"Εκεί όπου δεν είμαστε" του Georgi Gospodinov

«Ίσως η πλέον αξιοζήλευτη κατάκτηση της γραφής του Γκεόργκι Γκοσποντίνοφ είναι η άρτια σύσταση μιας προσωπικής μυθολογίας, η οποία αντανακλά το τραύμα, τη μελαγχολία και την ψυχή ενός ολόκληρου λαού. Στον κόσμο του Γκοσποντίνοφ η ανθρώπινη ύπαρξη συνειδητοποιεί ότι η παρουσία μας στη Γη διαβαίνει έναν μονάχα δρόμο: αυτόν της θνητότητας. “Ποιητή που γράφει πεζογραφία” έχουν χαρακτηρίσει τον Βούλγαρο συγγραφέα, και καθόλου τυχαία· το συγγραφικό του σύμπαν είναι άρρηκτα ενιαίο. Η ποίησή του απηχεί τις μυθιστορηματικές αφηγήσεις, και το αντίστροφο: ο πεζός του λόγος πραγματεύεται τα ζητήματα του χρόνου και της μνήμης με τρόπο και ρυθμό ποιητικό. Κατ’ αναλογίαν –ή κατ’ αντιστροφήν– ο αναγνώστης τής ανά χείρας ανθολογίας θα περάσει μέσα από γνώριμα δωμάτια, κρύπτες και λαβυρίνθους, τα οποία επανασυστήνουν τον πεζογραφικό κύκλο του συγγραφέα».
[Απόσπασμα από το σημείωμα της Αυγής Λίλλη]
Περιλαμβάνονται ποιήματα από τις συλλογές:
Lapidarium [Лапидариум, 1992)
Η κερασιά ενός λαού [Черешата на един народ, 1996)
Γράμματα στον Γκαουστίν [Писма до Гаустин, 2003)
Εκεί όπου δεν είμαστε [Там, където не сме, 2016)

"1923: Εχθρική πατρίδα" του Θανάση Πέτρου

Μετά την καταστροφή της Σμύρνης χιλιάδες πρόσφυγες κατακλύζουν το λιμάνι του Πειραιά, ενώ το στρατιωτικό κίνημα που αναλαμβάνει επίσημα την άσκηση της εξουσίας απαιτεί την απομάκρυνση του βασιλιά. Η στρατοκρατούμενη διοίκηση πρέπει να φροντίσει για τη σίτιση και τη στέγαση των χαροκαμένων προσφύγων οι οποίοι, πέρα από τις ταλαιπωρίες τους, έχουν να υπομείνουν και τη σχεδόν εχθρική, σε πολλές περιπτώσεις, αντιμετώπιση από τους γηγενείς Έλληνες. Έχουν την ελπίδα ότι σύντομα θα επιστρέψουν στους τόπους καταγωγής τους, αλλά η πραγματικότητα είναι πολύ διαφορετική.

"Ο Σαμ φυτεύει ένα ηλιοτρόπιο" των Axel Scheffler & Kate Petty

Αυτό το υπέροχο βιβλίο αφηγείται την ιστορία του Σαμ, ενός γάτου που αγαπάει τον ήλιο και θέλει να φυτέψει μεγάλα ηλιοτρόπια στον κήπο του. Μαζί με τον Σαμ, το Σκουλήκι και την Πασχαλίτσα, οι λιλιπούτειοι αναγνώστες θα μάθουν πώς να φυτεύουν σπόρους για να τους δουν να αναπτύσσονται. Τα παραθυράκια που υπάρχουν στις σελίδες του βιβλίου, αποκαλύπτουν τι συμβαίνει στο φυτό κάτω από το έδαφος, όσο περιμένουμε να μεγαλώσει!

"Η Βέρα φυτεύει μια βελανιδιά" των Axel Scheffler & William Petty

Η Βέρα μαθαίνει τα πάντα για τα δέντρα και θα ήθελε πολύ να μεγαλώσει ένα. Έτσι, όταν μαζί με τη Γιαγιά της βρίσκουν ένα ξεχωριστό βελανίδι στο έδαφος γνωρίζουν ακριβώς τι πρέπει να κάνουν! Με τη βοήθεια των φίλων της, του Σκουληκιού και της Πασχαλίτσας, η Βέρα φυτεύει και αρχίζει να μεγαλώνει τη βελανιδιά της.
Μαζί της οι μικροί αναγνώστες θα μάθουν πώς είναι να μεγαλώνει ένας μικρός σπόρος, ενώ τα παραθυράκια στις σελίδες του βιβλίου θα τους αποκαλύψουν πώς αναπτύσσεται το δέντρο μέσα στο έδαφος.