"Πορφυρό δίκτυο" της Carmen Mola

Η νέα συντακρακτική υπόθεση της αστυνόμου Έλενα Μπλάνκο.
Στη Μαδρίτη η βια έχει τη μορφή ενός σκοτεινού δικτύου από επικίνδυνες οθόνες.
Μια ζεστή καλοκαιρινή μέρα, η αστυνόμος Έλενα Μπλάνκο, επικεφαλής του Τμήματος Ανεξιχνίαστων Υποθέσεων, εισβάλλει με την ομάδα της στη βίλα μιας ευκατάστατης οικογένειας και ορμάει στο δωμάτιο του έφηβου γιου. Στην οθόνη του υπολογιστή του επιβεβαιώνεται αυτό που φοβόντουσαν: το αγόρι παρακολουθεί σε ζωντανή μετάδοση δύο κουκουλοφόρους να βασανίζουν ένα κορίτσι μέχρι θανάτου. Οι αστυνομικοί βρίσκονται αντιμέτωποι με το σαδιστικό θέαμα, ανίκανοι να αντιδράσουν. Πόσα κορίτσια σαν κι αυτό έχουν πέσει θύματα του Πορφυρού Δικτύου;
Τα μέλη του ΤΑΥ διερευνούν από καιρό τη δράση αυτής της σκοτεινής οργάνωσης και συλλέγουν πληροφορίες για τα σκληρά, ακραία βίντεο που διακινούνται στο Deep Web, το σκοτεινό πρόσωπο του διαδικτύου. Όλο αυτό το διάστημα, η Έλενα Μπλάνκο έχει κρατήσει κρυφό από την ομάδα της εκείνο που υποψιάζεται και φοβάται: ότι η εξαφάνιση του γιου της, Λούκας, όταν ήταν παιδί, μάλλον σχετίζεται με το ανατριχιαστικό Πορφυρό Δίκτυο. Πού βρίσκεται τώρα ο Λούκας; Ποιος είναι πραγματικά; Και ποια είναι τα όρια που η αστυνόμος είναι διατεθειμένη να υπερβεί προκειμένου να φτάσει στην αλήθεια;

"Οι μέρες του ουράνιου τόξου" του Antonio Skármeta

Βασισμένο στην αληθινή ιστορία πίσω από τη διαφημιστική καμπάνια που συνέβαλε στην πτώση του Πινοτσέτ.
Ο Νίκο βλέπει τον πατέρα του, τον καθηγητή Φιλοσοφίας Ροδρίγο Σάντος, να συλλαμβάνεται εν ώρα μαθήματος μπροστά σε όλη την τάξη και συνειδητοποιεί ότι κύρια αποστολή του από εδώ και στο εξής είναι να καταφέρει να τον σώσει. Η αγαπημένη του, Πατρίσια Μπετίνι, τον συντροφεύει σε όλο αυτό και μαζί θα αυτοσχεδιάσουν γεμάτοι χιούμορ και φαντασία, ανοίγοντας μια δίοδο ελευθερίας σε μια χώρα βυθισμένη στη δικτατορία και τη σιωπή.
Ένα μυθιστόρημα για πατέρες και γιους, για δασκάλους και μαθητές, που θα κάνουν τα αδύνατα δυνατά ώστε να επιστρέψουν στην γκρίζα πρωτεύουσα τα χρώματα και η μουσική. Με δεξιοτεχνική πρόζα, ο Αντόνιο Σκάρμετα και η φωνή τού έφηβου πρωταγωνιστή του μας αφηγούνται μια πραγματική ιστορία γεμάτη προσδοκία και ελπίδα σε δύσκολους καιρούς. Οι μέρες του ουράνιου τόξου είναι το επίκεντρο της αφήγησης του Αδύνατου· του πώς, την 5η Οκτωβρίου 1988 στη Χιλή, δεκαπέντε λεπτά διαφημιστικού χρόνου στάθηκαν αρκετά για να βάλουν τέλος σε δεκαπέντε χρόνια μιας από τις σκαιότερες δικτατορίες στον κόσμο, αυτής του Αουγκούστο Πινοτσέτ.

