Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
Η Λινέτ Μπέρι Θριν είναι η Πεντάμορφη. Και σύμφωνα με το παραμύθι… είναι αρραβωνιασμένη με ένα Τέρας.
Ο κόμης Πιρς Γέλβερτον, κόμης του Μάρτσαντ, ζει σε ένα κάστρο στην Ουαλία και, σύμφωνα με τις φήμες, είναι τόσο οξύθυμος, που ξεσπάει σε όποιον βρεθεί στον δρόμο του. Οι ίδιες φήμες λένε πως μια απογοήτευση έκανε τον κόμη να πάθει «ανοσία» απέναντι στη γοητεία οποιασδήποτε γυναίκας.
Η Λινέτ, όμως, σίγουρα δεν είναι μια οποιαδήποτε γυναίκα. Η ευφυΐα και η γοητεία της έφεραν έναν πρίγκιπα στα πόδια της. Γνωρίζει πως κανείς δεν μπορεί να της αντισταθεί και είναι σίγουρη πως ο κόμης θα την ερωτευτεί παράφορα σε μόλις δύο εβδομάδες.
Ωστόσο, δεν έχει ιδέα σε τι κίνδυνο θέτει την καρδιά της απέναντι σε έναν άνδρα που ίσως δεν καταφέρει ποτέ να την αγαπήσει.
Εάν αποφασίσει να γίνει και η ίδια πραγματικά σατανική... ποιο είναι το τίμημα που θα πληρώσει για να τιθασεύσει τη σκληρή καρδιά του;
Αυτό το «παραμύθι» θα έχει ένα ευτυχισμένο τέλος;

Προσωπική άποψη:
Μετά το "Ένα φιλί τα μεσάνυχτα", που είναι εμπνευσμένο από το παραμύθι της Σταχτοπούτας, η σειρά της Eloisa James, "Μια ιστορία ακόμα", κάνει ακριβώς αυτό... εμπλουτίζεται με έναν ακόμα τίτλο, για μια ακόμη φορά από τις εκδόσεις Elxis, και με μια ιστορία που όχι απλά είναι πιο κοντά στα γούστα μου, αλλά που είναι εμπνευσμένη από ένα εκ των κλασσικότερων παραμυθιών του κόσμου, από εκείνα που ως παιδί με έκαναν να δω με μια διαφορετική ματιά τον έρωτα, μα και που με σημάδεψε βαθιά και ανεξίτηλα. Φυσικά, και για όσους δεν με γνωρίζουν αρκετά καλά ώστε να μαντέψουν για ποιο παραμύθι μιλάω, αυτό δεν είναι άλλο από το "Η πεντάμορφη και το τέρας", που μέχρι και τον τίτλο του δανείστηκε η συγγραφέας, έτσι, απροκάλυπτα και χωρίς κανέναν ενδοιασμό, προκειμένου να μας αφηγηθεί μια παρόμοια με την κλασσική ιστορία που όλοι γνωρίζουμε και αγαπάμε, αλλά με τον δικό της τρόπο.

Η Λινέτ Μπέρι Θριν, μια εξαιρετικά ευφυής και γοητευτική γυναίκα, που έχει μάθει να έχει ό,τι επιθυμήσει, μα και κάθε άντρα στα πόδια της. Και η ζωή της φαίνεται να κυλά ιδανικά, πόσο μάλλον αφού κατάφερε να σαγηνεύσει ακόμα κι έναν πρίγκιπα, όμως ξημερώνει μια μέρα πολύ διαφορετική από τις άλλες, μα και πολύ διαφορετική απ' αυτήν που περίμενε να την οδηγήσει στη δόξα της. Από την άλλη, υπάρχει ο κόμης Πιρς Γέλβερτον, κόμης του Μάρτσαντ, που είναι γιατρός, εξαιρετικά μοναχικός και ζει σε ένα κάστρο στην Ουαλία. Πάνω απ' όλα, όμως, είναι οξύθυμος και δεν μπορεί να ελέγξει τα νεύρα και την οργή του, με αποτέλεσμα να τα ξεσπάει σε όποιον δύσμοιρο βρεθεί στον δρόμο του. Και όπως λένε οι κακές οι γλώσσες, όταν η καρδιά του ράγισε δεν μπόρεσε ποτέ ξανά να ενώσει τα κομμάτια της, πόσο μάλλον να γοητευτεί από μια γυναίκα. Η Λινέτ, όμως, δεν είναι σαν τις άλλες και βάζει μαζί του ένα στοίχημα, δίνοντάς του μόλις δύο εβδομάδες μέχρι να πέσει στην αγκαλιά της.

