"Ο τελευταίος φύλακας" του Δημήτρη Οικονόμου

Το 1906 ο Γιώργης Μπάκας, βαρκάρης στα τουρκοκρατούμενα Γιάννενα, ορκίζεται ελευθερωτής στους κόλπους της Ηπειρωτικής Εταιρείας. Αποστολή του, να μεταφέρει όπλα με σκοπό την προπαρασκευή της υπαίθρου για την απελευθέρωση. Τα ξημερώματα της 28ης Οκτωβρίου 1940 ο γιος του, Ανδρέας, δάσκαλος σε χωριό της Ηπείρου, οπλίζει το Μάνλιχερ και περιμένει τους Ιταλούς την ώρα που οι συμπολεμιστές του, σύμφωνα με το σχέδιο, εγκαταλείπουν την παραμεθόριο. Αποστολή του, να διασφαλίσει την υποχώρησή τους. Το 1947 ο πρωτότοκος γιος του Ανδρέα οπλίζει κι αυτός το δικό του τουφέκι, ενώ η μητέρα του αναγκάζεται να στραφεί σε ξένα όπλα. Όλοι καλούνται να ελευθερώσουν τη γη τους, να υπερασπιστούν το σπίτι τους, να τιμήσουν ή να προδώσουν τους όρκους τους. Τι είναι όμως αυτό βαθιά μέσα τους που τους οπλίζει;
Εμπνευσμένο από αληθινές ιστορίες και βασισμένο σε δεκάδες γραπτές μαρτυρίες, το μυθιστόρημα αυτό καταπιάνεται με την άγνωστη, τόσο ιστορικά όσο και λογοτεχνικά, δράση της Ηπειρωτικής Εταιρείας, στις αρχές του 20ού αιώνα, αλλά και με τις πρώτες δεκατέσσερις ημέρες της ιταλικής εισβολής του 1940 και την αντίσταση στο Καλπάκι, για να καταλήξει στα μαύρα χρόνια του Εμφυλίου.

"Οδηγός για την καλή ζωή: Η αρχαία τέχνη της Στωικής χαράς" του William B. Irvine

Στον Οδηγό για την καλή ζωή, ο William B. Irvine παρουσιάζει τις βασικές αρχές και πρακτικές της Στωικής φιλοσοφίας, μιας από τις πιο δημοφιλείς σχολές σκέψης στην αρχαιότητα. Με ανάλαφρη και ελκυστική γλώσσα, ο συγγραφέας δείχνει τη σημασία της Στωικής σοφίας για τους σύγχρονους ανθρώπους.
Αντλώντας από την ψυχολογική γνώση και τις τεχνικές των Στωικών, ο Irvine προσφέρει έναν χάρτη πορείας σε όσους αναζητούν το ευ ζην. Παρατηρώντας προσεκτικά τη ζωή τους, οι αναγνώστες θα μάθουν πώς να αποφεύγουν τα αρνητικά συναισθήματα, να παραμερίζουν τα βαρίδια του παρελθόντος, και να εστιάζουν τις δυνάμεις τους στα ζητήματα που μπορούν να ελέγξουν.
Γιατί είναι σημαντικοί οι Στωικοί; Διότι προτείνουν μια φιλοσοφία ζωής με την οποία διαισθητικά μπορούμε να ταυτιστούμε. Σε αντίθεση με άλλες φιλοσοφικές σχολές, οι Στωικοί αναζητούν την ισορροπία στη ζωή και μας προτρέπουν να απολαύσουμε τις χαρές της χωρίς να αγκιστρωνόμαστε σε αυτές.
Το βιβλίο ανήκει στη νέα σειρά φιλοσοφικών κειμένων «Στοχαστικός βίος» που διευθύνει ο Χαρίδημος Κ. Τσούκας.

"Ένας πραγματικός ιππότης" των Άγγελου Αγγέλου, Έμης Σίνη & Πέτρου Μπουλούμπαση

Το συγγραφικό δίδυμο συνεργάζεται με τον Πέτρο Μπουλούμπαση και μας συστήνει έναν υπέροχο ήρωα· ένα αγόρι που ονειρεύεται μια μέρα να γίνει ιππότης, και βάζει τα δυνατά του να αποκτήσει όλα τα απαραίτητα εφόδια: ασπίδα, σπαθί, περικεφαλαία. Όταν όμως το κορίτσι θα χρειαστεί τη βοήθειά του, θα καταλάβει πως τα πραγματικά εφόδια είναι η θέληση, η προσπάθεια και η επιμονή.




"Όλοι μαζί στο τρένο των ζώων" των Benji Davies, Naomi Kefford & Lynne Moore

Ο μικρός ήρωας κάνει μια απίθανη βόλτα με την μαμά του γεμάτη απρόβλεπτες, θορυβώδεις συναντήσεις ως τον σιδηροδρομικό σταθμό όπου τους περιμένει το τρένο των ζώων και μια μεγάλη έκπληξη!
Τα παιδιά θα ψάξουν να βρουν τα ίχνη των ζώων ανάμεσα σε άπειρα χρώματα και καλά κρυμμένα στοιχεία. Για δες τι θα βρεις γυρνώντας τις σελίδες. Καλό ταξίδι!
Μια πολύχρωμη διαδραστική ιστορία σχεδιασμένη να ευχαριστήσει τους αναγνώστες συνδυάζοντας τις ομοιοκαταληξίες, τις τρυφερές εικόνες και τους αξέχαστους χαρακτήρες.

"Η τύχη του Φάουστο" του Oliver Jeffers

Ζούσε κάποτε ένας άνθρωπος που πίστευε πως όλα ήταν δικά του. Μια μέρα αποφάσισε να επιθεωρήσει αυτά που του ανήκαν.
Το νέο βιβλίο του βραβευμένου δημιουργού είναι αρκετά διαφορετικό από τα προηγούμενα. Χρησιμοποιώντας τη μέθοδο της παραδοσιακής λιθογραφίας, παίζοντας με νέα χρώματα, σε συνδυασμό με ένα δυνατό κείμενο ο Oliver Jeffers δημιουργεί έναν σύγχρονο μύθο που θα συγκινήσει μικρούς και μεγάλους.
Ο ήρωας της ιστορίας, ένας στριφνός κύριος με τσιγκελωτό μουστάκι και ριγέ κοστούμι, θέλει να κατακτήσει τον κόσμο, να κάνει τα πάντα δικά του. Σε κάθε σελίδα η επιθετικότητα και η αλαζονεία του αυξάνονται.
Μια ιστορία που μιλά για το τι συμβαίνει όταν η επιθυμία οδηγεί στον εγωισμό και την αυτοκαταστροφή καθώς και για τις αρετές της ψύχραιμης αντίδρασης απέναντι στους επικίνδυνους ανθρώπους.