"Κανονικοί άνθρωποι" της Sally Rooney

Όλοι ξέρουν ότι η Μαριάν μένει στη λευκή έπαυλη με το ιδιωτικό δρομάκι και πως η μητέρα του Κόννελ είναι καθαρίστρια, αλλά κανείς δεν ξέρει την ιδιαίτερη σχέση ανάμεσα σε αυτά τα δεδομένα. Ο Κόννελ και η Μαριάν μεγάλωσαν στην ίδια μικρή πόλη στα δυτικά της Ιρλανδίας, όμως οι ομοιότητες τελειώνουν εδώ. Στο σχολείο, ο Κόννελ είναι δημοφιλής και συμπαθής, ενώ η Μαριάν είναι μοναχική και έχει μάθει μέσα από επώδυνες εμπειρίες να μένει μακριά από τους συμμαθητές της. Όταν οι δυο τους ξεκινούν μία συζήτηση στην κουζίνα της Μαριάν -αμήχανη αλλά εντυπωσιακή-, αρχίζει κάτι που θα τους αλλάξει τη ζωή.
Οι "Κανονικοί άνθρωποι" είναι μία ιστορία αμοιβαίου ενδιαφέροντος, φιλίας και αγάπης. Μας παίρνει από αυτή τη συζήτηση και μας οδηγεί στα χρόνια που θα ακολουθήσουν, στη συντροφιά δύο ανθρώπων -αστείων, σαγηνευτικών, περίπλοκων- οι οποίοι προσπαθούν να μείνουν χώρια αλλά ανακαλύπτουν ότι δεν μπορούν. Μας δείχνει πόσο δύσκολο είναι να αλλάξουμε αυτό που είμαστε. Και με σπαρακτική τρυφερότητα, αποκαλύπτει πώς μαθαίνουμε για το σεξ και την εξουσία, την επιθυμία να πληγώσεις και να πληγωθείς, την επιθυμία να αγαπήσεις και να αγαπηθείς.

"Η εξαφάνιση της Στέφανι Μέιλερ" του Joël Dicker

30 Ιουλίου του 1994. Η Όρφια, µια µικρή πόλη στην επαρχία Χάµπτονς της πολιτείας της Νέας Υόρκης, αναστατώνεται από ένα τραγικό γεγονός: ο δήµαρχος της πόλης και η οικογένειά του δολοφονούνται µέσα στο ίδιο τους το σπίτι, καθώς και µια γυναίκα που περνούσε τυχαία από εκεί, αυτόπτης µάρτυρας του εγκλήµατος. Την έρευνα της Πολιτειακής Αστυνοµίας αναλαµβάνουν δυο νέοι αστυνοµικοί, ο Τζέσσι Ρόζενµπεργκ και ο Ντέρεκ Σκοτ. Φιλόδοξοι κι επίµονοι, ακολουθώντας αδιάσειστα στοιχεία, βρίσκουν τον ένοχο, λαµβάνουν επαίνους και παράσηµα – όµως έχουν ενοχοποιήσει τον λάθος άνθρωπο. Είκοσι χρόνια αργότερα, στις αρχές του καλοκαιριού του 2014, η δηµοσιογράφος Στέφανι Μέιλερ αποκαλύπτει στον Τζέσσι πως ο δράστης ήταν άλλος. Στη συνέχεια τα ίχνη της χάνονται υπό µυστηριώδεις συνθήκες. Τι απέγινε η Στέφανι Μέιλερ; Τι είχε ανακαλύψει; Και, κυρίως, τι συνέβη στ’ αλήθεια το µοιραίο βράδυ της 30ής Ιουλίου του 1994;

"Γκιακ" του Δημοσθένη Παπαμάρκου

Επανέκδοση της συγκλονιστικής συλλογής διηγημάτων του Δημοσθένη Παπαμάρκου που γνώρισε απρόσμενη εκδοτική επιτυχία και που έχει ως τώρα πουλήσει πάνω από 38.000 αντίτυπα.

















