"Επιδημιολογία" του Rodolfo Saracci

Η υγεία μάς απασχολεί, εύλογα, όλους. Οι εξάρσεις νοσημάτων που εμφανίζονται σε πολλές χώρες ταυτόχρονα, όπως η πανδημία Covid-19, μονοπωλούν τα μέσα ενημέρωσης. Επιπλέον, βομβαρδιζόμαστε καθημερινά με ειδήσεις για επικίνδυνους ρύπους, θαυματουργά τρόφιμα, γενετική προδιάθεση και φαρμακευτικά υπερόπλα. Πώς αξιολογούνται τα δεδομένα για την ανθρώπινη υγεία; Πώς συγκεντρώνονται στοιχεία από τις μελέτες και σε ποιες ομάδες πληθυσμού εφαρμόζονται;
Σε αυτό το βιβλίο αναλύονται με συνοπτικό τρόπο η επιστήμη της επιδημιολογίας και ό,τι μελετά: τα αίτια μιας ασθένειας και οι δυνατότητες πρόληψής της. Σήμερα, πιο επίκαιρη από ποτέ, αναδεικνύεται σε ζωτικό επιστημονικό πεδίο, εξαιρετικά σημαντικό για την υγεία στην κοινωνία μας.
Διαβάζοντας την Επιδημιολογία του διακεκριμένου επιδημιολόγου Rodolfo Saracci, ο αναγνώστης θα μπορέσει να κατανοήσει τη σημαντική συνεισφορά της επιδημιολογίας στην κλινική ιατρική και στη δημόσια υγεία.

"Ο καθηγητής Στρατής Ανδρεάδης - Αυτοβιογραφία ενός επιχειρηματία" του Στρατή Ανδρεάδη

Ποιος τελικά ήταν ο αινιγματικός καθηγητής Στρατής Ανδρεάδης; Ο άνθρωπος που αγαπήθηκε από γενιές και γενιές φοιτητών και υπηρέτησε επανειλημμένα ως πρύτανης στην ΑΣΟΕΕ, για να αφήσει, παράλληλα, ανεξίτηλο το στίγμα του στην ελληνική ναυτιλία και στον ελληνικό και παγκόσμιο εφοπλιστικό χώρο; Ο άνθρωπος που ίδρυσε τα Ναυπηγεία Ελευσίνας, τη Βιομηχανία Φωσφορικών Λιπασμάτων, ο άνθρωπος που έχτισε το θρυλικό Χίλτον, διηύθυνε τον ΗΣΑΠ, αγόρασε την Ιονική και τη Λαϊκή Τράπεζα, την Τράπεζα Πειραιώς, την Τράπεζα Αττικής, ο άνθρωπος που ίδρυσε την πρώτη τράπεζα επενδύσεων στην Ελλάδα κι έχτισε τον κολοσσό του Ομίλου Εμπορικής Τραπέζης – μόνο και μόνο για να χάσει τον έλεγχό του εν μια νυκτί από την εμπάθεια του Κωνσταντίνου Καραμανλή, που κρατικοποίησε το σύνολό του αιφνιδίως, μια αρπαγή για την οποία το ελληνικό κράτος καταδικάστηκε αργότερα από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων;
Αποσπασματικές απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα μπορεί να βρει κανείς διάσπαρτες στον ελληνικό Τύπο. Οι περισσότερες είναι ανιστόρητες· άλλες, αμελώς τεκμηριωμένες. Δεκάδες εντυπωσιοθηρικά άρθρα έχουν γραφτεί προσπαθώντας να σκιαγραφήσουν, να εξηγήσουν, να καταλάβουν αυτόν τον «Αναγεννησιακό Άνθρωπο», η ζωή και η πορεία του οποίου αποτελούν βασική συνισταμένη ολόκληρης της μεταπολεμικής ελληνικής οικονομικής ιστορίας. Όμως, ποτέ κανείς δεν άκουσε τον ίδιο τον Στρατή Ανδρεάδη να μιλάει για όλα αυτά. Μέχρι σήμερα, που η αφήγηση που ο ίδιος συνέγραψε, θέλοντας να αφήσει πίσω τη δική του αλήθεια, έρχεται στο φως.

"Πριν από την Καταστροφή - Η συνύπαρξη χριστιανών και μουσουλμάνων στη Μικρά Ασία" του Νικόλα Ντουμάνη

Θα περίμενε κανείς ότι μετά τον βίαιο ξεριζωμό τους οι πρόσφυγες από τη Μικρά Ασία θα απέφευγαν να θυμούνται ότι «ζούσαν καλά με τους Τούρκους». Κάτι τέτοιο όμως απέχει από την αλήθεια. Αλλά και η επίσημη ιστοριογραφία μέχρι τώρα δεν έδινε σημασία σε τέτοιες μνήμες και μαρτυρίες, υιοθετώντας μια λανθασμένη αντίληψη ότι Μουσουλμάνοι και Χριστιανοί χωρίζονταν εντός της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας από κάποια προαιώνια αντιπαλότητα.
Το βιβλίο αυτό, μια ιστορική μελέτη που βασίζεται σε 5.000 μαρτυρίες Μικρασιατών προσφύγων, αποδεικνύει ότι η συνύπαρξη Ελληνορθόδοξων και Μουσουλμάνων –Ελλήνων και Τούρκων– ήταν ουσιαστικά πολύ πιο ανεπτυγμένη και θαλερή. Και ότι ο εθνικισμός που διέλυσε αυτή τη σχέση συνύπαρξης των διαφορετικών κοινοτήτων είχε την υπογραφή του κρατικού μηχανισμού, που θέλησε να πλάσει «καθαρά έθνη-κράτη» Τούρκων και Ελλήνων.
Έναν αιώνα μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή, είναι εξαιρετικά σημαντικό να επανέλθει στο προσκήνιο ο συγκλονιστικός λόγος των ανθρώπων που έζησαν αυτά τα γεγονότα από πρώτο χέρι.

