Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
Μέχρι που θα φτάνατε για να σώσετε την οικογένειά σας;
Στην μέση της νύχτας ξεκινά μια εφιαλτική περιπέτεια για την Άλις και τον Χάρι Φρεντς, όταν ξυπνούν και βλέπουν δυο μασκοφόρους στο δωμάτιό τους. Δύο εγκληματίες που δεν διστάζουν να απειλήσουν το μωρό τους, τη μικρή Εύη. Δεν είναι όμως μια ληστεία που πήγε στραβά. Οι εισβολείς ξέρουν τι ψάχνουν, και αυτός δεν είναι άλλος από τον Έντουαρντ Ρένσο. Και είναι διατεθειμένοι να σκοτώσουν για να τον βρουν.
Όταν φεύγουν με άδεια χέρια, η Άλις και ο Χάρι ακόμη να καταλάβουν σε τι περιπέτεια έχουν μπλέξει. Έγινε κάποιο λάθος; Ποιος είναι ο Ρένσο; Και τι, στην οργή, κρύβει;
Ένα πράγμα είναι σίγουρο: Ήδη ξέρουν πολλά και έχουν γίνει επικίνδυνοι για τους κακοποιούς.
Καθώς οι περιστάσεις αναγκάζουν την Άλις και τον Χάρι να χωριστούν, αρχίζει ένα ασταμάτητο τρέξιμο για να επιβιώσουν, να σώσουν το μωρό τους και να ξαναβρεθούν. Και με τους φονιάδες στο κατόπι τους έχουν μόνο μία επιλογή:
ΝΑ ΜΕΙΝΟΥΝ ΖΩΝΤΑΝΟΙ Ή ΟΧΙ.
Τρομακτικό, γεμάτο ανατροπές και διακλαδώσεις, το Ανελέητη Καταδίωξη είναι ένα καταπληκτικό θρίλερ που δεν θα μπορείτε να το αφήσετε, και θα κρατήσει κομμένη την αναπνοή σας μέχρι την τελευταία σελίδα.

Προσωπική άποψη:
Ο Tom Bale είναι ένας συγγραφέας που χρειάστηκε να διανύσει πολλά χιλιόμετρα μέχρι να καταφέρει να πετύχει τον λογοτεχνικό του στόχο, παρά που ξεκίνησε να γράφει στα εφτά του χρόνια και ολοκλήρωσε το πρώτο του μυθιστόρημα στα δεκαπέντε του. Για πολλά χρόνια εργάστηκε ως βοηθός λιανικής πώλησης, διαπραγματευτής και υπεύθυνος έργου, αλλά πέρασε και πολλά χρόνια κατ' οίκον έχοντας την πλήρη ευθύνη των ανήλικων παιδιών του και κάπως έτσι, πέρασαν είκοσι ολόκληρα χρόνια, μέσα στα οποία έλαβε εκατοντάδες απορρίψεις, μέχρι που το 2006 έλαβε μία θετική, με το μυθιστόρημά του "Sins of the father", να εκδίδεται με το πραγματικό του όνομα, David Harrison. Με το επόμενο βιβλίο του, "Skin and bones", απέκτησε ατζέντη, το ψευδώνυμο Tom Bale, με το οποίο έχει υπογράψει εννέα βιβλία, και μια εκδοτική συμφωνία που του επέτρεψε να γράφει με πλήρες ωράριο. Έχουμε τη ζωντανή απόδειξη, λοιπόν, πως ο επιμένων νικά, αν και προσωπικά ασπάζομαι περισσότερο τη θεωρία πως ο καλός δεν χάνεται.

Η Άλις και ο Χάρι θα ζήσουν τον χειρότερό τους εφιάλτη, όταν μια σκοτεινή νύχτα εισβάλουν στο σπίτι και στην κρεβατοκάμαρά τους δύο μασκοφόροι άντρες. Κι ενώ αρχικά πιστεύουν πως πρόκειται για διάρρηξη, σύντομα ανακαλύπτουν πως δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο και πως οι άντρες ψάχνουν να βρουν έναν άντρα ονόματι Έντουαρντ Ρένσο, και για να φτάσουν σε αυτόν είναι πρόθυμοι ακόμα και να σκοτώσουν. Όταν αντιλαμβάνονται, πλέον, πως έχουν βρεθεί στο λάθος μέρος, φεύγουν ήρεμα προειδοποιώντας, όμως, το ζευγάρι να μην ειδοποιήσει την αστυνομία, διαφορετικά αυτός που θα την πληρώσει δεν θα είναι άλλος από την μόλις 8 εβδομάδων κόρη τους, Εύη. Και άξαφνα, η Άλις και ο Χάρι βρίσκονται ανάμεσα σε αυτό που θα έπρεπε ηθικά να κάνουν και σε αυτό που τους επιτάσσει η γονεϊκή τους ταυτότητα να κάνουν, παλεύοντας να σώσουν τόσο τη ζωή τους όσο και τη ζωή της κόρης τους.

