"Το Γκαμπί της βασίλισσας" του Walter Tevis

Σκάκι, φεμινισμός, εθισμός: μια συναρπαστική ιστορία ενηλικίωσης που κόβει την ανάσα μέχρι τη δραματική κορύφωσή της, η οποία έχει χάρη ανάλογη.
με το να κάνεις ματ σε τέσσερις κινήσεις.
Η ήσυχη και μελαγχολική Μπεθ Χάρμον είναι ένα οκτάχρονο ορφανό κοριτσάκι που μοιάζει να μη διαθέτει τίποτα το αξιοπρόσεκτο. Μέχρι που παίζει την πρώτη της παρτίδα στο σκάκι. Τότε οι αισθήσεις της οξύνονται, το μυαλό της καθαρίζει και για πρώτη φορά στη ζωή της νιώθει πως έχει τον πλήρη έλεγχο της κατάστασης. Καθώς το μοναδικό της ταλέντο την οδηγεί να αρχίσει να αγωνίζεται επαγγελματικά σε κορυφαία σκακιστικά τουρνουά ήδη από τα εφηβικά της χρόνια, θα πρέπει να ανταποκριθεί σε όλο και μεγαλύτερες πιέσεις, που βαθαίνουν την ψυχική της απομόνωση και την ωθούν όλο και περισσότερο στην απόδραση…
ΣΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΒΑΣΙΣΤΗΚΕ Η ΟΜΟΤΙΤΛΗ ΣΕΙΡΑ-ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΤΟΥ NETFLIX.

"Ο υπασπιστής του Αυτοκράτορα" του Φίλιππου Πλιάτσικα

Το 1798, στο ταξίδι του προς την Αίγυπτο, ο Ναπολέων Βοναπάρτης «κρύφτηκε» για κάποιο διάστημα στην Ιεράπετρα της Κρήτης, κάτι που λίγοι γνώριζαν κι ακόμη πιο λίγοι έμαθαν ποτέ. Δίπλα του, ο Ζαν Λινιέ˙ ο πιο πιστός αξιωματικός και παιδικός του φίλος απ’ τις γειτονιές της Κορσικής. Τον Μάρτιο της ίδιας χρονιάς, μια άγρια, τρικυμισμένη νύχτα, η Σοφία Σινιώρη, μια υπέροχη γυναίκα, στη δίνη ενός αναπάντεχου, μοιραίου έρωτα, φυγαδεύεται από την Κρήτη στη Μάνη, και κατόπιν στην Πεντέλη, για να καταλήξει στο Παρίσι, συνοδεία του Μπερναρντέν, ενός απόστρατου αξιωματικού.
Πάνω από δύο αιώνες μετά, η Σοφί Λινιέ, ένα κορίτσι τού σήμερα στην πρωτεύουσα πόλη της Γαλλίας, τη μέρα που αποχαιρετά τη μητέρα της, Λιμπερτέ, για το μεγάλο ταξίδι, ανακαλύπτει ένα από χρόνια κρυμμένο μυστικό σε έναν παλιό πίνακα ζωγραφικής. Τα βήματά της θα την οδηγήσουν στη νοτιότερη γωνιά της Ευρώπης, την Κρήτη, και μετά στην Πεντέλη, σ’ έναν έρημο πύργο, όπου μέσα από τα μάτια της και την ψυχή της θα ενωθούν, μ’ έναν τρόπο σχεδόν μεταφυσικό, οι δυο τόσο μακρινοί κόσμοι, που χωρίζονται από αιώνες, με τη ρωγμή του ανεκπλήρωτου ωστόσο να χάσκει εντός τους. Κι ίσως έτσι λυτρωθούν κι απελευθερωθούν από τα δεσμά μιας αιώνιας προσμονής.
Είναι η μοίρα των ανθρώπων, η τύχη, κάποιος θεός;
Τι είναι αυτό που ορίζει τελικά τα βήματά τους;

