Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:

Υπάρχουν πιο σημαντικά πράγματα από το να βρούμε τον δολοφόνο. Και η δικαιοσύνη είναι μια χρήσιμη λέξη, αλλά μερικές φορές είναι δύσκολο να πούμε τι εννοούμε με αυτή τη λέξη. Κατά τη γνώμη μου, το σημαντικότερο είναι να αποκαταστήσουμε τον αθώο.
Το κάθισμα με τον αριθμό 9 ήταν το ιδανικό για να μπορεί ο Ηρακλής Πουαρό να παρατηρεί τους συνεπιβάτες του στο αεροπλάνο. Στα δεξιά του κάθισε μια χαριτωμένη νεαρή γυναίκα, η οποία φαινόταν ξεκάθαρα ότι ήταν ερωτευμένη με τον άντρα απέναντι. Ευθεία, στη θέση 13, κάθισε μια κόμησσα, η οποία έκρυβε καλά τον εθισμό της στην κοκαΐνη. Απέναντι από την ξύλινη σκάλα, στη θέση 8, ένας συγγραφέας αστυνομικών ιστοριών δυσκολευόταν να αντιμετωπίσει μια επιθετική σφήκα. Αυτό που ο Πουαρό δεν αντιλήφθηκε ήταν ότι πίσω του, στη θέση 2, ήταν καθισμένο το άψυχο σώμα μιας γυναίκας.

Προσωπική άποψη:
Δέκατο τρίτο βιβλίο της σειράς των περιπετειών του αγαπημένου μας Πουαρό, το "Θάνατος στα σύννεφα" είναι ένα βιβλίο που αποτελεί τον ορισμό της κλασσικής συνταγής της ακόμα πιο αγαπημένης και κλασσικής Agatha Christie. Μια γυναίκα που δολοφονήθηκε με ένα δηλητηριώδες βελάκι χωρίς κανένας γύρω της να το πάρει είδηση, ένας περιορισμένος χώρος δράσης για τον δολοφόνο μας, μια χούφτα υπόπτων που ο καθένας έχει την προσωπική του ιστορία που προσπαθεί να κρατήσει κρυφή και που αυτόματα τον καθιστά όχι τόσο καθαρό όσο θέλει να δείχνει. Σίγουρα, όλα αυτά σας φαίνονται γνωστά και σας ακούγονται οικεία, και πράγματι είναι, αλλά όπως γνωρίζουμε, η Christie τα αξιοποιεί με τον δικό της, μοναδικό τρόπο.

Για μια ακόμη φορά, η αφήγηση έχει ένταση και νεύρο, η ροή διατηρεί μια σταθερότητα που κορυφώνεται όσο πλησιάζουμε προς τη λύση του μυστηρίου, στους διαλόγους εμπεριέχονται αρκετά στοιχεία σαρκασμού και κυνικού χιούμορ -που προσωπικά πάντοτε εκτιμώ, πολύ περισσότερο δε σε μια ιστορία που παρουσιάζει ενδιαφέρον ως προς την εξέλιξή της-, με την πλοκή να είναι σφιχτοδεμένη, μα και με την προσέγγιση των εμπλεκόμενων στη δράση χαρακτήρων να είναι εξαιρετικά ενδιαφέρουσα, όπως ενδιαφέρουσες είναι και οι ιστορίες που κρύβονται πίσω από το προφίλ που θέλουν να προβάλουν προς τα έξω και που καθορίζει τα πιθανά κίνητρα του καθενός από αυτούς.

Η ιστορία παρουσιάζει αρκετά κοινά σημεία με μια άλλη, πολύ συγκεκριμένη ιστορία της Christie, κι αν κάποιος το αντιληφθεί αυτό κατά την ανάγνωση, είναι αρκετά εύκολο να εντοπίσει και τον ένοχο. Για ευνόητους λόγους, δεν θα σας αποκαλύψω σε ποιο βιβλίο αναφέρομαι, γιατί σε περίπτωση που δεν το αντιληφθείτε από μόνοι σας, τότε ναι, η αποκάλυψη μάλλον θα σας εκπλήξει. Σε κάθε περίπτωση, και ειδικά αναλογιζόμενοι την εποχή όπου γράφτηκε, το βιβλίο αυτό θα σας προσφέρει μερικές ώρες ενδιαφέροντος μυστηρίου και δράσης σε έναν χώρο που σε κάνει να ασφυκτιάς από τη μία, αλλά που γνωρίζεις πως κανείς δεν έχει τρόπο διαφυγής από την άλλη, πολύ περισσότερο ο δράστης, οπότε ανυπομονείς να δεις πως θα εξελιχθεί.
Βαθμολογία 8,5/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Agatha Christie
Μεταφραστής: Καψάλης Χρήστος
Εκδόσεις: Ψυχογιός
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2021
Αρ. σελίδων: 288
ISBN: 978-618-01-3328-8