Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
Είμαι ο Σεμπάστιαν, ο λόρδος Σεντ Βίνσεντ. Δεν μπορώ να μείνω εγκρατής. Όλοι το ξέρουν αυτό.
Θέλοντας να ξεφύγει απεγνωσμένα από τους δολοπλόκους συγγενείς της που εποφθαλμιούν την περιουσία της, η Ιβ Τζένερ θα αναζητήσει τη βοήθεια του πιο διαβόητου καθάρματος του Λονδίνου: του Σεμπάστιαν, λόρδου Σεντ Βίνσεντ. Ένας λευκός γάμος μαζί του είναι η μόνη λύση. Κανείς δεν θα μπορούσε να φανταστεί το ζευγάρωμα της ντροπαλής και μοναχικής Ιβ με τον αμαρτωλά όμορφο υποκόμη. Όμως σύντομα θα γίνει φανερό ότι η Ιβ είναι μια γυναίκα που κρύβει μεγάλη δύναμη και ο Σεμπάστιαν θα την ποθήσει περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη γυναίκα στη ζωή του.
Αποφασισμένη να κερδίσει την ατίθαση καρδιά του συζύγου της, η Ιβ θα τολμήσει να συνάψει συμφωνία με τον «διάβολο»: αν ο Σεμπάστιαν παραμείνει πιστός σ’ εκείνη για τρεις μήνες, τότε ο δρόμος για το κρεβάτι της θα είναι ανοιχτός. Όταν όμως ένας εκδικητικός εχθρός από το παρελθόν κάνει την εμφάνισή του, ο Σεμπάστιαν ορκίζεται να κάνει ό,τι χρειαστεί για να προστατεύσει τη σύζυγό του... ακόμα και με τίμημα τη ζωή του. Μαζί θα αψηφήσουν την επικίνδυνη μοίρα τους, παραδομένοι στον απόλυτο έρωτα...

Προσωπική άποψη:
ΤΟ ΛΑ-ΤΡΕ-ΨΑ!!! Εντάξει, συνήθως δεν είμαι τόσο εκδηλωτική, αλλά πιστέψτε με... έχω περάσει ένα φρικτό δεκαπενθήμερο και το βιβλίο αυτό ήταν βάλσαμο στην καρδούλα μου. Είχε τα πάντα! Έρωτα, πάθος, μυστήριο, αγωνία, δράση, περιπέτεια και πάνω απ' όλα... κάτι που λατρεύουμε να μισούμε, ν' αγαπάμε και να ποθούμε ταυτόχρονα. Έναν πρωταγωνιστή που κανονικά δεν θα έπρεπε καμία γυναίκα να θέλει, αφού διαθέτει όλα εκείνα τα στοιχεία που τον καθιστούν ακατάλληλο για σύντροφο και, συνάμα, όλα εκείνα τα στοιχεία που τον καθιστούν μοναδικά υπέροχο και ικανό να σταθεί στο πλευρό της προσφέροντάς της όσα έχει ποθήσει κι έχει τολμήσει να εκφράσει, μα και εκείνα, ακόμα, που δεν έχει μαρτυρήσει σε κανέναν.

Η Ιβ Τζένερ είναι μία νεαρή αριστοκράτισσα, την οποία έχουν βάλει στο μάτι οι συγγενείς της εξαιτίας της μεγάλης περιουσίας της, θέλοντας να αυτή να περιέλθει στα χέρια τους. Ο μοναδικός τρόπος για να μπορέσει να ξεφύγει από τα δίχτυα τους είναι το να παντρευτεί, ακόμα κι αν ο γάμος της θα είναι... λευκός. Έτσι, η Ιβ θα καταφύγει στον Σεμπάστιαν, λόρδο Σεντ Βίνσεντ, ζητώντας την βοήθειά του που δεν είναι άλλη από το να την παντρευτεί. Εκείνος θα δεχθεί, χωρίς να μπορεί να φανταστεί όλα όσα θα ακολουθήσουν. Γιατί η Ιβ δεν είναι το αδύναμο κι απροστάτευτο πλάσμα που πιστεύει κανείς βλέποντάς της, αλλά μια γυναίκα ικανή να του ξυπνήσει πάθη που ούτε εκείνος ήξερε πως θα μπορούσε να κρύβει μέσα του. Όμως και η Ιβ είναι αποφασισμένη να τον κατακτήσει και, μάλιστα, βάζει μαζί του ένα στοίχημα. Αν εκείνος καταφέρει να της μείνει πιστός για τρεις μήνες, τότε θα του παραδοθεί δίχως όρους και όρια. Ωστόσο, μια απειλή από το παρελθόν εμφανίζεται στη ζωή τους και ο Σεμπάστιαν θα πρέπει να κάνει ό,τι μπορεί προκειμένου να προστατεύσει την Ιβ.

