Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:

Το Ιπτάμενο Ξενοδοχείο με τους 33 ορόφους και τα 3.333 πολύχρωμα αλεξίπτωτα προσγειώνεται στο χωριό της Φορτούν κι εκείνη μπαίνει ως λαθρεπιβάτισσα. Μαζί της ο Κανέλος, ο κοκκινοτρίχης γάτος. Τους καταδιώκει ένα αγόρι υπάλληλος του ΙΞ που μεταμορφώνεται σε άλμπατρος.
Ήρωες με κρυφά χαρίσματα, κυνηγοί και κυνηγημένοι, ο σωματώδης Μόγκιλεβ, η μαντάμ Μηλοψύτ, το αινιγματικό ζεύγος Φλοπ και μια ερωτοχτυπημένη γάτα εμπλέκονται σε περιπετειώδεις διαδρομές και πρωτόγνωρες εμπειρίες στις θαυμαστές αίθουσες του ΙΞ.
Όποιος βγαίνει από το ΙΞ ξεχνά όσα έζησε. Όλοι;

Προσωπική άποψη:
Υπάρχουν πολλά πράγματα που απουσιάζουν από τον σύγχρονο κόσμο, κάτι που αντιλαμβανόμαστε καθημερινά, χωρίς καν να προσπαθήσουμε πολύ. Η απουσία τους είναι αισθητή όπου κι αν κοιτάξουμε γύρω μας και πολύ περισσότερο, μέσα στα μάτια των ανθρώπων, που είναι το μονοπάτι που μπορεί να μας οδηγήσει μέχρι την ψυχή τους. Ξέρετε, όμως, η απουσία ποιου στοιχείου είναι πιο έντονη από κάθε άλλη; Της μαγείας! Μάλιστα, της μαγείας, στην οποία ο κόσμος έχει πάψει να πιστεύει και που αν αυτό άλλαζε, έστω και λίγο, ο ίδιος θα γινόταν καλύτερος. Στη χαμένη αυτή μαγεία είναι που μας κάνουν δύο πράγματα να πιστεύουμε, αν αφήσουμε τον εαυτό μας: τα παιδιά και η λογοτεχνία. Και όταν αυτά τα δύο συνδυαστούν, το αποτέλεσμα μπορεί να ξεπεράσει τις μεγαλύτερες προσδοκίες μας.

Αυτό ακριβώς κάνει και ο Δημήτρης Μελικέρτης στο νέο του βιβλίου, όπου μας καλεί να επιβιβαστούμε, μαζί με τους ήρωές του, στο ΙΞ, στο Ιπτάμενο Ξενοδοχείο του, που διαθέτει 33 ορόφους γεμάτους εκπλήξεις και μυστικά, και που μέσα από τις περιπετειώδεις διαδρομές μέσα σε αυτό, μπορούμε όχι απλά να γίνουμε μάρτυρες του τι εστί μαγεία, αλλά ν' αποκτήσουμε εμπειρίες και γνώσεις που θα μας αλλάξουν τη ζωή και που θα μας κάνουν να δούμε -και ν' αντιληφθούμε- τον κόσμο μέσα από ένα εντελώς διαφορετικό και πρωτόγνωρο πρίσμα, που θα μας ορίσει και θα μας καθορίσει στο μέλλον.

Η Φόρτουν -ή αλλιώς, Τύχη, όπως σημαίνει ελληνιστί το όνομά της-, που έχει χαρίσματα πέρα από τα όρια του λογικού, μπλέκει σε μια ανάλογη περιπέτεια που θα την βγάλει έξω από τη μονότονη σταθερά της καθημερινότητά της. Ο Ασίζης, ένα αλλόκοτο παιδί που οι λέξεις του, όταν μιλάει, ποτέ δεν είναι σε μια σωστή σειρά, και που με την ιδιορρυθμία του αυτή καταφέρνει να την κερδίσει, με τους δυο τους να έρχονται κοντά και ν' αναπτύσσουν συναισθήματα ο ένας για τον άλλον. Αποφασισμένοι να φύγουν απ' το ξενοδοχείο χωρίς να τους πιάσουν, αλλά και χωρίς να χάσουν τις μνήμες τους από αυτό, γιατί τι θα σήμαινε ένα ταξίδι αν δεν μπορούσες να το θυμάμαι και κατ' επέκτασιν, ούτε τις εμπειρίες σου από αυτό;

Το ζεύγος Φλοπ, η Φελίσια και ο Φέλιξ, που έχουν φτιάξει αυτό το ξενοδοχείο με σκοπό να κάνουν τους ανθρώπους που το επισκέπτονται ευτυχισμένους -ή έστω, να τους προσφέρουν την ψευδαίσθηση της ευτυχίας, με τη βοήθεια πάντοτε της μαγείας, στο βαθμό που αναλογεί στον καθέναν τους. Η ψηλομύτα γάτα Σμάρω, που στον έρωτά της θα πέσει ο δύσμοιρος ο Κανέλος και ο λόγος που όλοι τους θα βρεθούν μπλεγμένοι σε αυτή την περιπέτεια που μέλλει να τους αλλάξει τη ζωή και να τους κάνει να κατανοήσουν τη διαφορά ανάμεσα στην πραγματικότητα και την φαντασία, το όνειρο και την αλήθεια, η οποία αποδίδεται με τρόπο γλαφυρό, ταξιδιάρικο, που μας προσφέρει απλόχερα εικόνες και πηγαία συναισθήματα, που όλα τους μιλάνε στην καρδιά μας και μένουν χαραγμένα στο μυαλό και στην ψυχή μας.

Μοναδικοί χαρακτήρες, που ο καθένας από αυτούς εξυπηρετεί τον δικό του σκοπό και συνάμα, τον δικό του στόχο μέσα από την αφήγηση της ιστορίας αυτής, που σκοπό δεν έχει μονάχα να ψυχαγωγήσει, αλλά και να διδάξει, όχι με τρόπο δασκαλίστικο κι αυστηρό, αλλά τρυφερό και γεμάτο αλήθειες. Ένα παραμύθι για μικρά και μεγάλα παιδιά, με έντονη σουρεαλιστική διάθεση, που θυμίζει αρκετά κάτι από το "Η Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων" και τα "Ταξίδι στη Χώρα των θαυμάτων" και "Το Κινούμενο Κάστρο" του αγαπημένου μου Χαγιάο Μιγιαζάκι, καταφέρνοντας, όμως, την ίδια στιγμή, να διατηρήσει τον ρεαλισμό που βρίσκεται στην καρδιά της μυθοπλασίας του και που αποτελεί οδηγό για την ίδια τη ζωή, άλλοτε με χιούμορ, άλλοτε με συγκινητικές στιγμές, αλλά πάντα με βαθιά ειλικρίνεια.
Βαθμολογία 10/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Μελικέρτης Δημήτρης
Εκδόσεις: Πατάκης
Κατηγορία: Παιδική Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2021
Αρ. σελίδων: 272
ISBN: 978-960-16-9165-7