"Μεσάνυχτα στη βιβλιοθήκη" του Matt Haig

«Ανάμεσα στη ζωή και στον θάνατο υπάρχει μια βιβλιοθήκη», είπε. «Και μέσα σ’ αυτή τη βιβλιοθήκη, τα ράφια συνεχίζονται επ’ άπειρον. Κάθε βιβλίο σού δίνει μια ευκαιρία να δοκιμάσεις μιαν άλλη ζωή που θα μπορούσες να έχεις ζήσει. Να δεις πώς μπορεί να ήταν τα πράγματα, αν είχες κάνει διαφορετικές επιλογές… Θα είχες κάνει κάτι διαφορετικό, αν είχες την ευκαιρία να αναιρέσεις αυτά για τα οποία μετάνιωσες;»
Η ζωή της Νόρα πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο. Τότε, την τελευταία μέρα της στη Γη, όταν σημαίνουν μεσάνυχτα, μεταφέρεται σε μια βιβλιοθήκη. Εκεί της δίνεται η δυνατότητα να αναιρέσει επιλογές και να απαλλαγεί από τις τύψεις της, δοκιμάζοντας όλες τις διαφορετικές ζωές που θα μπορούσε να είχε ζήσει.
Το αγωνιώδες ερώτημα που προκύπτει όμως είναι: Αν έχεις άπειρες εναλλακτικές, ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να ζήσεις;

"Καλύτερα να σ' έλαγαν Λισσάβω" της Σοφίας Δημοπούλου

Ο Νάσιος και η Λισσάβω μεγαλώνουν στο Νησί, ένα χωριό του Ρουμλουκιού, του Ρωμιότοπου της Ημαθίας, κοντά στη λίμνη των Γιαννιτσών. Η ιστορία τους ξεκινά το 1911, όταν ακόμα ο τόπος τους είναι υπόδουλος στους Τούρκους.
Τα δυο παιδιά θα ζήσουν μαζί τη μετάβαση από την Τουρκοκρατία στην ελεύθερη Ελλάδα, αλλά οι κρατούσες κοινωνικές αντιλήψεις και ένας κυκεώνας γεγονότων σύντομα θα τους χωρίσουν, όταν ο έρωτας φαίνεται πως έχει το πάνω χέρι. Ούτε η ξενιτιά, ούτε οι πόλεμοι, ούτε οι προσωπικοί λαβύρινθοι, ούτε ακόμα κι αυτή η φυλακή δεν καταφέρνουν να σταματήσουν την επιθυμία και το όνειρο. Κι όταν τα χρόνια περνούν κι η Λισσάβω γίνεται Λίζα, ο Νάσιος αντιλαμβάνεται πως όλα έχουν αλλάξει· τόποι, ιδέες, πολιτική, ήθη, χαρακτήρες.
Και με όλα τα μυστικά που τον βαραίνουν, το όνειρό του είναι να ενωθεί μαζί της, έστω και αργά. Πώς θα καταφέρει να σταθεί όμως εμπρός της αγνός έπειτα από όσα τον έχουν στιγματίσει; Πότε θα καταφέρει να αφομοιώσει μέσα του το μυστικό που μόνο εκείνος κατέχει;
Ένα μυθιστόρημα για τον έρωτα, τη φιλία, τη δύναμη μιας ιδέας, την περιπέτεια, όχι μόνο δυο εραστών, αλλά και μιας χώρας, της Ελλάδας, μέσα στο πέρασμα του χρόνου.

