Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
Μια επική ιστορία για τις δυνάμεις της φύσης που δείχνει πώς οι επιλογές μας καθορίζουν τη ζωή μας.
ΠΟΣΟ ΤΡΩΤΟΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΕΙΨΗ ΝΕΡΟΥ;
Νορβηγία, 2017 –Η εβδομηντάχρονη ακτιβίστρια Σίνε ξεκινάει ένα επικίνδυνο ταξίδι: με ένα ιστιοφόρο και ένα πολύ ιδιαίτερο φορτίο προσπαθεί να φτάσει από τη δυτική Νορβηγία στις γαλλικές ακτές. Εκεί θα αντιμετωπίσει τον άντρα που ήταν κάποτε ο έρωτας της ζωής της.
Γαλλία, 2041–Η νότια Ευρώπη πλήττεται από ένα έντονο κύμα ξηρασίας που αναγκάζει ένα μεγάλο τμήμα του πληθυσμού να μεταναστεύσει προς αναζήτηση πόσιμου νερού. Ανάμεσά τους είναι ο Νταβίντ με τη μικρή του κόρη που ξεκινούν ένα ταξίδι χωρίς ελπίδα. Όλα αλλάζουν τη μέρα που οι δυο τους ανακαλύπτουν ένα ιστιοφόρο σκάφος σ’ έναν εγκαταλελειμμένο κήπο, μακριά από τη θάλασσα –το σκάφος της Σίνε.

Προσωπική άποψη:
Η Maja Lunde έγινε γνωστή στη χώρα μας όταν κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Κλειδάριθμος το πρώτο βιβλίο της Τετραλογίας του Περιβάλλοντος, "Η ιστορία των μελισσών". Ένα βιβλίο δυστοπικής φαντασίας -ή ίσως όχι και τόσο πολύ φαντασίας όσο πιθανότατα να πιστεύουν κάποιοι- πολύ διαφορετικό απ' αυτά που έχουμε συνηθίσει να διαβάζουμε και που υπάγεται σε ένα νέο υποείδος της τεράστιας αυτής κατηγορίας του φανταστικού, στο cli-fi (climate fiction), το οποίο και εστιάζει στις κλιματικές αλλαγές και στις επιπτώσεις που αυτές έχουν στη Γη και στον άνθρωπο, αλλά και στο πως μπορούν να εξελιχθούν με το πέρασμα του χρόνου και κατ' επέκτασιν, το πόσο καταστροφικές μπορεί να είναι για εμάς. Ιστορίες που αν τις αντιμετωπίσουμε με την πρέπουσα σοβαρότητα έχουν να μας προσφέρουν πολλά περισσότερα απ' όσα πιθανότητα φανταζόμαστε και που ίσως μας βοηθήσουν, έστω κι αργά, ν' αλλάξουμε στάση ζωής, μα και στάση απέναντι στο πως συμπεριφερόμαστε στον ίδιο μας τον πλανήτη.

Στο δεύτερο βιβλίο της σειράς, η Lunde εστιάζει στο νερό και στην έλλειψη αυτού, μια συνθήκη που χρόνο με τον χρόνο χειροτερεύει όλο και περισσότερο αναγκάζοντας τούς ανθρώπους να στραφούν στην αναζήτησή του προκειμένου να μπορέσουν να επιβιώσουν. Η Σινέ, μια εβδομηντάχρονη ακριβίστρια, ταξιδεύει με ένα σκάφος από τη Νορβηγία στη Γαλλία, με ένα σκάφος, μεταφέροντας ένα εξαιρετικά πολύτιμο φορτίο. Φτάνοντας στον προορισμό της, δεν έχει να αντιμετωπίσει μόνο το βάρος της αποστολής της, αλλά και το παρελθόν της, που ξυπνάει άγριο και βίαιο όταν θα βρεθεί κατά πορόσωπο με τον άντρα που κάποτε υπήρξε η μεγάλη της αγάπη -και που μας δίνει ένα καλό πάτημα για να μεταφερθούμε πίσω στον χρόνο, μέσα από τις αναμνήσεις της Σινέ, στις δεκαετίες του '60 και του '70, στα εφηβικά και νεανικά της χρόνια, τότε που άρχισαν να χτίζονται τα θεμέλια της κλιματικής αλλαγής, με επιπτώσεις που λίγοι μπορούσαν από τότε να διακρίνουν και ακόμα πιο λίγοι να τις υπερπασπιστούν και να προσπαθήσουν να προστατεύσουν όλα όσα θεωρούμε δικά μας, χωρίς να τα έχουμε κατακτήσει, αλλά επειδή μας έχουν δοθεί απλόχερα και μέσα μας ζούμε με την πεποίθηση πως δεν μπορούν να χαθούν.

Και "ταξιδεύουμε" στον χρόνο και φτάνουμε στο 2041, όπου οι επιπτώσεις όλων όσων προαναφέρθηκαν δεν είναι απλά ορατές, αλλά έχουν επιφέρει καταστροφικά αποτελέσματα για τους ανθρώπους -με μεγάλο μέρος αυτών να είναι οι ίδιοι που ευθύνονται για όλα όσα συμβαίνουν, αφού πίσω στο 2017 ήταν αυτοί που αντί να αντιδράσουν, έριξαν την χαριστική βολή για ν' αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για τη ζωή και τον πλανήτη μας. Ανάμεσά τους και ο Νταβίντ με τη μικρή του κόρη, που προσπαθούν να διαφύγουν από τη νότια Ευρώπη στα βόρεια, με την ελπίδα πως ίσως καταφέρουν να ξεφύγουν από την λειψυδρία και την ανοβρία που βασανίζει τον τόπο τους. Ένας διακαής πόθος ανέλπιδος, με το μεταναστευτικό κύμα όλο και να γιγαντώνεται και με τους ανθρώπους να ψάχνουν να βρουν από κάπου να πιστούν, την ώρα που τα πάντα καταρρέουν γύρω τους, μα πάνω απ' όλα η ψυχή τους η ίδια.

