Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:

Όταν το πορτοφόλι της Τζουλς Γουόρδινγκτον-Σμιθ ανακαλύπτεται δίπλα σε ένα πτώμα, η ίδια καθίσταται η βασική ύποπτη για τον φόνο. Αφού αγωνίστηκε για χρόνια να χτίσει την τέλεια οικογένεια και καριέρα, κινδυνεύει πλέον να χάσει τα πάντα.
Σίγουρη για την αθωότητά της, η Τζουλς αγωνίζεται απεγνωσμένα να καθαρίσει το όνομά της. Υπάρχει όμως ένα μεγάλο πρόβλημα. Ήταν πολύ μεθυσμένη, όταν έλαβε χώρα ο φόνος, και δεν μπορεί να θυμηθεί τι συνέβη.
Ανικανοποίητη με τον χειρισμό της υπόθεσης από την αστυνομία, η Τζουλς ξεκινά τη δική της έρευνα για τον φόνο. Καθώς ανακαλύπτει νέα στοιχεία, εγκαινιάζει ένα ερευνητικό βλογκ, το οποίο γίνεται viral, εκθέτοντάς τη στα δημόσια βλέμματα. Η όλη δοκιμασία αναγκάζει την Τζουλς να βρεθεί αντιμέτωπη με τους δαίμονές της, συμπεριλαμβανομένης της ταραχώδους παιδικής της ηλικίας και του αλκοολισμού της.
Όσο πιο βαθιά σκάβει η Τζουλς, τόσο περισσότερη σαπίλα ανακαλύπτει για τον φόνο αλλά και τον ίδιο της τον εαυτό. Απροσδόκητες αλήθειες συσσωρεύονται, έως ότου η ίδια θάβεται τόσο βαθιά, που ακόμη και η ανεύρεση του δολοφόνου μπορεί να μην είναι αρκετή για να την απελευθερώσει.

Προσωπική άποψη:
Μετά το "Little Voices", ένα θρίλερ μυστηρίου το οποίο αποτελεί και το πρώτο της συγγραφικό έργο, η Vanessa Lillie επέστρεψε με ένα ακόμα σκοτεινό βιβλίο, που σκοπό έχει να εμβαθύνει στα άδυτα της ανθρώπινης ψυχοσύνθεσης και να μας ταξιδέψει στις πιο κρυφές και σκοτεινές πτυχές της ψυχής και του νου, εκεί όπου μπορούν να κρύβονται μυστικά που όχι μόνο δεν τα φανταζόμαστε εμείς ως αναγνώστες, αλλά ούτε καν οι ίδιοι οι ήρωες τους οποίους και αυτά αφορούν. Γιατί η ανθρώπινη ψυχή, όπως και το μυαλό, είναι εύθραυστα και οι μνήμες και τα βιώματα του παρελθόντος μας, όχι και τόσο εύκολο να θαφτούν εκεί που δεν θα τα βρει ποτέ ξανά κανείς.

H Τζουλς Γουόρδινγκτον-Σμιθ, Διευθύνων Σύμβουλος μιας μεγάλης εταιρείας, ξυπνάει στο κρεβάτι της με έναν φρικτό πονοκέφαλο και τα πόδια της καλυμμένα από σημάδια και πληγές. Το μόνο που θυμάται από το προηγούμενο βράδυ, είναι το ότι γιόρταζε μια μεγάλη επιτυχία στη δουλειά της, που θα έφερνε στην εταιρεία της απολαβές ενός εκατομμυρίου δολαρίων, και πως κατανάλωσε μεγάλη ποσότητα σαμπάνιας. Από 'κει κι έπειτα, όλα είναι κενά, μαύρα, όμως θα πρέπει πολύ σύντομα να προσπαθήσει να θυμηθεί τι πραγματικά συνέβη εκείνη τη νύχτα, αφού ένας αστυνομικός θα την πλησιάσει, κρατώντας ένα κόκκινο πορτοφόλι στα χέρια του, το δικό της πορτοφόλι, το οποίο βρέθηκε δίπλα σε ένα πτώμα, ζητώντας της να τον ακολουθήσει στο Τμήμα, αφού θεωρείται ως την κύρια ύποπτη της δολοφονίας αυτής.

