"Στη φωλιά του ιππόκαμπου" της Ευτυχίας Γιαννάκη

Αθήνα. Ύδρα. Ιούνιος 2020.
Μια μαχόμενη δημοσιογράφος εντοπίζεται νεκρή στην πισίνα ενός ρετιρέ στο Κολωνάκι, στο διαμέρισμα του πρώην συζύγου της, διακεκριμένου ζωγράφου, που παραμένει εξαφανισμένος. Στο στήθος της έχει ένα τατουάζ με έναν τεράστιο ιππόκαμπο. Τα μέσα μαζικής επικοινωνίας και η κοινή γνώμη αναστατώνονται, με τα πιθανά σενάρια της δολοφονίας να μένουν ανοιχτά μέχρι το τέλος.
Το κουβάρι αυτής της υπόθεσης, που ξεδιπλώνεται μεταξύ Ύδρας και Αθήνας, εμπλέκει τον αστυνόμο Χάρη Κόκκινο και την ομάδα του σε μια υπόθεση που τους φέρνει αντιμέτωπους με φαινόμενα ενδοοικογενειακής βίας, κυκλώματα τέχνης, τα όρια της δημιουργίας και τα κλειστά στόματα της μικρής κοινωνίας που μπορεί να βρίσκεται σε ένα νησί ή στην καρδιά μιας μεγαλούπολης.
Αυτό το βιβλίο αποτελεί το δεύτερο μέρος της «Τριλογίας του βυθού», ενός εύπλαστου σύμπαντος, ενός βυθού που καταπίνει τα πάντα εκτός από τις ιστορίες μας, αληθινές μέσα στο ψέμα τους και ψεύτικες μέσα στην αλήθεια τους, νομίζοντας ότι έχουμε αντιληφθεί πώς παίζεται το παιχνίδι και διαπιστώνοντας κάθε φορά ότι δεν ήταν μόνο αυτό, ότι στη φωλιά του ιππόκαμπου κανείς μας δεν είναι αθώος.
Αυτή θα ήταν μια καλή υπόθεση για ένα αστυνομικό μυθιστόρημα, αν δεν είχα λάβει ένα μέιλ από το θύμα την παραμονή της δολοφονίας του και αν δεν γνώριζα ότι οι ιππόκαμποι κολυμπούν κόντρα στο ρεύμα μέχρι να σπάσει η καρδιά τους.
Ε.Γ.

"Εκπνοή" του Ted Chiang

Οι εννέα ιστορίες που μας προσφέρει στην Εκπνοή ο Ted Chiang, ίσως ο σπουδαιότερος εν ζωή συγγραφέας επιστημονικής φαντασίας, δεν εκτυλίσσονται σε κανέναν μακρινό γαλαξία, εκατοντάδες χρόνια από εδώ. Για την ακρίβεια ο κόσμος του ελάχιστα απέχει από τον δικό μας. Με μια εκ πρώτης όψεως χαλαρή φιλοσοφική διάθεση και όχημα τεχνολογίες ένα δυο βήματα πιο εξελιγμένες από τη δική μας, ο πολυβραβευμένος Chiang εξερευνά σε εκπληκτικό βάθος οικεία ερωτήματα, που απασχολούν τον άνθρωπο εδώ και αιώνες: Μπορούμε άραγε να ταξιδέψουμε στον χρόνο; Έχει ο άνθρωπος πραγματικά ελεύθερη βούληση; Πώς επηρεάζει η μνήμη και η ανάμνηση αυτό που είμαστε; Ποια πλάσματα θεωρούνται έμβια; Ή ακόμη τι θα συνέβαινε αν ήμασταν σε θέση να παρακολουθήσουμε εναλλακτικές εκδοχές της ζωής μας;
Η συγγραφική ιδιοφυΐα του Chiang αντιλαμβάνεται καλύτερα από οποιονδήποτε την επίδραση της επιστήμης και της τεχνολογίας στην ανθρώπινη φύση και στοχάζεται πάνω σε αυτή με έναν τρόπο που δεν μπορεί να αφήσει κανέναν ασυγκίνητο. Υπερβαίνοντας με ευκολία τα όρια ανάμεσα στα λογοτεχνικά είδη, η Εκπνοή προκαλεί, αμφισβητεί και εμπνέει, προσφέροντας παράλληλα μια γνήσια αναγνωστική απόλαυση.

