Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
Επέστρεψε. Ακόμα πιο γέρος. Ακόμα πιο αστείος.
Όλα αρχίζουν με ένα αερόστατο και τρία μπουκάλια σαμπάνια. Ο Άλαν και ο Γιούλιους είναι έτοιμοι να κάνουν μια βόλτα και να θαυμάσουν τη θέα από ψηλά. Δεν περιμένουν ότι το αερόστατο θα καταλήξει στη θάλασσα κι ότι θα τους περιμαζέψει ένα πλοίο της Βόρειας Κορέας που μεταφέρει έναν χαρτοφύλακα γεμάτο λαθραίο ουράνιο για τα πυρηνικά όπλα του Κιμ Γιονγκ Ουν.
Ο Άλαν και ο Γιούλιους βρίσκονται ξαφνικά στο επίκεντρο μιας διπλωματικής κρίσης όπου εμπλέκονται υψηλά ιστάμενα πρόσωπα, από τον υπουργό Εξωτερικών της Σουηδίας έως την Άνγκελα Μέρκελ και τον Τραμπ. Κι ένα είναι σίγουρο: τα πράγματα θα γίνουν ακόμα χειρότερα…
Ο υπεραιωνόβιος Άλαν και ο κολλητός του φέρνουν τον κόσμο άνω κάτω στη νέα τους περιπέτεια. Και αποδεικνύουν ότι διαθέτουν ακόμη τη σκανταλιάρικη διάθεση και την αστείρευτη ζωντάνια που έκαναν εκατομμύρια αναγνώστες σε όλο τον κόσμο να τους αγαπήσουν. 

Προσωπική άποψη:
Έξι χρόνια μετά την πρώτη κυκλοφορία του "Ο εκατοντάχρονος που πήδηξε από το παράθυρο κι εξαφανίστηκε", το οποίο έγινε τεράστια εμπορική επιτυχία και κυκλοφόρησε σε ολόκληρο τον πλανήτη σε άπειρες γλώσσες και με εκατομμύρια αντίτυπα να πωλούνται στέλνοντάς το στην κορυφή των best sellers, ο Jonas Jonasson αποφάσισε πως είχε φτάσει η ώρα για τον αγαπημένο υπεραιωνόβιο Άλαν να επιστρέψει και να φέρει τα πάνω κάτω, για ακόμα μία φορά, με τις ανατρεπτικές περιπέτειές του. Και όπως ήταν φυσικό επόμενο, έσπευσα ν' αποκτήσω το βιβλίο μέσα στο οποίο καταγράφηκαν αυτές, όχι μόνο με μεγάλη προσμονή, αλλά και με μια βαθιά ελπίδα να διαβάσω κάτι ανάλογο του προκατόχου του. 

Στις πρώτες κιόλας σελίδες του βιβλίου, ο συγγραφέας ξεκαθαρίζει πως ποτέ του δεν είχε πρόθεση να γράψει μια συνέχεια της πρωτότυπης ιστορίας του. Ήταν κάτι που δεν το είχε σχεδιάσει, αλλά που ήρθε αβίαστα, χωρίς κανείς και τίποτα να πιέσουν καταστάσεις, αλλά που επηρεάστηκε βαθιά από τις πολιτικές εξελίξεις των τελευταίων ετών και την κατάρρευση του κόσμου γύρω μας. Ενός κόσμου που ελέγχεται από διαταραγμένους πολιτικούς ηγέτες -με την έννοια της "διαταραχής" να προσεγγίζεται με πολλούς τρόπους και αν επιδέχεται πολλών ερμηνειών. Αν το καλοσκεφτούμε, η ιδέα αυτή, ως κεντρική βάση της αφήγησής του, έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον, ενώ μπορεί να λειτουργήσει με τρόπο πολυδιάστατο και να μας οδηγήσει σε μια διαδικασία σκέψης στην οποία ίσως να μην είχαμε μπει, ή που την έχουμε προσεγγίσει πολύ επιφανειακά.

