Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
Μια ιστορία αγάπης και μίσους, εγκλήματος και προσωπικής αναζήτησης με φόντο τη σύγχρονη Αθήνα.
Πέντε εντελώς διαφορετικές γυναίκες, η Χριστίνα, η Λυδία, η Μάιρα, η Έμμα και η Στεφανία προσεγγίζουν, καθεμία με τον δικό της τρόπο, την ευτυχία, τον έρωτα, την εξουσία και το μέλλον. Ένα έγκλημα, το οποίο σκηνοθετείται από τον Μάριο, ώστε να μοιάζει με ατύχημα για να εισπραχθεί η ασφάλεια ζωής, εμφανίζει στο προσκήνιο τον δικηγόρο Ηριδανό, ο οποίος αναλαμβάνει την υπόθεση. Η παρουσία των δύο αυτών ανδρών, γίνεται αφορμή για συγκρούσεις αλλά και για εύθραυστες συμμαχίες.
Οι πρωταγωνιστές κρύβουν και κρύβονται από την αλήθεια, διεκδικώντας περισσότερα από αυτά που τους αναλογούν. Ο ερευνητής Βασδέκης, διορισμένος από την ασφαλιστική εταιρεία, κινούμενος μεθοδικά, φτάνει ένα βήμα πριν από την αποκάλυψη της απάτης. Το ανατρεπτικό τέλος τους φέρνει όλους αντιμέτωπους με την αλήθεια που αγνοούσαν. Όλοι θα μπορούσαν να την είχαν προβλέψει, αν επέλεγαν να βλέπουν τα πράγματα χωρίς την ασάφεια που δίνουν στην όραση «οι τρεις βαθμοί μυωπίας».
Πρόκειται για μία σειρά τριών νουάρ βιβλίων με κοινό στοιχείο την εσφαλμένη κατανόηση του περιβάλλοντος, στην οποία οδηγούνται οι πρωταγωνιστές εξαιτίας της επιπόλαιης τάσης τους να σχηματοποιούν, κατά το δοκούν, αδιευκρίνιστες καταστάσεις και συναισθήματα. Για τον συγγραφέα, η ελλιπής κατανόηση συναισθημάτων και χαρακτήρων είναι παρόμοια με τη θολή οπτική του φυσικού περιβάλλοντος, όταν επιλέγει να το αντικρίσει κανείς με τη στρέβλωση που επιφέρουν τρεις βαθμοί μυωπίας.

Προσωπική άποψη:
Λένε πως όλες οι καταστάσεις έχουν δύο οπτικές. Αυτή που πραγματικά υφίσταται και αυτήν που επιλέγουμε εμείς να δούμε -πράγμα που αν το καλοσκεφτούμε οδηγεί την δεύτερη οπτική σε μια διάσπαση ακόμα περισσότερων οπτικών, δεδομένου ότι ο καθένας από εμάς λαμβάνει, φιλτράρει, αναλύει και αντιλαμβάνεται τις πληροφορίες σύμφωνα με τον δικό του τρόπο σκέψης, ο οποίος με τη σειρά του έχει διαμορφωθεί από δεκάδες δεδομένα μέσα στο πέρασμα των χρόνων από τα παιδικά μας χρόνια στην εφηβεία μας και από εκεί στα πολλαπλά στάδια της ενηλικίωσής μας. Με απλά λόγια, υπάρχει η πραγματική οπτική των πραγμάτων και των καταστάσεων, που μπορεί να μην είναι απόλυτα ιδανική για εμάς, και αυτή που την προσαρμόζουμε στα δικά μας θέλω και πρέπει.

Κάτι παρόμοιο ισχύει και με την όρασή μας και το πως αυτή λειτουργεί. Ακόμα και... ελαττωματική, μέχρι ένα σημείο τα μάτια μας αντιλαμβάνονται αυτό που βλέπουν ως έχει. Υπάρχει, όμως, το σημείο εκείνο που η εικόνα αρχίζει να αλλοιώνεται κι έτσι υπάρχει μια διαστρεβλωμένη του πραγματικού. Το σημείο αυτό είναι οι τρεις βαθμοί μυωπίας, χάρη στους οποίους ο άνθρωπος βλέπει μέσα από ένα θολό πρίσμα που μεταμορφώνει τις εικόνες σε κάτι άλλο από αυτό που πραγματικά είναι. Και πολλές φορές οι άνθρωποι έτσι στρεβλά αντιλαμβάνονται και τα συναισθήματά τους, παρατηρώντας τα σαν απλοί θεατές πίσω από ένα παραπέτασμα που δεν τους επιτρέπει να έχουν καθαρή θέαση της αλήθειας, αλλά την παρερμηνεύουν επειδή δεν μπορούν να κατανοήσουν το πως πραγματικά αισθάνονται μέσα τους, πόσο μάλλον να το ελέγξουν όλο αυτό.

Ο κύριος Γεωργαντής, σε αντίθεση με αρκετούς συγγραφείς του είδους που υπερασπίζονται τη νουάρ ταυτότητά τους χωρίς τα μυθιστορήματά τους να ανήκουν πραγματικά σε αυτό το φάσμα, έχει δημιουργήσει ένα μυθιστόρημα αγωνίας και μυστηρίου που υπερασπίζεται επάξια την ταυτότητα που του έχει αποδοθεί. Με γραφή αριστοτεχνική, την οποία αξιοποιεί τόσο στο εκφραστικό όσο και στο αναπτυξιακό κομμάτι της υπόθεσης, μας προσφέρει μία ιστορία που δεν τις λείπουν ούτε οι ανατροπές ούτε οι εντάσεις, και που κρατάει αμείωτο το ενδιαφέρον μας από την πρώτη μέχρι και την τελευταία στιγμή, όπου μας οδηγεί σε ένα ανατρεπτικό φινάλε, απόλυτα ταιριαστό και ιδανικό για ένα τόσο πρωτότυπο εγχείρημα που δεν ακολουθεί στεγανά μονοπάτια, αλλά τολμάει να διασχίσει κάποια άλλα, πιο εναλλακτικά, αλλά χωρίς να χάνει παράλληλα την ταυτότητά του.

Το μεγάλο, όμως, χαρτί της ιστορίας αυτής, που πολύ σωστά έπαιξε ο συγγραφέας, δεν είναι άλλο από τους χαρακτήρες και τον τρόπο που χειρίζεται την ψυχοσύνθεσή τους και την συναισθηματική και διανοητική τους ανάπτυξη καθ' όλη τη διάρκεια των εξελίξεων της αφήγησης, όπως και τις μεταξύ τους σχέσεις, που διαστρεβλωμένα όλα αυτά από μια όχι και τόσο καθαρή οπτική της πραγματικότητας, οδηγεί σε επιλογές και αποφάσεις που απέχουν πολύ από αυτό που είναι πραγματιστικά και ηθικά σωστό, αλλά που δεν εμποδίζει την αλήθεια από το να βρει τον δρόμο της προς το φως και την αποκάλυψή της -γιατί καμία αλήθεια δεν μένει θαμμένη για πάντα, γιατί το κάρμα της είναι να βρίσκεται στην επιφάνεια με όποιο κόστος. Ένα βιβλίο εξαιρετικό, λεπτοδουλεμένο στη λεπτομέρειά του, που αξίζει να διαβαστεί από τους fans του είδους και όχι μόνο.
Βαθμολογία 9,5/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Ηρακλής Γεωργαντής
Εκδόσεις: Κλειδάριθμος
Κατηγορία: Ελληνική Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2019
Αρ. σελίδων: 432
ISBN: 978-960-461-982-5