"Εκτροπή" της Luce D’ Eramo

Ένα αυτοβιογραφικό ντοκουµέντο διείσδυσης στο Νταχάου.
Μια αφοσιωμένη φασίστρια αλλάζει γνώμη και ζωή αφού γίνει η ίδια μάρτυρας της Φρίκης του Ολοκαυτώματος.
Η Λουτσία είναι µια νεαρή γυναίκα µε αστική καταγωγή, κόρη υφυπουργού της ∆ηµοκρατίας του Σαλό, η οποία µεγάλωσε µέσα στους µύθους του φασισµού και είναι απολύτως πεπεισµένη πως οι αγριότητες στα στρατόπεδα εργασίας είναι ψέµατα. Αποφασίζει να το διαπιστώσει προσωπικά και µπαίνει εθελοντικά στο Νταχάου, σίγουρη ότι µπορεί να διαψεύσει αυτές που θεωρεί συκοφαντίες για τους τρόπους αντιµετώπισης των «εργατών» από το µεγάλο Ράιχ του Χίτλερ. Θα ακολουθήσει µια κατάβαση στα τάρταρα, περίπλοκη και βίαιη, όπου η Λουτσία βιώνει τη φρίκη –την κάνει δική της κυριολεκτικά σαν να «εκτίει την ποινή της».
Η Λούτσε ντ’ Έραµο, ως Λουτσία, διατρέχει µια ολότελα δική της διαδροµή προς την ωριµότητα και τη διάπλαση του χαρακτήρα της, η οποία ηχεί ως περιπέτεια της συνείδησης, πειστήριο και κραυγή συναγερµού. Η Εκτροπή είναι µια ιστορία για τον κόπο που απαιτείται προκειµένου να πετάξεις από πάνω σου τα ψέµατα, µε τα οποία η µνήµη, ατοµική και συλλογική, διηγείται το παρελθόν της. Θίγει την πλάνη των ιδεολογιών και περιγράφει το µαρτύριο µε απώτερο σκοπό την ανακάλυψη της αλήθειας. Όταν κυκλοφόρησε το 1979, η Εκτροπή γνώρισε αµέσως τεράστια επιτυχία και εκδόθηκε σε όλον τον κόσµο.

"Δείξε γενναιότητα στα δύσκολα" της Brené Brown

Για να ανήκουμε πραγματικά κάπου δεν χρειάζεται να αλλάξουμε αυτό που είμαστε, χρειάζεται να είμαστε ο εαυτός μας.
Σε μια κοινωνία που χαρακτηρίζεται από την προσπάθεια να ικανοποιούμε τους πάντες, και με τη διάβρωση της ευγένειας που εξαπλώνεται γύρω μας, είναι εύκολο να παραμείνουμε σιωπηλοί, να κρυφτούμε στις ιδεολογικές φυλακές μας ή να κάνουμε τα πάντα για να ταιριάξουμε, αντί να είμαστε παρόντες με τον αυθεντικό εαυτό μας και να αψηφήσουμε την άγρια ερημιά της αβεβαιότητας και της κριτικής.
Το πραγματικό ανήκειν δεν είναι κάτι που διαπραγματευόμαστε ή επιτυγχάνουμε μαζί με άλλους: είναι μια καθημερινή πρακτική που απαιτεί από εμάς συνέπεια και ακεραιότητα. Είναι μια προσωπική δέσμευση, που κουβαλάμε στις καρδιές μας.
Μέσα από τέσσερις πρακτικές, η Μπρενέ Μπράουν μάς προσφέρει την καθαρότητα και το θάρρος που χρειαζόμαστε για να βρούμε τον δρόμο να επιστρέψουμε στους εαυτούς μας, αλλά και στους ανθρώπους γύρω μας. Και η διαδρομή αυτή περνάει κατευθείαν μέσα από την άγρια ερημιά. «Η άγρια ερημιά», γράφει η Μπράουν, «είναι ένα αδάμαστο και απρόβλεπτο μέρος, γεμάτο μοναξιά και αναζήτηση. Είναι ένα μέρος τόσο επικίνδυνο όσο και συναρπαστικό, που φαίνεται να είναι το λίκνο του πραγματικού ανήκειν.»
Οι τέσσερις πρακτικές του ουσιαστικού ανήκειν απαιτούν από εμάς να νιώσουμε ευαλωτότητα, ακόμα και δυσφορία, και να μάθουμε να συνυπάρχουμε με τους ανθρώπους γύρω μας χωρίς να θυσιάζουμε αυτό που είμαστε και αυτό που θεωρούμε σημαντικό.
Κάθε πρακτική μάς καλεί να αμφισβητήσουμε όσα πιστεύουμε για τους εαυτούς μας, να είμαστε παρόντες στις ζωές των άλλων και να ξαναβρούμε τον δρόμο του θάρρους και της ουσιαστικής σύνδεσης και επικοινωνίας.
Η αλήθεια για το ποιοι είμαστε ζει στην καρδιά μας. Η άσκηση θάρρους που έχου-με να κάνουμε είναι να προστατεύσουμε την ατίθαση καρδιά μας από τη συνεχή αξιολόγηση –ιδιαίτερα τη δική μας.

