Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
Όταν το τρένο υψηλής ταχύτητας που εκτελεί το δρομολόγιο Μιλάνο-Ρώμη μπαίνει στον σταθμό Τέρμινι, η αστυνομία θα βρεθεί μπροστά σε μια φρικτή έκπληξη: οι επιβάτες της διακεκριμένης θέσης είναι όλοι νεκροί. Η πρώτη που μπαίνει στο ολέθριο βαγόνι είναι η Κολόμπα Καζέλλι, αστυνομική υποδιευθύντρια με ατσάλινους μυς και εύθραυστη ψυχή. Τα πρώτα στοιχεία δείχνουν ότι πρόκειται για χτύπημα της ισλαμικής τρομοκρατίας, ενώ ακολουθεί και βίντεο στο οποίο δύο άνδρες αναλαμβάνουν την ευθύνη στο όνομα του ISIS. Η Κολόμπα παρ’ ολ’ αυτά καταλαβαίνει ότι κάτι δεν κολλάει και συνειδητοποιεί ότι το μόνο που μπορεί να κάνει είναι να ζητήσει τη βοήθεια του ανθρώπου που καταφέρνει να βλέπει μέσα από την ομίχλη των ψεμάτων και της παραπλάνησης: του Ντάντε Τόρρε.
Η Κολόμπα και ο Ντάντε έχουν να μιλήσουν μήνες, από τότε που εκείνος, μετά τον θάνατο του βασανιστή του, του άντρα που ήθελε να τον φωνάζουν «ο Πατέρας», χάθηκε πίσω από τα φαντάσματά του. Πεπεισμένος ότι έχει στηθεί μια συνωμοσία σε βάρος του, έχει πέσει με τα μούτρα στην αναζήτηση των ηθικών αυτουργών πίσω απ’ τον Πατέρα και του μυστηριώδους ατόμου που του τηλεφώνησε λέγοντας πως ήταν ο αδερφός του. Ένα άτομο στην ύπαρξη του οποίου πιστεύει μόνο αυτός...

Προσωπική άποψη:
Όπως έχουμε ξαναπεί, η ιταλική λογοτεχνία είναι από εκείνες που δεν ξέρεις αν θα σου ταιριάξει ή όχι. Μοιάζει λιγάκι, θαρρείς, με τη ρώσικη ρουλέτα, που είναι άγνωστο το που θα σταθεί η μπίλια και το αν θα είσαι τελικά κερδισμένος ή όχι. Έχουν περάσει δυόμιση χρόνια από τότε που ήρθα για πρώτη φορά σε επαφή με τον Sandrone Dazieri, γεγονός που συνειδητοποίησα μόλις τώρα, αρκετά σοκαρισμένη, αφού το "Σκότωσε τον πατέρα" είναι ένα βιβλίο που υπάρχει τόσο ζωντανό μέσα στη μνήμη μου, σαν να το διάβασα μόλις χθες. Αυτό, από μόνο του, λέει πολλά, τόσο για το ίδιο το βιβλίο, όσο και για την συγγραφική ικανότητα του Dazieri, πράγμα που σημαίνει πως η μπίλια, σε εκείνο το "γύρισμα" της ρουλέτας, είχε πέσει στο σωστό σημείο, και το οποίο επιβεβαιώνεται διαβάζοντας το δεύτερο βιβλίο της σειράς "Colomba Caselli", με την ιστορία να επαναλαμβάνεται και σφραγίζοντας τη θεωρία πως ορισμένα πράγματα δεν είναι καθόλου τυχαία σε τούτη τη ζωή.

Η ιστορία μας ξεκινά με τον πλέον δυναμικό τρόπο που θα μπορούσε, δηλαδή, με το βαγόνι ενός τρένου, φτάνοντας αυτό στον προορισμό του, να είναι γεμάτο ανθρώπινα πτώματα. Πιο συγκεκριμένα, όλοι οι επιβάτες της πρώτης θέσης, βρίσκονται νεκροί. Η υπόθεση περνάει στα χέρια της αστυνομικής υποδιευθύντριας Κολόμπα Καζέλλι, η οποία είναι και η πρώτη που μπαίνει στο βαγόνι της φρίκης. Όλα τα στοιχεία που έχουν μέχρι εκείνη τη στιγμή στη διάθεσή τους, οδηγούν στο συμπέρασμα πως πίσω απ' αυτή την αποτρόπαια πράξη βρίσκεται κάποια ισλαμική τρομοκρατική οργάνωση, ενώ λίγο αργότερα, δύο άντρες μέσα από ένα βίντεο, παραδέχονται την πράξη τους στο όνομα του ISIS. Ωστόσο, κάτι στην όλη υπόθεση δεν φαίνεται να κολλάει και η Κολόμπα καταφεύγει στη βοήθεια του Ντάντε Τόρρε, τον οποίο έχει να επικοινωνήσει μήνες ολόκληρους, από τότε που πέθανε ο βασανιστής του και εκείνος που έφερε στην επιφάνεια σκοτεινές μνήμες από το παρελθόν του, που τον βούτηξαν ακόμα περισσότερο στα σκοτάδια του.

