Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
Ένα ατμοσφαιρικό αστυνομικό μυθιστόρημα που έγινε παγκόσμιο best seller που μιλάει για έγκλημα και μυστήριο, για την τέχνη και τη μοναξιά.
Η Μάντλιν, μια Λονδρέζα πρώην αστυνομικός, νοικιάζει το ατελιέ ενός ζωγράφου στο Παρίσι για να προσφέρει στον εαυτό της την απομόνωση που χρειάζεται ώστε να ξαναβρεί τη γαλήνη. Από κάποια παρεξήγηση, εμφανίζεται στην πόρτα της ο Γκασπάρ, ένας μισάνθρωπος Αμερικανός συγγραφέας με τον ίδιο σκοπό: να απομονωθεί για να γράψει το θεατρικό του έργο. Αυτές οι δυο ταραγμένες ψυχές, που αναζητούν απελπισμένα τη μοναξιά, θα πρέπει αναγκαστικά να συνυπάρξουν.
Το ατελιέ ανήκε στον διάσημο ζωγράφο Σον Λόρεντς και αποπνέει ακόμη το πάθος του για τα χρώματα και το φως. Έχει περάσει ένας χρόνος από τότε που ο Λόρεντς, συντετριμμένος από την απαγωγή και δολοφονία του γιου του, πέθανε αφήνοντας πίσω του τρεις πίνακες που έκτοτε έχουν εξαφανιστεί. Μαγεμένοι από την ιδιοφυΐα του, η Μάντλιν και ο Γκασπάρ ενώνουν τις δυνάμεις τους για να ανακαλύψουν αυτούς τους σπάνιας ομορφιάς πίνακες, αλλά, στην προσπάθειά τους να φέρουν στην επιφάνεια το πραγματικό μυστικό, έρχονται αντιμέτωποι με τους δικούς τους δαίμονες.

Προσωπική άποψη:
"Γνώρισα" τον Guillaume Musso πριν από λίγους μήνες, όταν διάβασα το βιβλίο του "Η μυστική ζωή των συγγραφέων", και από τις πρώτες κιόλας σελίδες κατάλαβα πως αυτός ο συγγραφέας έχει κάτι το διαφορετικό από τους ομότεχνούς του της αστυνομικής λογοτεχνίας. Χρησιμοποιούμε αρκετές φορές την έκφραση "δική του ταυτότητα", προκειμένου να περιγράψουμε το χαρακτηριστικό στυλ γραφής ή το αφηγηματικό ύφος ενός συγγραφέα, υπάρχουν όμως ορισμένοι, όπως ο Musso, που δίνουν μια άλλη διάσταση στην έκφραση αυτή, η οποία δύσκολα περιγράφεται με λόγια. Γιατί δεν σχετίζεται μόνο με το στυλ ή το ύφος, αλλά και με την αισθητική του συγγραφέα, καθώς και με την αισθαντικότητα με την οποία μας αφηγείται τα γεγονότα της ιστορίας του.

Στο βιβλίο του αυτό, ο συγγραφέας μάς μεταφέρει στο Παρίσι, στο ατελιέ ενός ζωγράφου ονόματι Σον Λόρεντς, το οποίο νοικιάζει η Μάντλιν, πρώην αστυνομικός και γνήσια Λονδρέζα, η οποία έχει την ανάγκη να απομονωθεί από τους πάντες και τα πάντα, να ανασυγκροτηθεί και να μπορέσει να βρει την εσωτερική της ηρεμία, ώστε να μπορέσει να προχωρήσει με τη ζωή της. Μια παρεξήγηση, όμως, θα φέρει στην πόρτα της τον Γκασπάρ, έναν Αμερικανό συγγραφέα που δεν αντέχει καθόλου τους ανθρώπους και που όπως κι εκείνη, έτσι κι αυτός, δεν ήθελε τίποτα άλλα παρά να απομονωθεί και να συγγράψει το νέο του θεατρικό έργο. Αν και για κανέναν από τους δυο τους δεν είναι ευχάριστη μια τέτοια συνθήκη, μην έχοντας άλλη επιλογή, θ' αναγκαστούν να συμβιβαστούν και να μοιραστούν την ίδια στέγη, εκτός από την ίδια εσωτερική επιθυμία για ηρεμία.