"Πάθος για καινοτομία" του Jeff Bezos

Με αυτή τη συλλογή κειμένων του Τζεφ Μπέζος –στην οποία περιλαμβάνονται οι ρηξικέλευθες ετήσιες επιστολές του προς τους μετόχους των εταιρειών του, καθώς και πολυάριθμοι λόγοι και συνεντεύξεις που μας διαφωτίζουν για το υπόβαθρό του, τον τρόπο δουλειάς του και την εξέλιξη των ιδεών του– θα αποκτήσετε μοναδική πρόσβαση στα «πώς» και τα «γιατί» της επιτυχίας του. Καλύπτοντας μεγάλη ποικιλία θεμάτων, από την πολιτική, την καινοτομία και την εμμονή στην πελατοκεντρική προσέγγιση έως την κλιματική αλλαγή και το Διάστημα, αυτό το βιβλίο προσφέρει μια σπάνια ευκαιρία να μάθουμε πώς ο Μπέζος αντιλαμβάνεται τον κόσμο μας και τη μελλοντική του κατεύθυνση.
Ένα master class στις επιχειρηματικές αξίες, τη στρατηγική και την εκτέλεσή της, γραμμένο με άμεσο και πραγματιστικό ύφος. Μεταξύ άλλων αναλύονται:
Η σημασία της νοοτροπίας της Πρώτης Μέρας.
Γιατί όλα εξαρτώνται από τη «μακροπρόθεσμη σκέψη».
Τι στ’ αλήθεια σημαίνει η εμμονή στον πελάτη.
Κυρίως απαντά στο θεμελιώδες ερώτημα: Πώς η Amazon και οι μιμητές της επηρεάζουν τον τρόπο που ζούμε και τι μπορούμε να μάθουμε απ’ αυτούς;
Πώς να κάνεις επιχειρηματικά ανοίγματα και να δημιουργείς ουσιαστική οργανική ανάπτυξη σε μια ήδη επιτυχημένη εταιρεία. Γιατί η ανάγκη επιχειρηματικής κουλτούρας είναι απόλυτη.
Πώς η προθυμία να αποτύχεις συνδέεται άμεσα με την καινοτομία.
Τι μας έχει διδάξει ως τώρα η πανδημία.

"Η ζωντανή θάλασσα που ονειρευόταν ξύπνια" του Richard Flanagan

Αρχίζει να διαπιστώνει ότι παντού γύρω της άνθρωποι επίσης εξαφανίζονται, αλλά κανείς άλλος δεν το προσέχει. Το μόνο που μπορεί να κάνει η Άννα είναι να κρατήσει τη μητέρα της στη ζωή. Ωστόσο, το παράθυρο ολοένα και ανοίγει, τραβώντας την Άννα και τον αναγνώστη ακόμα βαθύτερα σε μια υπέροχη κι απόκοσμη ιστορία για τη θλίψη και το τυχαίο, για την απώλεια και την αγάπη, καθώς και για τους παπαγάλους με την πορτοκαλιά κοιλιά.
Σαν μια θύελλα από αποκαΐδια μετά την έκρηξη του ηφαιστείου, εν μέρει ελεγεία, εν μέρει όνειρο, εν μέρει όραμα ελπίδα, το μυθιστόρημα Η ζωντανή θάλασσα που ονειρευόταν ξύπνια χαρακτηρίστηκε ήδη από τις πρώτες μέρες της έκδοσής του ως ένα από τα σημαντικότερα έργα του κορυφαίου Τασμανού συγγραφέα.


"Οι επιστήμες με μια ματιά" της Jennifer Crouch

Το βιβλίο Οι επιστήμες με μια ματιά συγκεντρώνει όλες τις βασικές επιστημονικές έννοιες και ανακαλύψεις σε έναν περιεκτικό τόμο. Σε κάθε σελίδα εξηγείται ένα ορόσημο μέσα από συνοπτικά κείμενα και εύληπτα σχεδιαγράμματα και γραφήματα, σαν ένα διακριτικό «σκονάκι» για να μάθετε όλα όσα χρειάζεται με μια ματιά. Από τον κοσμικό αφρό έως την Κιουρί, από τη βαρύτητα έως την κλιματική αλλαγή, από την πυρηνική σχάση έως τη νευροεπιστήμη, κάθε βασικό θέμα, ανακάλυψη ή εφεύρεση αποδίδεται μοναδικά. Ιδανική για όσους διψούν να μάθουν αλλά δεν έχουν πολύ χρόνο, αυτή η συλλογή μαθημάτων με τη βοήθεια πρωτότυπων γραφημάτων κάνει τις επιστήμες ελκυστικές και κατανοητές σε όλους.

