Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:

Ο Έντι και η Έµι είναι δυο ερωτευµένοι έφηβοι που ανήκουν σε διαφορετικούς κόσµους. Θέλοντας να αποδράσουν για λίγο από τη βαρετή τους ζωή, οργανώνουν νυχτερινή εκδροµή στο δάσος της Φίαρ Στριτ µαζί µε άλλους τέσσερις φίλους. Καθώς ο Έντι σκαλίζει µια καρδιά σε ένα δέντρο, ανακαλύπτει µαζί µε την Έµι µια τσάντα κρυµµένη µέσα στον κορµό. Μια τσάντα γεµάτη χαρτονοµίσµατα των εκατό δολαρίων. Χιλιάδες χαρτονοµίσµατα των εκατό δολαρίων. Να τα πάρουν; Να τα αφήσουν εκεί; Τελικά αποφασίζουν να τα θάψουν στο νεκροταφείο ζώων όπου δουλεύει ο Έντι. Όταν όµως συνειδητοποιούν ότι ο ληστής µπορεί να τους ανακαλύψει, προσπαθούν να τα επιστρέψουν. Μόνο που τα χρήµατα δεν είναι πια εκεί. Η εµπιστοσύνη των έξι φίλων κλονίζεται και η κατάσταση γίνεται όλο και πιο επικίνδυνη, την ώρα που ένας παράξενος λύκος απειλεί τα όνειρα και τη ζωή της Έµι.

Προσωπική άποψη:
Ο R.L. Stine είναι ένας συγγραφέας που αγαπούσα από παιδί. Μάλιστα, τα βιβλία του, όπως ξαναπεί και στο παρελθόν, είναι από τα πρώτα που διάβασα ποτέ, όταν έκανα τα πρώτα μου αναγνωστικά βήματα, τα οποία μου έχουν χαρίσει πολύ όμορφες στιγμές και αναμνήσεις και πάντα επιστρέφω σε αυτά έχοντας βαθιά συναισθήματα αγάπης στην καρδιά μου. Ο Stine γνωρίζει πολύ καλά να χειρίζεται τους φόβους του νεαρού αναγνωστικού του κοινού και να παίζει μαζί τους, κάτι, άλλωστε, που τον κατέστησε τόσο δημοφιλή στο είδος του και έναν απ' τους πιο επιτυχημένους συγγραφείς του κόσμου. Η σειρά του "Fear Street Relaunch", που όπως λέει ξεκάθαρα και ο τίτλος της επαναφέρει τη δημοφιλή σειρά του "Fear Street" των 90's σε μια πιο σύγχρονη εποχή, με μια πιο μοντέρνα διάθεση, απευθύνεται σε λίγο μεγαλύτερο ηλικιακά κοινό και αυτό είναι ίσως και το στοιχείο που της δίνει μια διαφορετική αίσθηση απ' τις "Ανατριχίλες" π.χ., και μια άλλη θριλερίστικη διάθεση.

Ο Έντι και η Έμι προέρχονται από εντελώς διαφορετικούς κόσμους, αλλά αυτό δεν φαίνεται να μπορεί να σταθεί αρκετό να τους εμποδίσει να ζήσουν τον έρωτά τους. Η ζωή τους είναι μονότονη και βαρετή, και σε μια προσπάθεια να το αλλάξουν αυτό έστω και για λίγο, κανονίζουν μαζί με άλλους τέσσερις φίλους τους να κατασκηνώσουν στο δάσος της Φίαρ Στριτ και να περάσουν εκεί μια νύχτα. Η ιδέα φαντάζει περιπετειώδης και πράγματι έτσι θ' αποδειχθεί, αλλά με τρόπου που κανείς δεν περίμενε. Το ζεύγος βρίσκει μια τσάντα με χιλιάδες χαρτονομίσματα κρυμμένη σε έναν κορμό και η απόφασή τους να την πάρουν από εκεί και να την κρύψουν στο νεκροταφείο ζώων που εργάζεται ο Έντι, μέχρι να βεβαιωθούν πως είναι ασφαλές να πάρουν τα χρήματα στα χέρια τους, δεν θα είναι η σοφότερη επιλογή που θα μπορούσαν να κάνουν. Την ίδια ώρα, η Έμι βλέπει παράξενα όνειρα, με έναν λύκο ν' αποτελεί τον πρωταγωνιστή αυτών και πολύ σύντομα, όχι μόνο...