Κάπως έτσι, λοιπόν, ο Άλαν και ο καλύτερός του φίλος, Γιούλιος, καταλήγουν μπλεγμένοι σε μια περιπέτεια στην οποία εμπλέκονται τα σημαντικότερα πρόσωπα της σύγχρονης πολιτικής σκηνής ανά την υφήλιο, όταν επιβιβάζονται σε ένα αερόστατο το οποίο ξεφεύγει από την πορεία του, με αποτέλεσμα οι δυο τους να βρεθούν κατά μεσής της θάλασσας και ένα πλοίο της Βόρειας Κορέας να τους περιμαζεύει. Ένα πλοίο το οποίο μεταφέρει έναν χαρτοφύλακα γεμάτο λαθραίο ουράνιο για τα πυρηνικά όπλα του Κιμ Γιονγκ Ουν. Τα υπόλοιπα, δεν θα σας τα αφηγηθώ, αλλά δεδομένης της προσωπικότητας του Άλαν, που ησυχία δεν έχει, μπορείτε λίγο έως πολύ να τα φανταστείτε. Και ναι, είναι άκρως διασκεδαστικά και αστεία, ακόμα και μέσα στην τραγική αλήθεια που αυτά εσωκλείουν στον πυρήνα τους.

Το βιβλίο του Jonasson, αυτή τη φορά, θα λέγαμε πως έχει καθαρά πολιτικό χαρακτήρα, και παρά που υπάρχει το στοιχείο της σάτιρας, αυτό είναι τόσο έντονο και καυστικό, ειδικά όσον αφορά τους Τραμπ και Κιμ Γιονγκ Ουν, που ειλικρινά με κάνει να αναρωτιέμαι πως κυκλοφορεί εδώ κι έναν χρόνο χωρίς να έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις από μέρους τους, ενώ με κάνει να θαυμάζω τον Jonasson για την αιχμηρή του προσέγγιση και το θάρρος του να εκφράσει τη φωνή τη δικιά του, αλλά και πολλών άλλων από εμάς, μέσα από τον Άλαν. Τον υπέροχο Άλαν που λατρεύουμε και που χαιρόμαστε για την απρόσμενη αυτή, λογοτεχνική εμφάνισή του, με την ίδια ζωντάνια κι ενέργεια που μας συστήθηκε τόσα χρόνια πριν, ξαναθυμίζοντάς μας πως η τρίτη ηλικία δεν είναι βάρος και κατάρα, αλλά μια ευκαιρία για μια νέα αρχή.

Το μοναδικό μειονέκτημα που έχει το συγκεκριμένο βιβλίο, καθότι τόσο σε θέμα χαρακτήρων όσο και σε αφήγησης δεν υστερεί πουθενά, είναι πως αυτή τη φορά δεν υπάρχουν στοιχεία για το παρελθόν του Άλαν, όπως την προηγούμενη φορά, κάτι που στερεί τη νοσταλγία και την τρυφερότητα που γέννησε μέσα μας η πρώτη του περιπέτεια. Κατά κάποιον τρόπο, υπήρχε μεγαλύτερη τήρηση των σωστών ισορροπιών ανάμεσα στο κωμικό, μυθιστορηματικό και ρεαλιστικό στοιχείο, και μας επέτρεπε παράλληλα μια κάπως μεγαλύτερη σύνδεση με τον ήρωα. Αλλά αυτό είναι το δύσκολο, και το άδικο, σε τέτοιες περιπτώσεις, όταν έχεις να συναγωνιστείς τον καλύτερο εαυτό σου. Είναι δύσκολο να κερδίσεις! Και ναι, το sequel αυτό δε καμία περίπτωση δεν κερδίζει το πρωτότυπο, αλλά πορεύεται επάξια δίπλα του.
Βαθμολογία 8,5/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Jonas Jonasson
Μεταφραστής: Παγκαλιάς Ξενοφών
Εκδόσεις: Ψυχογιός
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2019
Αρ. σελίδων: 472
ISBN: 978-618-01-3165-9