Η Τζουλς δεν αργεί να διαπιστώσει πως όλοι γύρω της την θεωρούν ένοχη, και όχι μόνο η Αστυνομία, και παρά που η ίδια φωνάζει για την αθωότητά της, βαθιά μέσα της έχει και η ίδια αμφιβολίες, οι οποίες έχουν τις ρίζες τους πολύ βαθιά στο παρελθόν της, που τόσο πολύ έχει παλέψει για να θάψει και να χτίσει πάνω του μια νέα, τέλεια ζωή, με μια οικογένεια και μια καριέρα υποδειγματικές ν' αποτελούν την κύρια βιτρίνα της. Χάνει τη δουλειά της, η φήμη της καταστρέφεται και ακόμα και οι δικοί της άνθρωποι δεν είναι σίγουροι τι πρέπει να πιστέψουν, αφού έχουν την πεποίθηση πως θα μπορούσε να έχει μοιάσει στον πατέρα της περισσότερο απ' όσο θα περίμενε κανείς, ο οποίος είχε κατηγορηθεί για συμμετοχή στη δολοφονία ενός ανθρώπου.

Κι όσο κι αν θέλουν κάποιοι, μαζί με αυτούς κι εμείς, να πιστέψουμε στην αθωότητά της, δεν μας δίνει τίποτα για να πιαστούμε απ' αυτό και να την πιστέψουμε. Κάπως έτσι, αποφασίζει να πάρει την κατάσταση στα χέρια της και να ξεκινήσει κι εκείνη τη δικιά της έρευνα η οποία, με τον τρόπο που επιλέγει να γίνει, την εκθέτει στα δημόσια βλέμματα, και κατ' επέκτασιν στην κριτική αυτών, μα το κυριότερο, την φέρνει αντιμέτωπη με δαίμονες τους παρελθόντος της που ίσως να μην ήταν έτοιμη ν' αντιμετωπίσει. Όμως, αυτό το ταξίδι της αναζήτησης της αλήθειας για το τι πραγματικά συνέβη εκείνη τη νύχτα, δεν έχει να κάνει τόσο με τον ίδιο τον φόνο, όσο με όλα εκείνα που η Τζουλς κρύβει βαθιά μέσα της, νομίζοντας πως τα έχει αντιμετωπίσει προ πολλού, όταν στην πραγματικότητα, απλά τα έχει κλείσει καλά σε μια ντουλάπα.

Το "Για κάποιο λόγο" δεν είναι απ' τα μυθιστορήματα με εξαιρετικά γρήγορη πλοκή, ούτε διαθέτει κινηματογραφική αφήγηση. Αντίθετα, θα το χαρακτηρίζαμε μυθιστόρημα "αργής καύσης", πράγμα που δεν είναι απαραίτητα κακό, όχι σε περιπτώσεις όπως η συγκεκριμένη, όπου η αφήγηση δεν εστιάζει τόσο στην ιστορία, όσο στην ίδια την πρωταγωνίστριά του και στα κομμάτια εκείνα του παρελθόντος της που συμβάλλουν στη δημιουργία ενός θρίλερ που περισσότερο θα χαρακτηρίζαμε ως ψυχολογικό, με στοιχεία κοινωνικού δράματος, παρά θρίλερ αγωνίας με ψήγματα αστυνομικού μυθιστορήματος. Και μπορεί με την Τζουλς να μην καταφέρετε να δεθείτε ιδιαίτερα, όμως η ιστορία της και όσα κρύβονται πίσω από αυτήν είναι εξαιρετικά ενδιαφέροντα, όπως και ο τρόπος με τον οποίο ξεδιπλώνονται ώστε να δημιουργήσουν την τελική εικόνα που κρύβεται κάτω από την επιφάνεια, θυμίζοντάς μας πως όλα τα πράγματα έχουν δύο όψεις -το ίδιο και οι άνθρωποι.
Βαθμολογία 8/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Vanessa Lillie
Μεταφραστής: Κανελλοπούλου Δέσποινα
Εκδόσεις: Κάκτος
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2021
Αρ. σελίδων: 408
ISBN: 978-960-382-071-0