμμανουήλ από τον εφιάλτη που βιώνει, χωρίς να ξέρει το γιατί; Ποια η σύνδεσή του με τον άγνωστο άντρα και γιατί επέλεξε αυτόν τον τρόπο για να κάνει αισθητή την παρουσία του; Ένας ψυχικά διαταραγμένος serial killer ή ένας δολοφόνος τιμωρός; Αυτό θα προσπαθήσει να εξακριβώσει ο Νικόλας Ευσταθίου που έχει αναλάβει την έρευνα. Στην καριέρα του είναι η πρώτη φορά που συναντά μια τόσο νοσηρή υπόθεση…

"Στιγμές με χρώμα" της Κωνσταντίνας Γκαλμπογκίνη

Οι Ιστορίες αποτελούν μικρά κομμάτια μίας φαντασίας που προσπαθεί να κάνει αισθητή την παρουσία της, πολεμώντας το γνωστό σε όλους θηρίο της καθημερινότητας. Μία νίκη τους αποφέρει και μία θέση στις γραμμές ενός φύλλου τετραδίου. Η συνεχής νικητήρια πορεία συντελεί στην ανάπτυξη ενός βιβλίου.
Τι κι αν πέρασαν τα χρόνια; Τι κι αν άλλαξες εσύ; Οι στιγμές ζουν σαν μικρές φλόγες ανάμνησης που σιγοκαίνε και καρτερικά περιμένουν το τέλος τους. Εάν δεν τις σκαλίσεις ή δεν τις καταβρέξεις, παρατείνεις τη ζωή τους αδιαφορώντας για τις συνέπειες.
Το παρόν βιβλίο αποτελεί μία συλλογή διηγημάτων, που συνθέτει ένα μείγμα από στιγμές διαφορετικών ανθρώπων και μία πανδαισία συναισθημάτων που γεννήθηκαν μέσα από εκείνες. Άγνωστοι μεταξύ τους ήρωες, που ένιωσαν το πάγωμα του χρόνου, την εξέλιξη μιας αμελητέας σε διάρκεια στιγμής και την κορύφωση των συναισθημάτων τους. Ήρωες που δεν κατάφεραν να εκφράσουν με λόγια ό,τι βίωσαν. Λόγια και σκέψεις που αποκτούν περισσότερη δύναμη επειδή δεν εκφράζονται. Κάθε διήγημα αντικατοπτρίζει μία στιγμή, μία προσωρινή παύση στη ροή του χρόνου για τον ανθρώπινο νου, τόσο έντονη και ικανή να προκαλέσει την εξέλιξη μίας ιστορίας, δίνοντας χρώμα στις γραμμές της αφήγησής της. Χρώμα και συναίσθημα, δύο όροι αλληλένδετοι μεταξύ τους. Ένα χρώμα που προσδίδει νόημα και ένταση στο συναίσθημα και ένα συναίσθημα που επηρεάζει την εικόνα μιας στιγμής με την αλλοίωση των χρωμάτων.

"Δυσμενής Μετάθεση: Όψεις της επαρχίας στην ελληνική ποίηση" του Νικήτα Κακκαβά

Μια μικρή ποιητική ανθολογία με στίχους που αποτυπώνουν το ακριβές περίγραμμα της ελληνικής επαρχίας, μέσα από το θυμικό πρίσμα και την ιδιαίτερη ιδιοσυγκρασία του κάθε ποιητή. Μια ποιητική τοπιογραφία για όλα εκείνα τα φωτοευαίσθητα αισθήματα, όπως η ευσυγκινησία, η ονειροπόληση, η διαφορετικότητα, η αξιοπρέπεια της μοναξιάς, που ανθίστανται και λαθροβιώνουν στον σκληρό και δύσβατο μεσημβρινό της ελληνικής επαρχίας.
Ανθολογούνται 140 ποιητές και περισσότερα από 300 ποιήματα. Συνομιλούν ομοτράπεζοι μεγάλοι και αρτεσιανοί ποιητές μαζί με κάποιους που υπήρξαν ολιγογράφοι ή χαρακτηρίζονται ως «ελάσσονες», ενώ ανθολογούνται και ποιήματα άσημα αλλά όχι ασήμαντα από ερασιτέχνες ποιητές «αυτοεκδιδόμενους».
Εκπροσωπούνται όλες σχεδόν οι ποιητικές γενιές, από τη «γενιά της άρνησης στη γενιά της διαδικτυακής μοναξιάς»: εμβληματικοί ποιητές, όπως λ.χ. ο Καβάφης, ο Ρίτσος, ο Ελύτης, ο Αναγνωστάκης αλλά και ποιητές της πρώτης μεταπολεμικής περιόδου, της γενιάς του ’70, ποιητές που γεννήθηκαν στη Μεταπολίτευση και δημοσίευσαν έργο στην κομβική δεκαετία του ’90, καθώς και νεότεροι ποιητές που έδωσαν στίγμα μέσα στα χρόνια της Κρίσης. Διατηρώντας κάποια συναίσθηση των ορίων, ο επιμελητής της έκδοσης ανθολογεί επίσης και στίχους ορισμένων τραγουδοποιών.

