Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:

Την παραµονή των Χριστουγέννων του 1617, µια τροµερή καταιγίδα ξέσπασε στη θάλασσα της αποµακρυσµένης νορβηγικής νήσου Βάρντε. Η Μάρεν Μαγκνουσντάττερ στέκει και παρακολουθεί, ενώ τα κύµατα καταπίνουν σαράντα ψαράδες, ανάµεσά τους τον πατέρα της και τον αδελφό της. Οι άντρες του χωριού χάνονται από τη µια στιγµή στην άλλη –το Βάρντε είναι πλέον τόπος γυναικών.
Δεκαοχτώ µήνες αργότερα καταφθάνει στο χωριό µια απειλητική µορφή. O Αβεσσαλώµ Κόρνετ ήρθε από τη Σκοτία για να τιθασεύσει ένα µέρος άγριο, στην άκρη του πολιτισµένου κόσµου, και ξέρει τι πρέπει να κάνει για να υποτάξει τις γυναίκες του Βάρντε. Μαζί του ταξιδεύει και η νεαρή του σύζυγος, η Ούρσα. Στο Βάρντε, και στο πρόσωπο της Μάρεν, η Ούρσα βρίσκει κάτι που δεν έχει ξαναδεί – γυναίκες ανεξάρτητες. Ο Αβεσσαλώµ όµως δε βλέπει παρά ένα µέρος όπου ξεχειλίζει ανυπέρβλητο κακό, το οποίο πρέπει να ξεριζώσει πάση θυσία…
Οι Μάγισσες του Βάρντε, που είναι εµπνευσµένες από τα πραγµατικά γεγονότα της καταιγίδας του Βάρντε και τις δίκες των µαγισσών που έλαβαν χώρα στο νησί, είναι ένα µυθιστόρηµα για το πώς η καχυποψία διαβρώνει έως εσχάτων µια κοινότητα και για το πώς η αγάπη µπορεί να αποδειχτεί επικίνδυνη αλλά και πανίσχυρη.

Προσωπική άποψη:
Όταν βλέπεις πως ένα βιβλίο βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα και ότι αυτά αφορούν μια φυσική καταστροφή, αλλά και μια ιστορία με δίκες μαγισσών που έλαβε χώρα περισσότερο από τέσσερις αιώνες πριν, είναι πολύ δύσκολο να του αντισταθείς ακόμα κι αν το θες -που μάλλον δεν το θες, για να είμαστε απόλυτα ειλικρινείς. Οι ιστορίες με μάγισσες στον Μεσαίωνα και τη δίωξη αυτών πάντοτε αποτελούσε πόλο έλξης για το κοινό, είτε μιλάμε για λογοτεχνία είτε για τηλεοπτικές και κινηματογραφικές μεταφορές. Η εποχή, από μόνη της, έχει κάτι το εξαιρετικά γοητευτικό, που συνδυαστικά με τις τόσο βίαιες προεκτάσεις μιας κοινωνικοπολιτικής κατάστασης του παρελθόντος όπου καταπατήθηκαν ανθρώπινα δικαιώματα και θυσιάστηκαν τόσες ζωές στον βωμό προκαταλήψεων χωρίς ρεαλιστικές βάσεις, καθιστά σχεδόν αδύνατον το να μην σε παρασύρει.

"Οι μάγισσες του Βάρντε" είναι ένα βιβλίο εμπνευσμένο από τα πραγματικά ιστορία της καταιγίδας του Βάρντε, τοποθετημένη στις αρχές του 17ου αιώνα, όπου σαράντα ψαράδες πιάνονται στα δίχτυα μιας τρομερής καταιγίδας, η οποία έστειλε στον θάνατο σαράντα ψαράδες, βυθίζοντας δεκάδες οικογένειες στη θλίψη αλλά και στην οικονομική ανέχεια, αφού πίσω δεν απέμεινε κανένας άλλος από τις γυναίκες, όπου έπρεπε να σηκώσουν τον σταυρό της απώλειας και των οικογενειακών βαρών που έπεσαν άξαφνα στους ώμους τους. Έτσι, οι γυναίκες αυτές καλούνται να δείξουν θάρρος και τόλμη, και να βρουν νέους τρόπους επιβίωσης λόγω της έλλειψης ψαριών, γούνας και σιτηρών. Γυναίκες που αποδεικνύονται πολύ πιο δυνατές κι ανεξάρτητες απ' όσο θα περίμενε κανείς, πόσο μάλλον την εποχή εκείνη, δίνοντας στον όρο γενναιότητα μια διαφορετική διάσταση.

