Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
Πριν από πέντε χρόνια, μέσα στη νύχτα, η Ρόζα προχώρησε προς την προβλήτα, κοίταξε τα φουρτουνιασμένα νερά και πήδηξε. Ήταν αριστούχος φοιτήτρια του Κέιμπριτζ και είχε μόλις χάσει τον πατέρα της. Ο θάνατός της ήταν τραγικός, αλλά όχι αναπάντεχος.
Είναι, όμως, έτσι τα πράγματα;
Ο ιατροδικαστής ισχυρίζεται ότι πρόκειται για αυτοκτονία. Αλλά ο σύντροφος της Ρόζας, ο Τζαρ, δεν μπορεί να την ξεχάσει. Τη βλέπει παντού. Βλέπει το πρόσωπό της ανάμεσα στο πλήθος των επιβατών ενός τρένου, τη φιγούρα της δίπλα σ’ έναν γκρεμό. Θέλει πάση θυσία να αποδείξει ότι είναι ακόμα ζωντανή. Και τότε λαμβάνει ένα email.
"Βρες με, Τζαρ. Βρες με πριν το κάνουν εκείνοι".

Προσωπική άποψη:
Παίρνοντας στα χέρια μου το "Βρες με" και διαβάζοντας την περίληψή του, η πρώτη μου σκέψη ήταν: Ξέρω τι να περιμένω! Έχοντας διαβάσει αμέτρητα, πλέον, αστυνομικά και θρίλερ μυθιστορήματα, μπορώ να πω πως βρίσκομαι σε ένα αρκετά καλό επίπεδο εκτίμησης καταστάσεων όταν αυτές μου παρουσιάζονται για να τις αναλύσω. Και όμως, το συγκεκριμένο βιβλίο αποδείχθηκε κάτι αρκετά διαφορετικό απ' αυτό που περίμενα, μια ιδιαίτερα ευχάριστη και ανατρεπτική έκπληξη, παρουσιάζοντας μια ιστορία που με μια πρώτη ματιά φαντάζει αρκετά κοινότυπη και προβλέψιμη, με έναν τρόπο διαφορετικό, σαφέστατα πιο τολμηρό απ' ό,τι θα περίμενε κανείς, και με μια συνολική προσέγγιση, αφηγηματικά και δραματουργικά, πολύ πιο έντονη απ' όσο θα φανταζόμασταν.

Η Ρόζα, αριστούχος φοιτήτρια του Κέιμπριτζ, με ένα ολόλαμπρο μέλλον να ανοίγεται μπροστά της, μην μπορώντας να διαχειριστεί τον θάνατο του πατέρα της, αποφασίζει να δώσει τέλος στη ζωή της. Τουλάχιστον, όλα τα στοιχεία αυτό μαρτυρούν, αφού η ίδια ήταν που έπεσε στα φουρτουνιασμένα νερά της θάλασσας, με τον ιατροδικαστή να επιβεβαιώνει πως πρόκειται για αυτοκτονία, μην αφήνοντας περιθώρια αμφισβήτησης. Ωστόσο, υπάρχει κάποιος που αρνείται να το πιστέψει, έστω κι αν έχουν περάσει πέντε χρόνια από εκείνη τη μοιραία μέρα, και αυτός δεν είναι άλλος από τον τότε σύντροφό της, Τζαρ, που όχι μόνο δεν μπορεί να τη βγάλει από το μυαλό του, αλλά νομίζει πως την βλέπει παντού, στο δρόμο, στο τρένο, όπου κι αν κοιτάξει. Βαθιά μέσα του πιστεύει πως η Ρόζα είναι ακόμα ζωντανή και αυτό είναι που θέλει να αποδείξει, ό,τι κι αν χρειαστεί να κάνει. Μέχρι τη μέρα που λαμβάνει ένα email που θα σημάνει την αρχή του τέλους του προσωπικού του δράματος και θα αλλάξει τη ζωή του για πάντα.

