Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:

Τέσσερις νέες γυναίκες, άγνωστες μεταξύ τους, συναντήθηκαν. Μόνο για μερικές στιγμές!
Κάτι ανεξήγητα γνώριμο σκίρτησε μέσα τους, ένα ανεπαίσθητο τρέμουλο σαν τα βλέμματα αντάμωσαν, λες και μια ριπή παγωμένου αέρα τις διαπέρασε. Μια αδικαιολόγητη αίσθηση φευγαλέου φόβου, ένα ξάφνιασμα και μια αδιόρατη νοσταλγία τις τύλιξε. Ύστερα η καθεμία ακολούθησε τον δρόμο της, ενώ στον αέρα πλανιόταν αόρατη η σφραγίδα του πεπρωμένου!
Αθέατη στα μάτια των θνητών, η Μοίρα έπλεκε το υφαντό της. Η σαΐτα της χοροπηδούσε δίνοντας σχήμα, μορφή και σχέδια στο χαλί της ζωής τους. Δεν ήταν ικανοποιημένη και αποφάσισε να προσθέσει μια χρυσοκλωστή στην πορεία τους ξεχωριστά, σε διαφορετικό χρόνο, για να δώσει λίγο χρώμα στο υφαντό και στη ζωή των τεσσάρων γυναικών. Όμως η χρυσοκλωστή θα φέρει αβάσταχτο πόνο, θα αφήσει συντρίμμια και δυστυχία και απέραντη ερημιά στην ψυχή.
Όταν η Μοίρα μπλέξει τα νήματα μεταξύ τους, οι γυναίκες θα συναντηθούν και θα ανακαλύψουν με τρόμο πως ο υπαίτιος της δυστυχίας τους ήταν ο ίδιος άντρας. Η λίγη χαρά που πρόσφερε είχε βαρύ τίμημα… την καταστροφή τους.
Θα αποφασίσουν να τον εκδικηθούν…
Μα η Μοίρα έχει τα δικά της σχέδια, αποφασίζει αλλιώς!

Προσωπική άποψη:
"Οι μούσες της σιωπής" είναι το τρίτο κατά σειρά βιβλίο της συγγραφέως Νικόλ-Άννας Μανιάτη και πρωτοεκδόθηκε το 2008. Σήμερα, έπειτα από αρκετά που χρόνια που ήταν εξαντλημένο, επανακυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ψυχογιός κι έρχεται να προστεθεί στη βιβλιοθήκη όσων το αναζητούσαν με αγωνία, σε μια εξαιρετικά προσεγμένη έκδοση. Ένα βιβλίο που αν και φαντάζει αρκετά μακρινό, ακόμα και τώρα θίγει ζητήματα που παραμένουν σύγχρονα, που μας απασχολούν και μας προβληματίζουν αφού, δυστυχώς, πάντοτε θα υπάρχουν άνθρωποι που αρέσκονται στο να καταστρέφουν τις ζωές άλλων ανθρώπων, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει πως δεν θα υπάρξει ποτέ τιμωρία για τις πράξεις τους αυτές.

Η Κλειώ, η Πέπη, η Μέλπω και η Θάλεια, εκτός του ότι φέρουν τα ονόματα των Μουσών της αρχαιότητας, έχουν κάτι ακόμα κοινό να τις συνδέει. Κάτι που δεν το γνωρίζουν οι ίδιες και που δεν θα μπορούσαν καν να το διανοηθούν, όταν οι δρόμοι τους αντάμωσαν φευγαλέα, για μια στιγμή, που έμελλε να γίνει κάτι περισσότερο. Τέσσερις γυναίκες εντελώς διαφορετικές μεταξύ τους, τόσο ηλικιακά όσο και ως προς τον τρόπο ζωής τους που, όμως, κουβαλάνε τον ίδιο σταυρό, έχουν το ίδιο βάσανο βαθιά μεσ' την ψυχή τους, έχουν την ίδια ανάγκη να δικαιωθούν και ν' αποτινάξουν από πάνω τους το βαρύ φορτίο που τους φόρτωσε ο ίδιος άντρας, καταστρέφοντας τα όνειρα και τη ζωή τους.

Ο άντρας αυτός δεν είναι άλλος από τον Κίμωνα, που παρά τη φαινομενική του γοητεία και την ικανότητά του να παρασύρει τις γυναίκες που του κεντρίζουν το ενδιαφέρον, ακριβώς εκεί που ό ίδιος επιθυμεί, δεν είναι τίποτα περισσότερο από ένα εγωκεντρικό, εγωπαθές κάθαρμα, βουτηγμένο στη μισαλλοδοξία και με μια σχεδόν εμμονική εκδικητική διάθεση, που δεν φέρνει τίποτα καλό, παρά μονάχα δυστυχία σε όσες είχαν την ατυχία να βρεθούν στον δρόμο του. Και δεν μπορείς παρά ν' αναρωτηθείς: Υπάρχει σωτηρία για έναν άνθρωπο που έχει πουλήσει προ πολλού την ψυχή του στον διάβολο κι αν όχι, θα λάβει ποτέ την τιμωρία που του αξίζει;

Με τρόπο απλό και άμεσο και με μια αφήγηση βαθιά συναισθηματική και λυρική, η συγγραφέας αφηγείται μια εκ βαθέων ανθρώπινη ιστορία που πραγματεύεται ζητήματα όπως είναι η αγάπη, η συγχώρεση, η εκδίκηση, η μοναξιά που βιώνουν οι άνθρωποι όσο περνάνε τα χρόνια, αλλά και του πόσο σημαντικό ρόλο παίζει στη ζωή μας η μοίρα, η οποία έρχεται να ξεπληρώσει όσα τις χρωστάμε, έστω κι αν καμιά φορά καθυστερεί. Μια ιστορία που σίγουρα αγγίζει τον αναγνώστη και του προσφέρει στοιχεία ταύτισης μαζί της, που αν είχε ένα λίγο βαθύτερο ψυχογράφημα χαρακτήρων, θα μπορούσε να είναι ακόμα καλύτερη.
Βαθμολογία 8/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Μανιάτη Νικόλ-Άννα
Εκδόσεις: Ψυχογιός
Κατηγορία: Ελληνική Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2021
Αρ. σελίδων: 536
ISBN: 978-618-01-3976-1