Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
Παρίσι, 1938. Η Ρομέν είναι πιλότος, παράτολμη και γεμάτη πάθος, ενώ η αδελφή της, η Φλοράνς, είναι μια κοσμική κυρία που απολαμβάνει την εξουσία και τα προνόμια. Και οι δύο έχουν κάτι να αποδείξουν –και κάτι να κρύψουν. Οι κόσμοι τους συγκρούονται όταν πλέον ο φόβος καραδοκεί στους δρόμους του Παρισιού. Η Ρομέν είναι ταγμένη στον αγώνα ενάντια στον φασισμό, αλλά η Φλοράνς βλέπει τον φασισμό ως μοναδική σανίδα σωτηρίας.
Στο κατώφλι του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, μέσα σε έναν κυκεώνα μυστικών και ψεμάτων, κανένας δεν είναι αυτό που φαίνεται και η προδοσία κυλά στο αίμα όλων.

Προσωπική άποψη:
Οι εκδόσεις Κλειδάριθμος φέρνουν στα χέρια μας ένα ακόμα βιβλίο της πολυγραφότατης Kate Furnivall, αυτή τη φορά ένα από τα πιο πρόσφατά της, με έτος έκδοσης το 2017, γεγονός που ίσως να συμβάλλει στο ότι είναι και από τα καλύτερα που έχω διαβάσει και που φέρει την υπογραφή της. Γιατί, αν σε κάποια βιβλία παλαιότερων εκδόσεων είχαμε αναφερθεί σε μια κάπως παλαιική αισθητική, κυρίως σε ό,τι έχει να κάνει με την αφήγηση, αυτό είναι ένα στοιχείο που επ' ουδενί δεν συναντάμε στην "Προδοσία", όχι επειδή αφηγείται μια ιστορία πιο σύγχρονη -δεν ισχύει αυτό-, αλλά γιατί το κάνει με μια πιο μοντέρνα αισθητική, χωρίς αυτή αλλοιώνει την ιστορική της ταυτότητα, αλλά ερχόμενη πιο κοντά σε αυτά που θέλουμε να δούμε σήμερα.

Η ιστορία, λοιπόν, μας μεταφέρει στο Παρίσι του 1938, λίγο πριν να ξεσπάει ο Β' Παγκόσμιο Πόλεμος, μία απ' τις πιο μελανές και σκοτεινές περιόδους της νεότερης Ιστορίας. Εκεί συναντάμε τη Ρόμεν και τη Φλοράνς, δίδυμες αδερφές που παρά τις εξωτερικές τους ομοιότητες είναι εκ δια μέτρου αντίθετες όσον αφορά τον χαρακτήρα τους, την προσωπικότητά τους, τις αντιλήψεις και τα πιστεύω τους. Η Ρόμεν είναι μια γυναίκα με πάθος, δυναμική και μαχητική, πιλότος -πράγμα εξαιρετικά σπάνιο για την εποχή της που ένα επάγγελμα σαν κι αυτό ήταν αμιγώς αντρικό-, ενώ η Φλοράνς είναι μια καθώς πρέπει κυρία της καλής κοινωνίας, απολαμβάνοντας όλα όσα έχει να της προσφέρει η κοσμική ζωή. Δύο κόσμοι αντίθετοι που με αφορμή τον πόλεμο να βρεθούν για πρώτη φορά σε πραγματική σύγκρουση, με την πρώτη να μάχεται ενάντια του φασισμού ενώ η δεύτερη θεωρεί πως το να τον υπερασπιστεί και να τον ακολουθήσει είναι ο μοναδικός τρόπος να σωθεί.