Έχοντας διαβάσει το "Σκότωσε τον πατέρα", δε γίνεται παρά οι προσδοκίες μας να είναι ιδιαίτερα υψηλές, απ' αυτό το νέο μυθιστόρημα του Dazieri, που πρόσφατα κυκλοφόρησε, για μια ακόμα φορά με την υπογραφή των εκδόσεων Πατάκη. Η αλήθεια είναι πως αυτή είναι μια παγίδα μέσα στην οποία πέφτουμε όλοι οι αναγνώστες, είτε το παραδεχόμαστε είτε όχι, και που μας οδηγεί σε μια σύγκριση που είναι άδικη και άνιση, τις περισσότερες φορές, όχι απαραίτητα γιατί ανάμεσα σε δύο ιστορίες κάποια είναι πιο δυνατή από την άλλη, αλλά γιατί είναι διαφορετικές και δεν θα έπρεπε να μπαίνουν στο ζύγι, πόσο μάλλον να κρίνονται η μία έναντι της άλλης. Μια τέτοια περίπτωση είναι και η συγκεκριμένη, που εύκολα θα μπορούσε να πει κανείς πως ο προκάτοχος του "Άγγελου" είχε πιο ενδιαφέρουσα και παράξενη πλοκή, αλλά αυτό δεν αναιρεί το γεγονός πως ο ίδιος είναι ένα εξαιρετικά καλά δομημένο μυθιστόρημα, εξίσου πολύπλευρο και πολυδιάστατο, απλά, μέσα από μια ελαφρώς διαφορετική προσέγγιση αυτή τη φορά, χωρίς αυτό να στερεί από την αφήγηση την όποια δυναμική ή μοναδικότητά της.

Αν κάτι ξέρει να κάνει πολύ καλά ο Dazieri, είναι να πλάθει εξαιρετικά ενδιαφέροντες χαρακτήρες και να τους αναπτύσσει μέσα από την αφήγησή του και την εξέλιξη της κάθε ιστορίας του, με τρόπο μοναδικό κάθε φορά, ιδιαίτερο και κυρίως, προσαρμοσμένο στα εκάστοτε γεγονότα, που έχουν τη δική τους σημαντική διάσταση, όχι σε ένα μόνο επίπεδο, αλλά σε πολλά περισσότερα, ακόμα κι αν αυτά δεν είναι πάντοτε εμφανή με την πρώτη ματιά. Αλλά αυτό είναι που καθιστά το καθένα απ' αυτά μοναδικό, γιατί πρέπει να βουτηχτούμε, μαζί με τους ήρωές μας, στις πιο σκοτεινές γωνιές της αβύσσου και να παλέψουμε, όχι μόνο για την αλήθεια και για την συγκέντρωση όλων εκείνων των στοιχείων που θα μας βοηθήσουν να λύσουμε τους πολύπλοκους γρίφους που συναντάμε στα δαιδαλώδη μονοπάτια της πορείας μας, αλλά και για να επιβιώσουμε έναντι των πιο σκληρών, άγριων, εσωτερικών και προσωπικών μας φόβων, που ζουν τόσο βαθιά ριζωμένοι μέσα στην ψυχή μας και που δεν μπορούμε ούτε να τους αρνηθούμε, ούτε πάντοτε να τους πολεμήσουμε, οπότε πρέπει να αναζητήσουμε άλλους τρόπους να σωθούμε από αυτούς.

Αδιαμφισβήτητα, οι Κολόμπα και Ντάντε είναι δύο χαρακτήρες που βρίσκονται σε ένα συναισθηματικό χάος -ο δεύτερος λίγο περισσότερο- και το να τους βλέπεις να παλεύουν να βγουν απ' αυτό και να έρθουν σε μια ισορροπία με το είναι τους, είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον. Πόσο μάλλον, όταν μιλάμε για δύο χαρακτήρες με έντονη αλληλεπίδραση και με μια χημεία που σπάνια συναντάμε και που καμία σχέση δεν έχει με ερωτικές σπίθες και άλλα τέτοια ρομαντικά -όχι γιατί δεν μπορούν να υπάρξουν, ή και να υπάρχουν, αλλά γιατί συμβαίνουν άλλα, πολύ πιο σημαντικά πράγματα, στα οποία στρέφεται απόλυτα η προσοχή μας. Όσον αφορά την πλοκή, η εξέλιξη αυτής είναι γεμάτη εντάσεις, ακόμα περισσότερες ανατροπές, βουτηγμένη στο μυστήριο και εμποτισμένη με στοιχεία που μας κάνουν συνεχώς να αμφισβητούμε όσα γνωρίζουμε, αλλά και όσα υποθέτουμε, την ίδια ώρα που πίσω από την αυλαία της κεντρικής σκηνής εξελίσσεται μια άλλη, διαφορετική ιστορία, που συνδέει το παρελθόν με το παρόν και το μέλλον και που τα δένει όλα μαζί με δεκάδες μυστικά και γρίφους που αν θα απαντηθούν... Λοιπόν, αυτό θα πρέπει να το ανακαλύψετε μόνοι σας γιατί πραγματικά αξίζει να το κάνετε.
Βαθμολογία 9/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Sandrone Dazieri
Μεταφραστής: Οικονομίδου Μαρία
Εκδόσεις: Πατάκης
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2020
Αρ. σελίδων: 560
ISBN: 978-960-16-8257-0