Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
Ξημερώματα 21ης Απριλίου 1967…
Τα τανκς παρελαύνουν στην Αθήνα. Η δικτατορία των συνταγματαρχών γράφει τη δική της μελανή ιστορία.
Την ίδια ώρα στον ιστορικό Τύμβο του Μαραθώνα η 13χρονη Αγγελική με την παρέα της μιμούνται τους αρχαίους Μαραθωνομάχους, ιδρύουν τις Τιράντες με Πείσμα και οργανώνουν τη δική τους αντίσταση…
«Ορκίζομαι ότι θα είμαι πιστός στην ομάδα μας για πάντα… να έχω πείσμα εναντίον όσων αρπάζουν την ελευθερία μου και την ελευθερία της πατρίδας...»
Ο όρκος τους, ανάλογος με εκείνον της Φιλικής Εταιρείας, είναι μόνο η αρχή. Με πείσμα κι έμπνευση, έχοντας σύμμαχό τους έναν φοιτητή, έναν Ιταλό συγγραφέα και έναν γάιδαρο, θα περιλούσουν τον δικτάτορα τέως Εύζωνα με αχυρο-πουπουλένιες μπάλες μελιού, θα παίξουν κρυφτούλι με τον τρελάρα τον χωροφύλακα και τους αστυνομικούς, θα πάρουν πίσω τα βιβλία τους απ’ τον παπά Ισίδωρο και θα φέρουν τα πάνω κάτω στον παραθαλάσσιο οικισμό.
Ένα ιστορικό μυθιστόρημα που περιγράφει με χιούμορ και αμεσότητα τα γεγονότα από τις πρώτες μέρες της δικτατορίας μέχρι και την εισβολή των τανκς στο Πολυτεχνείο…

Προσωπική άποψη:
Ο Μερκούριος Αυτζής είναι μία απ' τις σημαντικότερες σπουδαιότερες λογοτεχνικές φωνές στον χώρο του παιδικού κι εφηβικού βιβλίου. Από το 1994 μέχρι και σήμερα, δεν σταμάτησε ποτέ να γράφει, με τα έργα του να έχουν κερδίσει πολλές διακρίσεις και διεθνή αναγνώριση. Δάσκαλος στο επάγγελμα και με βαθιά αγάπη για τη φύση και τη ζωή κοντά σε αυτήν, εκτός από τα παιδιά, έχει "παντρέψει" τις αγάπες του αυτές και τις έχει μετουσιώσει σε βιβλία που μιλάνε στις καρδιές των μικρών και νεαρών του αναγνωστών -αλλά και των μεγαλύτερων, όπως είμαστε εμείς, ίσως γιατί ξυπνάει το κομμάτι εκείνο του παιδιού που έχουμε πάντα καλά φυλαγμένο μέσα μας-, δίνοντάς τους πολύτιμα μαθήματα ήθος, σεβασμού απέναντι στη φύση και ανθρωπιάς.

Ένα τέτοιο βιβλίο είναι και το νέο του πόνημα, το "Τιράντες με πείσμα", το οποίο μας μεταφέρει πίσω στα χρόνια της δικτατορίας και λίγο πιο συγκεκριμένα, στον Τύμβο του Μαραθώνα, όπου μια παρέα έφηβων παιδιών οργανώνει τη δικιά της αντίσταση, μιμούμενοι τους αρχαίους Μαραθωνομάχους και δίνοντας όρκο φιλίας και αφοσίωσης στην ομάδα τους ανάλογο με εκείνον την Φιλικής Εταιρείας, ενώνοντας με μια αόρατη κλωστή ήθους και αφοσίωσης, μα και πίστης στον αγώνα τους, το παρελθόν με το παρόν. Και κάπως έτσι, η μικρή αυτή ομάδα "μαχητών", έχοντας απρόσμενους συμμάχους στο πλευρό της, θα φέρει τα πάνω κάτω στη μικρή παραθαλάσσια κοινότητά τους θυμίζοντάς μας πως όλα είναι δυνατά αρκεί να πιστεύεις σε αυτά.

Ακόμα κι αν δεν έχει διαβάσει κανείς το βιογραφικό του συγγραφέα, δεν θα δυσκολευτεί να καταλάβει την αγάπη και τη νοσταλγία που νιώθει για τα χρόνια εκείνα όπου και ο ίδιος φορούσε κοντά παντελονάκια και έκανε όνειρα για ένα μέλλον γεμάτο φως. Είναι σαν να μπορώ να τον δω ανάμεσα στους νεαρούς πρωταγωνιστές του, που έχοντας τη φύση ως σύμμαχο και φίλη τους, περιδιαβαίνουν σε αυτήν ταλαντευόμενοι ανάμεσα στην παιδική και αθώα πλευρά τους και στην πιο έφηβη, εκείνη που είναι πρόθυμη να επαναστατήσει για τα πιστεύω της, επειδή βαθιά μέσα της έχει την πεποίθηση πως μπορεί να φέρει την μεγάλη αλλαγή, αυτή που πραγματικά χρειάζεται ο κόσμος για να γίνει καλύτερος.

Γραμμένο με τρόπο απλό, άμεσο και κατανοητό, μα και γεμάτο αγάπη, τρυφερότητα, χιούμορ και κάτι από παιδική αφέλεια, εκείνη που όλοι θα θέλαμε να μην χάνουμε μεγαλώνοντας, διατηρώντας έτσι το καλύτερο και πιο αθώο κομμάτι του εαυτού μας για πάντα ζωντανό μέσα μας, το "Τιράντες με πείσμα" είναι ένα ιστορικό χρονικό της εποχής της δικτατορίας μέσα, όμως, από ένα πρίσμα ναι μεν επαναστατικό, αλλά ποτισμένο με την γλυκιά γεύση της ζωής στην περιφέρεια και των παιδιών αυτής που δίνουν τον δικό του αγώνα, χωρίς να είναι απόλυτα συνειδητοποιημένα πως και γιατί κάνουν ότι κάνουν. Απλά, βαθιά μέσα τους, γνωρίζουν πως αυτό είναι το σωστό, όχι γιατί αυτά θα λάβουν τα εύσημα, αλλά γιατί κανείς δεν έχει δικαίωμα να ορίζει τα θέλω και τα πρέπει μας, πόσο μάλλον το "πέταγμά" μας σε τούτη τη ζωή.
Βαθμολογία 9/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Αυτζής Μερκούριος
Εκδόσεις: Ψυχογιός
Κατηγορία: Ελληνική Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2019
Αρ. σελίδων: 240
ISBN: 978-618-01-3081-2