Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
Τέσσερις γυναίκες, τέσσερις φίλες, τέσσερις μοίρες...
Μετά από χρόνια ψεύτικων γάμων που έστηναν στην αυλή τους ως παιδιά, οι τέσσερις φίλες έχουν πια αποκτήσει μια θαυμαστή ικανότητα: να οργανώνουν στην εντέλεια την πιο σημαντική μέρα στη ζωή κάθε ζευγαριού. Από την πιο μικρή λεπτομέρεια της γαμήλιας τούρτας μέχρι το τελευταίο πέταλο της ανθοδέσμης και από τη σωστή γωνία φωτισμού μέχρι τη θέση κάθε καλεσμένου, οι τέσσερις φίλες εγγυώνται ότι αυτή η υπέροχη μέρα θα είναι γεμάτη υπέροχες αναμνήσεις που θα κρατήσουν μια υπέροχη ζωή.
Η Μακ Έλιοτ, έχοντας διάφορα εξώφυλλα περιοδικών στο ενεργητικό της, είναι στο στοιχείο της όταν κρατάει μια φωτογραφική μηχανή, έτοιμη να συλλάβει χαρούμενες οικογενειακές στιγμές. Στιγμές που πάντα ονειρευόταν κι η ίδια, μιας και δεν είχε την τύχη να τις ζήσει. Ο πατέρας της αντικατέστησε την οικογένειά του με μια άλλη κι η μητέρα της μπλέκεται με την παραμικρή αφορμή στη ζωή της Μακ. Όλα αυτά τη βαραίνουν και την αγχώνουν παραμονές ενός σπουδαίου γάμου που έχει αναλάβει με τις φίλες της. Χωρίς να το ξέρει, αυτός ο γάμος μεταξύ δύο ανθρώπων που της είναι άγνωστοι θα αλλάξει για πάντα τη ζωή της.
Ο Κάρτερ Μαγκουάιρ, ο απόμακρος αδελφός της νύφης, σίγουρα δεν είναι ο τύπος της. Όμως κάτι πάνω του κάνει τη Μακ να πιστέψει ότι είναι ο κατάλληλος για να τη βοηθήσει να ξεχαστεί από τις τρομακτικές υποχρεώσεις της δουλειάς και τους μπελάδες της οικογένειάς της. Αναπάντεχα, αυτό που νόμιζε ότι θα ήταν περαστικό μοιάζει να έχει προοπτική. Με τη βοήθεια των τριών φίλων και συνεταίρων της, θα μάθει να δημιουργεί και τις δικές της υπέροχες αναμνήσεις. 

Προσωπική άποψη:
Η Nora Roberts είναι μία από τις πλέον γνωστές συγγραφείς στον κόσμο, ενώ από πολλούς θεωρείται η βασίλισσα των αισθηματικών μυθιστορημάτων -πράγμα που σε μεγάλο βαθμό ίσως και να ισχύει, αν αναλογιστούμε το πόσα εκατομμύρια αντίτυπα έχει πουλήσει όλα αυτά τα χρόνια της συγγραφικής της πορείας. Όπως και να 'χει, το βέβαιο είναι πως υπάρχει μια τεράστια μερίδα αναγνωστικού κοινού, εκεί έξω, που την λατρεύει και την ακολουθεί πιστά. Ιδιαίτερη απήχηση έχει και στο ελληνικό κοινό, γιατί δεν μπορούμε να αποτελούμε εξαίρεση στον κανόνα, με πληθώρα βιβλίων της να έχουν κυκλοφορήσει και στη δική μας αγορά, μεταφρασμένα στην ελληνική γλώσσα, είτε σε βίπερ είτε σε paperback μορφή. Έχοντας περάσει από πολλά διάφορα εκδοτικά σπίτια, λοιπόν, έφτασε η ώρα να φιλοξενηθεί από τις εκδόσεις Διόπτρα οι οποίες, μόλις λίγες μέρες πριν, εξέδωσαν το "Επιχείρηση γάμος", το πρώτο βιβλίο της σειράς "Όρκοι αγάπης".