"Γρίφος θάνατος" του Χρήστου Γιανναρά

Ο θάνατος είναι μια από τις ανθρώπινες εμπειρίες που (με τη γλώσσα του Wittgenstein) «δεν συλλαμβάνεται με την περι γεγονότων (τη factual) γλώσσα, επειδή ακριβώς η αξία της βρίσκεται πέρα από τον κόσμο των γεγονότων». Η αξία μιας γλώσσας «καθαρμένης από κάθε ίχνος του Διαφωτισμού» κρίνεται και διαβαθμίζεται με κριτήρια διαφορετικα από την αποδεικτική της πειθώ, την επιστημονική της συνέπεια. Κρίνεται από την αποτελεσματικότητά της να ιδρύει σχέση, όχι να μεταφέρει πληροφορίες.

"Μια στάλα μέλι" των Θοδωρή Παπαϊωάννου & Πέτρου Μπουλούμπαση

Το ήσυχο χωριό των μυρμηγκιών αναστατώνεται από ένα αναπάντεχο, κυριολεκτικά ουρανοκατέβατο δώρο. Παραδίπλα, μια αρκούδα με λιγούρα και ακαταμάχητη φαγούρα περιφέρεται ανυποψίαστη στο δάσος. Μα πώς συνδέονται όλα αυτά; Μαντέψτε! Με μια στάλα μέλι…

"Κούνελος και Αρκούδα: Κακός βασιλιάς, κακός μπελάς" των Julian Gough & Jim Field

Αυτός ο Πολικός Αρκούδος είναι τεράστιος, μοχθηρός και θέλει να γίνει βασιλιάς. Η Αρκούδα προσπαθεί να είναι ευγενική και φιλική μαζί του. Αλλά ο Πολικός Αρκούδος θέλει απλώς να του χτίσουν ένα Παλάτι και μια Βασιλική Τουαλέτα. Ίσως ο Λύκος θα μπορούσε να βοηθήσει. Αν βέβαια ο Κούνελος δεν τον είχε ξαποστείλει πίσω στο Λυκοδάσος!
Μια ιστορία για φίλους και εχθρούς και για το πώς να αποφύγεις να τα κάνει ένας Πολικός Αρκούδος... πάνω σου!

"Η ατμομηχανή του χρόνου" του Πέτρου Χριστούλια

Η παιδική περιέργεια οδηγεί τον Άλκη και τη Φωτεινή, δύο αδέρφια που ζουν σε μια μικρή παραλιακή πόλη, να παρακολουθήσουν έναν μυστηριώδη κύριο μέχρι τον παλιό σταθμό. Εκεί θα ξεκινήσει η φανταστική τους περιπέτεια, που θα τα οδηγήσει πίσω στον χρόνο. Χαμένα σε μια προηγούμενη εποχή της ίδιας τους της πόλης, ανακαλύπτουν τη μαγεία του παράξενου μέρους όπου ζουν αλλά και αποκτούν κάποιους απρόσμενους φίλους.

"Εσύ κι εγώ: Σχέδια για το κοινό μας μέλλον" του Oliver Jeffers

Ένας πατέρας και η κόρη του ξεκινούν να φτιάξουν τα θεμέλια της κοινής ζωής τους. Ο καθένας με τα εργαλεία του, πιάνουν δουλειά και φτιάχνουν μνήμες για να θυμούνται, ένα σπίτι για να είναι ασφαλείς και μια αγάπη για να τους κρατά ζεστούς. Μια σπάνια, αριστοτεχνικά φτιαγμένη ιστορία για την απεριόριστη αγάπη των γονιών προς τα παιδιά τους, τις ατελείωτες ευκαιρίες που προσφέρει η ζωή και για όλα όσα χρειαζόμαστε για να φτιάξουμε ένα κοινό μέλλον.
Από τον πολυβραβευμένο, πολυαγαπημένο και διεθνώς αναγνωρισμένο δημιουργό εικονογραφημένων βιβλίων και εικαστικό καλλιτέχνη, Oliver Jeffers.
Ένα βιβλίο που φέρνει στο επίκεντρο τη σχέση πατέρα-παιδιού και συνοδεύει ιδανικά το #1 New York Times bestseller βιβλίο του Βρισκόμαστε εδώ: Σημειώσεις για τη ζωή στον πλανήτη Γη (Ίκαρος, 2018).