"Η δολοφονία του Σωκράτη" του Marcos Chicot

Ένας σκοτεινός χρησµός προφητεύει τον θάνατο του Σωκράτη. Ένα νεογέννητο καταδικάζεται σε θάνατο από τον ίδιο του τον πατέρα. Ο αιµατηρόςπόλεµοςανάµεσα στη Σπάρτη και στην Αθήνα, ο επονοµαζόµενος Πελοποννησιακός, ρηµάζει τον ελλαδικό χώρο. Στις σελίδες του καθηλωτικού µυθιστορήµατος του Μάρκος Τσικότ φωτίζεται και ζωντανεύει µε µοναδικό τρόπο η µορφή του Σωκράτη, του ανθρώπου του οποίου η ζωή και ο θάνατος µας εµπνέουν εδώ και αιώνες, του φιλοσόφου που σηµατοδοτεί ένα πριν και ένα µετά στην ιστορία της ανθρωπότητας. Η Δολοφονία του Σωκράτη αναπλάθει αριστοτεχνικά µια εκπληκτική εποχή, συµπλέκοντας τις ιστορίες των ανθρώπων µε την ιστορία της ανθρωπότητας. - Ευρύµαχε, είµαι ο Σωκράτης. Ο φίλος του άνοιξε τα βλέφαρα και γύρισε το κεφάλι προς το µέρος του. - Σωκράτη… Η φωνή του ήταν βραχνή και αδύναµη. Για λίγα δευτερόλεπτα τον κοίταζε σαν να µην τον αναγνώριζε κι ύστερα το πρόσωπό του συσπάστηκε. - Φύγε, θα µολυνθείς, πήγαινε. - Όχι, φίλε µου. Έκανε να πιάσει το χέρι του Ευρύµαχου, αλλά ανάγκασε τον εαυτό του να συγκρατηθεί. - Νοµίζω πως έχουµε να πούµε µερικά πράγµατα. - Σωκράτη, θα φροντίσεις τον Περσέα; - Θα τον φροντίσω, αν χρειαστεί. Ο Ευρύµαχος έπνιξε έναν λυγµό και πήρε βαθιά ανάσα. - Όµως υπάρχει κάτι που δεν ξέρεις για κείνον. Πρέπει να τον προστατέψεις από κάτι που αγνοείς και που θα µπορούσε να αποβεί πολύ επικίνδυνο. Ο Σωκράτης περίµενε ώσπου ν' αποφασίσει ο φίλος του να συνεχίσει. - Ο Περσέας…

"Η μέθοδος Καταλανόττι" του Andrea Camilleri

Ένα παιχνίδι με καθρέφτες που μέσα τους αντανακλάται η πλοκή του αστυνομικού μυθιστορήματος. Η υπόθεση εκτυλίσσεται στη Βιγκάτα, την οποία μαστίζουν η ανεργία, η ενδοοικογενειακή βία και τα οικογενειακά δράματα. Ο Μονταλμπάνο οργίζεται και αναγκάζεται να επινοήσει ένα ψέμα για να βοηθήσει ένα νεαρό άνεργο ζευγάρι που ονειρεύεται να φτιάξει δική του οικογένεια. Αν και υπάρχουν πολλά ανοικτά μέτωπα, ο αστυνόμος έχει τα πάντα υπό έλεγχο. Οι έρευνες τον αναγκάζουν ν’ ασχοληθεί με την ενθουσιώδη, γεμάτη πάθος δραστηριότητα μιας ερασιτεχνικής θεατρικής ομάδας, ένα από τα μέλη της οποίας είναι ο Καρμέλο Καταλανόττι: πολύπλοκη προσωπικότητα, με πολλά σκοτεινά μυστικά, καλλιτέχνης και τοκογλύφος συγχρόνως· ως σκηνοθέτης, πειραματιζόταν με μια ιδιαίτερα επώδυνη μέθοδο ερμηνείας, που δε βασιζόταν στη σκηνική μίμηση αλλά στην αποκάλυψη της γεμάτης σκοτεινά πάθη ψυχής των ηθοποιών μέσα από το αληθοφανές της σκηνοθεσίας. Ο Καταλανόττι έχει μια θεατρική κουλτούρα επηρεασμένη από τις πρωτοποριακές ιδέες του εικοστού αιώνα. Πιστεύει ότι το κείμενο έχει πρωταρχικό ρόλο και επίσης ότι πρέπει να δουλέψει επάνω στην ψυχολογία των ηθοποιών. Έτσι τους ωθεί ν’ αντιμετωπίσουν τους πιο μύχιους φόβους τους.