Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
Ο Κάρλο Μοντερόσι, τηλεοπτικός δημιουργός, εγκαταλείπει την εκπομπή στην οποία οφείλει τη φήμη και την ευμάρειά του. Η εκπομπή του, ένα ριάλιτι με τον ευφάνταστο τίτλο Crazy Love, ασχολείται με την αισθηματική ζωή «των όχι και τόσο καθωσπρέπει πολιτών του έθνους». Προδοσίες, μίση, πάθη και πικρίες με μότο «Κι αυτά τα κάνει ο έρωτας». Η εκπομπή του έχει τεράστια θεαματικότητα, αλλά ο ίδιος δεν αντέχει άλλο. Περήφανος κι ευχαριστημένος για την επιλογή του να τα παρατήσει, ένα βράδυ έρχεται αντιμέτωπος με έναν τύπο που προσπαθεί να τον δολοφονήσει. Ο Κάρλο θα γλιτώσει, αλλά θα μπει σε μπελάδες. Στην ιστορία μπερδεύονται δύο καλλιεργημένοι επαγγελματίες δολοφόνοι, μια νεα­ρή ερευνήτρια με ραγισμένη καρδιά, δύο Τσιγγάνοι που διψούν για εκδίκηση, συλλέκτες και λαθρέμποροι ναζιστικών-φασιστικών σουβενίρ, μερικοί νεκροί παραπάνω. Κι όλα αυτά συμβαίνουν μέσα σε ένα πολυεθνικό, λαμπερό αλλά και πολύ επικίνδυνο Μιλάνο.
Μια απίστευτη ιστορία με μεγάλες ανατροπές, γέλιο και ένταση... Η απόδειξη ότι ένα ποιοτικό θρίλερ μπορεί επίσης να είναι κοινωνική κριτική και ηθογραφία.

Προσωπική άποψη:
Ιταλική λογοτεχνία... Είτε θα την λατρέψεις είτε θα την μισήσεις, δύσκολο το ν' ακολουθήσεις άλλο μονοπάτι. Και όχι, δεν είναι θέμα ποιότητας, αλλά διαφορετικής αισθητικής, επηρεασμένη βαθιά από το noir μυθιστόρημα μιας άλλης εποχής συνυφασμένο, όμως, και με την σύγχρονη τάση που θέλει τα πάντα γύρω μας να τρέχουν και να εξελίσσονται σε ρυθμούς γεμάτους ένταση που δεν είναι πάντα εύκολο να ακολουθήσεις και που επηρεάζουν και καθορίζουν όχι μόνο εσένα ως οντότητα, αλλά κι εσένα ως μέρος ενός συνόλου καθώς και το σύνολο αυτό που δεν εξαιρείται όλων των παραπάνω. Σε μια τέτοια κατηγορία υπάγεται και ο Alessandro Robecchi που υπερασπίζεται επάξια την ταυτότητα που του προσδίδει η καταγωγή του αποτυπώνοντάς την στο χαρτί.

Ο Κάρλο Μοντερόσι, παρά που έχει κάνει πολύ μεγάλη επιτυχία με την ριάλιτι εκπομπή "Crazy Love", αποφασίζει να εγκαταλείψει το όλο concept αφού θεωρεί πως δεν τον αντιπροσωπεύει και πως δεν τον εκφράζει, ούτε ως δημιουργό αλλά ούτε και ως άνθρωπο. Μια απόφαση που δεν μετανιώνει ούτε για μια στιγμή και για την οποία αισθάνεται πολύ υπερήφανος, αφού δεν ξεπουλήθηκε εντελώς για τα λεφτά και τη δόξα, διακινδυνεύοντας ακόμα και τη φήμη του. Κι εκεί που όλα φαίνονται να κυλάνε ομαλά και ήρεμα για εκείνον, θα βρεθεί στον δρόμο του ένας άντρας που έχει σκοπό να τον δολοφονήσει. Και οριακά, θα τα κατάφερνε, και τώρα ο Κάρλο πρέπει να ανακαλύψει ποιος και γιατί προσπάθησε να τον βγάλει από τη μέση, αφού φαίνεται πως η εμπλοκή της αστυνομίας δεν είναι αρκετή. Χωρίς καν να μπορεί να το φανταστεί, θα βρεθεί εν μέσω μιας επικίνδυνης και περίπλοκης υπόθεσης, με την οποία σχετίζονται πολλοί άνθρωποι, εντελώς διαφορετικοί μεταξύ τους που, όμως, κάτι μοιάζει να τους συνδέει.