Το concept της σειράς έχει ως εξής: Τέσσερις παιδικές φίλες που μεγάλωσαν μαζί, που έμαθαν να μοιράζονται τα όνειρα και τις προσδοκίες τους, μα και τις πιο κρυφές τους επιθυμίες, μεγαλώνουν, γίνονται ώριμες γυναίκες και αποφασίζουν να συνεργαστούν, αξιοποιώντας την εκπαίδευση και την εμπειρία που έχουν αποκτήσει μέσα από τα παιδικά τους αυτά παιχνίδια. Η κάθε μία, στον τομέα της, συντελεί στο να οργανωθεί ο τέλειος γάμος, μία ημέρα που το κάθε ζευγάρι θα έχει να θυμάται ως μια πολύ όμορφη και ξεχωριστή εμπειρία στη ζωή του. Δουλειά της Μακ, με το πλούσιο βιογραφικό και τα πολλά εξώφυλλα περιοδικών, είναι το να παγιδεύει με τον φακό της τις πιο όμορφες στιγμές της ημέρας εκείνης. Στιγμές οικογενειακής ευτυχίας που αν και η ίδια είχε ονειρευτεί για τον εαυτό της, δεν κατάφερε να τις ζήσει, ούτε μέσα στην οικογένειά της, με τον πατέρα της να τους έχει εγκαταλείψει για μια νέα οικογένεια στην οποία εκείνη ποτέ δεν είχε θέση, την ίδια ώρα που η παρεμβατική μητέρα της δεν χάνει ευκαιρία να χωθεί στη ζωή της, αλλά ούτε και σε προσωπικό επίπεδο, αφού δεν έχει βρεθεί ο άντρας με τον οποίο θα μπορούσε να πορευτεί μαζί του.

Βέβαια, οι ισορροπίες της ζωής της ανατρέπονται όταν αναλαμβάνει τον γάμο δύο ανθρώπων που μπορεί να μην τους γνώριζε μέχρι εκείνη τη στιγμή, αλλά που έμελλε η ένωσή τους να αναταράξει τον κόσμο της. Ο αδερφός της μέλλουσας νύφης, ο Κάρτερ -με τον οποίο γνωρίζονταν από το σχολείο, ενώ εκείνος ήταν τσιμπημένος μαζί της-, εσωστρεφής και φαινομενικά απόμακρος, δεν είναι καθόλου ο τύπος του άντρα που θα κέντριζε την προσοχή της υπό άλλες συνθήκες, όμως, στην προκειμένη περίπτωση, στο πρόσωπό του βλέπει μια καλή προοπτική να ξεχαστεί και να ξεκολλήσει για λίγο από τη μιζέρια της. Έλα, όμως, που η ζωή έχει καμιά φορά άλλα σχέδια για εμάς και έτσι, όταν ο Κάρτερ αρχίζει να της δείχνει και τα άλλα του πρόσωπα και να την προσεγγίζει με τρόπους που ποτέ δεν θα περίμενε, κάτι μέσα της αρχίζει να σκιρτά ενώ το μέλλον τους, ξαφνικά, φαντάζει να έχει μεγαλύτερες προοπτικές απ' όσες θα φανταζόταν.

Μπορώ να πω μετά βεβαιότητα πως η Μακ δεν είναι η ηρωίδα με την οποία μπορώ να ταυτιστώ, αφού μπορεί να είναι ιδιαίτερα δυναμική στη δουλειά της και σε διάφορους άλλους τομείς της ζωής της, όσον αφορά, όμως, τις διαπροσωπικές της σχέσεις, με εξαίρεση τις τρεις κολλητές της, είναι εξαιρετικά επιφυλακτική και διστακτική, με αποτέλεσμα να βάζει η ίδια, πολλές φορές, τρικλοποδιές στον εαυτό της, δημιουργώντας θέματα εκεί που δεν υπάρχουν. Ωστόσο, αναγνωρίζω στο πρόσωπό της μια πολύ μεγάλη μερίδα γυναικών του σήμερα, που επηρεασμένη από λανθασμένα οικογενειακά πρότυπα που αποκόμισαν από την σχέση των γονιών τους, τα οποία έχουν ενισχύσει τις τυχόν προσωπικές τους ανασφάλειες κι αγωνίες, αλλά και τα κόμπλεξ τους, κρατάει μεγαλύτερες άμυνες απ' όσες απαιτούνται και σε περισσότερα ζητήματα απ' όσα πραγματικά χρειάζεται. Με απλά λόγια, η Μακ είναι το ιδανικό παράδειγμα το τι πρέπει να αποφύγεις αν θες πραγματικά να γίνεις ευτυχισμένος, αλλά και του τι χρειάζεται να κάνεις για να αποτινάξεις από πάνω σου όλα όσα σε βαραίνουν.

