"Το κορίτσι του Μπρούκλιν" του Guillaume Musso

Θυμάμαι πολύ καλά τη στιγμή. Αγναντεύαμε τη θάλασσα και τον πυρωμένο ορίζοντα. Και τότε η Άννα με ρώτησε: «Αν είχα κάνει κάτι κακό, θα μ’ αγαπούσες ακόμη;»
Εσείς τι θα απαντούσατε στη θέση μου; Η Άννα ήταν η γυναίκα της ζωής μου, σε τρεις βδομάδες θα παντρευόμασταν. Φυσικά θα συνέχιζα να την αγαπάω, ό,τι κι αν είχε κάνει. Τουλάχιστον έτσι νόμιζα… Τότε όμως ψαχούλεψε την τσάντα της με χέρια που έτρεμαν, έβγαλε μια φωτογραφία και μου την έδωσε.
«Εγώ το έκανα αυτό.»
Άναυδος, ανακάλυψα το μυστικό που έκρυβε και κατάλαβα ότι η ζωή μας είχε αλλάξει για πάντα. Σοκαρισμένος, σηκώθηκα κι έφυγα χωρίς να πω λέξη.
Όταν γύρισα, ήταν πια αργά, η Άννα είχε φύγει. Κι από τότε ψάχνω να τη βρω.

"Οι λέοντες της Σικελίας" της Stefania Auci

Από τη στιγμή που ο Πάολο και ο Ινιάτσιο Φλόριο, φιλόδοξοι και με πνεύμα ανήσυχο, αποβιβάζονται στο Παλέρμο από την Καλαβρία το 1799, κοιτάζουν μπροστά, αποφασισμένοι να φτάσουν πιο ψηλά απ’ όλους. Να γίνουν οι πιο πλούσιοι, οι πιο ισχυροί. Και τα καταφέρνουν: Mέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, τα δύο αδέλφια μετατρέπουν το κατάστημα μπαχαρικών τους στο καλύτερο της πόλης και στη συνέχεια εμπορεύονται θειάφι, αγοράζουν τα σπίτια και τη γη χρεοκοπημένων ευγενών του Παλέρμο, ιδρύουν τη δική τους ναυτιλιακή εταιρεία.
Το Παλέρμο παρατηρεί έκπληκτο την εξάπλωση των Φλόριο, όμως τα συναισθήματα των κατοίκων της πόλης χάνονται μέσα στον φθόνο και την περιφρόνηση: Aυτοί οι επιτυχημένοι άντρες παραμένουν, όπως και να ’χει, «ξένοι». Το Παλέρμο δεν ξέρει πως αυτό που υποδαυλίζει τις φιλοδοξίες των Φλόριο και σημαδεύει τη ζωή τους είναι ο φλογερός πόθος για κοινωνική λύτρωση· δεν ξέρει ότι οι άντρες της οικογένειας είναι αξιόλογα μα και ευαίσθητα πλάσματα, που χρειάζονται στο πλευρό τους εξίσου δυνατές γυναίκες.
Υφαίνοντας τη διαδρομή της εμπορικής και κοινωνικής ανόδου των Φλόριο με τις ταραχώδεις προσωπικές τους ιστορίες, με φόντο τα πιο ταραγμένα χρόνια της ιταλικής ιστορίας –από τα κινήματα του 1818 μέχρι την αποβίβαση του Γκαριμπάλντι στη Σικελία– η Στεφάνια Άουτσι ξετυλίγει μια οικογενειακή σάγκα απίστευτης δύναμης, τόσο ζωντανή και πάλλουσα, που μοιάζει σημερινή.

"Άνθρωποι στο περιθώριο" του Ulrich Alexander Boschwitz

Το πρώτο χρονολογικά βιβλίο του συγγραφέα. Μαζί με τον Ταξιδιώτη αποτελούν δύο μοναδικούς λογοτεχνικούς θησαυρούς.
Στο Βερολίνο της δεκαετίας του 1920, η ζωή δεν είναι καθόλου εύκολη για τους ήρωες του πρώτου μυθιστορήματος του Ούλριχ Αλεξάντερ Μπόσβιτς. Είναι οι πραγματικοί χαμένοι της οικονομικής κρίσης: ανάπηροι του πολέμου, ζητιάνοι, πόρνες, τρελοί. Τα βράδια μαζεύονται όλοι στον Χαρούμενο Κυνηγό. Άλλοι για να πιούν, άλλοι για να τραγουδήσουν και να χορέψουν. Για να ξεδώσουν λιγάκι, να πάρουν μιαν ανάσα ξενοιασιάς, πριν τους ρουφήξει το επόμενο πρωί και πάλι η γκρίζα καθημερινότητα. Ξαφνικά, η γυναίκα του τυφλού Ζόνενμπεργκ χορεύει με τον Γκρίσμαν, ο οποίος έχει έρθει στον Κυνηγό για να χαρεί τη συντροφιά μιας γυναίκας και δεν έχει λογαριάσει σωστά την οργή του προδομένου συζύγου. Το κακό δεν αργεί να γίνει. Μα ο κόσμος ξαναβρίσκει αμέσως σχεδόν τους ρυθμούς του –καινούργιες αγάπες πλέκονται και το επόμενο πρωί η γκρίζα ζωή συνεχίζεται.
Ο εικοσιδυάχρονος μόλις συγγραφέας ανατέμνει πραγματικά τη ζωή του λούμπεν προλεταριάτου του Βερολίνου τα χρόνια του μεσοπολέμου: άνθρωποι μικροί και τσακισμένοι, που δεν έχουν πια κανέναν λόγο να γελούν, αλλά επιμένουν να χαίρονται και να γιορτάζουν τη ζωή, όταν κι όπως μπορούν.