"Μικρές εμμονές" της συγγραφέως Ελευθερίας Παπασάββα

Τι είναι το Σύνδρομο Clerambault; Πού σταματά η ερωτική διεκδίκηση και πού αρχίζει η εμμονή; Δεκαέξι συναντήσεις τριών, μέχρι χτες άγνωστων γυναικών, σ’ ένα ατμοσφαιρικό καφέ, πίσω από μια τζαμαρία στην Κηφισίας, δημιουργούν μια φιλία κι ολοκληρώνουν τέσσερις μήνες άτυπων συνεδριών, στις οποίες κάθε γυναίκα βουτά μέσα της για να περιγράψει στις άλλες δύο τη δική της κοσμοθεωρία. Για τον έρωτα, τον εθισμό, την άβυσσο της ανθρώπινης φύσης, τους φόβους, το πένθος, το ψέμα, τις καινούριες αρχές. Με γλώσσα αλήθειας και χωρίς ίχνος φόβου έκθεσης.
Όλοι οι ήρωες της ιστορίας είναι «χαλασμένοι». Άνθρωποι που έχουν βιώσει μια απώλεια σημαντική που τους καθόρισε. Άλλοι τη βίωσαν και βγήκαν απ’ αυτήν καλύτεροι, δημιουργικοί και φιλάνθρωποι κι άλλοι έκαναν την απώλεια εμπάθεια, εκδικητικότητα, αδυναμία. Τελικά το πώς θα πορευτεί κάποιος στη ζωή του έχει να κάνει με το υλικό από το οποίο είναι φτιαγμένος; Ή με τις απώλειες και τις ιδιαίτερες συνθήκες που είχε στη διαδρομή του; Ένα βιβλίο για την ανέχεια στη σημερινή Ελλάδα, τον κοινωνικό ρατσισμό, ένα βιβλίο που υμνεί τη φιλία και τα οφέλη της ομαδικής ψυχοθεραπείας.

"Ρόλοι δραπέτες" της Ειρήνης Βουτσκόγλου

Στα κοινωνικά δίκτυα, ακόμα και μια νυχτερίδα μπορεί να ονειρεύεται πως μια μέρα θα γίνει γλάρος.
O Άρης νιώθει την ανάγκη µιας αλλαγής στη ζωή του, αλλά η ατολµία του δεν τον αφήνει να προχωρήσει ούτε καν σε ένα απλό αίτηµα φιλίας προς την αγαπηµένη του Ναταλία.
Οι φίλοι του, Μιχάλης και Αντρέας, που εργάζονται σε µία εταιρία επικοινωνίας υπό την καθοδήγηση του κυρίου Παπαπέτρου, ενός ανθρώπου που µπόρεσε να δραπετεύσει κάποτε προς µια νέα ζωή, είναι αυτοί που του αποκαλύπτουν την πραγµατικότητα του διαδικτύου –µια πραγµατικότητα που στηρίζεται περισσότερο σε ερµηνείες και συναισθήµατα, παρά σε γεγονότα. Κρυφά προσωπεία, επίπλαστες σηµαντικότητες, επικαιρότητα, πολιτική και ζωές ανθρώπων που χάθηκαν για πολλά χρόνια, συµπορεύονται, συναντώνται και συγκρούονται στον εικονικό και τον πραγµατικό κόσµο.
Στη δαιδαλώδη σπηλιά των κοινωνικών δικτύων, όπου η αντίληψη είναι συχνά µία κατάσταση µυθοπλασίας, όλοι τους είναι συνδεδεµένοι µε τρόπους που µόνο το σύµπαν µπορεί να αποκαλύψει. Ένα σύµπαν που, στην περίπτωσή τους, λέγεται Zoe και µοιάζει µε νυχτερίδα που ανακάλυψε κάποτε την έξοδο της σπηλιάς κι αποφάσισε να γίνει γλάρος.