Το πρώτο θετικό στοιχείο που πρέπει να αναγνωρίσουμε στο βιβλίο αυτό, δεν είναι άλλο από την καλοδουλεμένη του πρόζα. Ο Monroe την έχει δομήσει με τέτοιον τρόπο που ο ρυθμός αυτής είναι σταθερά δυνατός και έντονος, χωρίς να χάνει τη δυναμική του ούτε για μια στιγμή, ενώ η πλοκή, όπως και η αφήγηση αυτής, είναι σφιχτοδεμένη και άρτια, οδηγώντας σε μια σταδιακή αποδόμηση όλων αυτών που νομίζουμε πως βλέπουμε ξεκάθαρα, αλλά που κάτω από την επιφάνειά τους υπάρχουν πράγματα, στοιχεία και δεδομένα που πρέπει να παρατηρήσουμε πολύ προσεκτικά για να τα διακρίνουμε και από εκεί, να τα επεξεργαστούμε και να τα κατανοήσουμε. Και όταν το κάνουμε, δεν μπορούμε παρά να αισθανθούμε ρίγος και ανατριχίλα, να σοκαριστούμε, ίσως και να νιώσουμε μια κάποια ενόχληση, τόσο σε προσωπικό ηθικό επίπεδο, όσο και ως μέλη ενός κοινωνικού συνόλου που σε μεγάλο βαθμό αρέσκεται στο να βρίσκει ικανοποίηση μέσα από το σεξ, τη βία, την ανθρώπινη εκμετάλλευση. 

Η αφήγηση είναι πολυπρόσωπη -μέσω του Τζαρ και της φωνής της Ρόζας, έτσι όπως αυτή αποτυπώθηκε στο ημερολόγιό της-, κάτι που μας επιτρέπει να έχουμε μια απόλυτα ολοκληρωμένη εικόνα της κατάστασης και της πολυπλοκότητας αυτής, των διαφορετικών οπτικών της, ανάλογα από ποιο πρίσμα επιλέγεις να την δεις, να την αναλύσεις και τελικά να την αξιολογήσεις, μα και των συναισθηματικών κλιμακώσεων των εμπλεκόμενων σε αυτή την υπόθεση. Ίσως η αφήγηση να σας μπερδέψει, σε σχέση με τις καταχωρήσεις στο ημερολόγιο της Ρόζας, χρονολογικά, αν όμως είστε αρκετά συγκεντρωμένοι, κάτι τέτοιο δεν θα αποτελέσει πρόβλημα αλλά αντίθετα θα σας βάλει ακόμα πιο βαθιά μέσα στην ιστορία.  Οι χαρακτήρες, όπως και η πλοκή, είναι εξίσου άρτια δομημένοι και τα ψυχογραφήματά τους είναι απόλυτα ολοκληρωμένα και κατανοητά, με κάθε σκέψη, συναίσθημα και πράξη τους να δικαιολογείται, όχι απαραίτητα επειδή συμφωνούμε μαζί τους, αλλά γιατί κατανοούμε και σεβόμαστε την δικιά τους αλήθεια, ενώ παράλληλα ερχόμαστε πιο κοντά τους, μέσω της αφήγησης, γεγονός που μας επιτρέπει να ταυτιστούμε αν όχι με τις αποφάσεις τους, με το προσωπικό τους δράμα, σε μεγάλο βαθμό, σε ανθρώπινο και όχι μόνο επίπεδο.

Διαβάζοντας το "Βρες με", πάρα πολλές σκέψεις θα περάσουν από το μυαλό σας και άλλα τόσο ερωτήματα θα γεννηθούν μέσα σας, τα οποία θα τροφοδοτούνται από μια συνεχής αμφιβολία και μια αμφισβήτηση των πάντων. Όλοι φαντάζουν αθώοι και όλοι φαντάζουν ένοχοι, την ίδια ακριβώς στιγμή. Όλα φαίνονται λογικά και πως εξηγούνται απλά και εύκολα, όμως είναι έτσι, ή κάτω από την επιφανειακή αλήθεια βρίσκεται κάτι άλλο, πολύ πιο βαθύ, τρομακτικό και δύσκολα διαχειρίσιμο; Η ιστορία έχει πολλές ανατροπές, πολλές εκπλήξεις και σίγουρα σε καθηλώνει από την πρώτη μέχρι και την τελευταία του σελίδα, όπου μονάχα τότε έχεις την πραγματική εικόνα της κατάστασης και δεν μπορείς να κάνεις τίποτα άλλο από το να μείνεις με το στόμα ανοιχτό. Παράλληλα, είναι μια κοινωνική ανάλυση του πως διαχειρίζεται -ή αδυνατεί να το κάνει- κανείς το πένθος και όλη τη θλίψη που αυτό επιφέρει, τροφοδοτώντας τον συναισθηματικό παράγοντα με θεωρίες συνωμοσίας που οδηγούν σε ένα κράμα που θυμίζει κάτι από  Fitzek, μια "σχολή" που είτε αγαπάς είτε μισείς. Και όσον αφορά εμένα, την αγαπώ και τη συστήνω, όπως ακριβώς και το "Βρες με".
Βαθμολογία 9/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: J.S. Monroe
Μεταφραστής: Γιαννίσης Βαγγέλης
Εκδόσεις: Ελληνικά Γράμματα
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2018
Αρ. σελίδων: 448
ISBN: 978-960-19-0708-6