Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:

Μια νεαρή κοσμική ανακαλύπτει τα στοιχειωμένα μυστικά ενός παλιού αρχοντικού στο Μεξικό της δεκαετίας του 1950.
Το πολυαναμενόμενο best seller της Silvia Moreno-Garcia είναι μια προκλητική, ηλεκτρισμένη ιστορία τρόμου τοποθετημένη σε μια σκοτεινή έπαυλη στο Μεξικό της δεκαετίας του ’50. Η Moreno-Garcia, της οποίας η γραφή προσομοιάζει με το στιλ των Daphne du Maurier και Guillermo del Toro, πειραματίζεται με τη φόρμα των gothic θρίλερ χτίζοντας μια στοιχειωτική αφήγηση γύρω από τους αινιγματικούς χαρακτήρες των πρωταγωνιστών.
Το Mexican Gothic μετρά ήδη εκατομμύρια πωλήσεων σε όλο τον κόσμο μεταφράζεται σε 23 γλώσσες και θα μεταφερθεί σε τηλεοπτική σειρά από το Hulu.

Προσωπική άποψη:
Ένα βιβλίο που οι περισσότεροι fans του gothic θέλαμε δια καώς να διαβάσουμε, το "Mexican gothic", κυκλοφόρησε στην Ελλάδα απ' τις εκδόσεις Κλειδάριθμος -οι οποίες μας έχουν συνηθίσει σε τέτοιες ωραίες εκπλήξεις, που ποτέ δεν πρόκειται να τις βαρεθούμε και να συνεχίσουν να το κάνουν, παρακαλώ. Μια ιστορία τρόμου και μυστηρίου, με μια ιστορική διάθεση, που όπως μας υπόσχεται απ' το οπισθόφυλλό του, παίρνει την κλασσική συνταγή των γοτθικών μυθιστορημάτων και από τον πυρήνα αυτή επιχειρεί να φτιάξει κάτι νέο, να δημιουργήσει μια νέα υπο-ταυτότητα στο είδος και να ξεχωρίσει. Άραγε, το πετυχαίνει;

Αφού λάβει ένα ιδιαίτερα ανησυχητικό γράμμα από την ξαδέρφη της, που ζει σε μια απομονωμένη έπαυλη της οικογένειας της γυναίκας του, η Νοεμίαποφασίζει να τον επισκεφτεί. Φτάνοντας στη μικρή επαρχιακή πόλη του Μεξικού, δεν θα χρειαστεί και πολύ για να συνειδητοποιήσει πως κάτι δεν πηγαίνει καλά, πολύ περισσότερο όταν η ξαδέρφη της διαγνωστεί με μια ασθένια που φαίνεται να την επηρεάζει με τρόπους που δεν θα έπρεπε, επιφέροντας επιπτώσεις και στην ψυχική της υγεία. Άραγε, είναι πράγματι άρρωστη ή συμβαίνει κάτι πιο σκοτεινό; Αυτή ακριβώς η σκέψη βασανίζει την Νοεμί, που έστω και κάτω από το άγρυπνο κι εξεταστικό βλέμμα της νέας οικογένειας της ξαδέρφης της, είναι αποφασισμένη ν' ανακαλύψει τι πραγματικά συμβαίνει, παίζοντας σ' ένα παιχνίδι που πρέπει να προσέξει πολύ καλά πως θα παίξει τα χαρτιά της και ποιον θα εμπιστευτεί.

