Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:

Μια γυναίκα που αψηφά τις κοινωνικές συμβάσεις της εποχής της.
Η δρ Γκάρετ Γκίμπσον, η μοναδική γυναίκα γιατρός στην Αγγλία, είναι το ίδιο τολμηρή και ανεξάρτητη με οποιονδήποτε άντρα – γιατί λοιπόν να μην της επιτρέπεται να έχει και τις ίδιες απολαύσεις;
Τα καλούπια δεν έχουν θέση στη ζωή της, όπως και κάποιος αισθηματικός δεσμός.
Ο Ίθαν Ράνσομ είναι πρώην ντετέκτιβ της Σκότλαντ Γιαρντ. Ιπποτικός και μυστικοπαθής. Τον συνοδεύει η φήμη του δολοφόνου, με τα πραγματικά πολιτικά κίνητρά του να παραμένουν άγνωστα.
Η μεταξύ τους έλξη είναι αναμφίβολη και για μια νύχτα θα ενδώσουν σε αυτή, προτού συνεχίσουν την πορεία τους ως δύο ξένοι.
Ένας άντρας που αψηφά τους κανόνες.
Ως ένας Ρέιβενελ αποκηρυγμένος από τον κόμη πατέρα του, ο Ίθαν δεν ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για την καλή κοινωνία της Αγγλίας. Την ίδια στιγμή, η δυναμική και όμορφη Γκάρετ τον σαγηνεύει. Αθετούν τον όρκο τους να παραμείνουν δύο ξένοι κι εκείνη σύντομα θα συνδεθεί με μία από τις πιο δύσκολες αποστολές του.
Όταν η αποστολή αποτυγχάνει, η Γκάρετ θα επιστρατεύσει όλες τις δεξιότητές της για να τον σώσει. Υπό την απειλή ενός τρομερού πολιτικού σκανδάλου, πόσα είναι διατεθειμένος να ρισκάρει ο Ίθαν για την αγάπη της πιο ξεχωριστής γυναίκας που γνώρισε ποτέ;

Προσωπική άποψη:
Το έχουμε ξαναπεί, αλλά η Lisa Kleypas είναι μία απ' τις καλύτερες συγγαρφείς στο είδος της, το οποίο υπηρετεί πιστά ακολουθώντας ορισμένους βασικούς κανόνες του, αλλά επιτυγχάνοντας την ίδια στιγμή ν' αφήνει το δικό της στίγμα, έχοντας τον δικό της χαρακτήρα και υιοθετώντας ένα αφηγηματικό στυλ που δεν έχει κανένας άλλος. Ένα στυλ που χαρακτηρίζεται από ευγλωττία, άψογη χρήση της γλώσσας, συναισθηματική εμβάθυνση τόσο στο κομμάτι της αφήγησης όσο και της ανάλυσης των ηρώων της, υψηλή περιγραφική ικανότητα, ισορροπώντας άψογα ανάμεσα σε όλα τα υπό μέρους σκέλη χωρίς να υποβιβάζει κανένα ή να αναδεικνύει κάποιο περισσότερο από κάποιο άλλο, και όπως ήταν αναμενόμενο, το τέταρτο βιβλίο της σειράς "Η εποχή των Ρέιβενελ" δεν θα μπορούσε ν' αποτελεί εξαίρεση.

Η δρ Γκάρετ Γκίμπσον είναι ο ορισμός της αντισυμβατικής γυναίκας. Όχι μόνο είναι η μοναδική γυναίκα γιατρός στην Αγγλία, αλλά αρνείται να υποταχθεί στα κοινωνικά πρέπει, πιστεύει πως έχει κάθε δικαίωμα να κάνει ό,τι κι ένας άντρας και ν' απολαμβάνει τη ζωή της στο έπακρο και, φυσικά, ούτε λόγος για σχέση, πόσο μάλλον για γάμο. Ο Ίθαν Ράνσομ είναι πρώην ντετέκτιβ της Σκότλαντ Γιαρντ, γιος της οικογένειας Ρέιβενελ, με τον κόμη πατέρα του να τον έχει αποκληρώσει, κι εκείνος με τη σειρά του να έχει "αποκληρώσει" την καλή κοινωνία της Αγγλίας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Ο κόσμος και των δυο τους θ' ανατραπεί όταν οι δρόμοι τους θ' ανταμώσουν και πολύ περισσότερο όταν καταπατήσουν τον όρκο του να παραμείνουν δυο ξένοι και μπλεχτεί ο ένας στη ζωή του άλλου, με τρόπους που δεν αφήνουν περιθώρια για εύκολα ξεμπερδέματα.

