Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:

Η φαινομενικά ακίνδυνη παρακολούθηση μιας φοιτήτριας από τη Σαντορίνη οδηγεί τον ιδιωτικό ντετέκτιβ Μίλτο Οικονόμου στα ίχνη ενός σκοτεινού κυκλώματος ναρκωτικών και πορνείας. Αδίστακτοι εγκληματίες εισβάλλουν αναπάντεχα στη ζωή του όταν μαθαίνουν τη σχέση του με μια πεταλούδα της νύχτας που γνωρίζει πολλά για την παράνομη δράση τους. Αυτό που ίσως αγνοούν είναι ότι ποτέ δεν πρέπει να τα βάζεις με κάποιον που δεν έχει τίποτα να χάσει.
Στη νέα υπόθεση του Μίλτου Οικονόμου, που εξελίσσεται στην Αθήνα και κορυφώνεται στη Μύκονο, κυριαρχούν η νουάρ ατμόσφαιρα στα κακόφημα στέκια της νύχτας και το μαύρο χιούμορ του αντιήρωα πρωταγωνιστή, ενώ οι μελαγχολικές νότες των μπλουζ συνοδεύουν την αφήγηση σαν μουσική υπόκρουση κινηματογραφικής ταινίας.

Προσωπική άποψη:
Ο Μίλτος Οικονόμου, πρώην αστυνομικός και νυν ιδιωτικός ντετέκτιβ, επιστρέφει δριμύτερος για να μπλέξει σε μία ακόμα περιπέτεια, η οποία είναι βγαλμένη από τα σπλάχνα του νουάρ αστυνομικού μυστηρίου και διαθέτει όλα εκείνα τα στοιχεία που μπορούν να σε καθηλώσουν και να σε παρασύρουν μαζί τους, σε ένα αναγνωστικό ταξίδι που περιδιαβαίνει τα σκοτεινά στενά του υποκόσμου, των ναρκωτικών, της πορνείας, και σε όλα όσα κρύβονται πίσω απ' τα θολά του σκηνικά, που παραμορφώνουν τις εικόνες και μπερδεύουν τον νου, μπλέκοντάς σε, χωρίς καλά καλά να το καταλάβεις, σε μονοπάτια που ίσως να μην έχουν επιστροφή.

Η αφήγηση έχει έναν έντονο, γρήγορο, σχεδόν κινηματογραφικό ρυθμό, πράγμα που βοηθάει την ένταση να διατηρηθεί σταθερά σε υψηλά επίπεδα, χωρίς παράλληλα να ξεφεύγει και να καταφεύγει σε υπερβολές προς χάριν εντυπωσιασμού, οι οποίες θα μπορούσαν να λειτουργήσουν με τον ακριβώς αντίθετο τρόπο και να φέρουν κάθε άλλο παρά τα επιθυμητά αποτελέσματα. Έχουμε, δηλαδή, μια σταθερά καλή και δυναμική αφηγηματική ροή, η οποία διανθίζεται από έξυπνες πινελιές κυνικού χιούμορ, που όχι μόνο λατρεύω σε προσωπικό επίπεδο, αλλά που κάθε καλό νουάρ που σέβεται τον εαυτό του οφείλει να διαθέτει, καθώς είναι βασικό στοιχείο της ταυτότητάς του και από εκείνα που προσδίδουν στον χαρακτήρα του ένα ακόμα κλασσικό στοιχείο που τόσο αγαπάμε.

Παράλληλα, όμως, με όλα αυτά, έχουμε και εξαιρετικούς χαρακτήρες, τόσο στους πρωταγωνιστικούς ρόλους, όσο και στους δεύτερους -ακόμα και σε εκείνος που έχουν μια πιο... "συμπληρωματική" ταυτότητα και που η παρουσία τους, ακόμα κι αν δεν είναι καθοριστική σε κανένα επίπεδο, δεν περνάει με τίποτα απαρατήρητη. Η διάθεση αυτοσαρκασμού από μέρους τους και η χρήση μαύρου χιούμορ, όχι απλά είναι απολαυστική, αλλά ανεβάζει το επίπεδο ευφυίας του βιβλίου σε όλα του τα επίπεδα, τόσο αφηγηματικά όσο και ψυχογραφικά, ως προς την ανάλυση, ανάπτυξη και τελική απόδοση των χαρακτήρων του, που ναι μεν είναι έξω από τα συνηθισμένα, κοινά και κανονιστικά πρότυπα της καθημερινότητας, στην πλειοψηφία τους τουλάχιστον, αλλά που την ίδια στιγμή δεν φαντάζουν ξένοι και παράταιροι στα μάτια μας.

Πολύ ενδιαφέρουσες οι λογοτεχνικές και οι μουσικές αναφορές, οι οποίες υπάρχουν σε αφθονία μέσα στο βιβλίο, και που σε προκαλούν να τις ψάξεις λίγο παραπάνω, δημιουργώντας την ίδια στιγμή μια πιο ζωντανή και ρεαλιστική απεικόνιση όσων περιγράφονται, χωροχρονικά και πρακτικά, μεταφέροντάς σε στον πυρήνα των εξελίξεων, τις οποίες και παρακολουθείς με αμείωτο ενδιαφέρον, αλλά και με μια ελαφρώς διαστροφική ικανοποίηση. Συνοψίζοντας, λοιπόν, "Το μπλουζ της πεταλούδας" είναι ένα καθαρόαιμο νουάρ αστυνομικό μυθιστόρημα που θα σας παρασύρει στον ρυθμό του και που θα μπορέσει να σας προσφέρει τόσο στιγμές έντασης όσο και διασκέδασης.
Βαθμολογία 9/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Κρητικός Μάρκος
Εκδόσεις: Μεταίχμιο
Κατηγορία: Ελληνική Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2021
Αρ. σελίδων: 232
ISBN: 978-618-03-2572-0