Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
Η νεαρή Σέρινταν Μπρομλάι πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής της γυρνώντας από εδώ κι από εκεί μαζί με τον αντισυμβατικό πατέρα της και τους μποέμ φίλους τους στην Αμερική. Πρόσφατα αναγκάστηκε να αλλάξει ζωή και να μείνει υπό την αυστηρή εποπτεία της θείας της, που της έμαθε να συμπεριφέρεται –σχεδόν– σαν κυρία και τη βοήθησε να γίνει δασκάλα.
Όταν της έκαναν πρόταση να συνοδεύσει μια κακομαθημένη κληρονόμο που θα ταξίδευε στην Αγγλία για να συναντήσει τον αριστοκράτη μέλλοντα σύζυγό της, η Σέρινταν ενθουσιάστηκε, μια και θα μπορούσε να επισκεφθεί τη χώρα της οικογένειάς της. Ακόμα περισσότερο, ενθουσιάστηκε επειδή θα έκανε ένα τόσο μεγάλο και περιπετειώδες ταξίδι.
Φυσικά, η μοίρα έχει άλλα σχέδια και όλα θα πάνε στραβά. Κατ’ αρχάς, η κακομαθημένη και άμυαλη μις Χάρις Λάνκαστερ θα το σκάσει με έναν ξένο, πριν καν προλάβει να γνωρίσει τον αρραβωνιαστικό της. Και η Σέρινταν θα πρέπει να φτάσει μόνη της στον προορισμό τους και να ανακοινώσει με επισημότητα στον λόρδο Μπάρλετον ότι –δυστυχώς– κατά τη διάρκεια του ταξιδιού κατάφερε να χάσει τη μέλλουσα γυναίκα του. Όμως, πριν προλάβει να το κάνει αυτό, θα της ανακοινώσουν με επισημότητα ένα άλλο σοκαριστικό νέο που θα ανατρέψει τα πάντα...

Προσωπική άποψη:
Μετά το "Με αντάλλαγμα την αγάπη", η αλήθεια είναι  πως είχε φοβηθεί την McNaught το μάτι μου. Μέρες μου είναι, δεν θα άντεχα να διαβάσω ένα ακόμα χρονικό παρεξηγήσεων δίχως τέλος, και άνευ λόγου ύπαρξης, που το μόνο που θα μου προκαλούσαν θα ήταν εκνευρισμό και πονοκέφαλο. Ευτυχώς, λοιπόν, το "Όσα θυμάται ο έρωτας" -με το καταπληκτικό εξώφυλλο, να σημειώσουμε- ήρθε για να ανατρέψει τα δεδομένα και τις στατιστικές και να με κάνουν να ξαναδώ τη συγγραφέα πιο θετικά, αφού αυτή τη φορά μου προσέφερε μια ιστορία που είχε όλα όσα μου έλειψαν από την προκάτοχό της. Χιούμορ, ρομάντζο, συναίσθημα, εξέλιξη πλοκής και χαρακτήρων, στοιχεία που διατήρησαν το ενδιαφέρον μου καθ' όλη την διάρκεια της ανάγνωσης και που με έκαναν να κλείσω το βιβλίο με ένα πλατύ χαμόγελο στα χείλη.

Η Σέρι είναι μία νεαρή κοπέλα που έχοντας ζήσει για μεγάλο διάστημα ως μποέμ περιπλανώμενης μαζί με τον πατέρα της και που λόγω ορισμένων συνθηκών αναγκάζεται να αλλάξει τη ζωή της, κάτω από το άγρυπνο μάτι της αυστηρής θείας της που έχει βάλει στόχο να την μεταμορφώσει σε μια κυρία της καλής κοινωνίας. Και το πετυχαίνει... περίπου! Η Σέρι γίνεται δασκάλα και ζει μια συνηθισμένη ζωή, μέχρι τη στιγμή που της γίνεται μια πρόταση στην οποία δεν μπορούσε να πει όχι. Να συνοδεύσει μέχρι την Αγγλία μια νεαρή κληρονόμο σε ένα μεγάλο ταξίδι μέχρι να την παραδώσει στα χέρια του αριστοκράτη, μέλλοντα συζύγου της. Όμως η κακομαθημένη κληρονόμος ανατρέπει τα σχέδια όλων όταν κατά τη διάρκεια του ταξιδιού θα το σκάσει με έναν ξένο, ενώ η Σέρι θα βρεθεί αντιμέτωπη με μια κατάσταση που δεν ξέρει πως να διαχειριστεί, αφού πρέπει να ολοκληρώσει το ταξίδι της και να ανακοινώσει στον λόρδο Μπάρλετον πως η νύφη του το έσκασε. Και όμως, όλα αυτά δεν είναι τίποτα μπροστά σε όσα σοκαριστικά θα αποκαλυφθούν μπροστά της όταν φτάσει στον προορισμό της.

