"Gloria" του Νίκου–Τρυπιά Αλεξάνδρου

O Φραντσέσκο, βλέποντας τους φύλακες της πύλης να πλησιάζουν βαδίζοντας όσο πιο γρήγορα μπορούσαν στο έντονα ανηφορικό και μακρύ μονοπάτι, συνειδητοποίησε ότι τα επόμενα εννιά, το πολύ δέκα, λεπτά ήταν τα τελευταία της ζωής του… Τι τραγική ειρωνεία του επιφύλασσε η άσπλαχνη μοίρα, να τον σκοτώσει μισή διμοιρία μοχθηρών μισθοφόρων, μετά από τόσες σκληρές μάχες του Ελληνοϊταλικού πολέμου που είχε περάσει αλώβητος, μετά από ένα φοβερό ναυάγιο που άλλαξε ολόκληρη τη ζωή του, και μάλιστα ακριβώς την ημέρα των γενεθλίων του, στις 30 Ιουνίου 2019, σε πραγματική ηλικία ενενήντα εννέα ετών και βιολογική μόλις είκοσι πέντε ετών!
Το “GLORIA” είναι ένα αλληγορικό, υβριδικό μυθιστόρημα που πραγματεύεται πολλά κοινωνικά προβλήματα και θέματα, ιδίως όμως την έμφυλη βία, τη διπλή καταπίεση των γυναικών, την έλλειψη πατρικού προτύπου και τις σχέσεις μητέρας και κόρης. Δευτερευόντως έχει ιστορικό χαρακτήρα, με αυστηρά επιλεγμένες και σύντομες αναφορές σε γεγονότα από το 1897 έως και το 2021 και τριτευόντως πολιτικό, με σχετικές αναφορές σε πολύ λίγες σελίδες, που όμως στοχεύουν τον ωχαδερφισμό πολλών… Τα τρία αυτά είδη συνυπάρχουν στο όχημα της μυθοπλασίας του φανταστικού, με οδηγό δύο παράλληλες ιστορίες αγάπης ενός άνδρα και δύο γυναικών. Το σασπένς λειτουργεί από την αρχή μέχρι το τέλος του βιβλίου ενώ η πλοκή, που έχει πολλές ανατροπές, εκτυλίσσεται εκτός από την Ελλάδα σε τέσσερις ακόμη χώρες. Ταυτόχρονα, το “GLORIA” είναι μια ελεγεία για τη μονογαμία, την ιδεολογία και τον modus vivendi της οποίας ενστερνίζονται όλο και λιγότεροι άνθρωποι, ιδίως άνδρες…
Συνοδεύεται από βραβευμένο τραγούδι.

"Το αμέτρητο χαμόγελο του πελάγου" του Αρτέμη Αρτεμιάδη

Σε μία ‘οργανωμένη’ πλαζ στη Μυτιλήνη συχνάζει μία παρέα από γερόντια με αρχηγό τον καπετάν Αρίστο και γκουρού τον γερο-Θρασύβουλο που δυστυχώς τους εγκαταλείπει σύντομα φεύγοντας για τον ‘άλλο κόσμο’. Η παρέα σκοτώνει την ώρα της ανταλλάζοντας πειράγματα και αμπελοφιλοσοφίες αλλά και χαζεύοντας τις διάφορες κοπελίτσες που συχνάζουν εκεί.
Δυστυχώς, λόγω ηλικίας και απρόβλεπτων περιστάσεων, ο καπετάν Αρίστος βρέθηκε παρά τη θέλησή του να ‘αναπαύεται’ σε ένα γεροκομείο και να ανακαλεί μνήμες που σημάδεψαν την περασμένη ζωή του, διανθισμένες με ‘πικάντικες’ στιγμές. Μεγάλη του στεναχώρια είναι η οικογενειακή απόφαση να πουληθεί το αγαπημένο του πατρικό σπιτάκι για να καλυφθούν οικονομικές ανάγκες. Τη μονότονη ζωή του στο γεροκομείο διακόπτει η άφιξη του αγαπημένη του εγγονού, ο οποίος είχε κερδίσει πολλά λεφτά ως διεθνής μπασκετμπολίστας και έρχεται τώρα να ξαναγοράσει το πουλημένο σπίτι και να το επιστρέψει για πάντα στον απελπισμένο παππού του. Ακολουθεί τρικούβερτο γλέντι και η ‘απαγωγή’ του παππού, τον οποίο εγκαθιστά μονίμως ο εγγονός στο αγαπημένο του πατρικό.