"Βολοντιμίρ Ζελένσκι - Η βιογραφία ενός απρόσμενου πρωταγωνιστή" των Gente Régis & Stéphane Siohan

Από τις 24 Φεβρουαρίου 2022, στις έξι η ώρα το πρωί, ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, εμφανίζεται μόνο με παντελόνι παραλλαγής, βαμβακερό μπλουζάκι και χακί σακάκι. Παρά τις απόπειρες δολοφονίας, παραμένει στην Μπανκόβα, την έδρα της προεδρίας στην καρδιά του Κιέβου, στην ουκρανική πρωτεύουσα. Ο πομπώδης διάκοσμος του μεγάρου δείχνει τώρα σουρεαλιστικός: τσουβάλια με άμμο φράζουν τα παράθυρα, οι σωματοφύλακες έχουν αντικαταστήσει τα κοστούμια τους με αλεξίσφαιρα γιλέκα.
Ο πρόεδρος της χώρας από το 2019, αξύριστος, κάθεται στα σκαλιά της εισόδου και δίνει συνεντεύξεις στον διεθνή Τύπο. Εκεί ακριβώς, μεταμορφώθηκε σε στρατιωτικό ηγέτη, ενσαρκώνοντας στο πρόσωπό του τον ηρωισμό και την αντίσταση ενός ολόκληρου λαού που παλεύει, μεταξύ ζωής και θανάτου, για την ελευθερία του.
Ο πρώην ηθοποιός και τηλεπαρουσιαστής όμως δεν προοριζόταν γι’ αυτόν τον ρόλο. Ποιος είναι ο άνθρωπος που εμφανίστηκε στην πολιτική σκηνή από το πουθενά και σηκώνει στους ώμους του ένα μεγάλο κομμάτι του πεπρωμένου της Ευρώπης; Οι συγγραφείς, και οι δύο έμπειροι ρεπόρτερ με πολλές επιτόπιες έρευνες στο ενεργητικό τους, σκιαγραφούν ένα γνήσιο πορτρέτο αυτής της τόσο ξεχωριστής προσωπικότητας.
Στα χέρια σας δεν κρατάτε μόνο ένα βιβλίο, αλλά ψηλαφείτε τα χαρακτηριστικά ενός προσώπου με εμφατικό ιστορικό αποτύπωμα: Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι έχει κερδίσει ήδη μια θέση στην αιωνιότητα.

"Το χταπόδι το 'σκασε" της Maile Meloy

Το χταπόδι ζει ευτυχισμένο στη σπηλιά του, ώσπου κάποιος το αιχμαλωτίζει και το κλείνει σε ενυδρείο. Εκεί οι μέρες κυλούν αργά και βαρετά, ίδιες η μία με την άλλη, και το χταπόδι νοσταλγεί την ελευθερία του, το σπίτι του. Κι έτσι αποφασίζει να το σκάσει…
Μια συναρπαστική αφήγηση για ένα από τα πιο έξυπνα και ευαίσθητα ζώα της θάλασσας, βασισμένη στην πραγματική ιστορία του Ίνκι, του χταποδιού που το έσκασε το 2015 από το Εθνικό Ενυδρείο της Νέας Ζηλανδίας και επέστρεψε στον ωκεανό.

"Το σαλιγκάρι με την καρδιά στα δεξιά" της Maria Popova

Βασισμένη σε ένα πραγματικό επιστημονικό γεγονός και εμπνευσμένη από ένα αγαπημένο πρόσωπο της συγγραφέως, αυτή είναι μια ιστορία με θέμα την επιστήμη και την ποιητικότητα της ύπαρξης· τον χρόνο και τις πιθανότητες, τη γενετική και το φύλο, την αγάπη και τον θάνατο, την εξέλιξη και το άπειρο – έννοιες συχνά πολύ αφηρημένες για να τις συλλάβει ο ανθρώπινος νους, συχνά πιο προσιτές στη νεανική φαντασία· έννοιες που πραγματώνονται στη συγκεκριμένη, πεπερασμένη ζωή ενός μικροσκοπικού, ασυνήθιστου πλάσματος που βρέθηκε σε έναν σωρό από κομπόστ, στη μέση ενός κήπου κάπου στην Αγγλία. Από αυτή τη μοναδική ζωή αναδύεται μια λυρική, πανανθρώπινη πρόσκληση να μην παρανοούμε τη διαφορετικότητα ως ελάττωμα και να καλωσορίζουμε, σε αυτό το ακορντεόν του χρόνου και του χώρου, την ποικιλομορφία ως την πηγή της ομορφιάς και της προσαρμοστικότητας του σύμπαντος.