Έλα όμως που η ζωή παίζει παράξενα παιχνίδια και που ο έρωτας μάς χτυπά την πόρτα εκεί που δεν το περιμένουμε, και όσο σίγουρη κι αν έχουμε μια νίκη, τα αποτελέσματα στον μάταιο αγώνα του πεδίου της καρδιάς ποτέ δεν μπορεί  να είναι ασφαλή. Έτσι δεν είναι σίγουρη, αυτή τη φορά, και η νίκη της Λινέτ, που παλεύει να κατακτήσει έναν άντρα που ακόμα κι αν βρεθεί με τον έναν ή τον άλλον τρόπο στο πλευρό της, μπορεί ποτέ να μην γίνει πραγματικά δικός της, και που όσο περισσότερο ανοίγεται μπροστά του, τόσο πιο ευάλωτη γίνεται η καρδιά της που δεν έχει παρά μονάχα δύο επιλογές. Είτε να παραδοθεί στο συναίσθημά της, είναι να σκληρύνει και να κινηθεί με μοναδική της γνώμονα το συμφέρον, ό,τι κι αν μπορεί να της στοιχίσει αυτό. Είναι, όμως, η Λινέτ έτοιμη να το πληρώσει; Αλλά την ίδια στιγμή, είναι έτοιμη να κινδυνεύσει να χάσει έναν άντρα που ίσως να είναι αυτός που θα της αλλάξει τη ζωή;

Το έχω πει, θα το ξαναπώ, και κατά πάσα πιθανότητα θα το ξαναπώ στο μέλλον. Μ' αρέσουν οι χαρακτήρες που είναι κάπως ξινοί και μπλαζέ, που έχουν μεγάλη αυτοπεποίθηση και ύφος, και που ο κυνισμός αποτελεί δεύτερη φύση τους. Όλα αυτά, και άλλα τόσα, είναι μερικά από τα στοιχεία που συνθέτουν την προσωπικότητα του Πιρς, που την στιγμή που σε κάνει να θες να του χτυπήσεις το κεφάλι στον τοίχο -ναι, δεν είμαι καθόλου ευγενική, το ξέρω-, την ίδια ακριβώς στιγμή θέλεις να τον βουτήξεις και να τον φιλήσεις και να μην τον αφήσεις ποτέ να σου φύγει. Κάτι σαν αυτό που έπαθε η Λινέτ, δηλαδή, που αν κι εντελώς ξιπασμένη, σε αντίθεση με την Πεντάμορφη του original παραμυθιού, και παρά που αρχικά μάς προκαλεί τεράστιο εκνευρισμό, όσο περισσότερο προχωράει η ιστορία, με τόση περισσότερη συμπάθια την αντιμετωπίζουμε, ίσως γιατί την βλέπουμε να αλλάζει και μέσα απ' αυτήν ν' αλλάζει και ο Πιρς.

Η άποψη που κυκλοφορεί στο διαδίκτυο και που υποστηρίζει πως ο Πιρς μοιάζει εξαιρετικά με τον Dr. House, όχι μόνο δεν είναι υπερβολική, μα με βρίσκει και απολύτως σύμφωνη. Και όσο περισσότερο το σκέφτομαι, τόσο περισσότερο πείθομαι πως αυτός είναι ένας από τους λόγους που αγάπησα τόσο πολύ τον Πιρς, τον κυνισμό, την ειρωνεία και τον σαρκασμό του, επειδή μου θυμίζει τον House που τόσο πολύ λατρεύω. Ένας ήρωας που κλέβει τις εντυπώσεις, λοιπόν, με μια ηρωίδα με την οποία κάνουν ένα πολύ καλό αντιμαχούμενο ζευγάρι, τοποθετημένοι στην καρδιά μιας ιστορίας που εξελίσσεται σε ένα ειδυλλιακά μαγευτικό μέρος που έχει αποδοθεί πολύ όμορφα, λογοτεχνικά, φρέσκοι διάλογοι και ένα εξαιρετικά ευφυές παιχνίδι ανταλλαγής από ατάκες που δεν γίνεται να μην σε κάνουν έστω να χαμογελάσεις, όλα αυτά μαζί συνθέτουν μία πολύ ενδιαφέρουσα μοντέρνα εκδοχή ενός κλασσικού παραμυθιού, που μας προσφέρει γέλιο, συγκίνηση, μα και ταύτιση σε πολλά σημεία και που σίγουρα θα απολαύσουν ακόμα και οι πιο απαιτητικοί.
Βαθμολογία 9/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Elosia James
Μεταφραστής: Ελιάσα Νοέλα
Εκδόσεις: Elxis
Κατηγορία: Ξένη Λογοτενχία
Έτος Έκδοσης: 2020
Αρ. σελίδων: 392
ISBN: 978-618-5394-53-0