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να αναγνωρίσουμε στην Kleypas, είναι το πόσο καλά έχει προσεγγίσει την εποχή στην οποία διαδραματίζεται η ιστορία της, ακόμα και στις πιο μικρές λεπτομέρειες. Με τρόπο που δεν συνηθίζεται σε μυθιστορήματα του είδους αυτού, εκτός από τα ήθη και τα έθιμα, κοινωνικά και μη, της εποχής, μας παρουσιάζει και ορισμένα σημαντικά ιστορικά γεγονότα που μπορεί να μην επηρεάζουν άμεσα την αφήγησή της, ορίζουν, ωστόσο, την ταυτότητα αυτής. Όλο αυτό προσδίδει ένα μεγαλύτερο βάθος στην όλη ιστορία και μας κάνει να εκτιμάμε ακόμα περισσότερο την Kleypas ως συγγραφέα, αφού αποδεικνύει πως ακόμα και το ιστορικό ρομάντζο μπορεί να προσφέρει κάτι περισσότερο από απλή αναγνωστική απόλαυση, στα πλαίσια μιας κάποιας χαλαρότητας, μην μένοντας μόνο στην επιφάνεια των πραγμάτων.

Σε δεύτερη φάση, εκεί που πρέπει πραγματικά να δώσουμε συγχαρητήρια στην συγγραφέα, είναι στη δόμηση και στην ανάπτυξη των χαρακτήρων της. Τα ψυχογραφήματα, τόσο της Ιβ όσο και του Σεμπάστιαν, είναι εξαιρετικά, με την ίδια να εμβαθύνει στον ψυχισμό και στον συναισθηματικό τους κόσμο, έτσι ώστε να είμαστε σε θέση να κατανοήσουμε πλήρως κάθε σκέψη, συναίσθημα και κυρίως, κάθε πράξη τους, ακόμα κι αν ορισμένες αποφάσεις τους νιώθουμε πως δοκιμάζουν την υπομονή μας. Τίποτα δεν είναι τυχαίο και κάθε κίνηση που κάνουν δικαιολογείται απόλυτα, ενώ εναρμονίζεται άψογα με τις εξελίξεις της ιστορίας, προσφέροντάς μας έντονες στιγμές, μα και εκπλήξεις που καθιστούν την πορεία αυτών, μέχρι των κορύφωση τους, ανατρεπτική και γεμάτη δράση και αγωνία.

Ένα από τα βασικά μειονεκτήματα των ρομαντικών μυθιστορημάτων εποχής είναι η ευκολία με την οποία έρχεται στο τέλος η κάθαρση, το πόσο δεδομένη είναι μια ευτυχής κατάληξη, σχεδόν χωρίς κανένα σημείο έκπληξης. Στο βιβλίο αυτό, η Kleypas καταρρίπτει όλους τους κανόνες, παρουσιάζοντάς μας μια ιστορία που αναπτύσσεται κλιμακωτά, σωστά και ισορροπημένα, που δεν σε κάνει στιγμή να χάνεις το ενδιαφέρον σου, μα πάνω απ' όλα μία ιστορία μέσα από την οποία εξελίσσονται και οι ίδιοι της οι χαρακτήρες, τόσο ως μονάδες όσο και ως σύνολο. Η Ιβ και ο Σεμπάστιαν ωριμάζουν μέσα από την κοινή τους πορεία, ως άνθρωποι, ως χαρακτήρες, ως προσωπικότητες, ενηλικιώνονται, θα λέγαμε, και ανακαλύπτουν ποιοι πραγματικά θέλουν να είναι και αγωνίζονται γι' αυτό, μα και ποιοι θέλουν να είναι μαζί, οι δυο τους, ως δυάδα, απέναντι στα θέλω τους και σε ένα κοινωνικό σύνολο που δεν μπορεί να τους φανταστεί να ζουν μαζί. Και αυτό είναι τολμηρό, γοητευτικό, ενώ, με κίνδυνο να παρεξηγηθώ, θα πω πως επιφέρει στοιχεία κλασσικών ρομάντζων που έχουν αφήσει το σημάδι τους στη λογοτεχνία, αποδεικνύοντας πως ακόμα και στο σήμερα μπορούν να δείξουν αυτόν, τον καλό τους, μαγευτικό εαυτό.
Βαθμολογία 10/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Lisa Kleypas
Μεταφραστής: Ελιασά Νοέλα
Εκδόσεις: Elxis
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2019
Αρ. σελίδων: 344
ISBN: 978-618-5394-06-6