"Μαθήματα ηγεσίας από τους ήρωες" του 1821 των Λουκά Παπάζογλου & Δημήτρη Μπουραντά

Είναι αποδεδειγμένο ότι όλοι μαθαίνουμε και βελτιωνόμαστε περισσότερο μέσα από πραγματικά παραδείγματα. Γι’ αυτόν τον λόγο τα προγράμματα ανάπτυξης στελεχών και τα MBA παγκοσμίως στηρίζονται ιδιαίτερα σε αυτά. Οι ηγέτες του 1821 αποτελούν τα πιο φωτεινά και διαχρονικά χρήσιμα παραδείγματα αποτελεσματικής ηγεσίας, αφού, χωρίς αυτή, η απελευθέρωση της χώρας μας δε θα ήταν δυνατή.
Στο βιβλίο παρουσιάζονται σημαντικοί στρατιωτικοί ηγέτες της Επανάστασης και αναλύονται τα ηγετικά χαρακτηριστικά, η ηγετική συμπεριφορά και τα επιτεύγματά τους, που αποτελούν εξαιρετικά παραδείγματα για την ανάπτυξη των ηγετικών στελεχών όλων των ιεραρχικών επιπέδων. Από αυτά τα παραδείγματα μένουν χαραγμένα στη μνήμη πολύτιμα μαθήματα για την άσκηση αποτελεσματικής ηγεσίας στις επιχειρήσεις και στους οργανισμούς στο σύγχρονο περιβάλλον, που χαρακτηρίζεται από έντονο ανταγωνισμό, ραγδαίες αλλαγές, υψηλή αβεβαιότητα, αντιφατικότητα, πολυπλοκότητα, κινδύνους, απειλές, αλλά και ευκαιρίες.

"Τα μαθηματικά με μια ματιά" των Paul Parsons & Gail Dixon

Το βιβλίο Τα μαθηματικά με μια ματιά συγκεντρώνει όλες τις βασικές μαθηματικές θεωρίες και ανακαλύψεις σε έναν περιεκτικό τόμο. Σε κάθε σελίδα εξηγείται ένα ορόσημο μέσα από συνοπτικά κείμενα και εύληπτα σχεδιαγράμματα και γραφήματα, σαν ένα διακριτικό «σκονάκι» για να μάθετε όλα όσα χρειάζεται με μια ματιά.
Από το μηδέν έως την υπόθεση Ρίμαν, από τους πρώτους έως τους άρρητους αριθμούς και από τον Πυθαγόρα έως τον Τζον Νας και τον Ρότζερ Πένροουζ, κάθε βασικός στοχαστής, θεωρία ή έννοια αποδίδεται μοναδικά. Ιδανική για όσους διψούν να μάθουν αλλά δεν έχουν πολύ χρόνο, αυτή η συλλογή μαθημάτων με τη βοήθεια πρωτότυπων γραφημάτων κάνει τα μαθηματικά ελκυστικά και κατανοητά σε όλους.
 
"Η Ιστορία με μια ματιά" της Sandra Lawrence

Το βιβλίο Η Ιστορία με μια ματιά συγκεντρώνει όλες τις καθοριστικές στιγμές της παγκόσμιας νεότερης και σύγχρονης Ιστορίας σε έναν περιεκτικό τόμο. Σε κάθε σελίδα εξηγείται ένα ορόσημο μέσα από συνοπτικά κείμενα και εύληπτα σχεδιαγράμματα και γραφήματα, σαν ένα διακριτικό «σκονάκι» για να μάθετε όλα όσα χρειάζεται με μια ματιά. Από το δεύτερο κύμα του φεμινισμού ως τον Σταλινισμό, από την εφεύρεση του αυτοκινήτου ως τη μάχη του Βατερλό, τη Ρωσική και τη Βιομηχανική Επανάσταση, κάθε σημαντικό γεγονός, πρόσωπο ή κομβικό σημείο της ιστορικής πορείας της ανθρωπότητας τα τελευταία 500 χρόνια αποδίδεται μοναδικά. Ιδανική για όσους διψούν να μάθουν αλλά δεν έχουν πολύ χρόνο, αυτή η συλλογή μαθημάτων με τη βοήθεια πρωτότυπων γραφημάτων κάνει την Ιστορία ελκυστική και κατανοητή σε όλους.