"Ευτυχώς με απέλυσαν" του Αρσένη Πασχόπουλου

Πώς η "χειρότερη” μέρα της ζωής σου μπορεί να γίνει η καλύτερη.
Έχετε δει απολυμένο να πηγαίνει γλυκά στους συναδέλφους του την ημέρα που απολύεται; Ε, εγώ ήμουν αυτός.
Ο Αρσένης Πασχόπουλος, ένας από τους πρώτους marketeers του διαδικτύου στην Ελλάδα, προσφέρει, μέσα από το προσωπικό του οδοιπορικό σταδιοδρομίας, στιγμές χιούμορ αλλά και περίσκεψης για τις προσδοκίες της επαγγελματικής σου πορείας. Μέσα από έξυπνες ατάκες περιγράφει τον κόπο που πρέπει να καταβάλεις για να βρεις τον δρόμο της δικής σου επιτυχίας –μια και, συχνά, από αλλού ξεκινάς και αλλού σε οδηγεί η ζωή– και εξιστορεί την εμπειρία μιας απόλυσης που μπορεί να φαντάζει άσχημη, αλλά, καμιά φορά, αρκεί για να σου αλλάξει απροσδόκητα τη ζωή!
Ένα βιβλίο εμψύχωσης για νέους –και όχι μόνο.

"Η μυθολογία με απλά λόγια" - Συλλογικό έργο

Ποιος είναι ο κατεργάρης θεός Μάουι; Τι είναι το Υδρομέλι της Ποίησης και με τι προίκιζε όσους το έπιναν; Τι έλεγε η αρχαία αιγυπτιακή μυθολογία για τον Κάτω Κόσμο;Το βιβλίο απαντά σε αυτά και πολλά άλλα ερωτήματα, για περισσότερους από 80 μύθους απ’ όλο τον κόσμο.
Γραμμένο με απλή και κατανοητή γλώσσα, με εντυπωσιακά διαγράμματα και καθηλωτικές ιστορίες, αναλύει με φρέσκια ματιά τους μύθους και τη σημασία τους για τους πολιτισμούς που τους δημιούργησαν. Από τον Λόκι και τον Θορ έως τον Βιρακότσα και τον Κουχούλιν, κάθε ενότητα εξετάζει τους συναρπαστικούς ήρωες και τους άθλους τους, καθώς και το νόημα κάθε μύθου.
Είτε ασχολείστε πρώτη φορά με τη μυθολογία, είτε είστε λάτρης των παραδόσεων και των μύθων, είτε απλώς απολαμβάνετε να διαβάζετε καλογραμμένες ιστορίες, εδώ θα βρείτε μύθους που θα σας συναρπάσουν και θα σας καθηλώσουν.

