"Sherlock Holmes: Ο λαβύρινθος του θανάτου" του James Lovegrove

1895: ο νέος πελάτης του Σέρλοκ Χολμς, δικαστής του Ανώτατου Δικαστηρίου, ζητά τη βοήθειά του για την εξαφάνιση της γοητευτικής, καλλιεργημένης και εξαιρετικά φιλελεύθερης κόρης του. Ο κύριος Χολμς και ο δόκτωρ Γουάτσον ανακαλύπτουν ότι και η αγνοού-μενη κοπέλα, η Χάνα Γούλφσον, αναζητούσε τη Σοφία, μια στενή φίλη της η οποία εξαφανίστηκε χωρίς να αφήσει ίχνη. Από την έρευνα διαπιστώθηκε ότι η Σοφία είχε στρατολογηθεί από την ομάδα των «Ηλυσίων», μια σχεδόν θρησκευτική σέχτα παθιασμένη με τους αρχαιοελληνικούς μύθους και τελετές, επικεφαλής της οποίας ήταν ο χαρισματικός σερ Φίλιπ Μπιουκάναν. O Χολμς ανακαλύπτει ότι η Χάνα, θέλοντας να βρει τι απέγινε η φίλη της, έχει ήδη εισχωρήσει στην ομάδα των Ηλυσίων με ψεύτικο όνομα. Και ενώ ο Σέρλοκ Χολμς συμφωνεί ότι η κοπέλα μπορεί να παραμείνει ως «πράκτοράς» του στη μυστικιστική αλλά φαινομενικά ακίνδυνη αίρεση, ο δόκτωρ Γουάτσον επιμένει ότι η Χάνα διατρέχει θανάσιμο κίνδυνο. Εν τω μεταξύ, ο σερ Φίλιπ οραματίζεται την αναμόρφωση της ανθρωπότητας σύμφωνα με τα κλασικά ιδεώδη, χωρίς να αναλογίζεται το ολέθριο τίμημα…

"Επικίνδυνες γειτονιές" του Jonathan Kellerman

Παρά τα πολλά χρόνια εμπειρίας του, ο υπαστυνόμος Μάιλο Στέρτζις, από το Αστυνομικό Τμήμα του Δυτικού Λος Άντζελες, ξέρει ότι οι γνώσεις και οι ικανότητές του δεν επαρκούν για να αντιμετωπίσει τα πάντα. Γι’ αυτό χρειάζεται το ταλέντο του διακεκριμένου ψυχολόγου Άλεξ Ντέλαγουερ, με τη βοήθεια του οποίου διερευνούν τις πιο σκοτεινές πτυχές κάθε υπόθεσης. Αλλά παρά τη χαρισματική ματιά των δύο αντρών, η σκηνή του αποψινού φόνου είναι ακατανόητη και απίστευτα βάναυση. Δεν υπάρχουν σταγόνες αίματος, ίχνη πάλης ή άλλα στοιχεία αναγνώρισης, καθώς το πρόσωπο και τα χέρια του θύματος έχουν αφαιρεθεί. Κανείς δεν μπορεί να εξηγήσει γιατί ένα τόσο κακοποιημένο πτώμα βρέθηκε σε αυτή την εύπορη κατοικία. Ο Τσετ Κόρβιν, η γυναίκα του και τα δυο παιδιά τους υποστηρίζουν ότι δεν αναγνωρίζουν το πτώμα. Και δείχνουν αρκετά φειδωλοί στις πληροφορίες που είναι πρόθυμοι να μοιραστούν με την αστυνομία.
Καθώς η έρευνα προχωρά, ο Μάιλο και ο Άλεξ αντιλαμβάνονται ότι σε αυτή τη γειτονιά υπάρχουν πολλά περίεργα μάτια, καχύποπτα μυαλά και φλύαρα στόματα. Όσο ο Μάιλο μειώνει τη λίστα των υπόπτων κι ο Άλεξ προσπαθεί να γκρεμίσει τα τείχη που φρουρούν τα πιο σκοτεινά μυστικά, ένα περίπλοκο δίχτυ διεστραμμένης αγάπης, ανελέητης απληστίας και κλονισμένης εμπιστοσύνης αρχίζει να ξεδιπλώνεται. Φαίνεται ότι όσο πιο περιποιημένο και πράσινο είναι το χορτάρι στα φροντισμένα και ακριβά σπίτια, τόσο περισσότερες αμαρτίες κρύβονται μέσα σε αυτά. Συμπεριλαμβανομένης της πιο θανάσιμης.
Ο κορυφαίος συγγραφέας ψυχολογικών θρίλερ περιπλανιέται στις επικίνδυνες γειτονιές του Λος Άντζελες και μας καθηλώνει με μια ασυνήθιστη ιστορία διαστροφής, μίσους και προδοσίας.

"Οι αδιάφοροι" του Alberto Moravia

Οι Αδιάφοροι είναι το πρώτο μυθιστόρημα του Αλμπέρτο Μοράβια, το οποίο έγραψε σε πολύ νεαρή ηλικία και θεωρείται το σημαντικότερο της λογοτεχνικής του καριέρας. Το έργο αυτό κυκλοφόρησε σε μία από τις πιο δύσκολες ιστορικά στιγμές της Ιταλίας. Ο Μουσολίνι είχε ήδη επιβάλει τη δικτατορία του και η χώρα όδευε προς τη συναίνεση και τη λαϊκή επικύρωση του φασισμού. Έχοντας ελάχιστο ακόμα ενδιαφέρον για την πολιτική, ο Μοράβια έδειξε, παρ’ όλα αυτά, με τον πιο γλαφυρό και άμεσο τρόπο, ότι ο φασισμός μετατρέπει τον θανάσιμο κίνδυνο της αδιαφορίας σε ένα απόλυτα υπαρξιακό προσωπικό καθεστώς. Το πορτρέτο που φιλοτέχνησε, αυτό ενός εικοσάχρονου νέου, αντιμέτωπου με την κατάρρευση της αστικής οικογένειάς του, αλλά και της ίδιας της χώρας του, παραμένει αξεπέραστο μέχρι και σήμερα.
Στο βιβλίο ο αναγνώστης θα βρει μια εξαιρετική εισαγωγή του έγκριτου Ε. Σανγκουινέτι, ένα σπουδαίο κριτικό σημείωμα της Α. Γκραντέλις, καθώς και τέσσερα σημαντικά και σπάνια κείμενα του ίδιου του Μοράβια που επεξηγούν και αναλύουν περαιτέρω τα νοήματα του έργου του αλλά και της εποχής κατά την οποία το έγραψε.