Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
Οι άγνωστες ιστορίες των γυναικών κατασκόπων του Α΄ Παγκόσμιου Πολέμου.
Ένα κατασκοπικό μυθιστόρημα που βασίζεται στην πραγματική δράση του Δικτύου Alice, φωτίζοντας τις άγνωστες ιστορίες γυναικών που έδρασαν ως κατάσκοποι στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.
1947. Όταν η Αμερικανίδα φοιτήτρια Τσάρλι Σεν Κλερ μένει έγκυος, οι ευυπόληπτοι γονείς της την εξορίζουν στην Ευρώπη για να τακτοποιήσει το «μικρό της πρόβλημα». Η Τσάρλι το σκάει και πηγαίνει στο Λονδίνο, αναζητώντας την αγαπημένη της ξαδέρφη Ροζ, παρότι εκείνη έχει εξαφανιστεί.
1915. Έναν χρόνο αφότου έχει ξεσπάσει ο Μεγάλος Πόλεμος, η Ιβ Γκάρντινερ βρίσκει αναπάντεχα την ευκαιρία να υπηρετήσει την πατρίδα ως κατάσκοπος. Στην κατεχόμενη Γαλλία εκπαιδεύεται από τη σαγηνευτική Λίλη, τη «βασίλισσα των κατασκόπων» με το κωδικό όνομα Αλίς.
Τριάντα χρόνια αργότερα, η Ιβ βασανίζεται ακόμα από την προδοσία που έγινε αιτία να διαλυθεί το Δίκτυο Αλίς και περνά τις μέρες της μεθυσμένη, στο σκοτεινό σπίτι της στο Λονδίνο. Ώσπου, ξαφνικά, ένα βράδυ εμφανίζεται μια νεαρή Αμερικανίδα και ξεστομίζει ένα όνομα που η Ιβ είχε να ακούσει επί δεκαετίες. Οι δυο τους αποφασίζουν να ανακαλύψουν την αλήθεια με κάθε κόστος, σε μια αποστολή θάρρους και λύτρωσης.

Προσωπική άποψη:
Οι εκδόσεις Κλειδάριθμος, μετά το "Η κυνηγός του Χίτλερ", που έλαβε εξαιρετικά καλές κριτικές και αγαπήθηκε πολύ και από το ελληνικό κοινό, έφεραν στη χώρα μας ένα ακόμα ιστορικό μυθιστόρημα της Kate Quinn, που και αυτό με τη σειρά του βασίζεται σε μια αληθινή ιστορία για την οποία σίγουρα έχουμε ακούσει ορισμένα πράγματα, αλλά άλλο τόσο σίγουρα, όχι αρκετά. Έτσι, λοιπόν, η συγγραφέας αποφάσισε να κάνει ένα ακόμα πάντρεμα ανάμεσα στην πραγματικότητα και τη μυθιστορία, ταξιδεύοντάς μας πίσω στα χρόνια του Α' Παγκοσμίου Πολέμου, στη δράση του Δικτύου Alice και στη ζωή της γυναίκας που την ενέπνευσε, της Louise de Bettignies, ή πιο γνωστή ως Alice Dubois.

Η Quinn μάς αφηγείται παράλληλα δύο διαφορετικές ιστορίες. Η μία απ' αυτές εξελίσσεται κατά τα χρόνια του Α' Παγκοσμίου Πολέμου και όπως προανέφερα, επικεντρώνεται στη γέννηση και στη δράση του Δικτύου Alice, μιας ομάδας γυναικών που κατά τη διάρκεια του πολέμου έδρασαν ως κατάσκοποι, επιτελώντας ένα έργο πολύ πιο σημαντικό απ' όσο ίσως να πιστεύει κανείς αρχικά. Στην άλλη γινόμαστε μάρτυρες της ζωής μιας Αμερικανίδας φοιτήτριας το 1947, της Τσάρλι, η οποία μένει έγκυος κι εξορίζεται από τους γονείς της στην Ευρώπη, μέχρι να λύσει το "πρόβλημα" με το οποίο τους έφερε αντιμέτωπους, μ' εκείνη να καταφεύγει στο Λονδίνο αναζητώντας την αγαπημένη της ξαδέρφη, παρότι εκείνη έχει εξαφανιστεί χωρίς ν' αφήσει το παραμικρό ίχνος πίσω της.