Κι όλα θα μπορούσαν να είχαν πάει καλά, αν δεκαοχτώ μήνες μετά το τραγικό συμβάν, δεν ερχόταν στο μικρό παραθαλάσσιο χωριό τους ο Αβεσσαλώµ Κόρνετ, που έφτασε στο Βάρντε με σκοπό να τιθασεύσει αυτό το "άγριο" μέρος, αλλά πολύ περισσότερο τις γυναίκες του Βάρντε. Μαζί του βρίσκεται και η νεαρή σύζυγός του, Ούρσα, που πρώτη φορά γνωρίζει γυναίκες τόσο διαφορετικές από εκείνες, που δεν είναι υποταγμένες σε κανέναν, ούτε καν στην ίδια τους τη μοίρα, και οι οποίες δεν είναι πρόθυμες να σκύψουν το κεφάλι τους, γεγονός που όχι μόνο δεν αρέσει στον Αβεσσαλώμ, αλλά τον ωθεί στο να αναλάβει δράση και να δώσει ένα οριστικό "τέλος" στο κακό που στο μυαλό του έχει κυριεύσει τα πάντα, εξαφανίζοντας ακόμα και το παραμικρό ίχνος αυτού, ώστε να μην μπορέσει να "ξαναγεννηθεί" ποτέ. Ως εκ τούτου, κάτι τέτοιο μόνο σκοτάδι, πόνο και βία μπορεί να επιφέρει, με αποτελέσματα τραγικά κι αιματοβαμμένα.

Η ανάγνωση αυτού του μυθιστορήματος αποδείχθηκε μια υπέροχη εμπειρία, παρά το δράμα που αυτή εμπεριέχει, με την συγγραφέα να έχει κάνει άψογη αφηγηματική δουλειά, δίνοντας έμφαση ακόμα και στις μικρότερες λεπτομέρειες. Είναι πολύ ξεκάθαρο, από τις πρώτες κιόλας σελίδες, πως έχει μελετήσει πολύ τα ιστορικά γεγονότα της εποχής, καταφέρνοντας έτσι ν' αποτυπώσει με μεγάλη λεπτομέρεια και παραστατικότητα όλα εκείνα που συνθέτουν το σκηνικό της δράσης της. Τοπία, ρούχα, αρχιτεκτονική, καθημερινές συνήθειες, όλα αποτυπώνονται στο χαρτί με ζωντάνια και ρεαλισμό, μεταφέροντάς μας στο Βάρντε, ενεργοποιώντας παράλληλα όλες μας τις αισθήσεις. Οι λεπτομέρειες αυτές συνδυάζονται αριστοτεχνικά με την εξέλιξη της πλοκής της ιστορίας, όπου τα αληθινά γεγονότα μπλέκονται άρτια με τη μυθοπλασία, έχοντας έτσι μια δραματουρική πορεία της δράσης αυτής, η οποία ξεχειλίζει από αληθοφάνεια και συναίσθημα.

Αν κάτι, όμως, πραγματικά μας συγκινεί -και μας συγκλονίζει-, είναι ο τρόπος με τον οποίο η συγγραφέας έχει χειριστεί τους χαρακτήρες της, που είναι τόσο αληθινοί και οικείοι, μα που πάνω απ' όλα έχουν τόσα πολλά να μοιραστούν μαζί μας και να μας διδάξουν για τις αξίες της ανθρώπινης ζωής και κυρίως της γυναικείας δύναμης, που ακόμα και σε μια εποχή όπως εκείνη, βρήκε το θάρρος να το υψώσει το ανάστημά της και να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, κόντρα σε άγραφους νόμους και κοινωνικές συμβάσεις, υπηρετώντας τους ρόλους που οι ίδιες επέλεξαν για τους εαυτούς τους κι όχι αυτούς που τους επέβαλλαν με το έτσι θέλω κάποιοι άλλοι, όποιο κι αν ήταν το προσωπικό κόστος για τις ίδιες, το οποίο, όμως, αποτέλεσε έμπνευση και σπίθα για επόμενες γενιές. Το "Οι μάγισσες του Βάρντε" είναι ένα υπέροχο μυθιστόρημα που μιλάει για την αγάπη και για το πόσο επικίνδυνη αλλά και πανίσχυρη μπορεί να είναι συνάμα, και που καρφώνει το μαχαίρι στο κόκαλο, "χτυπώντας" την πατριαρχεία και τις κοινωνικές προκαταλήψεις που σημάδεψαν μια ολόκληρη εποχή, με την σκοταδισμό να προσπαθεί να κερδίσει, αγνοώντας πως το φως πάντοτε βρίσκει τον δρόμο του.
Βαθμολογία 10/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Kiran Millwood Hargrave
Μεταφραστής: Καλοφωλιά Μυρτώ
Εκδόσεις: Πατάκης
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2022
Αρ. σελίδων: 456
ISBN: 978-960-169-266-1