Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
Στη μεσαιωνική Σκοτία…
Με βασιλικό διάταγμα, ο Άλεκ Κινκέιντ, ένας από τους ισχυρότερους τοπικούς άρχοντες, πρέπει να παντρευτεί μια νύφη από την Αγγλία. Χωρίς πολλή σκέψη επιλέγει την Τζέιμι, τη νεότερη θυγατέρα του βαρόνου Τζέιμσον. Από την πρώτη στιγμή που ο Άλεκ είδε την περήφανη Αγγλίδα λαίδη ένιωσε κάτι να φλέγεται μέσα του και ανυπομονούσε να την υποτάξει.
Ωστόσο, καθώς ανταλλάσσουν τους αναπόδραστους όρκους αγάπης, η Τζέιμι ορκίζεται σιωπηλά να μην ενδώσει στον βάρβαρο άντρα. Η καρδιά και το μυαλό της έχουν σημάνει συναγερμό για όλα όσα εκείνος αντιπροσωπεύει: αλαζόνας, χειριστικός, εγωιστής και, ταυτόχρονα, απροσδιόριστα σαγηνευτικός. Δίχως να το περιμένει όμως, η άγρια ομορφιά της Σκοτίας αρχίζει να μεταμορφώνει σταδιακά την ψυχή της και τη γνώμη της για εκείνον.
Κι εκεί που η Τζέιμι τελικά αρχίζει να ενδίδει, μια σειρά από περίεργα ατυχήματα στο κάστρο των Κινκέιντ και η αμφίβολης προέλευσης φήμη ότι ο Άλεκ σκότωσε την πρώην γυναίκα του κρύβουν απειλές για τη ζωή της.
Θα καταφέρει η Τζέιμι να ξεπεράσει τα εμπόδια και να έχει ένα ευτυχισμένο μέλλον με τον Άλεκ;

Προσωπική άποψη:
Ώρα να ταξιδέψουμε για μια ακόμη φορά στη Σκοτία των μεσαιωνικών χρόνων, που μας έχει διδάξει δύο πράγματα. Πρώτον, πως διαθέτει μια άγρια ομορφιά που δεν γίνεται να μην σου κόψει την ανάσα. Δεύτερον, πως οι άντρες που ζουν εκεί είναι μια κατηγορία από μόνοι τους, αλλά και πως είναι εξωφρενικά δύσκολο να μην τους ερωτευτείς -ακόμα και τις φορές εκείνες που σου σπάνε τα νεύρα. Δύο διδαχές που υιοθετεί και ακολουθεί πιστά και η Julie Garwood, στο πρώτο αυτό βιβλίο μιας πολλά υποσχόμενης σειράς με γενικό τίτλο "Άγνωστα μονοπάτια". Αλλά μην αγχώστε που θα πρέπει να πορευτούμε σε δρόμους που δεν γνωρίζουμε τίποτα γι' αυτούς. Αυτή, άλλωστε, είναι η γοητεία τους, το άγνωστο, και η μαγεία τους βρίσκεται στο παιχνίδι της ανακάλυψης.

Ο Άλεκ Κινκέιντ, εξαιρετικά ισχυρός άρχοντας στα εδάφη της Σκοτίας, κατόπιν βασιλικής εντολής, που φυσικά δεν μπορεί κανείς να αγνοήσει, πρέπει να επιλέξει μία νύφη από την Αγγλία και να προχωρήσει μαζί της εις γάμου κοινωνία. Κάπως έτσι, θα βρεθεί απέναντι από την οικογένεια του βαρόνου Τζέιμσον, όπου θα πρέπει να επιλέξει ανάμεσα στις τρεις θυγατέρες του. Μια επιλογή που αποδεικνύεται τελικά πιο εύκολη απ' όσο θα περίμενε, αφού στο πρόσωπο της Τζέιμι είδε τη γυναίκα εκείνη που λαχταρούσε να υποτάξει. Λογάριαζε, όμως, χωρίς τον ξενοδόχο, αφού ναι μεν η Τζέιμι θα τον ακολουθήσει, αλλά είναι αποφασισμένη να μην ενδώσει στις όποιες ορέξεις του, αφού τον θεωρεί άξεστο, αγενή, αλαζόνα και βάρβαρο, όπως και το τόπο του. Όμως, κι εκείνη με τη σειρά της, όταν θα βρεθεί στη Σκοτία, και πιο κοντά στον Άλεκ, θα αρχίσει να συνειδητοποιεί πως όλα όσα πίστευε έως τότε διαφέρουν πολύ από την πραγματικότητα.