Θα μπορούσαμε να πούμε πως το βιβλίο είναι μοιρασμένο σε δύο αφηγηματικά μέρη. Το ένα εξ αυτών αφορά την ιστορία με τα κλεμμένα χρήματα και το που τελικά αυτά θα καταλήξουν και υπό ποιος συνθήκες, ενώ το άλλο αφορά την ιστορία του λύκου και όλα όσα συμβαίνουν στα όνειρα της Έμι, που μοιάζουν να συνδέονται μεταξύ τους αλλά χωρίς να γνωρίζει το πως και το γιατί. Το κάθε μέρος χωριστά παρουσιάζει αρκετά μεγάλο ενδιαφέρον, αλλά για να είμαστε απόλυτα ειλικρινής, συνδυαστικά δεν δουλεύουν τόσο τέλεια όσο θα μπορούσαν. Δίνουν περισσότερο την αίσθηση δύο τυχαίων περιστατικών που απλά εξελίσσονται σε χρόνους παράλληλους, χωρίς όμως να έχουν κάποιο πραγματικό και ουσιαστικό σημείο επαφής. Αυτό διαταράσσει κάπως τη συλλογικότητα της αφήγησης, χωρίς όμως να μας βγάζει έξω απ' τα νερά μας και να μας μπερδεύει, αφού τα βασικά στοιχεία της δομής είναι πολύ ξεκάθαρα, ακόμα και ασύνδετα.

Σε ό,τι αφορά τους χαρακτήρες, ο Stine χρησιμοποιεί εκείνους με τους οποίους οι νεαρότεροι αναγνώστες θα μπορέσουν να ταυτιστούν σε αρκετά σημεία, πράγμα που αποτελεί μια αρκετά έξυπνη κι ασφαλή παράλληλα επιλογή, γιατί ομάδα που κερδίζει δεν την αλλάζεις και η τόσων χρόνων εμπειρία του τού το έχει αποδείξει αυτό πάμπολλες φορές. Βέβαια, οι χαρακτήρες αυτοί ακροβατούν στα όρια της παραβατικότητας, αλλά το κάνουν με μια τόσο 80's διάθεση που δεν μας προκαταβάλει αρνητικά απέναντί τους, αλλά αντίθετα μας θυμίζει τα εφηβικά βήματα ανεξαρτησίας κι επανάστασης -ή έτσι όπως τουλάχιστον εκείνοι πίστευαν- μιας άλλης εποχής, κάτι προσδίδει στο βιβλίο νοσταλγικές νότες που "μιλάνε" στην καρδιά μας.

Παρά τα όσα ανέφερα παραπάνω, όσο πλησιάζουμε προς το τέλος της ιστορίας, τα δύο διαφορετικά μέρη της αρχίζουν να πλησιάζουν το ένα το άλλο και τελικά να βρίσκουν κοινά σημεία επαφής, οδηγώντας μας σε μια κορύφωση που φαντάζει λογική και που έρχεται αβίαστα για ν' απαντήσει σε όλα τα τυχόν ερωτήματά μας και να κλείσει όλες τις θεματικές μυστηρίου που έχει ανοίξει κατά τη διάρκεια της εξέλιξής της. Κατά τ' άλλα, η ροή της αφήγησης είναι γρήγορη, κλιμακωτή, έχει κάποιες έντονες στιγμές που ανεβάζουν την ένταση, χωρίς να καταφεύγει σε υπερβολές, προσφέροντάς μας, στο τέλος της ημέρας, ένα διασκεδαστικό ανάγνωσμα, που σίγουρα ως έφηβοι θα κρίναμε λιγότερο αυστηρά στις λεπτομέρειες εκείνες που αν δεν μας βάραινε η ενήλικη ζωή, θα προσπερνούσαμε πιο εύκολα.
Βαθμολογία 7,5/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: R. L. Stine
Μεταφραστής: Παϊδούση Ειρήνη
Εκδόσεις: Μεταίχμιο
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2022
Αρ. σελίδων: 272
ISBN: 978-618-03-2961-2