Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
Ένα επικό μυθιστόρημα με φόντο τα ταραγμένα χρόνια του Β´ Παγκόσμιου Πολέμου.
Το πρώτο μυθιστόρημα της Vanessa De Haan είναι βασισμένο σε προσωπικές της οικογενειακές ιστορίες και εμπνευσμένο από την αγάπη της για τα Χάϊλαντς της Σκωτίας και τη θάλασσα.
1939. Τρεις ζωές διασταυρώνονται στη δίνη του πολέμου. Μέσα σε κλίμα αναταραχής και φόβου, με τον πόλεμο να μαίνεται σε αέρα, στεριά και θάλασσα, ολόκληρη η Βρετανία βρίσκεται σε αναβρασμό.
Ο Τζακ, που έχει μεγαλώσει μέσα στους βομβαρδισμούς, δραπετεύει για να καταταγεί στο Εμπορικό Ναυτικό. Τα ταξίδια του στη Ρωσική Αρκτική μπορεί να είναι σκληρά, αλλά του προσφέρουν διέξοδο σε μια νέα ζωή.
Όσο βρίσκεται με άδεια στο μυστικό λιμάνι του Βασιλικού Ναυτικού στη Σκωτία, ο Τζακ γνωρίζει την Ολίβια, τη χαϊδεμένη κόρη ενός αξιωματικού. Ελεύθερη επιτέλους να τριγυρίζει εδώ κι εκεί, η Ολίβια απολαμβάνει τις καινούριες δυνατότητες που της προσφέρει ο πόλεμος. Όμως, η οικογένειά της –και ιδίως ο Τσάρλι, ένας ραγδαία ανερχόμενος πιλότος– δεν χαίρεται μ' αυτές τις εξελίξεις.
Ειδικά με την έλευση του Τζακ που θέτει σε κίνδυνο το μέλλον όλων τους.
Η ιστορία τριών νέων που ενηλικιώνονται εν μέσω του Β´ Παγκοσμίου Πολέμου και ακροβατούν ανάμεσα στην απώλεια, τον φόβο, το πάθος και τον κίνδυνο.

Προσωπική άποψη:
Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Vanessa De Haan κατόρθωσε να προκαλέσει μεγάλη αίσθηση με το πρώτο της κιόλας βιβλίο, στο οποίο, μάλιστα, καταπιάστηκε με ένα θέμα που φέρει μαζί του πολλές δυσκολίες. Πρώτα απ' όλα, δεν είναι ιδιαίτερα πρωτότυπο, καθώς τα τελευταία χρόνια έχουν κυκλοφορήσει δεκάδες βιβλία με φόντο τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, άρα είχε να πολεμήσει μεγαθήρια, προκειμένου να μπορέσει να προσφέρει αυτό το "κάτι" που θα έκανε το δικό της έργο να ξεχωρίζει. Σε δεύτερο επίπεδο, ένα ιστορικό βιβλίο ποτέ δεν είναι εύκολη υπόθεση αφού, εκτός από καλή διάθεση ή μυθιστορηματική έμπνευση, πρέπει να διαθέτει και τις απαραίτητες γνώσεις προκειμένου να μην είναι εκτός κλίματος και αισθήματος της εποχής. Οπότε, για κάθε συγγραφέα, όλο αυτό αποτελεί ένα μεγάλο στοίχημα, με την De Haan να φαίνεται να το κερδίζει.

Το βιβλίο αποτελείται από τρεις αλληλένδετες ιστορίες. Τις ιστορίες τριών ανθρώπων που εν μέσω του Β' Παγκοσμίου Πολέμου καλούνται να επιβιώσουν, να ωριμάσουν, να ενηλικιωθούν και πάνω απ' όλα, να μην χάσουν τον εαυτό τους και την ανθρωπιά τους. Τρεις ζωές διαφορετικές, με την κάθε μία από αυτές να διακρίνεται από τα δικά της βάσανα, από τις δικές τις στιγμές, άλλοτε άγριες και βίαιες, άλλοτε πάλι γεμάτες συμπόνοια, αγάπη και ελπίδα. Τρεις ζωές που εναλλάσσονται σε κάθε κεφάλαιο,και που παρά τις διαφορές τους εμπλέκονται η μία με την άλλη, σχεδόν αδιάκοπα, συνδέονται με τρόπους που δεν φανταζόμαστε και, τελικά, αυτό βοηθάει όχι μόνο στην ομοιογένεια και στη ροή της αφήγησης, μα και στο να δεθούμε, ίσως και να ταυτιστούμε, με τον κάθε χαρακτήρα και την προσωπική του πορεία, χωριστά, μα εξίσου δυνατά.  και πώς λέγονται όλες οι διαφορετικές ζωές σε κάθε κεφάλαιο. 

