Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
"Είχα πάει στο βουνό µε τη σκέψη πως κάποια στιγµή, εφόσον αντιστεκόµουν αρκετό καιρό, θα µεταµορφωνόµουν σε κάποιον άλλον και πως η µεταµόρφωση θα ήταν µη αναστρέψιµη: όµως ο παλιός µου εαυτός ξεπρόβαλλε κάθε φορά πιο δυνατός από πριν. Είχα µάθει να κόβω ξύλα, ν’ ανάβω φωτιά µες στην καταιγίδα, να καλλιεργώ έναν σχεδόν πρωτόγονο λαχανόκηπο, να µαγειρεύω µε τα χόρτα του βουνού, ν’ αρµέγω µια γελάδα και να δεµατιάζω το άχυρο· δεν είχα όµως µάθει να µένω µονάχος, που είναι κι ο µοναδικός αληθινός στόχος του ασκητισµού. Πιο πολύ κι από σπιτάκι στο δάσος, η µοναξιά έµοιαζε µε το σπίτι των κατόπτρων: όπου κι αν κοίταζα έβλεπα να καθρεφτίζεται η εικόνα µου, παραµορφωµένη, γκροτέσκα, πολλαπλασιασµένη άπειρες φορές".
Στα τριάντα του, αντιµετωπίζει έναν χειµώνα δύσκολο και την αίσθηση ότι δεν πηγαίνει πουθενά: "Ένιωθα αδύναµος, χαµένος και χωρίς αυτοπεποίθηση. Και το κυριότερο, δεν έγραφα, που για µένα είναι σαν να µην κοιµάµαι ή να µην τρώω". Έτσι γεννιέται η απόφαση να εγκαταλείψει το Μιλάνο για µια καλύβα στο βουνό, στα δύο χιλιάδες µέτρα, µε την ελπίδα να συµφιλιωθεί µε το παρελθόν του. Ο βραβευµένος µε Strega για τα "Οχτώ βουνά" (Εκδ. Πατάκη, 2018) Πάολο Κονιέττι αφηγείται στο "Αγρίµι" την ιστορία ενός αγώνα µε χέρια γυµνά ενάντια στον πόνο, για να ξαναβρεί ο άνθρωπος τον εαυτό του. Το "Αγρίµι" είναι µια ωδή στη δύναµη του φυσικού κόσµου, στην αναγκαιότητα της διαρκούς πνευµατικής αναζήτησης, στην ικανότητα του πνεύµατος να προσαρµόζεται στη ρευστότητα της ζωής.

Προσωπική άποψη:
Ο Ιταλός συγγραφέας Paolo Cognetti, το 2018, υπήρξε ένα από τα πλέον πολυσυζητημένα ονόματα του χώρου, αφού το βιβλίο του "Οχτώ βουνά", όχι μόνο κατάφερε να διακριθεί και να κερδίσει το βραβείο Strega, αλλά να κάνει τον γύρο ολόκληρου του κόσμου και να λατρευτεί από το κοινό που το αγκάλιασε με τόσο ένθερμο τρόπο όσο λίγα βιβλία, κάθε χρονιά. Ένα χρόνο μετά, λοιπόν, οι εκδόσεις Πατάκη αποφάσισαν να εκδώσουν ένα παλαιότερο βιβλίο του που είναι περισσότερο ένα προσωπικό ημερολόγιο, μια εξομολόγηση του ίδιου σε μια εποχή που δεν βρισκόταν στα καλύτερά του και που η έμπνευση και το πάθος του για τη συγγραφή έμοιαζαν να τον έχουν εγκαταλείψει.

"Το αγρίμι: Το τετράδιο του βουνού" είναι μια αυτοβιογραφική νουβέλα, επηρεασμένη βαθιά από το κλασσικό, πλέον, "Walden" του Henry David Thoreau -που πρωτοκυκλοφόρησε το 1854 και στην ιταλική επανέκδοσή του το 2015 ο Cognetti έγραψε το προοίμιό του-, μα και από την πιο σύγχρονη αυτοβιογραφική εξιστόρηση του McCandless, "Into the Wild", ανθρώπων που θέλησαν όχι απλά να μιλήσουν για τη φύση, την ομορφιά αυτής και τη ζωή του ανθρώπου μέσα στα δικά της πλαίσια, αλλά να τη βιώσουν με κάθε δυνατό τρόπο -έστω κι αν ο δεύτερος έπρεπε να είχε ζυγίσει κάποια πράγματα καλύτερα-, αναζητώντας μέσα από την προσφορά αυτής την προσωπική τους ταυτότητα, τη γαλήνη τους, την ηρεμία τους, ή ακόμα και την έμπνευσή τους, τόσο για την Τέχνη τους όσο και για τη ζωή τους, όπως για παράδειγμα στην περίπτωση του Cognetti.

Στις ελβετικές Άλπεις, λοιπόν, ο Cognetti, μέσα από τη μοναξιά και την προσωπική ενδοσκόπηση, μέσα από νέες γνωριμίες και περιπέτειες, μέσα από την επαφή του με τη φύση, αλλά και τον άνθρωπο, σε ένα πολυδιάστατο επίπεδο, ανατρέχει στο παρελθόν του, φιλοσοφεί, αναθεωρεί, βρίσκει τα χαμένα κομμάτια του εαυτού του και αναγεννιέται μέσα από τις ίδιες του τις στάχτες, με εμάς να γινόμαστε μάρτυρες των εξομολογήσεών του αυτών, αλλά και των μοναδικών περιγραφών του σε σχέση με τη νέα του εκείνη ζωή, της άγριας ομορφιάς που απλωνόταν γύρω του, μα και των συναισθημάτων που όλα αυτά πλημμύριζαν την καρδιά του. Και μαζί με αυτόν, ταξιδεύουμε κι εμείς. Σκεφτόμαστε, νιώθουμε, αισθανόμαστε, και γιατί όχι, ίσως και ν' αναθεωρούμε κι εμείς ορισμένα πράγματα.
Βαθμολογία 8,5/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Paolo Cognetti
Μεταφραστής: Παπασταύρου Άννα
Εκδόσεις: Πατάκης
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2019
Αρ. σελίδων: 176
ISBN: 978-960-16-8451-2