"Ψυχολογία εφαρμοσμένη στη σύγχρονη ζωή" των Wayne Weiten, Dana S. Dunn & Elizabeth Yost Hammer

Επιστημονική επιμέλεια ελληνικής έκδοσης: Έφη Συγκολλίτου, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.
Το βιβλίο Ψυχολογία εφαρμοσμένη στη σύγχρονη ζωή: Προσαρμογή στον 21ο αιώνα παρακολουθεί τις πιο πρόσφατες εξελίξεις που έχουν σημειωθεί στον επιστημονικό κλάδο της Ψυχολογίας και τις παρουσιάζει με μια σοβαρή, ολοκληρωμένη προσέγγιση, βασισμένη στα τρέχοντα ερευνητικά ευρήματα, παραθέτοντας με συνέπεια τεκμηριωμένα συμπεράσματα χωρίς να καταφεύγει σε υπεραπλουστεύσεις.
Γραμμένο με προσιτό και κατανοητό στυλ, είναι ένα εξαιρετικό σύγγραμμα για τους φοιτητές των σχολών Ψυχολογίας, αλλά και ένα ανεκτίμητο βοήθημα για τις προκλήσεις που θέτει η σύγχρονη κοινωνία σε όλα τα επίπεδα της ζωής.
Οι διακεκριμένοι συγγραφείς του βιβλίου θίγουν πολλά ζητήματα τα οποία έχουν άμεσες και σημαντικές επιπτώσεις στην καθημερινότητα του ατόμου και στη διάρθρωση της σημερινής κοινωνίας, όπως:
Το στρες και οι επιδράσεις του, η εξάρτηση της σωματικής υγείας από την ψυχική ευημερία, η διαπροσωπική επικοινωνία, η φιλία και η αγάπη, ο γάμος και η οικογένεια, καθώς και η ανάπτυξη και έκφραση της σεξουαλικότητας, ο ρόλος της ψυχολογίας στην εργασιακή σταδιοδρομία, η διάγνωση και αντιμετώπιση των ψυχολογικών διαταραχών, η θετική ψυχολογία.

"Το μεγάλο βιβλίο της θάλασσας" του Yuval Zommer

Μια διασκεδαστική εγκυκλοπαίδεια θαλάσσιων πλασμάτων με συναρπαστική εικονογράφηση που μαγνητίζει κάθε μικρό αναγνώστη.
Γιατί προχωράει πλαγιαστά ο κάβουρας;
Είναι φτιαγμένες από ζελέ οι μέδουσες;
Γιατί δεν ξεπαγιάζουν οι πιγκουίνοι;
Μάθε τις απαντήσεις σε αυτές και σε πολλές άλλες ερωτήσεις για τα ψάρια.
Παίξε, ψάξε και βρες μέσα στις εικόνες.
Μπορείς να βρεις το ψάρι;
Γνώρισε όλα τα γλιστερά, λαμπερά, δυνατά και εκπληκτικά θαλάσσια πλάσματα του κόσμου σε αυτό το φανταστικό παιδικό βιβλίο για τους ωκεανούς. Μάθε πώς τρώνε, πώς κυνηγούν και πώς επιβιώνουν τα διάφορα θαλάσσια ζώα.

"Το μεγάλο βιβλίο της θάλασσας με αυτοκόλλητα" του Yuval Zommer

Ένα διασκεδαστικό βιβλίο δραστηριοτήτων με όμορφη εικονογράφηση και πολλές χρήσιμες πληροφορίες για τον κόσμο των θαλάσσιων πλασμάτων.
Σε αυτό το βιβλίο υπάρχουν περισσότερα αυτοκόλλητα από όσα μπορεί να πιάσει ένα χταπόδι με τα πλοκάμια του!
Ανακάλυψε πλάσματα που γλιστρούν, πλατσουρίζουν, τρέχουν και φωσφορίζουν, και διασκέδασε κολλώντας τα στο βιβλίο. Και όχι μόνο!
Σχεδίασε τον δικό σου κοραλλιογενή ύφαλο.
Κόλλησε φτερά στο χελιδόψαρο.
Παίξε το Παιχνίδι του Μπαλονόψαρου.