Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:

Αυτό που με ενδιαφέρει είναι η περιπέτεια, και είμαι διατεθειμένη να πληρώσω για να τη ζήσω.
Η νεαρή και όμορφη Αν Μπέντινγκφελντ καταφθάνει στο Λονδίνο αναζητώντας την περιπέτεια. Και η περιπέτεια δεν καθυστερεί στο ραντεβού τους. Λίγο καιρό μετά την εγκατάστασή της στη βρετανική πρωτεύουσα, στον υπόγειο, ένας άντρας που αναδίδει μια παράξενη μυρωδιά ναφθαλίνης πέφτει στις γραμμές του τρένου και πεθαίνει μπρος στα μάτια της. Η αστυνομία αποφαίνεται πως είναι ατύχημα. Τότε όμως ποιος είναι ο άντρας με το καφέ κοστούμι που εξέταζε το πτώμα προτού το βάλει στα πόδια; Διαθέτοντας μόνο ένα αινιγματικό στοιχείο, η Αν είναι αποφασισμένη να εντοπίσει τον μυστηριώδη δολοφόνο και να τον παραδώσει στη δικαιοσύνη.

Προσωπική άποψη:
Σε αυτή την ταπεινή ιστοσελίδα έχουμε μιλήσει για πάμπολλα βιβλία της Agatha Christie, όχι μόνο από τις εξαιρετικά δημοφιλείς σειρές της, αλλά και άλλες, ή και για αυτόνομες ιστορίες. Σήμερα έφτασε η στιγμή να συζητήσουμε σχετικά με το πρώτο βιβλίο της σειράς "Colonel race", που παλαιότερα είχε κυκλοφορήσει με τον τίτλο "Τα πέντε δάχτυλα του Σατανά" και που τώρα επανακυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ψυχογιός με τον ίσως πιο ταιριαστό τίτλο, "Ο άντρας με το καφέ κοστούμι". Ένα βιβλίο που μπορεί να μην είναι το καλύτερο της συγγραφέως, αλλά που ξεκάθαρα αποτελεί ένα από τα πλέον διαφορετικά δημιουργήματά της.

Η Αν Μπέντινγκφελντ, νέα, δραστήρια, γεμάτη ενέργεια και περιέργεια, μετακομίζει στο Λονδίνο προκειμένου να ξεκινήσει μια νέα, πιο περιπετειώδη ζωή. Και εκεί είναι που βρίσκει όλα όσα αναζητούσε και ακόμα περισσότερα, όταν γίνεται μάρτυρας του θανάτου ενός άντρα που πέφτει στις γραμμές του τρένου. Σύμφωνα με το πόρισμα της αστυνομίας πρόκειται για ατύχημα, όμως η Αν δεν το πιστεύει, αφού πριν να φτάσει η αστυνομία στον τόπο του εγκλήματος, ένας μυστηριώδης άντρας με καφέ κοστούμι εξέταζε το πολύ προσεκτικά το πτώμα, πριν να τραπεί σε φυγή. Αυτό είναι αρκετό για να την κάνει να αποφασίσει να ερευνήσει την υπόθεση και να βρει όλα όσα χρειάζεται ώστε να οδηγήσει τον άντρα εκείνοι στα χέρια της δικαιοσύνης, μαζί με μια απάντηση για το τι πραγματικά έχει συμβεί.

Όπως προανέφερα, η ιστορία αυτή είναι αρκετά διαφορετική απ' αυτές που μας έχει συνηθίσει η Agatha Christie. Μπορεί το λογοτεχνικό της ύφος να μην διαφέρει, αλλά υπάρχει μεγάλη απόκλιση ως προς την αφηγηματική της προσέγγιση. Αυτή τη φορά, στον πυρήνα της αφήγησης, δεν βρίσκεται κάποιος ερευνητής με εξαιρετικό χάρισμα, αλλά μια νεαρή κοπέλα με ισχυρό ένστικτο, που υποκύπτει στην περιέργειά της και στη δίψα της για περιπέτεια, πράγμα που καθιστά την ιστορία αρκετά πιο παιχνιδιάρικη και διασκεδαστική, σε όλες τις εκφάνσεις της και που μας παρασύρει με τον έντονο ρυθμό της και μας κάνει να απολαμβάνουμε κάθε βήμα της.

Ακόμα ένα στοιχείο που κάνει την ιστορία αυτή να ξεχωρίζει, δεν είναι άλλο από την ταξιδιάρικη διάθεσή της, με την δράση της να μην περιορίζεται αυστηρά στο Λονδίνο, αλλά να περιλαμβάνει ταξίδια με πλοίο, με τρένο, εξερεύνηση καταρρακτών και μια πολύ περιγραφική τοποθέτηση στη Νότιο Αφρική. Παράλληλα, δίνεται ιδιαίτερα έμφαση στην καλλιέργεια της σχέσης ανάμεσα στην Αν στον Χάρι, η οποία ακροβατεί με πολύ ωραίο τρόπο ανάμεσα στη φιλία και στο ρομάντζο, με τους δυο τους να έχουν εξαιρετική χημεία και να μου δημιουργούν την επιθυμία να τους συναντήσω ξανά στο μέλλον για να δω το που και το πως κατέληξαν.

Κάτι που παρέλειψα να αναφέρω, είναι το ότι η αφήγηση μοιράζεται ανάμεσα στην Αν και στις σελίδες του ημερολογίου του σερ Πέντλερ, μια αρκετά ενδιαφέρουσα πινελιά, παρά την κάπως σεξιστική διάθεση του δεύτερου, που μπορεί να μην εντείνει τόσο το μυστήριο, αλλά που του προσδίδει χαρακτήρα, ενώ στα σημεία αποδεικνύεται διασκεδαστικό. Συνοψίζοντας, λοιπόν, το "Ο άντρας με το καφέ κοστούμι" είναι ένα αστυνομικό βιβλίο που δεν στηρίζεται τόσο στο μυστήριο όσο στην περιπέτεια και στη δράση, πράγμα στο οποίο η Christie μπορεί να μην μας έχει συνηθίσει, αλλά που σε καμία περίπτωση δεν λειτουργεί αρνητικά, και το οποίο σίγουρα θα απολαύσετε και θα σας παρασύρει.
Βαθμολογία 9/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Agatha Christie
Μεταφραστής: Δαρβίρη Θεοδώρα
Εκδόσεις: Ψυχογιός
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2020
Αρ. σελίδων: 296
ISBN: 978-618-01-3758-3