Από την άλλη, ο Κάρτερ, είναι ο τύπος του άντρα που θα κλέψει σίγουρα την καρδιά σου, αλλά δεν είμαι βέβαιη για το αν θα τον τοποθετήσεις, τελικά, στον ερωτικό βωμό ενός συντρόφου ή στην friendzone, με ό,τι μπορεί να συνεπάγεται αυτό. Σε ό,τι έχει να κάνει με την Μακ, ωστόσο, έχω την πεποίθηση πως είναι ακριβώς ο άντρας εκείνος που χρειάζεται προκειμένου η ίδια να ξεκολλήσει το μυαλό της και να δώσει μια ευκαιρία, όχι μόνο σε εκείνον και σε μια πιθανή σχέση μεταξύ τους, αλλά πάνω απ' όλα στον ίδιο της τον εαυτό, ώστε να κάνει ένα βήμα παραπέρα, προς στην πραγμάτωση των ονείρων της. Γιατί, αν δεν αφήσουμε πίσω το παρελθόν μας, με ό,τι βασανιστικά σημάδια φέρει αυτό μαζί του, δεν θα μπορέσουμε ποτέ να αποδεσμευτούμε απ' όσα μας κρατάνε σταθερούς, δέσμιους κι ευάλωτους απέναντι σε συνθήκες, καταστάσεις, συναισθήματα, που όχι μόνο δεν μας εκφράζουν, αλλά δεν μας αξίζουν. Βέβαια, καμιά φορά απαιτείται λίγο σπρώξιμο, αλλά και να βρεθεί ο κατάλληλος άνθρωπος για να μας βοηθήσει σε αυτό.

Σε ό,τι έχει να κάνει, τώρα, με την ροή της αφήγησης, σίγουρα αυτή χάνει την έντασή της σε ορισμένα σημεία, κυρίως λόγω των συνεχών πισωγυρισμάτων της Μακ -δεν φταίει αυτή, οι φίλες της φταίνε που δεν της έριξαν νωρίτερα έναν κουβά νερό στο κεφάλι για να συνέλθει-, όμως, συνολικά, έχουμε να κάνουμε με ένα ιδιαίτερα ευχάριστο βιβλίο, οι στιγμές του οποίου μοιράζονται ανάμεσα στον ρομαντισμό και στο χιούμορ, με την Roberts να ποντάρει αρκετά στο δεύτερο στοιχείο, με μια δόση αυτοσαρκασμού και κυνικότητας που προσωπικά λατρεύω και ταιριάζει πολύ στα γούστα και στην ιδιοσυγκρασία μου. Μια ιστορία για τον έρωτα, του πόσο εύκολα -ή όχι- μπορείς να τον βρεις ακόμα κι εκεί που δεν τον περιμένεις -ή στο πρόσωπο κάποιου που δεν το περιμένεις-, της σπουδαιότητας του να παίρνεις τη ζωή στα χέρια σου και να κάνεις επιλογές βάσει των θέλω σου και όχι των βιωμάτων σου, μα και μια ιστορία για την φιλία και του πόσο σωτήρια μπορεί ν' αποδειχθεί. Και πιστέψτε με, στο προσεχές μέλλον, έρχονται ακόμα πιο δυνατές στιγμές.
Βαθμολογία 8,5/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Nora Roberts
Μεταφραστής: Τουτουντζή Ουρανία
Εκδόσεις: Elxis
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2019
Αρ. σελίδων: 432
ISBN: 978-618-5394-13-4