«Περπατώντας στα ίχνη του χτες με οδηγό τον Σατωβριάνδο»
Συζήτηση με αφορμή το Οδοιπορικό του 1806 που πραγματοποίησε και έγραψε ο περίφημος Γάλλος περιηγητής και αφορά το ταξίδι του στην Ελλάδα μέχρι και την Κωνσταντινούπολη

Τρίτη, 11 Φεβρουαρίου 2020, στις 19:30μ.μ., στον ΠΟΛΥΧΩΡΟ ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ (Ιπποκράτους 118, Αθήνα)

Στη συζήτηση συμμετέχουν οι συγγραφείς και αρθρογράφοι Νίκος Βατόπουλος και Τάκης Θεοδωρόπουλος, καθώς και η μεταφράστρια του βιβλίου Αριστέα Κομνηνέλλη.

Το μεγάλο ταξίδι του Σατωβριάνδου (1768-1848) στην Ανατολή ξεκινά στις 13 Ιουλίου του 1806 από το Παρίσι και ολοκληρώνεται στις 5 Ιουνίου του 1807 με την επιστροφή του στην ίδια πόλη. Στο βιβλίο που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ περιλαμβάνεται το απόσπασμα που αφορά το ταξίδι του Σατωβριάνδου στην Ελλάδα μέχρι και την Κωνσταντινούπολη.
Ο Γάλλος συγγραφέας και περιηγητής ξεκινά το ταξίδι του εν πολλοίς ορμώμενος από την αγάπη για την αρχαία Ελλάδα και την αντίστοιχη αρχαία γραμματεία. Η καταγραφή του κρίνεται μείζονος αξίας, αφενός γιατί πραγματοποιείται σ’ ένα κομβικό χρονικό σημείο για την πατρίδα μας, λίγα χρόνια πριν από την εθνική παλιγγενεσία, και αφετέρου γιατί αποτελεί καρπό της οξυμμένης αντίληψης ενός από τους σημαντικότερους Γάλλους συγγραφείς.
Η αφήγηση του Σατωβριάνδου είναι απολαυστική και το Οδοιπορικό είναι μία από τις μεγάλες στιγμές της ευρωπαϊκής λογοτεχνίας. Στις σελίδες του ελληνομαθούς, αρχαιοδίφη, ιστορικού, διπλωμάτη, Γάλλου αριστοκράτη διακρίνουμε τα πρώτα επεισόδια του ευρωπαϊκού θρύλου της νεοελληνικής ύπαρξης. Αν δεν πάρουμε στα σοβαρά τον τρόπο που μας έβλεπε ο «Δυτικός άνθρωπος», δεν θα μπορέσουμε ποτέ να καταλάβουμε τον εαυτό μας. Αξίζει να διαβάσουμε το Οδοιπορικό σήμερα· σήμερα που η Ελλάδα ετοιμάζεται να γιορτάσει τα πρώτα διακόσια χρόνια της ύπαρξής της.

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ
___________________________________________________________________________________


Τα βιβλιοπωλείο ΒΙΒΛΙΟΦΩΝΟ και οι εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ σας προσκαλούν στην παρουσίαση του νέου βιβλίου του Ηλία Μαγκλίνη


την Τρίτη, 11 Φεβρουαρίου 2020, στις 19.00μ.μ., στον χώρο του βιβλιοπωλείου (Αγίου Δημητρίου 42, Βύρωνας).

Ο Ηλίας Μαγκλίνης θα μιλήσει για το βιβλίο του, θα υπογράψει αντίτυπα και θα απαντήσει στις ερωτήσεις του κοινού.
___________________________________________________________________________________


Η Λέσχη Ανάγνωσης του Δήμου Νέας Σμύρνης και οι εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ σας προσκαλούν σε συζήτηση με θέμα το μυθιστόρημα του Θανάση Διαμαντόπουλου 


την Τρίτη, 11 Φεβρουαρίου 2020, στις 17.00μ.μ., στη Δημοτική Βιβλιοθήκη του Δήμου Νέας Σμύρνης (Αϊδινίου 28).

Ο συγγραφέας συμμετέχει στη συζήτηση, απαντά σε ερωτήσεις και υπογράφει αντίτυπα του βιβλίου. Συντονίζει η φιλόλογος-συγγραφέας Σοφία Χατζηδημητρίου Παράσχου.