Το ατελιέ στο οποίο έχουν καταφύγει, δεν είναι απλά ένας χώρος, αλλά φαντάζει σαν ένας ζωντανός οργανισμός, σαν ένα πλάσμα που ζει, αναπνέει, υπάρχει μέσα από μνήμες και συναισθήματα. Τι κι αν ο Λόρεντς έχει ήδη έναν χρόνο που πέθανε, μην μπορώντας ν' αντέξει την απαγωγή και τη δολοφονία του γιου του, γεγονός που τον γέμισε πίκρα και μαράζι, έχει αφήσει πίσω του την αύρα και όλα του τα συναισθήματα, που πλημμυρίζουν τον χώρο -και μαζί με αυτά, ένα άλυτο μυστήριο σχετικά με τους τρεις πίνακές του που έκτοτε εξαφανίστηκαν. Γοητευμένοι από τον Λόρεντς και την ευφυΐα του, οι Μάντλιν και Γκασπάρ αποφασίζουν να κάνουν κάτι που υπό άλλες συνθήκες ούτε θα τους περνούσε από το μυαλό. Να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να ανακαλύψουν που βρίσκονται οι εξαφανισμένοι πίνακες και τι κρύβεται πίσω από την υπόθεση αυτή.

Όπως προανέφεραν, ο Musso είναι ένας εξαιρετικά αισθαντικός αφηγητής, που καταφέρνει να σε ταξιδέψει, όχι μόνο νοερά, αλλά και συναισθηματικά, και όλο αυτό μέσω μιας ιστορίας μυστηρίου και περιπέτεια, όπου αποτελείται από μια σειρά γρίφων που χρειάζεται να λυθούν, προκειμένου κάποια στιγμή να φτάσει ο αναγνώστης στην ολοκληρωμένη απάντηση που αναζητάει από τις πρώτες κιόλας στιγμές. Ένα μυστήριο που χτίζεται και εξελίσσεται με αριστοτεχνικό τρόπο, με τη ροή της αφήγησης να μην χωλαίνει ούτε για μια στιγμή, αλλά αντίθετα, ακολουθώντας μια σταθερά ανοδική πορεία, οδεύει προς την κορύφωση, τόσο της δράσης όσο και του δράματος, οδηγώντας μας σε μονοπάτια που δεν θα περίμενε κανείς πως θα μπορούσε να τον οδηγήσει μια τέτοια ιστορία.

Πάνω απ' όλα, όμως, αυτό που κερδίζει τον αναγνώστη στο βιβλίο αυτό, είναι οι χαρακτήρες του, που όσοι διαφορετικοί κι αν φαντάζουν μεταξύ τους, τόσο όμοιοι είναι στην πραγματικότητα, ίσως γιατί τόσο όμοιοι είμαστε οι άνθρωποι μεταξύ μας, επιζητώντας, κατά βάθος, τα ίδια πράγματα, μικρά ή μεγάλα, που συνθέτουν με τον έναν ή τον άλλον τρόπο την ευτυχία μας. Χαρακτήρες που πορεύονται μέσα απ' την ιστορία αυτή σε δρόμους σκοτεινούς, που τους φέρνουν αντιμέτωπος με το παρελθόν τους και με όλα όσα νόμιζαν πως είχαν καταφέρει να θάψουν βαθιά μέσα τους, αλλά που στην πραγματικότητα δεν χάνουν τη δύναμή τους, παρά μονάχα αν βρεις εσύ τη δική σου για να τα αντιμετωπίσεις. Μια πανέξυπνη ιστορία μυστηρίου, που βάζει τους ανθρώπους και τις σχέσεις μεταξύ τους στο μικροσκόπιο, συστήνοντάς μας τον δρόμο προς την προσωπική μας ωρίμανση, συγκινώντας μας βαθιά και ειλικρινά.
Βαθμολογία 10/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Guillaume Musso
Μεταφραστής: Ξενάριος Γιώργος
Εκδόσεις: Κλειδάριθμος
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2020
Αρ. σελίδων: 424
ISBN: 978-960-645-057-0