Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:

Βρισκόμαστε στις αρχές του 2000. Ο Ριντ Χέιστινγκς και ο Μαρκ Ράντολφ διοικούν μια νεοφυή επιχείρηση που βρίσκεται ήδη στον τρίτο της χρόνο. Έχουν 100 υπαλλήλους και 300 χιλιάδες συνδρομητές. Η ταπεινή υπηρεσία τους είναι να νοικιάζουν DVD μέσω του ταχυδρομείου. Και το όνομα της επιχείρησής τους: Netflix. Τα πράγματα όμως δεν είναι ρόδινα. Οι οικονομικές τους απώλειες τη χρονιά εκείνη αγγίζουν τα 57 εκατομμύρια δολάρια. Να τοι, λοιπόν, στον προθάλαμο της εταιρείας Blockbuster. Γι’ αυτή την παρουσίαση έχουν προετοιμαστεί επί μήνες. Βρίσκονται εδώ για να συζητήσουν με τον διευθύνοντα σύμβουλό της, Μαρκ Αντιόκο, το ενδεχόμενο μιας πιθανής εξαγοράς της εταιρείας τους. Η Blockbuster είναι ένας γίγαντας 6 δισ. δολαρίων. Ο Αντιόκο όμως αρνείται να δώσει τα 50 εκατομμύρια δολάρια που ζητούν οι ιδρυτές της νεοφυούς εταιρείας, κι εκείνοι φεύγουν απογοητευμένοι.
Δέκα χρόνια μετά, το 2010, η Blockbuster κηρύσσει πτώχευση. Και είκοσι χρόνια μετά, το 2020, η Netflix έχει 12 χιλιάδες υπαλλήλους, 203 εκατομμύρια συνδρομητές σε όλο τον κόσμο και ετήσια έσοδα ύψους 25 δισ. δολαρίων. Γιατί απέτυχε η Blockbuster, μια επιχείρηση που ανήκε σε έναν κολοσσό, τη Viacom, και είχε όλες τις προϋποθέσεις για να κυριαρχήσει; Η απάντηση στο ερώτημα του ενός εκατομμυρίου δίνεται αβίαστα από τον Χέιστινγκς, τον συνιδρυτή και διευθύνοντα σύμβουλο της Netflix έως σήμερα, στο βιβλίο Χωρίς κανόνες - Netflix: Μια Δημιουργική Επανάσταση, το οποίο συνυπογράφει με την καθηγήτρια στο Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Διοίκησης Επιχειρήσεων INSEAD, Έριν Μέγιερ. Είναι η προσαρμογή και η ευελιξία.
[από παρουσίαση του τίτλου από τον Μανώλη Ανδριωτάκη στο περιοδικό Κ, Απρίλιος 2021]

Προσωπική άποψη:
Όσοι ασχολούνται με επιχειρήσεις και τα πλάνα αυτών, το πιθανότερο είναι πως έχουν έστω κι ακουστά το όνομα του Redd Hastings, συνιδρυτή, CEO και προέδρου του Netflix, του ανθρώπου που κατάφερε να μετατρέψει μια εταιρεία που είχε φτάσει στο απόλυτο μηδέν, με πολύ μεγάλη ζημία και τεράστιες απώλειες, στον τεράστιο κι επιτυχημένο κολοσσό που είναι σήμερα. Πώς, όμως, κατάφερε το Netflix, από μια μικρή εταιρεία ενοικίασης dvd μέσω ταχυδρομείου, με μόλις 100 υπαλλήλους και 300 χιλιάδες συνδρομητές, να φτάσει στους 12 χιλιάδες υπαλλήλους και στα 203 εκατομμύρια συνδρομητές, ξεπερνώντας τα αμερικάνικα σύνορα και μπαίνοντας στα σπίτια των κινηματογραφόφιλων σε ολόκληρο τον πλανήτη;

Το βιβλίο αυτό έρχεται να δώσει μερικές πολύ σημαντικές πληροφορίες σχετικά με τη δομή, την ανάπτυξη, τον έλεγχο, τη λειτουργία, μα πάνω απ' όλα με την κουλτούρα της επανεφεύρεσης που εισήγαγε στην επιχειρηματική αγορά το σύστημα διαχείρισης του Netflix, το οποίο είναι ο ορισμός της μη παραδοσιακής επιχείρησης, η οποία τόλμησε να πάρει το ρίσκο εκείνο που ήξερε πως θα την οδηγούσε στον πάτο, επενδύοντας το ότι μελλοντικά θα κατάφερνε όχι μόνο να ξεκολλήσει από αυτόν, αλλά να καταφέρει να αναδυθεί στην κορυφή. Σίγουρα, το μοντέλο αυτό δεν μπορεί να λειτουργήσει σε κάθε επιχείρηση -κυρίως γιατί το Netflix βασίζεται στην ιδέα ότι ψάχνω να βρω ταλέντα στους κλάδους που με ενδιαφέρουν, αλλά μόλις αυτά πάψουν να μου είναι χρήσιμα τα αποκόβω από την επιχείρηση και τα αντικαθιστώ με νέο αίμα-, όμως είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον να μαθαίνει αναλυτικές πληροφορίες σχετικά με αυτό.

Για το Netflix, οι έννοιες της προσαρμοστικότητας και της ευελιξίας δεν είναι απλά χρήσιμες, αλλά απολύτως ζωτικής σημασίας. Όλη του η κουλτούρα έχει τις βάσεις τις σε αυτές τις δύο έννοιες, πράγμα που τους επιτρέπει τη μείωση των σφαλμάτων και την αύξηση της απόδοσης. Κι αν υπάρξουν απώλειες δεν υπάρχει παρά μονάχα μία επιλογή. Να τις ξεπεράσεις και να πορευτείς μαθαίνοντας από αυτές, αξιοποιώντας ό,τι καλύτερο έχουν αυτές να σου προσφέρουν, ως γνώση και όχι μόνο. Μέσα απ' το βιβλίο αυτό, που παρέχει εξαιρετικά σύγχρονες και χρήσιμες πληροφορίες που θα μπορούσε να βοηθήσει πολύ διευθυντικά ή άλλα ηγετικά στελέχη διαφόρων επιχειρήσεων με σύγχρονη δομή, ο αναγνώστης θα πάρει μαθήματα ηγεσίας, διαχείρισης κι επιχειρηματικότητας, ενώ ακόμα κι αν δεν σας αφορά άμεσα το περιεχόμενό του, σίγουρα θα σας φανεί εξαιρετικά ενδιαφέρον, ως ανάγνωσμα.
Βαθμολογία 8/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Erin Meyer & Redd Hastings
Μεταφραστής: Μπαρουξής Γιώργος
Εκδόσεις: Ψυχογιός
Κατηγορία: Γενικών γνώσεων
Έτος Έκδοσης: 2021
Αρ. σελίδων: 416
ISBN: 978-618-01-4092-7