Η Silvia Moreno-Garcia έχει καταφέρει να δημιουργήσει μια εξαιρετική ατμόσφαιρα γύρω από το σύνολο της ιστορίας της, που σε καθηλώνει και σε ταξιδεύει. Οι περιγραφές της είναι τόσο ζωντανές και παραστατικές, που σχεδόν μπορείς να νιώσεις σαν να βρίσκεσαι μέσα στη σκοτεινή έπαυλη της μικρής αυτής πόλης του Μεξικού, με τους θρύλους της να πλανιούνται τριγύρω στοιχειώνοντας κάθε της γωνιά, μαζί κι εσένα, προσκαλώντας σε ν' ακολουθήσεις ένα απόκοσμο μονοπάτι που αν έχεις την αντοχή να φτάσεις μέχρι το τέλος του, τότε μόνο θα μπορέσεις να φτάσεις και στην αλήθεια. Και αφηγηματικά, όμως, τόσο τεχνικά όσο και ως προς την ευρύτερη διάθεση που προκαλεί, η συγγραφέας δεν τα πάει διόλου άσχημα, καταφέρνοντας να συνδυάσει το κλασσικό με το μοντέρνο, δημιουργώντας ένα πολύ ενδιαφέρον κράμα, το οποίο τοποθετείται με μαεστρία σε μια αφήγηση με ροή, ένταση, νεύρο.

Η πρωταγωνίστρια μας, τώρα, είναι από εκείνες τις ηρωίδες που είναι αδύνατον να μην δεθείς μαζί τους και να μην τις αγαπήσεις. Στην προκειμένη περίπτωση, όμως, εκτός όλων των άλλων, νιώθεις μεγάλο θαυμασμό γι' αυτήν, τόσο για τον δυναμισμό και την αυτοπεποίθησή της, όσο και για το θάρρος και τη γενναιότητα που έδειξε απέναντι στις καταστάσεις, θυμίζοντάς μας πως κανένα εμπόδιο δεν είναι αρκετά μεγάλο, αρκεί να έχεις βάλει στόχο να μην το αφήσεις να σε νικήσει. Και το σπουδαιότερο είναι πως δεν μένει στην εικόνα της αυτή, αλλά πως στην πορεία της ιστορίας εξελίσσεται, χωρίς υπερβολές, αλλά με ευφυή διακριτικότητα. Ωστόσο, ο μεγαλύτερος πρωταγωνιστής της ιστορίας μας δεν είναι άλλος από την ίδια την έπαυλη, που σαν να έχει δική της προσωπικότητα, θέλει να κατακτήσει και να κυριεύσει όποιον περνά το κατώφλι της, μολύνοντάς τους "φιλοξενούμενούς" του και οδηγώντας τους σε ένα τέλος σαφέστατα διαφορετικό απ' αυτό που θα ήθελαν να έχουν.

Το "Mexican Gothic" είναι ένα πολύ ιδιαίτερο θρίλερ τρόμου, που καταφέρει να διατηρήσει το μυστήριο και την αγωνία του αναγνώστη από την αρχή μέχρι και το τέλος. Καλογραμμένο, με εξαιρετικές αφηγηματικές παραστάσεις -ακόμα και οι πιο gore αναπαραστάσεις βίας που ενισχύουν την ανατριχίλα που σου προκαλεί συνολικά η ιστορία-, πολύ καλή ροή, μεταφυσική διάθεση -ίσως σε μια κάποια ανεξήγητη υπερβολή σε ορισμένα σημεία, αλλά χωρίς αυτό να μας επηρεάζει ιδιαίτερα-, παντρεύοντας τα κλασσικά horror gothic μυθιστορήματα με μια πιο σύγχρονη προσέγγιση, χωρίς όμως να βεβηλώνει την αισθητική αυτή που τόσο αγαπάμε, παρά φέρνοντάς την λίγο πιο κοντά στο σήμερα και αναπροσαρμόζοντάς την στις καταστάσεις. Ένα σπίτι βουτηγμένο στην κολυμπήθρα της δοξασίας που σκορπά τον τρόμο στην ιδέα του και μόνο, και μια ηρωίδα που φαίνεται να μην δειλιάζει μπροστά σε τίποτα, σε καλούν να τους γνωρίσεις, κι ακόμα κι αν φοβάσαι, θα σου έλεγα ν' αποδεχθείς την πρόσκλησή τους.
Βαθμολογία 9/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Silvia Moreno-Garcia
Μεταφραστής: Τσιρώνη Έφη
Εκδόσεις: Κλειδάριθμος
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2021
Αρ. σελίδων: 408
ISBN: 978-960-645-212-3