Το βιβλίο ξεκινάει με μια πολύ δυνατή σκηνή, γεγονός που σε προκαταβάλει θετικά απέναντί του και απέναντι σε όσα πρόκειται ν' ακολουθήσουν. Κακά τα ψέματα, μια δυναμική και γεμάτη ένταση έναρξη είναι πολύ σημαντική σε βιβλία αυτού του είδους, γιατί σε καθηλώνει και σε παρασύρει από την πρώτη στιγμή, χωρίς να σου αφήσει πολλά περιθώρια περιττών σκέψεων, και στην προκειμένη περίπτωση υπάρχουν όλα αυτά που απαιτούνται προκειμένου να επιτευχθούν όλα τα παραπάνω. Παράλληλα, έχουμε ένα κείμενο εξαιρετικά καλογραμμένο, με ωραία δομή, πολύ σωστά διευρυμένη όσο η ροή των εξελίξεων προχωράει, καλογραμμένους διαλόγους, μα και πολύ ωραία ανάπτυξη συναισθημάτων κι εσωτερικών σκέψεων των κεντρικών προσώπων αυτής. Όλα αυτά, συνδυαστικά, συμβάλλουν στη δημιουργία ενός άκρως ατμοσφαιρικού θρίλερ, χωρίς καν να χρειάζεται να καταφύγει σε ωμή βία για να εντυπωσιάσει.

Το γεγονός πως στο βιβλίο υπάρχει έντονη η αίσθηση της βίας, αλλά χωρίς αυτή να είναι σωματική, παρά που υπάρχει η απειλή της μελλοντικής της ύπαρξης να πλανάται στον αέρα, είναι κάτι που κάνει το βιβλίο να ξεχωρίζει σε σχέση με άλλα του είδους, πόσο μάλλον εκείνων που στην υπόθεση τους εμπλέκονται παιδιά, και που μπορεί λόγω ακροτήτων να επηρεάσει αρνητικά κάποιον αναγνώστη. Ουσιαστικά, ο συγγραφέας,  δημιουργώντας μια πολύ ωραία και έξυπνα φιλοσοφημένη αλληλουχία γεγονότων, χτίζει μια ιστορία που βασίζεται στη θεωρία του ότι κάθε δράση φέρνει μια αντίδραση, και το να παρακολουθούμε βήμα βήμα την εξέλιξη αυτών των δράσεων και των αντιδράσεων, αποδεικνύεται εξαιρετικά γοητευτικό, μα και ανατριχιαστικό. Και αλίμονο αν δεν συνέβαινε αυτό, καθώς ένα θρίλερ που σέβεται τον εαυτό του ακριβώς αυτό οφείλει να κάνει. Να δίνει έμφαση στον τρόμο και την αγωνία, χωρίς καν να προσπαθεί ιδιαίτερα για να το πετύχει αυτό.

Το γεγονός πως ο συγγραφέας χρησιμοποιεί την Εύη με τον τρόπο που το κάνει, είναι το σημαντικότερο και το σπουδαιότερο στοιχείο του βιβλίου. Ο τρόπος αυτός λειτουργεί στο να μας επηρεάσει σε δύο επίπεδα. Το πρώτο έχει να κάνει με την παρουσία ενός βρέφους το οποίο χρησιμοποιείται ως μέσο εκβιασμού, στοιχείο που στέλνει ρίγη ανατριχίλας στη ραχοκοκαλιά μας, χωρίς να υπάρχει μια άμεση απειλή, απλά και μόνο στην ιδέα πως το υποψήφιο θύμα είναι απροστάτευτο απ' όποια μεριά κι αν εξετάσουμε το ζήτημα. Το δεύτερο σχετίζεται πιο άμεσα με την Εύη και το πως η παρουσία της επηρεάζει, κυρίως, τη ζωή της Άλις κάτι με το οποίο μπορούν να ταυτιστούν όλες οι γυναίκες, ειδικά όσες είναι μαμάδες. Και όσον αφορά το πρώτο σκέλος μπορεί να μην μας κάνει εντύπωση, αλλά όσον αφορά το δεύτερο σίγουρα συμβαίνει το αντίθετο, δεδομένου ότι το βιβλίο το υπογράφει ένας άντρας.

Η μοναδική, ίσως, αδυναμία του βιβλίου, είναι το ότι δεν αναπτύσσει αρκετά τα παρελθοντικά στοιχεία που αφορούν του πρωταγωνιστικό ζεύγος, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα να μην είναι πάντοτε ξεκάθαρα τα κίνητρά τους, αλλά και οι βαθύτερες σκέψεις και ανησυχίες τους που κατευθύνουν τα βήματά τους. Παρ' όλα ταύτα, δεδομένου ότι έχουμε την παρουσία πολλών δευτερευόντων χαρακτήρων, που ο καθένας παρουσιάζει το δικό του ενδιαφέρον λόγω της συμμετοχής του στο όλο “δράμα”, όλα τα παραπάνω έρχονται σε μια σχετική ισορροπία και δεδομένου του συνόλου του αποτελέσματος, λίγο μας επηρεάζει αυτό, αφού η ουσία βρίσκεται αλλού, με τον συγγραφέα να αναγκάζει σχεδόν όλη μας την προσοχή να επικεντρωθεί, πολύ έξυπνα, εκεί που εκείνος επιθυμεί, με τον τρόπο που το επιθυμεί, οδηγώντας μας σε ένα φινάλε ανατρεπτικό και ευφάνταστο που σίγουρα θα θυμόμαστε για καιρό.
Βαθμολογία 9/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Tom Bale
Μεταφραστής: Εμμανουηλίδης Χρήστος
Εκδόσεις: Μάτι
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2019
Αρ. σελίδων: 512
ISBN: 978-618-5376-38-3