Μπορεί ο Άλεκ να είναι άγριος και χειριστικός, όμως την ίδια στιγμή έχει μια μοναδική ικανότητα να αντιμετωπίζει και να χειρίζεται τα πάντα με έναν τρόπο όχι μόνο αποφασιστικό, αλλά και εξαιρετικά σαγηνευτικό, καταφέρνοντας να σε φέρνει εκεί που θέλει χωρίς καν να το προσπαθεί, αλλά και χωρίς να προσποιείται κάτι άλλο απ' αυτό που πραγματικά είναι. Και μπορεί η Τζέιμι να είναι μια γυναίκα που ζει στα αντιφεμινιστικά χρόνια του μεσαίωνα, όμως για την εποχή της είναι ιδιαίτερα δυναμική, ανυπότακτη, δεν μπορεί ν' ακολουθήσει κανόνες, μα πάνω απ' όλα, έχει τη δικιά της φωνή της οποία τολμάει να υψώνει όταν χρειάζεται, μα και την αλήθεια και τα πιστεύω της που δεν διστάζει να τα υπερασπιστεί όποτε χρειάζεται. Κάπως έτσι, ο χαρακτήρας του ενός παρεμβάλλει στον χαρακτήρα του άλλου, κάνοντάς τον να αλλάζει, όχι χάνοντας την προσωπική του ταυτότητα, αλλά προκαλώντας τον να δει πέρα από τις δικές του αλήθειες και τις αλήθειες του άλλου.

Η Τζέιμι, όμως, εκτός από τον Άλεκ, ερωτεύεται βαθιά και την ίδια τη Σκοτία, πράγμα που η συγγραφέας αποτυπώνει με μοναδικό τρόπο, με περιγραφές που μας ταξιδεύουν στον χώρο και στον χρόνο, ζωντανεύοντας μπροστά στα μάτια μας την άγρια ομορφιά και την επιβλητικότητα ενός τόπου, που ακόμα και στο σήμερα καταφέρνει να διατηρεί αυτή τη μοναδικότητα που τον χαρακτηρίζει και που τον καθιστά τόσο ερωτεύσιμο. Όμως, όλα αυτά δεν τον καθιστούν λιγότερο επικίνδυνο. Γιατί, κάθε τι άγριο, όσο όμορφο κι αν είναι, κρύβει και τις επικίνδυνες πτυχές του, που όταν συνδυάζονται με σκοτεινά μυστικά του παρελθόντος, μπορούν να οδηγήσουν σε μονοπάτια ακόμα και θανάσιμα. Και μπορεί η αλήθεια να μην είναι πάντα αυτή που φαίνεται, αλλά για να μπορέσεις να φτάσεις σε αυτήν, πολλές φορές απαιτούνται θυσίες, αλλά και να πάρεις επιλογές που ίσως να μην έχουν γυρισμό.

Το "Με εντολή του βασιλιά" είναι ένα άκρως ατμοσφαιρικό ιστορικό μυθιστόρημα, που διαθέτει όλη τη μαγεία και τη γοητεία της εποχής στην οποία και εξελίσσεται, συνδυασμένη άψογα και σε απόλυτη ισορροπία με ερωτικό στοιχείο, το οποίο και εξελίσσεται με τέτοιον τρόπο που πραγματικά προσφέρει στους ήρωές μας τον απαραίτητο χρόνο να αναπτυχθεί και να εξελιχθεί η χημεία μεταξύ τους, έτσι ώστε να υπάρχει μια άκρως φυσική ροή και τίποτα το βεβιασμένο. Παράλληλα, έχουμε μια σκοτεινή ιστορία να εξελίσσεται στις πίσω γραμμές της αφήγησης, που όταν έρχεται η ώρα της να παρεμβάλλει στις μπροστινές, φέρνει εξαιρετικά δομημένες ανατροπές και εντείνουν το μυστήριο, αλλά και την αγωνία του αναγνώστη ακόμα περισσότερο. Ένα βιβλίο απ' αυτά που σίγουρα απολαμβάνεις, μα και που σε κάνουν να περιμένεις τη συνέχεια με ακόμα μεγαλύτερο ενθουσιασμό.
Βαθμολογία 10/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Julie Garwood
Μεταφραστής: Τουτουνζή Ουρανία
Εκδόσεις: Elxis
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2020
Αρ. σελίδων: 512
ISBN: 978-618-5394-65-3