Αυτό που με κερδίζει περισσότερο από κάθε τι άλλο στις ιστορίες της Kleypas, είναι δίχως καμία αμφιβολία οι χαρακτήρες της, που όχι μόνο είναι άρτια ψυχογραφημένοι, αλλά μας δίνει τη δυνατότητα να εξετάσουμε και ν' αναλύσουμε τις προσωπικότητές τους σε όλο τους το φάσμα. Κι όσο κι αν αγαπάμε κάποιους από αυτούς, δεν τους βλέπουμε ποτέ τέλειους και αψεγάδιαστους, γιατί η Kleypas γνωρίζει πολύ καλά πως η σπουδαιότητα των ανθρώπων δεν βρίσκεται στην τελειότητα, αλλά στις ατέλειές τους, στις οποίες δεν διστάζει να μας επιστήσει την προσοχή κάθε φορά. Το ίδιο ισχύει και στην προκειμένη περίπτωση, ιδίως σε ό,τι αφορά την Γκάρετ, που είναι μια γυναίκα εντελώς έξω από τα όσα επιτάσσει η εποχή της και μόνο γι' αυτό έχεις αρκετούς λόγους να την θαυμάζεις, για τη δυναμική, το πάθος, το θάρρος, την τόλμη να κυνηγήσει και να πραγματώσει τα όνειρά της κόντρα σε όλα τα στεγανά, αλλά την ίδια στιγμή έχει πολύ αυστηρές άμυνες, κάτι που καθιστά εξαιρετικά δύσκολο το να την πλησιάσει κάποιος και να καταφέρει να την κάνει ν' ανοίξει την καρδιά της.

Εκεί ακριβώς είναι που έρχεται ο Ίθαν να κάνει τη διαφορά, όχι μόνο με όμορφα λόγια, αλλά με την ικανότητά του να τα χρησιμοποιεί εκεί που πρέπει, όταν πρέπει και όπως πρέπει, όχι με την πρόθεση να γίνει χειριστικός ή να επιτύχει υποχθόνιους σκοπούς, αλλά για να... "βρει τον στόχο του" και να κατακτήσει αυτό που πραγματικά θέλει. Και μπορεί στην επαγγελματική του ζωή να μην διστάζει να παραβεί ορισμένους κανόνες, όμως αυτό δεν αναιρεί σε καμία περίπτωση το ότι διακατέχεται από ένα πολύ μεγάλο αίσθημα ευθύνης, μα και από ηθικές αξίες που δεν έχει καμία πρόθεση να ξεπουλήσει έτσι εύκολα απλά και μόνο για να τροφοδοτήσει το εγώ του. Άλλωστε, δεν το έχει ανάγκη, και μέσα από τη σχέση του με την Γκάρετ, την οποία αντιμετωπίζει ισότιμα χωρίς να νιώθει ότι απειλείται από εκείνη, όλο αυτό αναδεικνύεται ακόμα περισσότερο, με τους δυο τους ν' απογυμνώνονται και να φανερώνουν όλα τους τα χαρτιά, σταδιακά, μα πάνω απ' όλα όσα κρύβουν μέσα τους.

Το "Οικεία βλέμματα" έχει όλα εκείνα τα στοιχεία που χρειάζεται για να χαρακτηριστεί ως page turner. Πραγματικά, η ιστορία σε καθηλώνει από τις πρώτες κιόλας σελίδες και σε παίρνει μαζί της σε όλη την πορεία του "ταξιδιού" της μέχρι και την ολοκλήρωσή της, φτάνοντας στην τελευταία σελίδα αυτής χωρίς καν να το καταλάβεις. Έχουμε δύο εξαιρετικούς πρωταγωνιστές με μοναδική χημεία και υπέροχη αλληλεπίδραση μεταξύ τους, χωρίς ο ένας να επισκιάζει τον άλλον αλλά στηρίζοντας και συμπληρώνοντάς τον, πολύ έξυπνους και φρέσκους διαλόγους με ωραίες κυνικές πινελιές χιούμορ, έντονη δράση που κλιμακώνεται και μια ιστορία που μπορεί επιφανειακά να είναι ένα τυπικό ρομάντζο του είδους, αλλά που κάτω από την επιφάνεια αυτού βρίσκονται πολλά περισσότερα, τα οποία καταφέρνουν να περάσουν στον αναγνώστη και να πετύχουν τον στόχο τους.
Βαθμολογία 10/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Lisa Kleypas
Μεταφραστής: Δελέγκος Μιχάλης
Εκδόσεις: Elxis
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2022
Αρ. σελίδων: 416
ISBN: 978-618-5543-55-6