Με φόντο μια Γαλλία που είναι έτοιμη να καταρρεύσει και να υποκύψει στον κατακτητή της, οι δύο αδερφές βρίσκονται αντιμέτωπες η μία με την άλλη, μα και η κάθε μία χωριστά με τον ίδιο της τον εαυτό. Η κάθε μία έχει τα δικά της μυστικά, τα οποία θέλει να προστατεύσει, να κρύψει, να διαφυλάξει, όμως αυτό δεν είναι πάντα εύκολο, πόσο μάλλον όταν γύρω σου πέφτει ένα απειλητικό πέπλο όλο και πιο βαρύ, όλο και πιο βίαιο, απειλώντας όχι μόνο της ατομικότητά σου, αλλά τον κόσμο ολάκερο. Γιατί, αν πέσει η Γαλλία, θα πέσουν κι άλλοι μαζί της και το ζήτημα είναι ποιοι θα είναι αυτοί; Υπέρ ποιου στρατοπέδου θα έχει ταχθεί ο καθένας και ποιο μερίδιο ευθυνών θα του αποδοθεί, δίκαια ή άδικα; Και πάνω απ' όλα, μέχρι που μπορείς να φτάσεις για να σώσεις τι ζωή σου; Τι μπορείς να θυσιάσεις; Μπορείς ακόμα και να σκοτώσεις; Μπορείς να σκοτώσεις ακόμα και κάποιον που αγαπάς; Κι αν το κάνεις, θα μπορέσεις να γυρίσεις ποτέ πίσω από την κόλαση στην οποία θα βρεθείς;

Οι δύο αδερφές μοιράζονται ένα μυστικό, αυτό που αποτελεί και την αφετηρία της ιστορίας αυτής. Μιας ιστορίας που μεταφέρεται οχτώ χρόνια αργότερα και που εξελίσσεται με τρόπους που καμιά τους δεν περίμενε, αλλά και με τρόπους που ούτε εμείς περιμέναμε ως αναγνώστες. Αντιλαμβανόμαστε πως μεσολάβησαν πράγματα, γεγονότα και καταστάσεις που επηρέασαν και διαμόρφωσαν τις σχέσεις τους αλλά και τις ίδιες, ως προσωπικότητες -και όχι μόνο-, όμως η άγνοιά μας γύρω από αυτά εντείνει το ενδιαφέρον και την αγωνία μας κι εμείς βρισκόμαστε να γυρίζουμε τη μία σελίδα μετά την άλλη προσπαθώντας να ανακαλύψουμε τι πραγματικά έχει συμβεί, μαζεύοντας όλα εκείνα τα μικρά και μεγάλα στοιχεία που θα μας βοηθήσουν να δημιουργήσουμε την ολοκληρωμένη εικόνα μιας ψηφιδωτής πραγματικότητας που έχει διαλυθεί σε κομμάτια προσπαθώντας να κρύψει το ποια είναι στ' αλήθεια. 

Σε μια οριακά προπολεμική Γαλλία, όπου ο Ναζισμός βρίσκεται μόλις ένα βήμα προ των πυλών -μια συνθήκη που αφηγηματικά αποδίδει άψογα η Furnivall, τόσο σε παραστατικό όσο και σε συναισθηματικό επίπεδο-, δύο αδερφές καλούνται να δείξουν πως παρά τις διαφορές τους τις ενώνει μια αγάπη πολύ πιο δυνατή από κάθε κίνδυνο, κάθε απειλή, που βρίσκεται πάνω από τα θέλω και τα μπορώ τους. Δεν έχω αδερφή, πόσο μάλλον δίδυμη, έχω, όμως, έναν μικρότερο αδερφό με τον οποίο είμαστε πολύ δεμένοι, και βάζοντας τον εαυτό μου στη θέση των Ρομέν και Φλοράνς μπορώ να κατανοήσω απόλυτα όλο το φάσμα των συναισθημάτων τους, δυνατών κι αντικρουόμενων, που έρχονταν σε κόντρα με τους φόβους και πάλευαν να βγουν νικητές, γιατί έτσι είμαστε καμωμένοι οι άνθρωποι, ειδικά όταν ερχόμαστε αντιμέτωποι με καταστάσεις που επηρεάζουν αυτούς που αγαπάμε. Δεν θα σας αποκαλύψω ποια είναι η προδοσία, αν συνέβη και ποια η κατάληξη αυτής, αλλά θα σας παροτρύνω να διαβάσετε ένα βαθιά ανθρώπινο, ρεαλιστικό, συναισθηματικό και τρυφερό ιστορικό μυθιστόρημα που σίγουρα θα θυμάστε για καιρό.
Βαθμολογία 9,5/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Kate Furnivall
Μεταφραστής: Τάπα Σοφία
Εκδόσεις: Κλειδάριθμος
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2019
Αρ. σελίδων: 432
ISBN: 978-960-461-933-7