Οι τρεις νέοι αυτοί άνθρωποι, διαφορετικοί μεταξύ τους μα και τόσο όμοιοι συνάμα, ακολουθούν ο καθένας τους το δικό του μονοπάτι, διαμορφώνοντας τα χρόνια της ζωής τους εν μέσω ενός άγριου πολέμου, με τις επιπτώσεις αυτού να είναι ξεχωριστές για τον καθένα, μα εξίσου σημαντικές στην ταυτοποίηση του εγώ και της ζωή τους. Η εναλλαγή της αφήγησης ανάμεσα στις ιστορίες των τριών αυτών ανθρώπων γίνεται με τρόπο ομαλό και απόλυτα φυσικό, με την ροή να διατηρεί την ισορροπία και την αρμονία της, πράγμα που επιτρέπει και σε 'μας, ως αναγνώστες, να μην χάνουμε τον ειρμό μας, να μην αποκοπτόμαστε συναισθηματικά, ενώ παράλληλα δεν σπάει η όποια ένταση έχει δημιουργηθεί. 

Το ιστορικό περιεχόμενο του βιβλίου είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον, όχι μόνο εξαιτίας του τρόπου που το έχει προσεγγίσει η συγγραφέας, η οποία φαίνεται πως έχει πραγματοποιήσει σχολαστική έρευνα προκειμένου να συγκεντρώσει τα απαραίτητα στοιχεία, αλλά και εξαιτίας του τρόπου που τα έχει αποδώσει όλα αυτά στο σύνολο της αφήγησής της. Ωστόσο, στο σημείο αυτό, πρέπει να αναφέρουμε πως ορισμένες περιγραφές του βιβλίου ίσως να είναι περισσότερο σκληρές και γραφικές απ' όσο μπορεί ν' αντέξει κανείς, οπότε καλό θα ήταν να είναι προετοιμασμένος -κυρίως, επειδή μέσα από τις ωμές αυτές περιγραφές, αποτυπώνεται η σκληρή αλήθεια του τότε που σημάδεψε γενιές και γενιές ανθρώπων που έζησαν τη φρίκη οι ίδιοι, ή μέσα από τις εξιστορήσεις των οικείων τους.

Συνολικά, λοιπόν, έχουμε να κάνουμε με ένα καθαρόαιμο ιστορικό βιβλίο, που παντρεύει την Ιστορία με την μυθιστορία, και που μέσα από το οποίο αποτυπώνεται η αλήθεια μιας ολόκληρης εποχής, μα και μιας ολόκληρης γενιάς. Η αλήθεια η ιστορική, η κοινωνική, η προσωπική, η ανθρώπινη, που όσο κι αν συγκρούεται η μία με την άλλη, στην πραγματικότητα, διαθέτουν κοινό παρανομαστή. Και μπορεί να υπάρχουν στιγμές που η αφήγηση γίνεται εξαιρετικά σκληρή, υπάρχουν, όμως, και κάποιες άλλες μέσα από τις οποίες αποτυπώνεται όλη η ευαισθησία που τείνουμε να ξεχνάμε πως μπορεί να υπάρξει κάτω από τέτοιες συνθήκες. Τέλος, θα ήθελα ν' αναφέρω πως το βιβλίο αυτό αποτελεί ουσιαστικά έναν φόρο τιμής της συγγραφέως, απέναντι στους συγγενείς της εκείνους οι ιστορίες των οποίων την ενέπνευσαν, έτσι ώστε το έργο της να βρίσκεται σήμερα στα χέρια μας. Και αν μη τι άλλο, κάθε μυθιστόρημα που κρύβει μέσα του αλήθειες ανθρώπων που πράγματι υπήρξαν, μας συγκινεί λίγο περισσότερο, πόσο μάλλον όταν αυτό δεν γίνεται με σκοπό την εκμετάλλευση, αλλά την αγάπη και την πίστη στην ανθρώπινη ψυχή.
Βαθμολογία 9/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Vanessa De Haan
Μεταφραστής: Σκουλικάρη Σοφία
Εκδόσεις: Κλειδάριθμος
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2020
Αρ. σελίδων: 656
ISBN: 978-960-645-036-5