"Σκοτώνω όποιον θέλω" του Fabio Stassi

Στη ζωή του Βίντσε Κόρσο, άνεργου φιλόλογου που αναγκάζεται να βγάζει τα προς το ζην ασκώντας το επάγγελμα του βιβλιοθεραπευτή, τα πάντα ανατρέπονται από τη μια μέρα στην άλλη. Άγνωστοι εισβάλλουν στο σπίτι του, καταστρέφουν τα βινύλια και τα βιβλία του και δηλητηριάζουν τον αγαπημένο του σκύλο, τον Ντζάνγκο. Ο Βίντσε θα βρεθεί σε μια ιλιγγιώδη δίνη μυστηρίου και δολοφονιών, μέσα σ’ ένα σκοτεινό σχέδιο που κινεί τα νήματα, τις σκέψεις του αλλά και τη ζωή του, οδηγώντας τον σε μια κουρασμένη, παρακμιακή Ρώμη να κυνηγά φαντάσματα, ανάμεσά τους και την ίδια του τη σκιά.
Μια νέα περιπέτεια με πιο σκληρές αποχρώσεις αυτή τη φορά για τον βιβλιοθεραπευτή Βίντσε Κόρσο, ένα αίνιγμα που μέσα από σκοτεινές ατραπούς τον ωθεί να αναρωτηθεί πόσο απειλητική αλλά και πόσο σωτήρια μπορεί να είναι η δύναμη των λέξεων.
Ένα μετα-λογοτεχνικό μυθιστόρημα για τα όρια μεταξύ μυθοπλασίας και πραγματικότητας. Υπάρχουν άραγε;

"Λατρεία" της Hannah Kent

1836, Πρωσία. Η Χάνε Νουσμπάουμ είναι σχεδόν δεκαπέντε χρονών και οι περιορισμοί της γυναικείας ζωής στο Κάι την πνίγουν, μέχρι που συναντά την Τέα και δίπλα της βρίσκει την αποδοχή. Οι Νουσμπάουμ είναι Παλαιολουθηρανοί και η προσευχή τους γίνεται στα κρυφά ‒ είναι μια κοινότητα υπό απειλή. Προκειμένου να ξεφύγουν από το κράτος και την Ένωση της Εκκλησίας, οι κάτοικοι του χωριού στριμώχνονται ασφυκτικά σ' ένα πλοίο με προορισμό τη Νότια Αυστραλία, όπου θα μπορούν να ζουν χωρίς φόβο, ελεύθεροι. Ανάμεσα στις κακουχίες του ταξιδιού, το τραγούδι των φαλαινών μπαίνει στην καρδιά της Χάνε, μαζί με το θαύμα της αγάπης για την Τέα. Ο δικός τους δεσμός είναι τόσο ισχυρός, που είναι αδύνατο να σπάσει.
1838, Νότια Αυστραλία. Μια νέα αρχή γίνεται σε μια παλιά γη. Ο Θεός, η κοινωνία και η ίδια η φύση αποφασίζουν ότι η Χάνε και η Τέα δεν μπορούν να είναι μαζί. Η ηρωίδα ταλαντεύεται ανάμεσα στα άκρα, στους κανόνες, στην αγάπη του Θεού και το φόβο του Ανθρώπου, ταλαντεύεται ακόμα κι ανάμεσα στο Πριν και το Μετά του Θανάτου. Αλλά μέσα στο αδύνατο κρύβεται η λατρεία...

"Το χαμόγελο" της Marie Voigt

Κάθε χαμόγελο είναι δώρο μεγάλο, απ’ το ένα πρόσωπο στο άλλο. Όταν ένα μωρό χαμογελά στην αδερφή του, η χαρά που αυτή νιώθει είναι τόσο δυνατή που κινητοποιεί μια αλυσίδα καλοσύνης που εξαπλώνεται σε όλο τον κόσμο… και επιστρέφει και πάλι πίσω.
Μια συγκινητική ιστορία για τη δύναμη ενός απλού χαμόγελου και της χαράς που χάρισε, από τη δημιουργό των βιβλίων Ένα φως για τη νύχτα (Ίκαρος, 2019), Ο Σκύλος είναι τζαζ (Ίκαρος, 2019), Η Κόκκινη και η πόλη (Ίκαρος, 2020) και Ο χρυσός θησαυρός (Ίκαρος, 2020).

"Ο Πελεκάνος" των Θοδωρή Παπαϊωάννου & Πέτρου Χριστούλια

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης μιας τάξης μαθητών σε ένα μουσείο γλυπτών, κάποιο από τα έργα τέχνης, με τον αινιγματικό τίτλο Ο Πελεκάνος, γεννά διάφορα ερωτήματα: Γιατί το ονόμασε έτσι ο καλλιτέχνης; Τι συμβολίζει άραγε; Μήπως κρύβει κανένα μυστικό; Ο γλύπτης θα ταξιδέψει τους μικρούς επισκέπτες σε άλλες εποχές μέσα από μια ιστορία για την περιπέτεια της μόρφωσης, το κυνήγι των ονείρων και τη μαγεία της τέχνης. Θα τους αποκαλύψει όμως ποιος είναι ο πραγματικός πελεκάνος;
Ο βραβευμένος συγγραφέας των παραμυθιών Ανάποδα (Βραβείο «Πηνελόπη Μαξίμου» - Κύκλος του Ελληνικού παιδικού βιβλίου, 2015), Απέναντι (Ειδικό βραβείο βιβλιοπωλείων Public, 2016), Αντάμα (Ειδικό βραβείο Βιβλιοπωλείων Public, 2019) και Σιλουανή (Βραβείο λογοτεχνικού βιβλίου για παιδιά από τα Λογοτεχνικά Βραβεία του Αναγνώστη, 2018) επιστρέφει με τον Πελεκάνο, ένα νέο νεανικό μυθιστόρημα για παιδιά από 9 ετών.