Χωρίς να μπω σε υπερβολικά πολλές λεπτομέρειες, αφού δεν θα ήθελα να καταστρέψω το σασπένς της όλης ιστορίας, η McNaught καταφέρνει στο βιβλίο της αυτό να βρει τις απόλυτες ισορροπίες και να διαχειριστεί ακόμα και τα πιο κλισέ θέματα, που εύκολα θα μπορούσαν να πέσουν θύματα υπερβολών και μεγαλοστομιών προς χάριν φτηνού εντυπωσιασμού, με τρόπους άκρως ρεαλιστικούς και δομημένους, καλά και σταθερά τοποθετημένους πάνω στις βάσεις μιας πραγματικότητας που κανείς δεν θα μπορούσε να αμφισβητήσει. Ένα από αυτά τα θέματα είναι και η αμνησία της Σέρι που μας παρουσιάζεται με τέτοιον τρόπο που δεν σκεφτόμαστε ούτε για μια στιγμή πως υπάρχει κάποιο στοιχείο υπερβολής, και που μέσα στην ίδια την ιστορία και στην εξέλιξη αυτής χρησιμοποιείται με τον πλέον αριστοτεχνικό τρόπο ώστε να κόψει και να ράψει στα μέτρα του δυνατού γεγονότα, καταστάσεις, παντρεύοντας τις ανθρώπινες αποφάσεις με το μοιραίο του οποίου εύκολα μπορούμε να γίνουμε έρμαια και από το οποίο δεν ξεφεύγουμε γιατί καθένας μας έχει να εκπληρώσει ένα πεπρωμένο.

Αυτό, όμως, που λάτρεψα πάνω και πέρα απ' όλα στην ιστορία αυτή, δεν είναι άλλο από τους ίδιους τους χαρακτήρες του που εξελίσσονται και αλλάζουν, ωριμάζουν μέσα από τα δύσκολα μονοπάτια της ζωής τους, τσακίζονται από τα δύσκολα βιώματα αλλά την ίδια στιγμή δεν τα αφήνουν να τους κυριεύσουν και να τους καταστήσουν υποτακτικούς τους. Ένας άντρας που έχει τις κακές του στιγμές που, ωστόσο, αυτές πηγάζουν μέσα από ένα πλαίσιο λογικής και που δεν τον καθιστούν ούτε για μια στιγμή αντιπαθή, ή έστω ενοχλητικό, στα μάτια μας. Μια γυναίκα το παρελθόν της οποίας δεν φανταζόμαστε και που αποδεικνύεται πολύ πιο ενδιαφέρον και περίπλοκο απ' ό,τι θα έβαζε ο νους μας και που παίζει σημαντικό ρόλο στις επιλογές και στη διαμόρφωση του ποια τελικά είναι στο τέλος αυτής της διαδρομής. Ένας έρωτας με παρελθόν, παρόν και μέλλον. Ένας έρωτας ανάμεσα σε αυτούς τους δύο ανθρώπους, με τα πάνω του και τα κάτω του, με τις τρυφερές και τις κωμικές του στιγμές, μα και με μια δραματικότητα που όποτε αυτή κορυφώνεται σε συγκλονίζει και σε ταράζει. Μια ιστορία που αναμφίβολα μένει στην καρδιά σου.
Βαθμολογία 9/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Judith McNaught
Μεταφραστής: Τουτουντζή Ουρανία
Εκδόσεις: Elxis
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2019
Αρ. σελίδων: 600
ISBN: 978-618-5394-05-9