"Μικρές συνήθειες" του B.J. Fogg

Ξεχάστε την τελευταία τάση για εξαντλητική γυμναστική. Ξεχάστε τις μεγάλες αποφάσεις που διαρκούν μόνο μερικές εβδομάδες. Ξεχάστε την ενοχή. Ξεχάστε τη δυσαρέσκεια. Η βελτίωση της ζωής σας είναι πολύ πιο εύκολη απ’ ό,τι νομίζετε.
Δοκιμάστε οποιαδήποτε συνήθεια, κάντε τη μικρή, βρείτε πού ταιριάζει φυσιολογικά στη ζωή σας και καλλιεργήστε την ανάπτυξή της. Ο BJ Fogg, εμβληματική μορφή της Silicon Valley και ιδρυτής του θρυλικού Εργαστηρίου Σχεδιασμού Συμπεριφοράς στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ, έχει αποκωδικοποιήσει τον σχηματισμό συνηθειών. Με τη μέθοδο Tiny Habits© (Μικρές Συνήθειες), η οποία βασίζεται σε εικοσαετή έρευνα και χρησιμοποιείται από περισσότερα από 60.000 άτομα, αποκαλύπτει ότι το κλειδί για την αλλαγή συμπεριφοράς είναι το αντίθετο αυτού που σας έλεγαν πάντα. Δεν έχει να κάνει με τη δύναμη της θέλησης, αλλά με το να ξεκινάει κανείς με μικρά βήματα και με τρόπο που τον κάνει να νιώθει καλά.

"Ένσταση" του Graham Moore

Μία ένορκος άλλαξε την ετυµηγορία. Κι αν έκανε λάθος;
Μοιάζει να είναι η δικαστική υπόθεση της δεκαετίας. Η δεκαπεντάχρονη Τζέσικα Σίλβερ, κληρονόµος µιας περιουσίας ενός δισεκατοµµυρίου δολαρίων, εξαφανίζεται επιστρέφοντας σπίτι από το σχολείο. Ως κύριος ύποπτος συλλαµβάνεται ο 25χρονος Αφροαµερικανός καθηγητής της, Μπόµπι Νοκ, και η δίκη του έχει όλα τα συστατικά της αµερικανικής ψύχωσης: σύγκρουση φυλών και κοινωνικών τάξεων, σεξ, επιβολή του νόµου, σκοτεινά µυστικά των πλούσιων και διάσηµων. Φαίνεται να είναι µια «κλεισµένη» υπόθεση για τον εισαγγελέα και η καταδίκη του µοιάζει εγγυηµένη. Όµως η Μάγια Σιλ, µια νεαρή ένορκος πεπεισµένη για την αθωότητα του Νοκ, πείθει τους υπόλοιπους ενόρκους να ψηφίσουν «αθώος» –και αυτή η αµφιλεγόµενη απόφαση θα αλλάξει τη ζωή όλων τους για πάντα.
∆έκα χρόνια µετά, προβάλλεται ένα ντοκιµαντέρ γύρω από τη δίκη µε επίκεντρο τη Μάγια, η οποία είναι πλέον δικηγόρος. Όταν ένας από τους ενόρκους βρίσκεται νεκρός στο δωµάτιο του ξενοδοχείου της, όλα τα επιβαρυντικά στοιχεία δείχνουν τη Μάγια ως κύρια ύποπτη για τον φόνο του. Και τώρα πρέπει να αποδείξει τη δική της αθωότητα σκαλίζοντας σε βάθος µια υπόθεση που µόνο «κλεισµένη» δεν είναι.

"Κορυφή" των Anders Ericsson & Robert Pool

Δεν χρειάζεται να είσαι ιδιοφυΐα για να επιτύχεις αξιοσημείωτα πράγματα.
Οι περισσότεροι αθλητές δεν γεννιούνται με κάποιο φυσικό πλεονέκτημα. Τρεις κορυφαίες σκακίστριες ήταν αδελφές, και η επιτυχία τους σχεδιάστηκε από τους γονείς τους πριν καν γεννηθούν.
Ο Άντερς Έρικσον και ο Ρόμπερτ Πουλ έχουν περάσει τριάντα χρόνια μελετώντας ιδιοφυΐες, αστέρια του αθλητισμού και παιδιά-θαύματα στη μουσική. Το αξιοσημείω-το εύρημά τους δείχνει ότι η επιτυχία απλώς προϋποθέτει το κατάλληλο είδος εξάσκησης. Στο βιβλίο τους Κορυφή δίνουν σημαντικές συμβουλές για το πώς μπορούμε να βάλουμε στόχους, να δεχθούμε καθοδήγηση και να κινητοποιήσουμε τους εαυτούς μας. Τα εξαιρετικά άτομα γεννιούνται με μία μοναδική ικανότητα, την οποία μοιραζόμαστε όλοι: την ικανότητα να αναπτύσσουμε τους εγκεφάλους και τα σώματά μας μέσω των δικών μας προσπαθειών.