Πολύ πιθανόν να αναρωτιέστε τι κοινό μπορεί να έχουν αυτές οι δύο ιστορίες. Θεωρητικά, και με μια πρώτη ματιά, τίποτα απολύτως, αφού τις χωρίζει ένα χάσμα τριάντα και πλέον ετών. Και όμως, όπως πολύ σύντομα ανακαλύπτουμε, ανάμεσά τους υπάρχει ένας σύνδεσμος και αυτός ο σύνδεσμος δεν είναι άλλος από ένα πρόσωπο, την Ιβ, που υπήρξε μέλος του Δικτύου Alice και έχει περάσει τα τελευταία χρόνια βασανισμένη από το βάρος της προδοσίας που έμελλε να διαλύσει τον αγώνα τους και τις ζωές τους. Όταν η Τσάρλι θα βρεθεί τυχαία στον δρόμο της, το παρελθόν θα ξαναζωντανέψει, η ανάγκη να βρει απαντήσεις θα γίνει ακόμα πιο επιτακτική, με τη διαφορά πως αυτή τη φορά δεν είναι μόνη της και πως έχει κάποιο στοιχείο για το από που πρέπει να ξεκινήσει.

Η αφήγηση μοιράζεται ανάμεσα στην Τσάρλι και στην Ιβ, με την πρώτη να μας κρατά στο παρόν της ιστορίας, ενώ η δεύτερη μάς μεταφέρει πίσω στα άγρια χρόνια του πολέμου, πράγμα που μας επιτρέπει να έχουμε πλήρη εικόνα της εξέλιξης της δράσης στο τώρα, αλλά και πλήρη εικόνα των γεγονότων που συντέλεσαν στην αρχή και στην πτώση μιας τόσο μεγαλεπήβολης δράσης όπως εκείνης του Δικτύου Alice, αλλά και των δεσμών που δημιουργήθηκαν μέσα σε αυτό, με τον καθέναν απ' αυτούς να παίζει τον δικό του ξεχωριστό ρόλο και να προσθέτει ένα ακόμα λιθαράκι, βήμα βήμα, μέχρι την ολοκλήρωση της εικόνας, που με τη σειρά της θα οδηγήσει στην αποκάλυψη της πολυπόθητης αλήθειας.

Προσωπικά, θεωρώ πως η Quinn έχει βρει πολύ καλύτερα πατήματα στο συγκεκριμένο βιβλίο απ' ότι στο "Η κυνηγός του Χίτλερ", καταφέρνοντας να διατηρήσει πολύ καλύτερες ισορροπίες ανάμεσα στην πραγματικότητα και στη μυθιστορία και κυρίως αποφεύγοντας την περιττή και ακατάπαυστη φλυαρία, μένοντας την ουσία των πραγμάτων και στην σωστή απόδοση αυτών, χωρίς να χάνει, την ίδια στιγμή, την γλαφυρότητα και την παραστατικότητα που χαρακτηρίζει την πένα της. Καταφέρνει, με πιο απλά λόγια, να μας μεταφέρει γεγονότα, εικόνες και συναισθήματα άμεσα, αβίαστα, με ρεαλισμό και αληθοφάνεια, χωρίς να καταφεύγει σε υπερβολές και πάνω απ' όλα χωρίς να παρασύρεται από μελούρες, εστιάζοντας στην δραματουργική πορεία και στο σωστό χτίσιμο της πλοκής της, πράγμα που πετυχαίνει απόλυτα.

Για μια ακόμα φορά είναι εμφανής η έρευνα που έχει πραγματοποιήσει η συγγραφέας προκειμένου να συγγράψει την ιστορία της αυτή, παραθέτοντάς μας πληθώρα στοιχείων που αφορούν τα χρόνια εκείνα του πολέμου αλλά και το ίδιο το Δίκτυο Alice, για το οποίο δεν μπορείς να μην νιώσεις θαυμασμό, αλλά και μια βαθιά συμπάθεια, ειδικά λόγω της κατάληξής του, με το τελευταίο να ενισχύεται ακόμα πιο πολύ εξαιτίας της μυθολογίας που έχει πλάσει η συγγραφέας για να ενισχύσει την δραματουργία της πλοκής, αλλά και του συναισθήματος που πηγάζει από τους ήρωές μας και ιδίως από τις δύο κεντρικές πρωταγωνίστριές μας, η κάθε μία με τον δικό της σταυρό αλλά και τη μοναδικότητά της. Εν κατακλείσει, "Το Δίκτυο Alice" είναι ένα εξαιρετικό ιστορικό μυθιστόρημα γεμάτο δράση, συναισθήματα, πληροφορίες και γεγονότα, που αξίζει ν' ανακαλύψει κανείς.
Βαθμολογία 10/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Kate Quinn
Μεταφραστής: Αρβανίτη Γωγώ
Εκδόσεις: Κλειδάριθμος
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2020
Αρ. σελίδων: 632
ISBN: 978-960-645-058-7