Μια ιστορία, η πρωτοπρόσωπη και βαθιά προσωπική, εξομολογητική και συναισθηματική αφήγηση της οποίας είναι χωρισμένη σε τρία μέρη, μοιρασμένη ανάμεσα στο παρελθόν, στο παρόν και στο μέλλον. Μια ιστορία μέσα στην οποία εξελίσσονται δύο υποϊστορίες που φαινομενικά δεν συνδέονται πουθενά και που όμως, είναι δεμένες μεταξύ τους με αόρατα νήματα. Γιατί το παρόν δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς το παρελθόν και το μέλλον, με τη σειρά του, δεν θα ερχόταν ποτέ αν δεν υπήρχε το παρόν. Το πως θα είναι αυτό, σαφέστατα και καθορίζεται από το "τώρα" μας και τις αποφάσεις, σωστές ή λάθος, που θα διαμορφώσουν την πορεία των πράγμάτων, αλλά το σίγουρο είναι πως τα πάντα στο σύμπαν είναι αλληλένδετα, πως όλα εξαρτώνται από τα πάντα και ο καθένας μας από τον άλλους, από το μικρότερο στο μεγαλύτερο και αντίστροφα. Μπορεί να το ξεχνάμε, τις περισσότερες φορές, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως παύει να ισχύει ως συνθήκη.

Επί της ουσίας, καλούμαστε να συνειδητοποιήσουμε πως δεν μπορεί να υπάρξει το "εγώ" χωρίς το "εμείς", όπως δεν μπορεί να υπάρξει το "όλον" χωρίς τα "πάντα". Η ζωή αποτελείται από μικρές στιγμές που οι μικρές λεπτομέρειες αυτής καθορίζουν το πορτρέτο το δικό μας, αλλά και του κόσμου μας, μέσα στο διάγραμμα και στην εξέλιξη του χρόνου, ο οποίος και αφήνει το αποτύπωμά του στον κόσμο, σε εμάς, σε όλα όσα θα ακολουθησουν το "μετά από εδώ". Όλα είναι εξαρτώμενα σε τούτη τη ζωή, το ένα από το άλλο, από το μικρότερο στο μεγαλύτερο, και το πιο ασήμαντο αποκτά αξία μέσα από την σημαντικότητα που μπορεί ν' αποκτά για κάτι μεγαλύτερο από εκείνο και που χωρίς την δικιά του ύπαρξη δεν μπορεί ούτε κι εκείνο να συνεχίζει να υπάρχει. Ορισμένα πράγματα, όπως και ορισμένα αγαθά, τα θεωρούμε εύκολα, απόλυτα, δεδομένα, όμως στην πραγματικότητα τίποτα δεν είναι, ούτε εύκολο, ούτε απόλυτο, ούτε δεδομένο. Δεν μπορούμε και δεν έχουμε δικαίωμα να αρχίσουμε να θεωρούμε κάτι ως δικαίωμα που κανείς δεν μπορεί να μας στερήσει, γιατί τότε έχουμε χάσει το παιχνίδι. Και από μερικά παιχνίδια δεν υπάρχει επιστροφή, ακόμα κι αν παλέψεις για να την πετύχει.

Όπως και το προηγούμενο βιβλίο της σειράς, έτσι και αυτό έχει μια βαθιά εξομολογητική διάθεση, με την αφήγηση να εμβαθύνει στον ψυχισμό, στις σκέψεις και στα συναισθήματα των ηρώων της, μέσα απ' τους οποίους αντικατοπτρίζεται και η αλήθεια που βιώνει το σύνολο του πληθυσμού, σε μια κατάσταση που δεν φαντάζει τόσο μακρινή, ούτε τόσο απίθανη απ' αυτό που μπορεί να συμβεί στο άμεσο μέλλον. Μια ιστορία που προσπαθεί να μας ταρακουνήσει, να ταράξει τις συνειδήσεις μας και να μας κάνει να αναλογιστούμε ποια είναι πραγματικά τα σημαντικά πράγματα σε αυτή τη ζωή και για ποια αξίζει να παλέψουμε προκειμένου να τα προστατέψουμε -ή αν έχουμε φτάσει σε ένα σημείο ήδη κρίσιμο, τι μπορούμε να κάνουμε για να περιορίσουμε τις ζημιές και τις απώλειες και να αναστρέψουμε, έστω και μέχρι ενός σημείου, την καταστροφή που οι ίδιοι έχουμε προκαλέσει ή συντηρήσει με τον τρόπο μας.
Βαθμολογία 9/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Maja Lunde
Μεταφραστής: Παπαγρηγοράκη Δέσπω
Εκδόσεις: Κλειδάριθμος
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2020
Αρ. σελίδων: 365
ISBN: 978-960-645-050-1