Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
Κάποιες φιλίες, όπως κι ο έρωτας, μοιάζουν σημαδεμένες από τη μοίρα.
Η Ντόρις, ένα ορφανό κορίτσι που δουλεύει στην κουζίνα του Μεγάλου Σπιτιού μιας φυτείας ζαχαροκάλαμων στη Βραζιλία του ’30, γνωρίζει ένα κορίτσι που θα αλλάξει τη ζωή της για πάντα: την Γκράσα –την έξυπνη, όμορφη και κακότροπη κόρη του πλούσιου «βαρόνου της ζάχαρης».
Η Ντόρις και η Γκράσα ανήκουν σε διαφορετικούς κόσμους, αλλά θα δεθούν χάρη στη μουσική. Η μία τραγουδάει σαν αηδόνι, η άλλη νιώθει τις μελωδίες στην ψυχή της και γράφει στίχους γι’ αυτές. Η μουσική θα γίνει το κοινό τους πάθος, η πηγή της συντροφικότητας και του ανταγωνισμού τους, η μόνη οδός διαφυγής από τη ζωή για την οποία γεννήθηκαν. Όμως μόνο μία από τις δύο προορίζεται να ζήσει τη δόξα…
Ταξιδεύοντας τον αναγνώστη από τις φυτείες της ενδοχώρας της Βραζιλίας στους θορυβώδεις δρόμους της περίφημης Λάπα του Ρίο ντε Τζανέιρο, και από το Λος Άντζελες της χρυσής εποχής του Χόλιγουντ.

Προσωπική άποψη:
Όσο μεγαλώνει κανείς συνειδητοποιεί πως ορισμένα πράγματα που έχει ζήσει, κάποιες καταστάσεις και συναισθήματα, έχουν αφήσει μέσα του πολύ βαθύτερα σημάδια απ' όσο πίστευε και πολύ περισσότερο, απ' όσο επιθυμούσε να συμβεί κάτι τέτοιο. Αγκιστρώνονται βαθιά μέσα στην ψυχή μας, αποκτούν μια μόνιμη θέση σε αυτήν και καθορίζουν σημαντικά το ποιοι θα γίνουμε μελλοντικά. Σε όσο πιο νεαρή ηλικία βρισκόμαστε, τόσο πιο εύκολα αφηνόμαστε στα συναισθήματά μας, τόσο περισσότερο αφήνουμε τα πάθη μας να μας κυριεύσουν, και αυτό γιατί δεν σκεφτόμαστε και τόσο πολύ το αύριο, ούτε τις πιθανές συνέπειες όλων αυτών όταν θα καταρρεύσουν αφήνοντας πίσω τους συντρίμμια.  

Όλα αυτά σκεφτόμουν καθώς διάβαζα το "Ο αέρας που αναπνέεις", την ιστορία δύο κοριτσιών τόσο διαφορετικών μεταξύ τους, μα και τόσο όμοιων συνάμα. Την ιστορία της Ντόρις και της Γκράσα, του ορφανού κοριτσιού που δουλεύει στην κουζίνα του Μεγάλου Σπιτιού μιας φυτείας ζαχαροκάλαμων της Βραζιλίας της δεκαετίας του '30 και της κόρης του πάμπλουτου ιδιοκτήτη όλων αυτών. Δυο κόσμοι ολότελα αντίθετοι που, όμως, τους δένει η αγάπη των δύο κοριτσιών για τη μουσική η οποία, τελικά, είναι αυτή που θα της φέρει κοντά και που θα αλλάξει τη ζωή τους για πάντα. Γιατί μπορεί η ζωή τους και το μέλλον τους να φαντάζει προδιαγεγραμμένο, όμως μία από αυτές μπορεί να κάνει τη διαφορά, να ξεφύγει απ' όλα αυτά που άλλοι επέλεξαν για εκείνες, και να ζήσει την απόλυτη δόξα.

Η Peebles έχει δημιουργήσει δύο απ' τους πιο περίπλοκους και πολυδιάστατους χαρακτήρες που έχει συναντήσει τα τελευταία χρόνια. Δύο πλάσματα που το καθένα είναι προικισμένο με τον δικό του τρόπο και που παρά τις διαφορές τους, εκείνες καταφέρνουν να πιαστούν από τις ομοιότητές τους και να "παντρέψουν" τις ανάγκες και τα θέλω τους, οδηγώντας τη σχέση τους σε πολυεπίπεδα μονοπάτια με δεκάδες σκαμπανεβάσματα και αντιπαραθέσεις που, όμως, την καθιστούν τόσο μοναδική και ιδιαίτερη και, ίσως, ως το σημαντικότερο σημείο αναφοράς σε ολόκληρη τη ζωή τους. Μια σχέση που οδηγεί σε αρκετές στιγμές πόνου, αλλά που την ίδια στιγμή κρύβει μέσα της ανείπωτη ομορφιά, δύναμη και πίστη.

Η αφήγηση της ιστορίας μπορεί να έχει τη φωνή της Ντόρις, όμως η Γκράσα δεν αποτελεί επ' ουδενί δευτεραγωνίστρια αυτής. Αντίθετα, φροντίζει να αναδείξει κάθε πρόσωπο αυτής, που δεν είναι και λίγα, όπως συμβαίνει, άλλωστε, και με τους πραγματικά μεγάλους καλλιτέχνες. Παράλληλα, ο συγγραφέας, φροντίζει να μας μεταφέρει με λεπτομερή ακρίβεια όλα τα στοιχεία εκείνα που χαρακτήρισαν την εποχή στην οποία και τοποθετείται η ιστορία του -ίσως και με περισσότερα απ' όσα θα θέλαμε ή θα ήταν πραγματικά αναγκαία σε ορισμένες στιγμές. Παρ' όλα ταύτα, δεν χάνεται η ροή ή η ένταση της αφήγησης, που μας παρασύρει σε έναν κόσμο γεμάτο μουσική, μελωδία και πάνω απ' όλα, συναισθήματα.

"Ο αέρας που αναπνέεις" είναι ένα μυθιστόρημα που χαρακτηρίζεται από τα ίδια ακριβώς στοιχεία με τη σάμπα, που τόσο σημαντικό ρόλο παίζει στην εξέλιξη αυτού, κυριολεκτικά και μεταφορικά. Ένα μυθιστόρημα που μας κάνει να συνειδητοποιούμε πως υπάρχουν ορισμένα πράγματα που παίρνουμε για δεδομένα ενώ δεν θα έπρεπε. Ένα μυθιστόρημα με ιστορικές προεκτάσεις, η μουσική του οποίου καταφέρνει να "μιλήσει" στην καρδιά, στην ψυχή και στο μυαλό μας, που αφηγείται μια ιστορία για τον ρατσισμό, τις κοινωνικές διαφορές, την τύχη, την φήμη, την δόξα, την άνοδο και την κάθοδο, την απόλυτη εξύψωση και την συντριπτική κάθοδο, τη δύναμη των φιλικών δεσμών, μα πάνω απ' όλα για την αναγέννηση του ανθρώπου μέσα από τις ίδιες του τις στάχτες.
Βαθμολογία 9/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Frances de Pontes Peebles
Μεταφραστής: Ηλιάδη Ιωάννα
Εκδόσεις: Κλειδάριθμος
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2019
Αρ. σελίδων: 576
ISBN: 978-960-461-954-2