Το βιβλίο αυτό, αν και καταπιάνεται με πολύ σύγχρονα θέματα, το κεφάλαιο της αισθητικής του πηγάζει μέσα από την καρδιά των παλιών, κλασσικών και αγαπημένων noir μυθιστορημάτων που τελευταία μοιάζει να νοσταλγούμε και να αναζητάμε όλο και περισσότερο, ίσως γιατί η ακραία βία, από μόνη της, που έχει γίνει βασικός πυρήνας στα περισσότερο σύγχρονα αστυνομικά μυθιστορήματα, δεν είναι αρκετή για να μας κρατήσει το ενδιαφέρον ή έστω, να μας κάνει απόλυτα και ολοκληρωτικά δοσμένους σε αυτήν αναγνώστες. Ναι μεν δεν απορρίπτουμε κανέναν από τους δύο άξονες, αλλά δεν μπορούμε και ν' αφοσιωθούμε αποκλειστικά σε κάποιον από αυτούς. Στην προκειμένη περίπτωση, λοιπόν, έχουμε να κάνουμε με ένα εξαιρετικά καλογραμμένο κείμενο, μια ιστορία πυκνογραμμένη και με σφιχτή πλοκή, μα και με μια στακάτη πρόζα που προσδίδει χαρακτήρα, προσωπικό ύφος και που προσφέρει πάτημα για να εκδηλωθεί το χιούμορ του συγγραφέα που είναι πραγματικά απολαυστικό. 

Ο Robecchi, μέσα από τις σελίδες του μυθιστορήματός του αυτού, γίνεται άλλες φορές δραματικός, άλλες ακραίος -περιγραφικά και όχι μόνο- χωρίς, ωστόσο, σαφή πρόθεση να σοκάρει απλά για να το κάνει, μα και εθιστικά κυνικός, με την ειρωνεία να βρίσκεται κρυμμένη θαρρείς σχεδόν πίσω από κάθε λέξη του, πίσω από κάθε αράδα και κάθε διάλογο, πράγμα που ίσως να διαθέτει και μια σουρεαλιστική διάθεση, στα σημεία, που τις περισσότερες φορές, όμως, μεταμορφώνεται σε ένα χαμόγελο που όλο και πλαταίνει μέχρι που φτάνει να γίνει ένα γέλιο ηχηρό που σε διασκεδάζει και την ίδια στιγμή σε κάνει να αισθάνεσαι μια μικρή, εσωτερική ενοχή, επειδή συνειδητοποιείς πως το να σε ψυχαγωγούν ορισμένα πράγματα σε καθιστά ως μεγαλύτερο κάφρο απ' όσο ίσως να πίστευες πως είσαι. Και αυτό, όχι, δεν είναι κακό, αλλά ηδονικό.

Το "Μαύρη ραψωδία της αγάπης", όπως και η εκπομπή "Crazy Love", μιλάει για την αγάπη μα και την πλαστική ζωή που πάρα πολλοί άνθρωποι ζούνε, είτε από προσωπική επιλογή, επειδή φοβούνται να κάνουν ένα βήμα που θα τους βγάλει έξω από τη ρουτίνα τους, είτε επειδή είναι τόσο εγκλωβισμένοι μέσα στην φούσκα της δήθεν ασφάλειάς τους που δεν βρίσκουν τον λόγο να αναζητήσουν το κάτι περισσότερο. Μια ιστορία πολυεπίπεδη, με την κάθε υποϊστορία αυτής να έρχεται να προσθέσει το δικό της κεφάλαιο -είτε αυτό ονομάζεται εκδίκηση, είτε ρατσισμός, είτε κοινωνική απαλλοτρίωση- για να καταλήξουν, ωστόσο, σε έναν κοινό παρανομαστή. Χαρακτήρες πολυδιάστατοι που κινούνται μέσα σε αυτήν -και μαζί τους κινούνται και τα νήματα που ο καθένας φέρει μαζί του, ανατρέποντας συνεχώς το σκηνικό και προσφέροντας την έκπληξη. Ένα βιβλίο, με απλά λόγια, που εκτός από δράση και εκπλήξεις έχει να μας προσφέρει, συνάμα, κοινωνικούς προβληματισμούς μα και έντονες στιγμές γέλιου, όλα αυτά μαζί σε μια μίξη έξω από τα συνηθισμένα μεν, απολαυστική μέχρι την τελευταία της σελίδα δε.
Βαθμολογία 9/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Alessandro Robecchi
Μεταφραστής: Τουλούπη Ελένη
Εκδόσεις: Ελληνικά Γράμματα
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2019
Αρ. σελίδων: 432
ISBN: 978-960-19-0731-4